29 Ekim 2006 Pazar

Yeni Saat Uygulamasi



En muhim gorevi halka hizmet olan Lama, Yeni Saat Uygulamasini hatirlatmaktan gurur duyar...
Hurmetler sevgili okuyucu.....

27 Ekim 2006 Cuma

Ekmegimiz Nesrin'den:Misir unlu ekmek



Belesci Lama, cici ve becerikli baska bir arkadasindan bir tarifle huzurlarinizda.
Ya cok israr ediyorlar kiramiyorum kendilerini ne yapayim :) Saka bir yana bu ekmegin methini duymustum, Yakisikli Musa'nin annesi Nesrin de yollamis tarifi,resimleri paylasalim kamuoyu ile.
Halk misir unlu ekmek yesin, sevgili okurlar:))

tu tu tu'larimi yolluyorum sana Sevgili Nesrin ....

Evet uzun bir sure sonra aslinda cok basit bir tarif olan Misir unlu ekmek tarifini veriyoruuummm.

2 tatli kasigi toz maya
1 cay fincani ilik su ( Benim fincanlar yaklasik 1 cup olcusunde)
1 cay fincani sut ( dilerseniz sadece sut veya sadece su da kullanabilirsiniz.
Yarim paket eritilmis margarin ya da tereyagi
Yarim cay fincani sivi yag
2 Cay fincani misir unu (iyice cekilmis un haline getirilmis olandan kullaniyorum, bazilari daha iri taneli oluyor onunla guzel olmayabilir )
2 cay fincani normal beyaz un
1 tatli kasigi seker
1 yumurta ve tuz

Olculer konusunda sunu soyleyeyim. aslinda tam olarak takip ettigim bir olcu yok, her zaman degisebiliyor cunku kafadan uydurdugum bir tarif bu.Bi kere yapiyorum, gelecek sefere yaparken olculeri unutmus oldugumdan tekrar kafadan uyduruyorum. Eger hamur cok sivi olura ekstra un eklemek gerekir.

Maya seker ve suyu makineye atiyorum. Sonra unu ve diger malzemeleri ekliyorum. Hamuru makineye yogurtup kabardiktan sonra tepsiye koyuyorum ( Silikon tepsileri kullaniyorum ekmek yaparken, cok guzel oluyor. Bi tane yuvarlak, bi tane de loaf pan dedikleri kucuk diktorgen var. Hic yapismiyor tavsiye ederim) Hamurun ustune yumurta sarisi surup, susam ve corekotuyla susluyorum. 350 F da yavas yavas pisiriyorum.

Afiyet olsun

26 Ekim 2006 Perşembe

Turkiye'de lama var mi?

Bugun bir liseye Turkiye ile ilgili sunum yapmaya gittim. Sakizli muhallebi yaptim,seker cikolata goturdum Bayramdan bahsedeyim diye...
15 dakikalik hos bir video izlettim, bir kac Turkce kelime,Istanbul,kebap,iklim ,bayramlar filan bahsettik sonra sorular kismina gectik. Bir ogrenci hic abartmiyorum, ekleme cikarma yapmiyorum
Turkiye'de lama var mi? dedi... Nasi yani nerden aklina geldi ,Lama'ya lama sormak :))) (bu ogrencinin ilerleyen dakikalarda sordugu baska bir soru:Turkiye'de febreeze var mi " oldu. Hani fis fis sIkiyoruz ya ev guzel koksun diye :) Yani sorulari biraz ilgincti,hoca da firca cekti biraz,mantikli alakali seyler sor diye.Turkiyeye giderse hazirlikli olmak istiyormus da...Nikol bu sorulari soran gecekten lise ogrencisi mi diye sasirdi:) Evet bir Amerikan lise ogrencisi :D

Neyse dedim benim rumuzum Lama,Amerikali bir arkadasim takti filan diye anlattim eglence oldu...Genel olarak da keyifli bir gundu,Lama Sosyalligi seviyor :)
Eve gelince hemen arastirdim cidden Turkiye'de lama var mi diye Ankara ve Antalya'da hayvanat bahcelerinde var en azindan onu ogrendim:) Ankara'da hayvanat bahcesine gitmistim ama gordugumu hatirlamiyorum, goreniniz var mi?

e madem burasi bir yemek blogu bir tarif de vereyim gitmeden once bari :P
Sakizli Muhallebi (tatlinin icinde sakiz var deyince sasirdilar:P 2. dilim alanlar da oldu, yarisini yeyip birakanlar da..)
4 bardak sut,
1 bardak un,
1 bardak seker karistirilip kaynatilir. 1 corba kasigi tereyagi ve 1 damla sakizi atip biraz daha pisiriyoruz. Mikser ile 5 dakika yuksek hizla cirpiyoruz. Kivaminin iyi olmasi icin tereyagi(ya da margarin) ve bu cirpma olayi onemli. Kivam dedigim kalip gibi olmasi ,cok guzel bir anlatim olmadi ama :) Ogretmen icinde jelatin mi var diye sordu,oyle bir kivam iste....

Hoscakaliniz,hurmetler sunariz

25 Ekim 2006 Çarşamba

Bayram tatlilari Gulcin'den: sekerpare ve kivratma=kivrim=....



Tam tu tu tu masAllah'lik bir zati muhterem olan bir arkadasim Gulcin "yaptigim tatilarin resimlerini cektim, sana gondereyim mi?" deyince tabi ki dedim:) Sagolsun tariflerini de yazmis ayrintili... Artik insanlar google'da "fillo dough ile baklava yapimi" aradiklarinda LamaMutfakta'ya girerlerse gercekten tarif bulacaklar. Keyifsiz oldugum icin ben susuyor, sozu hemen O'nun satirlarina birakiyorum....
Tesekkurler Gulcin

sevgili lama baci,
bayramda yaptigim tatlilarin tarifleri ve resimleri.
sevgiler,

sekerpare
--------------
2 yumurta
2 stick unsalted butter= ~250 gr tuzsuz tereyagi
1 su bardagi seker
1 tatli kasigi kabartma tozu
3,5-4 su bardagi un
uzeri icin badem ya da findik
malzemelerin hepsini karistirip orta yumusaklikta bir hamur elde ediyoruz. elinizde yuvarladiginiz ufak hamur parcasi pek catlamadan yassilastirilabiliyorsa un miktari yeterli demektir. hamurdan ceviz buyuklugunde parcalar koparip yuvarliyoruz ve tepsiye yerlestiriyoruz. uzerine badem veya findik batirip 350F de hafif kizarana kadar pisiriyoruz. bu hamurdan yaklasik 60 tane cikti.
sebet:
3 su bardagi seker
3,5 su bardagi su
sekerpareler firindan cikardiktan sonra 1-2 dakika bekletip soguk serbeti uzerlerinde gezdiriyoruz.


kivrim (sanirim yorelere gore tatlinin ismi degisiyor)
---------
bir paket 4 numara filo dough (yaklasik 21 yaprak)(Amerika'da cokca bulunan yufka,daha once bahsi gecmisti)
~450 gr ince cekilmis ceviz
2 stick unsalted butter (eritilmis)=~250 gr tuzsuz tereyagi
1 cay bardagi sivi yag

herbir filo dough yapragini yaklasik 1 corba kasigi yag ile yaglayip bir kenarina (biraz ortaya dogru) yaklasik 1 corba kasigi cekilmis ceviz serpistirip (oklavayla rahat sarabilmek icin) ~10cm lik kismini uzerine katladiktan sonra ~1cm capinda bir oklavaya sarip buzdurerek tepsiye cekiyoruz.
350F de hafif kizarana kadar pisiriyoruz

serbet
3 su bardagi seker
2 su bardagi su
yarim limon suyu

eger citir citir olmasini istiyorsaniz hem serbet hem kivrim soguk, biraz yumusak istiyorsaniz ikisinden biri sicak ya da ilikken serbetleyebilirsiniz. ben kivrim soguk, serbet ilikken serbetledim gayet iyi oldu.


eklemeler ve Turkcelestirme Lama tarafindan yapildi:)

24 Ekim 2006 Salı

Lama'nin Ev odevi! Bayramda odev olur mu yaaaa :(

Bayram demedi seyran demediler ,odev verdiler :(

Gerci odevimi odevi veren ogretmenim yapti ama olsun :) Ben gorevimi yerine getirmenin verdigi huzurla ,onurla yayinliyorum bilmeyenler ve tekrar tekrar gormek isteyenler icin!
Heryastan insanin cok begendigi,cok cici sirin; sahsen ingilizce bilseniz de sozlerini anlamadiginiz video.Cekinmeyin tiklayin :)

Guncelleme: Sorulan sorular,halktan gelen buyuk talepler ve ogretmenimin puanini kirarim tehditleri sonucunda iste Lama video oykumuz :)
Daha once yorumlarda filan bahsetmsitim sanirim,ikinci ucuncu baski oluyorsa ozur dilerim :P

Efendim, bana "lama" ismini uygun goren arkadasim Nikol(yazildigi gibi okunuyor) sagolsun arastirmis ve bu videoyu bulup gondermisti bana. doogle.com'da "llama" yani yazarsaniz ilk cikan sayfa bu oluyor zaten..."llama" ingilizce'de lama demek, bir"l" yeter halbuki... Dikkatli okurlarim profile/hakkimda kismindaki www.albinoblacksheep.com/flash/llama.php linkini hatirlayacaklardir zaten:) bugun bayram oldugu icin, teessuf ,firca vs olayina girmiyorum yoksa kirilsam darilsam yeridir yani,bir cok zati muhterem bu videoyu ilk kez gormus gibi davraniyor,hic mi merak etmediniz okumadiniz profilimi aaaa :)

Oykunun ilk kismi bu,ikinci kismi yani berceste'nin odev vermesi kismi ise soyle gelisti. Ben cahil lama "blog'a video nasil eklenir bilmiyorum ki" deyince, berceste "youtube'den html kodunu bulman yeter" dedi.Hatta dersimi iyi anladim mi diye de bu odevi verdi.Sonra da sagolsun html kodunu da gonderdi:)) en zor kismi ise asagida goruyorsunuz,kopyala yapistir,beta blogger'la ugras et uuuu cok zor inanin hehe....

iste karsinizda binbir turlu LAMA!

22 Ekim 2006 Pazar

Ramazan Bayrami


Bu bayram degil ama kim bilir ,belki bir dahaki bayrama calirim kapinizi;)

Sevdiklerinizle beraber coook guzel,dolu dolu bir bayram diliyorum!

Mideleri cok doldurmayin amaa :D

21 Ekim 2006 Cumartesi

Taze fasulye ve Kavrulmus Makarna


Bu aksam iftarda evde olmayacagiz ama ne zamandir dolapta ve aklimda olan fasulyeyi pisiverdim. Sagolsun Amerikali bir arkadasim tarladan kendilerine sebze toplarken bize de almisti domates, kabak, patlican, dereotu ve fasulye! Taze taze fasulyeye nasil sevindim,nasil mes'ut oldum anlatamam :)Fasulye alti ustu niye bu kadar evindin demeyin, Amerika'da hatta genel olarak yurt disinda yasayanlar bilir buralarda sebzenin tadi Turkiye'mizdeki gibi guzel degil. Tarladan alinanlar gercek alisik oldugumuz tada yaklasiyor biraz...
Neyse, dun aksamki iftar konuklarima hazirlayacaktim yetismedi,kismet buguneymis :))
Annem usulu gercekten kolay tarifimiz soyle ki:
Tencereye sira sira sogan,fasulye,rendelenmis domates konur.Evde bol kirmizi seven birileri varsa bir miktar salcali su da ilave edilir.Uzerine zeytinyagi ve tuz serpilir. Haydi pissin fasulye! Altini kapatinca hafifce karistiriniz ki sebzeler kaynassin. Yanina pilav himm,super !
Ben pilav yapmadim simdilik,ama sizler icin degisik bir makarna onerim var: Kavruk Makarna.
Bir arkadasimda gormustum.Eriste gibi tadi ve alacali rengi cok hosuma gitmisti...Daha once pisirdigimi hatirlamiyorum ama tadi aklimda kalmis olacak ki gecenlerde denedim.Pilav usulu makarna diyebiliriz. Normal yonteme gore ugrastirici tabi(lamaya gore degil yaniii!) Yagi ,tercihen tereyagi, tenceremizde eritip makarnayi ekliyoruz ve bir guzel kavuruyoruz. Kimi makarna kahverengimsi bir renk aliyor ya benim cok hosuma gidiyor... Kavrulma isleminden tatmin oldugunuzda suyunu ekleyin. Eger suyu fazla koyup suzmek zorunda kalirsaniz mis gibi tereyagli besleyici bir suyu heba etmis olacaksiniz o yuzden miktari iyi ayarlayabilmek iyi olur. Dedim ya, pilav gibi... Katilan malzemeler ancak servis icin tabaga alirken tencereyi terkedecek:) Sosa gerek yok bu haliyle yiyiverin derim...
Bu arada "L" tabagim nasil sevgili seyirciler :))

Guncelleme Bu makarnanin adi "Kimyaci" Makarna imis Hulya kardesim oyle dedi. Yorumlardan takip edebilisiniz ;)

19 Ekim 2006 Perşembe

Sizce bu ne?


Bilene tamm 10 Lama puani!

17 Ekim 2006 Salı

Lama Hasta ,Bay Lama Mutfakta:)


Sagolsun Zevcim arasira mutfaga girer soframiza lezzet katar.Ozellikle de halsiz oldugum su son gunlerde cok katkisi oldu.Iste mikrodalgada hazirladigi kasar soslu balik ve salata :)cook sevdigim yogurtlu karnibahar ,himmm Ellerine saglik!

Aslinda en unlu tarifi sehriye corbasi ama lezzetine dalip foto cekmek akla gelmiyor ki! Cuma aksamki imece iftar yemegimizde corbayi ben yaparim demistim.Pek takatim olmadigi icin yine mutfaga Bay Lama girdi,bir yiyenin tekrar yedigi (hic abartmiyorum) corbasini pisirdi:)

Ye#15 :Limonlu pasta

Ye Etkinliklerine ev sahibeligi yapan arkadaslar kesinlikle cok yerinde tercihler yapilyorlar tipki bu ayki evsahibemiz Dersadet gibi! Bayram yaklasirken herkesin istahini acacak, bayram misafirlerine ikram secenegini artiracak tatlilar....

"Doktora gidersen 7 gunde , gitmezsen bir haftada gecer" cinsi bir sogukalginligim var saniyordum ama 10. gununde hala biraz rahatsiz hissediyorum. Halsiz oldugum icin cok fazla mutfaga giremiyorum dogal olrak. etkinligi kacirmayayim diye de elde hazir olan yayinlanmai bekleyen bir tarifi paylasiyorum sizlerle.Daha once bir kac yazida bahsi gecmisti hatta tarif sornlar olmustu "Misket limonu tarti" olarak Turkcelestirdigim "Key lime pie". Ben misket limonu degil ,limon kullanarak yaptigim ve ismini kisaca limonlu pasta koydum. Misket limonunun daha acimsi bir tadi var cok hosumuza gitmedi...Gorunusu cok hos aslinda minik minik yesil limoncuklar...benim tercihim degil ama salatada corbada limon yerine kullananlar var.
Not: Eger limonlu tatlari,eksiyi cok sevmiyorsaniz ,bu tatli size gore degil uyarayim :)Tecrube ettim de :))
Malzemeler
1 su bardagi su
1 limon suyu ve kabugunun rendesi
1 corba kasigi tepeleme un
1 cay bardagi toz seker
ayricaaa Vanilya ve bir kasik kadar margarin
Yapilis
Ilk dort malzemeyi puding gibi orta ateste pisirin , ocaktan indirmeye yakin vanilya ve margarini ekleyin.
Pastanin tabani icin ya hazir "pie crust" kullanabilirsiniz(Turkiye'de var mi bilmiyorum acikcasi) ya da biskuviden hazirlanayabilirsiniz.

~Biskuviden taban hazirlamak icin :Sade ya da limonlu biskuviyi ufalayip icine yereyag katarak pastayi yapacaginiz kucuk bir tepsiye elinizle sikistirarak yerlestirin.Firinda 10 dakika kadar 120 C/250 F'de pisirin.

Tabanin icine limonlu karisimi dokun, uzerini krem santi ile susleyerek buzlukta 2 saat kadar tutun. Servise hazirdir!
Ozellikle yaz icin ideal,hafif bir tatli oluyor ,biz bol bol yedik.

~Isterseniz limonlu muhallebiyi puding gibi de servis yapabilirsiniz (icine biraz biskuvi atilabilir degisiklik olsun diye).Yegenlerim severek yemislerdi.Zaten evde sadece onlar ve abim yedi , dedim ya limonlu herkese hitap etmiyor..
~Portakallisini da denemek aklimda su yerine portakal suyu,limon yerine portakal kullanarak...

Ekleme: Biskuvili bir pasta yapip, sira sira dosediginiz iki kat biskuvilerin uzerine bu limonlu pudingi surebilirsiniz. Adinin seffaf pasta olmasini uygun goruyorum cunku rengi acik oldugu icin biskuvilerin uzerinde transparan bir ortu gibi duruyor :D

15 Ekim 2006 Pazar

Borek ve kendini borek zanneden corek

For English recipe and explanations see below!

Iste hersey bu yandaki borekle basladi!

Yabanci arkadaslarimin Turk mutfagindan en sevdikleri sey kesinlikle "borek". Gecen sene evimize davet etigimizde hazirladigimiz cesit cesit yemekten en fazla akillarinda ve midelerinde hatta gonullerinde yer eden "borek"...

O zaman gencmisim ugrasmisim ,ucgen seklinde peynirli ispanakli borekler hazirlamisim, beklenmedik begeni kazanmisti. Dogum gununde hediye olarak isteyen bile oldu hic abartmiyorum!
Bana her geldiklerinde elbette onlara borek yaptim ama evde her borek yaptigimda onlara vermedigimde de vicdan azabi cektim. Turk lokantalarinda -buradaki lokantalar gercekten guzel leziz yemek yapiyorlar diyebilirim(Amerika'da ne kadar guzel yapilirsa yani)- yedikleri borek de tatmin etmedi onlari, "lama"ninkini tercih ettiiler. Bir Amerikali kankam Turkiye'de iki ay kaldi, geri dondugunde " Onlarca borek yedim ama hala en iyisininkinin seninki oldugunu dusunuyorum" dedi. Kendimi ovmek icin anlatmiyorum buldugumuz cozumu anlatmak icin giris yapiyorum :)) Yoksa iyi yaparim gibi bir iddiam yok,olmaz da!
Dusundum tasindim ve dedim ki" Ogrenin nasil yapildigini yapin kendiniz ,siz de rahat edin ben de:))" Onlarin da talebiyle evde bir "Cooking Lesson" "Yemek pisirme dersi" duzenlemeye karar verdik. Tabi ki ilk ders borekti! Ayni zamanda simdilik son ders :S
Amerikali tarzi haftalar oncesinden zamani kararlastirdik, zaman yaklastikca heyecanlarini ifade edislerini sastim! Cok heyecanli cok mutlulardi borek yapmayi ogreneceklerdi ..ilginc geldi alti ustu bir yemek degil mi? Hatta birisi on uc gun kaldi, bes gun kaldi uc gun kaldi filan saydi ya nasi mest ! oldum nasil! Neyse cok keyifli ve basarili bir ders sonrasinda gonullu bir arkadas tarifi resimleri duzenledi, sunum hazirladi ve cd olarak bizlere dagitti. Ucuz bir yer bulsaymis kitapcik olarak bastiracakmis ucuz kurtulduk :)

Gelelim ne ve nasil yaptik kismina...

Iki tane borek yaptik.Ikisi de peynirli yapilisi ayni ama kulanilan yufkalar farkli. Daha once "perde pilavi"ndan bahsederken belirtmistim. Benim elde yufka hamur acma gibi bir olayim olmadigi icin hazir uretilmis yufklari kullaniyorum napalim :)
Fillo dough kalinligina gore 2 cesit. Daha once olan 4 numaa baklava ya da benzeri tatlilar icin kullaniyor. 7 numara ise borekler icin.Buyuklugu normal boy borcami kaplamaya yetiyor. Yapimi daha kolay ama tat acisindan cok favorim degil.
Spring roll yani Ilkbahar rulosu yagda kizarmis citir citir sigara borekleri icin ideal. Ilk kez aldigimda firinda olur mu acaba diye korkmustum ama oyle begendik ki hep onu kullanir oldum. 1.5 tanesi normal boy borcami kapliyor diyebilirim.Daha sert oldugu icin daha fazla sut-yag karisimi koymak gerekiyor fillo dougha gore.

ALdik malzemeleri, kimi elind ekagit kalem kimi 4dort goz dort kulak , yapmaya baslayacagiz. Ben hic olcup bicip yapmamisim ki! Kem kum ederek yufkalara surulecek karisim icin :

1.5 bardak sut, yarim bardak sivi yag, 1 yumurta gerekiyor deyiverdim. Peynirli harcin icine bir yumurta aki ekledik,sarisi boregin uzerine surulecek.

Yanima destek olsun diye cagirdigim Turk arkadasim sagolsun bir destekoldu bir destek oldu, degil borek yapmayi bilmek ,annesi yaparken bile gormemis Amerikalidan da Tayvanlidan da cok sasirdi:))

Iki tepsi boregi hazirladik pisirdik yedik.

2 Amerikali+1 Turk fillo dough boregini, 2 Tayvanli + 1 Turk (ben oluyorum) spring roll boregini begendi . Ucer beser yedik, evde bekleyen ac eslere gonderdik .Bu sIkici anlatimimla bu borek olayi bitti!

Ogrencilerim tabiki ileriki gunlerde ogrendikleri bilgileri pratige doktuler ve iste sonuclari.Bu ogrenciler Tayvanli ,Amerikalilardan henuz bir ses seda yok :)Alttaki borek Sarlin'in ,sol ustteki ise o gun isi ciktigi icin gelemeyen ama Sarlin'den aldigi tariflerle gayet guzel borek yapan Ya-Ting. Maharet bende degilmis anladilar sanirim:P


Resimler ve daha anlasilir bilgiler icin sunuma yonlendiriyoruz (evet ingilizce, Turkler zaten bilir degil mi:) Talep olursa ceviririz tabi.Bunlar hazirda vardi nasil olsa eklemesi kolay diye koyuverdim. Aslinda sunum seklinde yayinlamaya ugrastim(cok da ugrasmadim tabi ki) ama olmadi.Bilgisi olan var mi nasil sunum gibi yayinlanabilir diye???







HOW TO MAKE TURKISH BOREK
And here is the recipe!
From the Kitchen of Lama

Ingredients
#7 filo dough
2 eggs
1.5 cup milk
1 cup oil
1 tbs salt
black seed
feta cheese
cooking spray

Utensils
9x13 glass pan
bowl
spoon

Heat oven to 375 degrees.
Separate 2 eggs. The whites will be used in the mix and the yolk will be used to brush the top.
Mix together in a medium bowl the two egg whites, one yolk, milk, oil and salt. Coat pan with cooking spray.
Place one layer of filo dough into pan. Let the excess dough hang off the sides. (Don’t fold the sides in yet). Spoon enough mixture over the dough to wet. Don’t forget the sides.
Repeat step 4 until half of filo dough is used.
Spoon feta cheese onto dough. Add more layers of filo dough and mixture. These layers can be either torn or folded into the pan to make layers as even as possible. (The first layer is folded last).
Repeat step 4 until no filo dough remains. Fold first layer over the top. Brush egg yolk onto top layer. Sprinkle with black seed.
Place pan onto middle oven rack.
Bake until golden.
Serve and enjoy.

Helpful hints:
Borek can be reheated in the microwave and stored in the refrigerator.
Cut borek into serving sizes before baking. It’s easier to remove from the pan.
Borek is usually served as an appetizer with tea.
Instead of feta cheese, meat,potato,spinach or other cheeses can be substituted.

*****
Bu Lama hic yeni birsey yapmiyor mu diyenlere cevaben:)
Ramazan geldiginden beri borek yapmadim, mayali hamurdan borekimsi bir corek yaptim ki kendisi asagidadir:) Elimle hamuru tepiye yapip,icini koydum ve susam corek ekleyip kendisini borek hissetmesini sagladim :)Basarili olmus degil mi?

10 Ekim 2006 Salı

(evde) Ilk Iftar Daveti

Buraya sevgili kizlarini H'i ziyarete gelen Canan teyzem ile Coskun amcami ve tabiki arkadasim olan kizlarini (siz de tanirsiniz aslinda hani su anonymous var ya iste o:))) agirladik bu aksam... Canan teyze hafif yemeyi tercih ettigi icin menuyu buna gore hazirlamaya calistim...
Iste menuden bazi ornekler:
Siyah fasulye piyazi : Burada fasulye cesidi sanirim Turkiye'den daha fazla. Meksikalilar mi cok yiyormus oyle birsey :) Hazir konserve halinde satildigi icin kullanimi da kolay. Gecenlerde bir iftarda arkadas hazirlamisti cok begendik, hemen kopya cektim:)
Siyah fasulye, yesil sogan ,limon,zeytinyagi ve turp basliklar hehe!
~Bu tabagi komsu sehirde oturan arkadaslarimiz ziyarete geldiklerinde getirmislerdi. Ilk kez bugun kullandim.Tesekkurler Tugba'cigim:)

Mor lahana salatasi : Buradakinden daha guzel gorunuyordu aslinda ,goruntuleme becerim bu kadar napalim buna da sukur:) Robottan cektigim turplarla bir katman olusturdum mor(kirmizi) lahanalarin arasina.

Soganli ekmek: Tarifi icin beklemede kalin.Henuz tam tutturmadim ama tadini seviyorum . 3. seferde olacak mi bakalim...

Supangle+dondurma+H'in cok sevdigimi bildigi icin nerdeyse her gelisinde getirmeyi ihmal etmedigi "key lime pie". Isin komik yani evde limon olsaydi ben de yapacaktim H'ye sozum vardi cunku:))

Perde pilavi: Ablacigim bu ismi kullanir favori yemegi icin. Ablam musait olmadigi icin ona tarif soramadim, internette bakinayim dedim bizim alisik oldugumuzdan farkli tarifler vardi. Belki de bu pilavin/boregin baska adi vardir . Bilenler varsa paylassin lutfen. Yaptigim sekliyle anlatiyorum sizlere:
Malzemeler
2tavuk butu ,haslanmis didiklenmis
1 kase pirinc
1 kutu bezelye-havuc garnitur karisimi(orta boy 400 kusur gram oluyor sanirim)
Yufka: Ben Amerika'da sikca kullandigimiz filo dough adi verilen yufkadan yapmayi dusunuyordum ama evde yokmus. (Ben bir ay oncesinden de baslasam hazirliga mutlaka eksik birseylerim kalir) O yuzden Uzak doguya has diyebilecegim "spring roll" ile yaptim. Resimlerini ve ozeliklerini borek'le ilgili yazimda yayinlarim ileride.
Yufka icin: Sut+yogurt+yag+yumurta aki karisimi
Uzeri icin: yumurta sarisi, susam,corekotu
Hazirlanisi: Pilavi normal pisirdim. Garnitur ve tavuklari ekleyip dinlenmeye biraktim. Pirinci olctugum kaseye bir spring roll koyarak icini yumurtali karisimla fircaladim ve pilavi koydum, uclarini birlestirip kapadim. Ters dondurup tepsiye yerlestirdikten sonra disina kalan karisimdan surdum ve tabi ki yumurta sarisi ve digerleri... 375F'de pisti .
Normal yufka ile tam kasenin seklini aliyor kubbe gibi sekil oluyor ben ancak dikdortgenimsi bir sekil verebildim. Spring roll'ler inatcidir biraz da kucuktur de ...
Toplam 14 tane cikti bu olculerle. Inanmiyorum ya yemegi de olculu yaptim, sonucu da saydim , sizin icin sevgili okuyucular :)))

Guzel guzel adacayimizi, normal cayimizi da ictik, hos sohbet bir aksam gecirdik. Tekrar tesekkur ediyorum kendilerine ve simdiden guzel yolculuklar diliyorum...


Guncelleme Yorumlari okuyanlar farketmistir zaten ama herkesler bilsin diye buraya da ekliyorum iste ablamin yaptigi haliyla perde pilavi :

et yada tavukla yapıyorum tavuk haslanır didilir tencereye tereyağ konur sogan biber kavrulur salça yada domates, bezelye istege bağlı patlıcan da konup tavuk etleri pişirilir sulu bir şekilde. diğer tarafta havuç rendelenir kavrulur pirinç konup tekrar kavrulup pişen tavuklu karışım içine dökülür. pilav demlenmeye bırakılr piştikten sonra bir kasenin içine yufka,yufkanin içine de pilavlı harç konur. yufka kapatılıp üzerine yumurta sarısı çörekotu dökülüp fırına verilir
afiyet olsun

8 Ekim 2006 Pazar

Atom

"Atooooooom"
Ramazan'da Samsun'da heryerde bu ses duyabilirsiniz.. Yollarda cocuklar kimi tepsi basinin ustunde, kimi kaldirim kosesine oturmus dizinin ustunde... Iftardan sonra ziliniz caldiysa ve misafir de beklemiyorsaniz ilk tahmin: Atomcu! Bazen cocuklara harclik olsun diye alinir yenilmeyecek olsa bile... Kimi pembedir havali havali hatta sarisi da vardi sanirim ama ama makbulu sadesi tabi ki... Ay olsa da yesek dedigimi cok hatirlamiyorum ama ozeldi "atom"...

"Bu ne ya Samsun'da Ramazanda kimya dersi mi veriliyordu" diyenler var belki de ya da "atom" da neymis diye soranlar ... Ankara'da universiteye basladigimda bir arkadasim "beze"den bahsettiginde ben de ayni seyi sormustum :o ne? Isim degisik ama ayni sey atom ile beze. Atom daha buyuk oluyor oyle bi seferde agiza atamazsiniz. Bembeyaz bisi ici marsmelov gibi acaba nasil yapiyorlar bunu diye merak ederdim gecen sene kendim de yapana kadar :-)

Seker ve yumurta sadece, kivam icin sirke yada bir fiske tuz ihtiyaciniz olan. Guzel guzel cirpmak lazim,uzuun uzuun.. Sonra da dusuk isida pisirmek.Hepsi bu!

Yukarida resimde lama atom, atom lama, beze lama, lama beze -artik ne koyarsaniz adini- gormektesiniz... Ozellikle L cok lezizdi :))
not Kimisine kakao, findik katacaktim unutmusum. Kakao olayi tamam da aranizda hic findikli beze deneyen oldu mu?
Guncelleme: Soran arkadaslar oldugu icin...
Atom/beze/kaymak/kaymakli/mereng... malzeme listesi:
2 yumurta aki
1 cay bardagi seker
Azicik tuz ya da 1 tatli kasigi sirke
Malzemeler mikser ile krema kivami olana kadar cirpilir. 5 dakika ortalama sure diyebiliriz. Kasik yardimiyla karisimi tepsiye istediginiz sekli vererek yayin ; L olur a olur m olur :) Genelde yuvarlak birsey olur.. Firinda 130 C~ 250 F sicaklikla pisirilir. Afiyetle yenilir

4 Ekim 2006 Çarşamba

Melez Kurabiye

Portakal agacinda kurabiye tarifi ararken karsima Arap Kurabiyesi cikti. Yanlis okudum sandim once malzeme listesini: haslanmis yumurta mi ? Nasil yani??? Eger Hatice bir tarif vermisse itirazimiz olmaz ama ne bileyim ,damak tadi olayi filan emin olmak icin nerdeyse tum yorumlari okudum! E herkes guzel dedigine gore ben de denemeliyim dedim.
Arap kurabiye neden melez oldu diye sorarsaniz tarifin orijinalinde yer alan nesquiki ben kahve kremasi ile degistirince rengi Arapliktan cikti, bu isim daha uygun gibi geldi.
Hatice kakaoyu kahve ile degistirmis ben de tam bir karma yaptim. Iste benim kullandigim malzemeler ve miktarlari :
Haslanmis 2 yumurta sarisi
113 gr margarin ( yani bir stick Amerikan margarini, yaklasik yarim paket Turk margarini)
1 paket vanilya
Aldigi kadar un (1.5 kupa oldu sanirim)

Disi icin
Yarim kucuk su bardagi pudra sekeri
Yarim kucuk su bardagi coffe mate
Yarim kucuk su bardagi turk kahvesi+kakao karisimi

Tarifi aynen uyguladim ancak firinimin gazabina ugramamak icin isiyi dusuk tuttum. Kurabiyenin icine de pudra sekeri koysam mi koymasam mi ikilemimin sonunda koymamaya karar verdim ve pisman olmadim. Cok sekerli kurabiye istiyorsaniz eklemek yerinde olur kanaatindeyim.

Disi icin hazirladigim karisim artti ben de kattim sutun icine ooh...Malum cok sut icmem gerekiyor;) Yumurtanin beyazini ise ister kahvaltida tuketin , ister salatalar icin saklayin. Daha fazla oneri ve istah acici goruntuler icin tarifin aslini tiklamalisiniz....

Eger sevdiklerinizle paylasmaya karar verirseniz sakin icinde ne oldugunu soylemeyin ,birakin tahmin etsinler ;) Kimin aklina gelir haslanmis yumurtanin sarisi ?