26 Şubat 2007

Gulen ayli Pasta :)


Gulnihal'in pastasini yazip kucuk Ayse'ninkini yazmamak haksizlik olurdu degil mi:)
Ablamin Gulenay'in dogum gunu icin yaptigi uzerine gulen bir ay olan pasta:) Farkettiniz degil mi , damla cikolatadan gozu ve agzi :) Benim Gullerimin agzi gozu tabi ki bu pastadan coooook daha tatli!
Duydugumuz kadariyla cok leziz olmus,cok begenilmis. Lama'ya da dusen de halkla paylasmak :)

Pandispanyasi

3 yumurta
1bardak şeker
1 l
imon suyu
1.5 bardak un
1 paket kabartma tozu

Sekerle yumurtayı iyice çırpiyoruz
Unu ve kabartma tozunun üstüne limon sıkıp kaşıkla karıştıriyoruz.
175 derecede pisiriyoruz.

Kakaolu Kremasi

3.5 bardak süt
2kaşik un
1kaşik nişasta
3kaşik kakao
6 kasik seker

Kati maddeleri tenceremize aliyoruz.
Sutu azar azar ekleyerek, surekli karistirarak kremamizi hazir ediyoruz.

Ayrica susleme icin
Krem şanti
Cikolata rende
Damla cikolata


Pandispanyanin arasina kakaolu kremayi suruyoruz, üstüne krem şanti çikolata rende ve gulen bir ay :)

Yuzunuzun hep guldugu, gonlunuzun costugu bir hafta diliyorum...

23 Şubat 2007

Kurutulmus Biberli Corba


Kurutulmus dolma yazisinin sonunda hasladigim sebzelerin fazla oldugunu dolayli yoldan belirtmistim :)
E bunlari degerlendirmek lazim! Kurutulmus Biberleri Kurtarma Operasyonuna Hosgeldiniz! Hedefimiz corba yapmak ;)
Boylelikle ilk corba tarifimizi de sizlerle paylasmis oluyoruz...
Malzemeler
*Icinde 5 patates ,1 sogan,1 sarmisak haslanmis 4 bardak su :) Ben sogani ve sarmisagi ,hatta bir parca patatesi de kullandim. Ama boyle ozel bir suyunuz yoksa uzulmeyin tavuk suyu, normal su, makarna/sebze haslanmis su da olur.Sebze/makarna haslanan sularin hem besin degeri hem de lezzet acisindan corbalarda kullanilmasi taraftariyim. Karsi taraftan olup corbalari buyuk bir keyifle icenlere selam ederim!
*5 haslanmis kurutulmus Biber
*1 kasik yag cimrice davranmisim biraz sanirim :)
*2 kasik un
*Tuz
*Istenirse krema
Uzeri icin,
Arzuya gore salcali ,naneli sos

Corbamizin Hazirlanisi
1-Unu yagda kavuruyoruz.
2-Robotta ince cektigimiz haslanmis kuru biberleri ekleyip biraz kavuruyoruz
3-Patates hasladigimiz suyu ve tuzu katip kaynatiyoruz.
4- Arzunuza, evinizin donanimina gore ve amaca yonelik elektronik bir mutfak aleti ile corbayi tamamen puruzsuz bir kivama getiriyoruz.
Kivam beni tatmin ettigi icin krema eklemedim
5-Bir tasim daha kaynatip altini kapatiyoruz.
6-Salcali ,naneli sos ile de servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun

Not: Resimde gorulen corba servisinde kullanilan kupa LamaMutfak'in ilk esyalarindandir:)
Bay Lama Turkiye'ye gelmeden evimiz icin yaptigi mini alisveriste moru sevdigimi dusunerek bu kupalardan iki tane almis...Nostalji sicak corbayla iyi gider diye dusundum ;)

18 Şubat 2007

Ye #19 Kek :Mor Lahanali Tuzlu Kek

Kek Etkinligimiz hayirli olsun bakalim;)
Dunya uzerinde daha once yapildigini sanmadigim bir kek ile karsinizdayiz efendim, mor lahanali kek :) Amacim dogal yollardan morumsu bir kek elde etmekti, pek mor olmadi ama degisik oldugu kesin:) Kimyaciligimidan yola cikarak en fazla renk nasil elde edebilirim diye deney yapmayi da ihmal etmedim ;) Iste karsinizda mor lahanali kek calismasi!!!

Asama 1:
Renk denemeleri:
Birer kaseye sut, yogurt ve sivi yag koyarak nasil ve ne kadar renk elde edilebilecegine baktim.
Sivi yag etkisiz eleman, yogurt pembe (salatalardan biliyoruz zaten) ve sut de eflatun bir renk verdi:)
Bu sonuclar daha sonraksi kekler icin fikir vermis oldu,bu kekte hepsini de kullandim:)



Asama 2:

Kekin yapilisi
Malzemeler:

*Tum mor lahana karisimlarimiz:
Robotta incecik cekilmis 9 tepemele corba kasigi mor lahana rendesi
*1 fincan siviyag
*1 fincan sut
*3 tepeleme corba kasigi yogurt

*2 yumurta
*1 orta boy incecik rendelenmis patates
*1.5 kap un
*Kabartma tozu
*1 silme tatli kasigi tuz
Arzuya gore baharatlar ve peynir (ben Evrim'i memnun etmek icin peynir koymadim ama yakisir diye dusunuyorum:)

Hazirlanisi
Once yumurtalar cirpilir ve diger malzemeler de katilip karistirilir. 350F'de pisirilir.
Insanlara "bilin bakalim bunun icinde ne var ?" diye ikram edilir.
Aldigimiz cevaplar:
Turp, pancar,patates, karnibahar ve MOR LAHANA!!!

*Tadi gercekten karnibahara benziyor.
Lama ailesi begendi, diger arkadaslar degisik ve iyi olarak nitelendirdi :) Bastan "begenmezseniz cekinmeyin ,yemeyin" demistim, kendi ozgur iradeleriyle yediler inanin :)
Degisik tatlar arayanlar icin oneriyorum damak tadi meselesi ;)

Boylece bir etkinligin sonuna geldik sevgili seyirciler,
Huzur dolu gunler, guzel arkadasliklar, stressiz isler, ve en guzel tebessumler;
kolay cikan lekeler, sizi yolda birakmayan tekerlekler, saglikli ogunler ve dahasi daha fazlasi sizlerin olsun!

EKLEME:
Sevgili Muhterem bana ve mor lahanali keke bir siir yazmis, yorumlarda kaynamasin diye buradan da paylasmak istedim :)))) Agzimiz kulaklarimizda cok tesekkurler ediyoruz ;)

Merhaba Lama,
Nerden geldi aklına mor lahana!
Tarifin alemde tek belli,
Seni geçecek kimse daha dünyaya gelmedi!

15 Şubat 2007

Iki bolmeli tabagim ve kurutulmus dolmalar

Iste gunlerdir-alti ustu iki gun ama dayanamadi bazi arkadaslar ozellikle ablam ve Hulyalar :)- merakla beklenen hediyem! Iki bolmeli servis tabagim :)
Gulenaycim tembel Lama'ya bol yemek yaptirmak icin ikisi bir yerde tabak almis ki doldurayim :P Ayrica hava atmak gibi olmasin, firina da girer bulasik makinesine de oh ohh :)
Tekrar cok tesekkur ettim Sirine'm :)
Taaa yazin Turkiye'den getirdigimiz, kayinvalidem bay Lama gormeden valize koymustu sagolsun :)), kurutulmus sebzeler degerlensin, tabagimiz senlensin diye girdik mutfaga.
Ilk kez yapacagimiz icin biraz komsularda gezindik ,bilenlere sorduk...Evcini'nin nar eksisi onerisine uyduk ve cok memnun kaldik. Soylemis miydim nar eksisini cok seviyorum. Cok yakisiyor bence himmmm....

Kurutulmus Patlican ve Biber Dolmasi

11 adet kurutulmus patlican
6 adet kurutulmus dolma biber

Dolma ici icin:
1 kase pirinc,
4corba kasigi zeytinyagi
2 corba kasigii salca
1 corba kasigi nar eksisi
1 corba kasigi nane
Arzuya gore maydanoz, baharatlar ve tuz

Ayrica
Dolmalarin yarisina gelecek kadar kaynar su ve
2 kasik salca ve
dolmalarin uzerinde gezdirmek icin zeytinyagi


Hazirlanisi:
1-Kurutulmus sebzeleri kaynar suda yumusayana kadar hasliyoruz.
2- Dolma ici malzemelerimiz karistiriyoruz.
3-Kurutulmus sebzeleri ic malzemesi ile doldurup tenceremize diziyoruz.
4-Ayrica basligi altindaki malzemeleri de uzerine dokuyoruz :)
5-Once normal ateste , kaynadiktan sonra ise alti kisik bir sekilde guzelceee pisiriyoruz...

Bakin 5 hamlede kolaycacik ...
Afiyet olsun

not: Bizim orda bu dolmalar , tabagin kenarina maydanoz konarak servisi yapilir,isin puf noktasi budur :D yoksa dolma az geldi de tabagin boslugunu doldurmak icin koymadim o maydanozlari oraya:) Ben daha fazla zebze haslamistim ama dolma icim az geldigi icin ancak bu kadarini yaptim sanmayin... Bay Lama'ya "bu pirinc az mi ?"dedigimde kinayeli "cok " cevabi verdigini , benim saf ve temiz Anadolu kadini bunu gercek sandigimi, "ay yine mi ici cok hazirladim" diye strese girdigimi sanmayin :P
Olur boyle vakalar :)))

13 Şubat 2007

Guzel bir arkadas bulusmasi ve Hediyem :)

Yorumlari okuyanlar hatirlar pazartesi gunu Gulenay Lama'nin mekanindaydi:) Misir unlu ekmegin annesi Nesrin , Toledo'dan Tugba ve bir arkadasimizla beraber keyifli anlar gecirdik:)
Gulenay sadece cay bir tane de salata olsun yeter dedi. Ben de onun icin siyah fasulye salatasi yaptim. Cok da severmis, cok mutlu oldu :) Diger arkadaslar icinse Allah ne verdiyse, 11.20'da mutfaga girerek 12.50'ye kadar birseyler hazirladim. Gerci Gulenay onlarin da tadina bakti birazcik ama olsun :P
Simdi efendim yemeklere degil de daha cok muhabbetlere yer verecegim:)
Bir tek tarifimiz var o da favori sebzelerimden Nar Eksili Bruksel Lahanasi . Istanbul'dan arkadasim Sevgi'de yillar once yedigim,tadi damagimda kalan tarif. Degisik bir Bruksel Lahanasi ariyorsaniz denemelisiniz. Bay Lama bile begendi:)

(Sevgi'nin kaleminden) Nar Eksili Bruksel Lahanasi:
once bruksel lahanalari biraz hasliyorsun...
uclarini kucucuk kesiyorum ki ici pissin..
haslama suyuna bir iki corba kasigi zeytin yagi ve 1 cay kasigi seker koyuyorum...
sonra incecik kiyilmis bir sarmisakLama'ninkiler gayet kocamandilar :P , bir miktar salca, zeytinyagini kavurup haslanmis bruksel lahanalarini icine ekleyip ceviriyorum, biraz tuz ekliyorum....
sonra servis tabagina almadan biraz sogutup sonra nar eksisi dokuyorum....sonra taze maydonoz ve dilersen dere otu ile servis edebilirsin...Lama kasar peynir rendesi serpistirdi..

Sonracigima efendim ici suprizli pasta pilavi vardi soframizda . Sordum bizimkilere "bu pilav pastasinin icinden ne cikacak?"

Birisi 'et" dedi, hayir yanlis cevap;
birisi "ceviz" dedi, hayir yanlis cevap (gerci uzerine sehriye ile ceviz eklemeyi dusunmustum, gayet leziz olur)
bir digeri "kil" dedi ve o an bizim koptugumuz andi sevgili seyirciler:)))
Lama da dedi ki "dansoz cikacak" hahahahahahahahaha

E bilin bakalim icinden ne cikti???
*******
Simdi gelelim asil meselemizeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!
COK COK tesekkurler Gulenay! Hic boyle degisik, siradisi, emek dolu bir hediye paketim olmamisti:) Oykusunu anlatmayi sana birakiyorum arkadasim:))
Yakinda cici mamalar (ya iki sey ne yapsam acaba?) yaparsam hediyenin kendisini de goruruz insallah:))
Tekrar tum konuklarimin ayagina, eline, diline saglik diyorum .Yine beklerim :))


12 Şubat 2007

Krem Peynirli Kekler....


Efendim bircok kisinin sufle dedigi Lama Etkinlik resimlerimiz Krem Peynirli Keke (cheesecake) ait. Lama uc haftada uc kez Krem Peynirli Kek yapti. Limonlu ve cikodamlali. Tariflerde Behiye ve Aysem'den yararlandim sagolun hanimlar:)

Taban olarak hazir taban (pie crust) kullaniyorum. Bir paket ~250 gramlik krem peynir az geliyor diye iki paket kullanmistim; o da cok geldi. Artan krem peynirli karisimi boyle sufle gibi pisirdim :) Bakalim dedim halk ne dusunecek, sizlere sordum :)
Bu arada teyzeleri, ablalari sevgili yegenim Gulnihal bu sene de tu tu tu masAllah'lik bir karne getirdi ;guzel bir tatil gecirdi ve bugun okul basliyor:) Bir dilim cheesecake haketti!

Afiyet olsun canim, basarilarinin artarak devamini diliyorum. Tum ogrenci ve ogretmenlere guzel, verimli ve kolay bir egitim-ogretim donemi dilemeyi de ihmal etmiyorum:)

10 Şubat 2007

Acaba bunlar ne ola ki?

Sok Sok Sok : Cevaplar aciklandi, kesinlikle yorumlar kismina goz atmanizi oneriyorum!!!!

Haftalardir yeni bir Lama Etkinliginden mahrum biraktik sizleri, ozur dileriz :P
Gecenki hasmer boregi yazimizda "patnir"sorumuz var idi ama az puanli olmasi sebebiyle halki pek tatmin etmedi.
E hadi bakalim oyleyse, soyleyin bu kaselerdekiler ne ?(orta kisim biraz cokmus kusura bakmayin :P) Dogru cevabi verin 100 Lama Puani alin, hem siz tatmin olun hem de Lama olsun :D

Bol puanli ve keyifli Lama etkinligi dilerim :D

07 Şubat 2007

Haşmer Boregi


Hasmer de ne mi? hashas+mercimek :) Ismi Gulnihal'den:) Benim gibi uydurmaya cok merakli ve de yetenekli :))) Benim de ortaokulda iken patnir diye bir yemegim vardi, ozellikle Ramazan'da yaptigimi hatirliyorum.Hadi tahmin edin bakalim patnir ne? 10 Lama puani hanenize yazilacaktir, cok kolay zaten;)

Gecen hafta sonu Gulnihal'in sinif arkadaslari ve anneleri caya gelince yapmis ablacigim bu boregi. Tarifini de gonderince Lamaseverlerle paylasalim dedik
Hem de hashas bahsi gecmisken eski komsumuz Nariye (ben kucukken Nane ya da Naninye) teyzenin kulaklari cinlasin. Hashasli coregi ile meshurdu...


Hasmer Boregi icin Malzemeler

2 adet Turk yufkasi
1 bardak haşlanmış yeşil mercimek
1 soğan
tuz, karabiber
isteğe bağlı maydanoz ve diger baharatlar
3 kaşık haşhaş
yarım bardak sıvı yağ

Yapilisi

Asama 1:Icinin Hazirlanisi
Soğan sıvıyağda kavrulur
üzerine mercimek eklenir
istenen baharatlar konup karıştırılır.

Asama 2:Boregin Hazirlanisi
1 yufka açılır
üzerine sıvıyağ ile inceltilmiş olan haşhaş sürülür
üzerine 2. yufka serilir
yufka 16 parçaya bölünür
içlerine mercimekli iç konup sarılır (sigara boregi gibi ama daha kalin olacaktir)
üzerine yumurta sürülür(hashas da cok yakisir) ve 175 derecede pişirilir.

Not: 24 tane borektten bir tepsi oluyormus. Bir yufkayi hashas surdukten sonra ikiye katlayarak, bu yufkadan da 8 tane borek elde edilebilir.

05 Şubat 2007

Asure

12.18.2010
Click here and here to see the winner Asure of the "Best Asure competition"!


12.21.2010
And finally I am ready to share the recipe of my a little different , yet tasteful  Asure/ Ashura / Noah's pudding recipe. 
This was chosen as the best Ashura at a local competition. The judges were diverse : Turkish, American and Peruvian  :) So this means this Ashura has an internationally proven taste:)

I should mention that I am not a picky cook, the amount of the ingredients are subject to change ( I don't even remember for some of them how much I added.) Actually for ashura, in general there is no unique way and ingredient list to cook but major ones: wheat, beans, raisins ( I don't like it so skipped) apricots and of course sugar!
Enjoy!


Ingredients:
This would yield ~40 cups

1 cup wheat (I used a little more than that)
1 cup rice (precooked)
1 cup chick peas ( I used canned )
1 cup northern beans ( I used canned) )
1 packet ~ 100 gr of dried apricots (Turkish ones are the best! You can find in many American grocery stores as well) ( 
diced into small pieces and stayed in water to make it softer)
Figs diced into small pieces and stayed in water to make it softer)
~5 cups sugar


the rest is all optional so feel free to add dry nuts/fruits to your taste:
 Poppy seed
Sesame ( at least 2 full teaspoons, i cooked them) (gives a great flavor!)
Black seeds
Raisins
1 table spoon butter
1cup milk
1 table spoon honey
1 pinch salt
1 orange peel, (diced into cubes and boiled in water, discard the water, it has a bitter taste) (thisgives a great flavor,too!)
Half lemon zest

Other options may be but not limited to:
Almonds, peanuts, apple,orange, pear, raisins, prune, any dry or or fresh fruit  as desired
Clove, rose water for the flavor
Topping: 
walnuts, pistachios , peanuts, sesame, coconut, almonds, pomegranate 
Also cinnamon, hazelnuts

How to prepare Asure / Ashura/ Noah's Pudding?
One night before: 
(Soak wheat  in water before if possible)
Boil wheat in a big pan with 5 cups of water for about 10 minutes and turn the heat. It will adsorb the water and get soften in th morning
The day you cook:Add ~4 cups of water to the precooked wheat and let it boil. 
*At each step stir continously ,don't let the bottom stick Add chickpeas, dry beans and precooked rice. 
Add dry fruits.
Add seeds.Add milk
Add salt and sugar and boil for additional 10-15 minutes.
Serve with toppings, decorate and enjoy!
It will get thicker as it cools down so you may add boiled water as needed while cooking.*You can add more/less water/ sugar depending on your preference.
Afiyet Olsun, Good Appetite!

05.02.2007
My first Ashura (scroll down to see the recipe for the first Asure I made)
Ilk asurem

Tam guzel guzel, ayrintili ayrintili saati saatine asure macerami anlatip tarifi yazdim, asure tenceresinin altini kapattigim satirlara gelmsitim ki hain "Mozilla Firefox" hata verip kapandi :(((((((((((
Oy oyy,emeklerim gitti...
Ingilizce tarif bile verecektim asagida verdim :)... Belki daha sonra yazarim....
Gec de olsa Asure Gununuz kutlu,
Sofraniz bereketli
Eviniz huzurlu ,
Sevdikleriniz yaninizda olsun:)


Click here and here to see the winner Asure of the "Best ASure competition"!
Turkish Asure/Asurah/Noah's Pudding
It is very common to cook asure in Turkey in the first month of lunar calendar.
The story of this desert is as follows: When Prophet Noah’s ark came to rest on Mount Ararat ,they didnot enough food so they put everything they had together and coked asure!
It is believed that cooking asure will bring blessings to the household during that year.
We share it with neighbors and friends as much as possible and spread the joy!
Here is a basic recipe:

Ingredients:
1 cup wheat,
1 cup chick peas,
1 cup garbanzo beans,
1 cup raisins,
Almonds, peanuts
Dried apricots, figs, or any dry fruit and nuts as desired
Apple,orange,orange peels if desired
5 cups sugar, water (enough to cover)
Topping: walnuts, cinnamon,almonds,pomegranate etc
How to prepare Asure /Noah's Pudding?
Soak wheat, chick peas and garbanzo beans in water overnight.
Boil them in seperate pans. (You can use canned chick peas and beans).

After they are cooked ,mix them in one big pot and add dry fruits and nuts that remained in water for while and cut into small pieces.
Add to mixture along with sugar and boil for additional 10-15 minutes.
Serve with toppings
*You can add more/less water depending on your preference
Afiyet Olsun, Good Appetite!

02 Şubat 2007

Pilav Pastasi



Lama son donemlerde dogumgunu pastalari yapti biliyorsunuz ve pastayla iyice hasir nesir oldu(kafayi bozdu tabiri caizse). PAsta yapmaya devam ;)
Pirinc etkinligi icin Muhterem'in yaptigi bu tarifi gorunce vuruldu ve hic abartisiz hemen mutfaga gidip bu pilav pastasini denedi.
Eger bu tarif gozunuzden kacmissa , gormeyenler varsa diye sizinle de paylasilsin istedi.

Sehriye az kalmisti, farkedilecegi uzere biraz kel kaldi uzeri :) Ayni zamanda tamamen vejidir kendileri;) Ama tavuk,kirmizi etle de denemek lazim , maklubeyi andiriyor bu servisiyle... Elimdeki maklube resimleri pek iyi degil,en kisa zaman da onu da ekleyelim.

Guzel bir hafta sonu diliyorum....