30 Nisan 2008

Annemin Yemekleri....


Evet Cilgin Anne ben, iki ay icinde 2. bir etkinligin ev sahibeligi icin kollari sivadim :)) Ya inanin bu etkinlikler benim icin zor is degil de, sevgili grafikerlerim icin zor oluyor :))))))) Bujene'yi biraz rahat birakip, ayni kitadan grafiker bir arkadasima,sevgili Malkoc'a, logo yapma gorevi verdim bu sefer :) Kendisi bloglarda ilk kez milli oluyor, cok heyecanli lutfen destek olalim :D Tesekkurler arkadasim. [elin degmisken Zeynep'in takvimini de bitir bari, ama 2008 gecti artik 2009 yili icin olsun (kesin dayak yerim bu sefer :P)]

Gelelim asil meseleye, yani Mayis ayinin Yaman Etkinlik konusuna... Annemin Yemekleri...
Mayis ayinin 2. pazar gunu "Anneler Gunu" olarak kutlaniyor malumunuz aya uygun bir baslik...
Bendeniz 3 ay 2 gunluk bir anneyim ya, bana da uygun bir baslik...
Hepimiz icin mutfakla ilgili bildiklerimizin kaynagi annelerimiz, bloglarimiza uygun bir baslik...

Annemin Yemekleri etkinligimiz icin:
Annenizden ogrendiginiz corba, borek, corek, kek, pasta, salata vs vs tariflerini; pratik bilgileri, ipuclarini vs vs yani mutfakla ilgili herseyi,
Annenizin en sevdigi yemekleri,
Annenize ithaf ettiginiz ozel tatlari ,
kisaca ANNE'nizi hatirlatan her turlu tarifi bizlerle paylasabilirsiniz...

Bu sene Anneler Gunu 11 Mayis, etkinligi de tum mayis ayina yayalim , 28 Mayista da burdan topluca paylasiriz diye dusundum...

Tariflerinizi lamamutfakta@gmail.com adresine bekliyorum. Adinizi, Tarifin adini ve linkini vermeyi lutfen ihmal etmeyin. Maillerinizi alinca cevap yaziyorum, eger cevap gelmezse bir sorun var demektir, tekrar gondermenizi ya da yorum birakmanizi rica edecegim...


CANIM ANNEME ve elbette tum Annelere Ithaftir....

26 Nisan 2008

YE# 33: Borekler


Cok degil bir an once benim yasadigim saadeti simdi Leziz Ozlem yasiyor :) Sectigi konu da benim damak tadima cooook uygun! Yeme yaninda yat derler ya , iste oyle birsey!
Etkinlik gununun geldigini yeni farketim, mutfaga girip yeni borekler deneyecek durumda degilim, arsivden takilmak istedim (sanirim ilk kez bir etkinlikte bunu yapiyorum affola:P ) Gecen sene nerdeyse bu vakitlerde, Zeynepin varligindan tam haberdar bile olmadigimiz zamanlarda yaptigim bir borek. Kisa bir sure sonra hassas durumlardan dolayi mutfaktan uzak kalacaktim , anlarsiniz ya :)

Yiyenler tarafindan ozelikle boregin ici cok begenilmisti ama baklavalik yufkadan ilk kez borek yaptigm icin harcini tam ayarlayamamistim artmisti .Simdi ideal olculerle, fikir olsun diye buyrun tekrar yayin , 2. baski Tavuklu, mantarli ya da mantarli tavuklu borek !

Tavuklu, mantarli Borek

Borek harci icin:

Yarim paket 4 numara filo dough yufka (yani baklavalik yufka) (28 adet oluyor burdaki paketlerde)
1yumurta
2 fincan sut
Yarim fincan siviyag
Tuz

Borek ici icin:
8 oz(226 gr) mantar (mantarlari dorde boldum)
Haslanmis,didiklenmis bir tavuk gogsu
1 buyuk sogan
2 corba kasigi siviyag
Arzuya gore baharatlar...
Oneri: uzeri icin kasar peyniri, susam

Hazirlanis:
Sogani yagda kavurduktan sonra mantarlari ekleyin.
tavuk ilavesinden sonra tuzunu baharatini ayarlayin.

Yaglanmis tepsiye yufkalari ikiser ucer koyup aralarini harc ile islatin.
7 adet yufkayi yerlestirdikten sonra tavuklu,mantarli icimizi koyup yufkalari dizmeye devam edelim;)En uste susam serpip firina verdim.
Firindan almaya yakin Tavuk ve mantara cok yakisan kasar rendesi koydum vee kasarlar eriyince afiyetle yeeyip yedirdim!

Lama Mutfak'ta daha once yayinlanan boreklerden ornekler icin:
Kiymali borek
Genel borek yapimi Turkce ve Ingilizce tarif

24 Nisan 2008

Guzel bir kahvalti sofrasi ve bir soru


Bahar geldi iyice...Biz de gole karsi bir kahvalti yapalim dedik. Hava tahminleri yagmur yagacagini soyluyordu,biraz tedirgindik...Tahminler dogru cikti! Yagmur yagdi ama biz tam sofradan kalkarken :))) Dualarimiz kabul oldu dedik, son keyif aylarini icerde ictik, zarari yok yani :)

Ev sahibemiz super seyler hazirlamis ve hazirlatmisti :P Esine, ise gitmeden bol malzemeli kasarli-sucuklu tostlari yaptirmis bizim icin :) {Disarda yeseniz o malzemeyle bes tost yapar adamlar :)) } Merak etmeyin, ogle yemegi icin azik olarak bir tane almasina izin vermis :D

Ispanakli gozlemeyi ilk kez yapmisti ama cok lezizdi, dilimleyen kisinin ben olmasinin katksi yadirganamaz elbette :P Yok yok tukurmedim :))

Fotografa bakinca dikkatinizi ilk ceken sey neydi? Romantik kalp mi :) Yazinin basliginda belirttigim "soru" onunla ilgili zaten. (itiraf ediniz cok ozledinzi sorularimi degil mi :))))
Sizce kalbimi fetheden o kucuk kasede ne var? {Daha yakindan gorebilmek icin fotografin uzerine tiklayabilirsiniz}
Kirmizi oldugunu goruyorsunuz, biraz daha ipucu isterseniz feslegenle beraber ekmege cok yakisti desem? Cok degisik birsey degil aslinda ama benim yeni kesfettigim bir tat. Burada Turk mali olanlarini bulmak da ayri bir keyif!
Acaba nedir nedir, cayda kahvaltida yenir :P

not: Guzel soframizdan bol malzemeli, adini kral kek koydugum, kekin tarifi daha sonra... A

16 Nisan 2008

Çocuk istismarini DURDURUN!


Ganne cok guzel sosyal icerikli bu mime davet etmis beni.
Malesef hergun gazetelerden, televizyonlardan yuz kizartici, icler acitici, insani insanligindan utandirici haberler aliyoruz Cocuk Istismari ile ilgili :(
Anne olduktan sonra daha anlam ifade ediyor bu konu elbette.
Bu baglamda alakali gordugum daha az once bir arkadasimin gonderdigi maildeki yaziyi da eklemek istiyorum. Kaynagini bilmiyorum, bilen varsa lutfen belirtsin, ekleyeyim.

*****
Ben anne olmasaydım eğer...

Topuksuz ayakkabılarla da şık olunabileceğini bilmeyecektim.

Hamileliğim esnasında 80'li kilolara kadar çıkıp kendi çapımda ilk defa bir
alanda rekorumu kıramayacaktım.

O küçücük ellerle renkli kartonlardan yapılmış bir kâğıt parçasının bu kadar
değerli olabileceğini öğrenemeyecektim.

Kan yapsın diye danadili haşlayıp üzerine yumurta kırıp ağzının tadına da
uysun diye çikolatalı pudingle karıştırmak gibi yaratıcılığın sınırlarını
zorlayan tarifler keşfedemeyecektim hiç.

Su almak için elimde kumanda ile buzdolabını açtığımda kumandayı buzdolabına
koyacak kadar ya da evden çıkarken telsiz telefonu çantama atacak kadar
kendimden geçmeyecektim.

Birinin canı yandığında ötekinin bu acıyı hissedebilmesinin sadece ikiz
kardeşlerde olduğunu sanacaktım.

Sabahın köründe gözü kapalı mutfağa kadar gidip, süt ısıtıp yine gözü kapalı
dönme yeteneğini kazanamayacaktı m.

Üzümün çekirdeklerini tek tek çıkarmak için insanüstü bir uğraşa asla
girmeyecektim.

Bir insanın gaz çıkarması beni bu kadar mutlu edemeyecekti.

Büyüdüğünde arkadaşlarınla birlikte partilerde Süper Anne olarak eğlenmeyi
hayal edemeyecektim.

Babanla belki daha az kavga edecek ama sevginin evlat denilen başka bir
boyutuna giremeyecektik.

Sevginin böylesine karşılıksız olanını hiç tadamayacaktı m.

Annemi bu kadar çok sevdiğimi anlamayacaktı m.

Annesinden zorla ayırdılar diye 'Uçan Fil Dumbo!' çizgi filminde böğürerek
ağlamayacaktım.

Geceleri kesintisiz uyuyacak, hafta sonunda sabahları istediğim saatte
kalkacaktım ama uyandığımda yanağıma konmuş minik ellerin sıcaklığı
ısıtmayacaktı yüreğimi.

Çantamda sürekli bisküvi, ıslak mendil, bir adet oyuncak, düşer bir yerin
kanar diye ayıcıklı yara bandı taşımayacaktım.

Acıyı geçiren öpücüğün gücüne inanmayacaktı m.

38,5 derece ateş beni de yakıp kavurmayacaktı .

Yağmur sonrası çamurlu sularda zıplamanın keyfine varamayacak, sen bir lokma
daha fazla yiyesin diye kalabalığın ortasında kafamda peçete dansı
yapmayacaktım.

Sen olmasaydın eğer yaşamın karmaşıklığını unutup tekrar basit yaşamayı
öğrenemeyecektim.

Sen olmasaydın eğer ben asla 'anne' olmayacaktım.

Bir çocuk doğduğu anda, bir anne doğarmış... Bu lafın doğruluğuna
inanmayacaktım!
*****

Ve gelelim mime... Gerilere, cocuklugumuza gitmemiz ve bizi cok etkileyen bir sarkiyi paylasmamiz gerekiyor. Hemen ilk asamada aklima gelen bir sarki olmamisti acikcasi, ta ki bu satirlari yazana kadar! Emel Sayin'in "Yagdir Mevlam Su" sarkisi aklima dusuverdi! Kucuk yasima ragmen ( ilkokul caglari,belki daha da kucuk?)beni cok etkilerdi. Emel Sayin hissederek, gozunden yaslar akitarak seslendirdigini hatirliyorum. Zaten kendisini cok sever ve begenirdim, favori sarkicilarim arasinda idi :)


Iste sarkinin sozleri:

Çatlayan dudaklara sararan yapraklara
Kuruyan topraklara yağdır Mevlam su

Alev saracak kadar yandım yanacak kadar
Suya kanacak kadar yağdır Mevlam su

Toz duman savrulurken gül çimen kavrulurken
Can tenden ayrılırken yağdır Mevlam su

Suya hasret güllere sana açık ellere
Tutuşan gönüllere yağdır Mevlam su


Yan dairedeki su sistemindeki sorundan dolayi, tum sitenin sulari bir gundur kesikti, halimize de cok uygundu bu sozler.SU ne kadar buyuk bir nimet, susuzluk ne kadar zor tekrar anlamis olduk...


12 Nisan 2008

PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ 20 :Mayali cevizli ve peynirli corekler


yaaa neden resimlerim gorunmuyorrr :((hepsi burdaydi ? simdi peynirliler yok! gorenlerin insanlik namina haber vermesini rica ediyorum:)

tekrar ekledim bakalim olacak mi?

Ilk kez bir PDCS: Porselen Demlik Cay Saati etkinligine katiliyorum.Bu ayki ev sahibi Canan. Hayirli zamanda "Mucize"sine kavusmasini diliyor ev sahipligi icin tesekkur ediyorum...

Tarif arsivde, Kevgir 4. sayi "Cay saati onerileri" icin hazirlanmisti bir aksilik oldugu icin yayinlanmamisti, bugune kismetmis.

Hamur malzemesi:

2 bardak ilik sut

¾ bardak siviyag

1 tatli kasigi bal

1 corba kasigi seker

1 corba kasigi tuz

1 corba kasigi maya

Aldigi kadar un (5 bardaktan fazla oldu)

Hamuru her zamanki usulle ekmek makinesinin hamur ayarinda hazirladim. Hamuru ikiye bolerek, yarisini tuzlu peynirli corek, yarisini tatli cevizli corek olarak hazirladim:)Cevizli corek ici icin :

Buyuk bir kase ince cekilmis ceviz, esmer seker karisimi
Icine surmek icin eritilmis tuzsuz tereyagi

Cevizli corek icin ayirdigim hamuru oklavayla (ben de ne oklava kullanirim ya :P ) acip icine iki kasik kadar eritilmis yag koydum. Cevizli karisimi da ekleyip rulo gibi sardim ,biraz daha ceviz serpistirerek doladim. Uzerine de biraz seker ceviz doktum. 375 F’de kizarincaya kadar pisirdim.

Ankara;da Simit Sarayi’ndan aldigimiz cevizli corek tadindaydi. Biraz daha ince olabilir , o da size kalmis, Lama’dan bu kadar :D

Oneriler:
Hamurun icine bal, tahin, hashas da katabilirsiniz.
Nutella ile yemek super oluyor ;)


Peynirli Corek icin:

Peynir,
Maydanoz (taze olmadigi icin kurutulmus kullandim)
Tereyagi,
Peynirin tuzluluguna gore biraz tuz ilave edilebilir
Uzeri icin salca

Daha once bahsetmistim bizim (annemlerin yani) evdeki babamdan dolayi olan yumurta kisitlamasini :) Boregi yaparken evde hic yumurta kalmadigini farkedince annemin usulunu kullandim ve uzeri icin yumurta sarisi yerine hafif sulandirilmis salca kullandim :)


Hamuru iki parcaya ayirip, birini icine maydanoz peynir koyup cevizli corekteki usulle hazirladim.
Digerini yagladiktan sonra elimle tekrar yogurup, pide gibi sekillendirdim:) Salcasini surdukten sonra biraz da corekotu serpip 375 F'de pisirdim.
Evrim'in hediyesi taa Turkiye'den gelen tepsimde dilim servis edip, yaninda cayla sicak sicak tukettim!

Deneyenlere afiyet bal seker olsun,
Sevgilerrr

10 Nisan 2008

Kuskuslu olacakken, eristeli mercimek salatasi



Bu da gecen carsamba ikram ettigim mamalardan..
Amacim kuskuslu salata yapmakti.. Buzlukta haslanmis mercimegi gorunce bunu da ekleyeyim dedim... Ama evde kuskus yok... Esim Turk markete gitti... Bizim Turk kuskusu yokmus, Magrip kuskusu varmis. (o da ne derseniz, o yoreyi nasil ifade edecegimi bilemedim Wikipedia kardesten kopya cektim :P Incecik bizim kisirlik bulgur gibi olan kuskus. Turkiye'de gormemis, duymamistim...Siz gorudnuz, duydunuz mu bilmek isterim. ) Bir kiloluk paket elinde eve geldi. "Ay bu bizim kuskus degil istemem"dedim, kapris yaptim. Kuskus geri gitti markete gariban, irkcilik mi yaptim yoksa dusunmedim degil :P

Hikayenin gerisini anlatmaya gerek yok, "kuskus yoksa eriste yesinler" kuralinca eristeyi hasladim; mercimegi katip, taze sogan, maydanoz, ince cekilmis cevizle harmanlayip sosunu kattim. Sos dedigim klasik salata sosu zeytinyagi, limon.

Iste durum budur dostlar... Lama, mercimekli eriste salatasi ya da eristeli mercimek salatasi yapti da bize soylemedi demeyin :))))
Evet evet yorgunum biraz, kusura bakilmaz :)
Opuldunuz ;)

02 Nisan 2008

Degisiklik olsun tarif verelim :)


Sagolsunlar es-dost, arkadaslarin Zeynep icin hayirli olsun ziyaretleri devam ediyor. Ablamin dedigi gibi "tum Amerika":) olmasa da bircok misafirimiz oluyor, gurbet elde ne buyuk zenginlik! Allah daim etsin.
Bugun de bir grup arkadasi konuk ettik ve yaptiklarimdan bazilarini fotograflayinca bloga malzeme cikti. (.Zeynep'ten sonra ilk kez yemek fotografi cektim, en buyuk fark yemeklerin hareket etmemesi :)))) Blogun adinda "mutfak" kelimesi geciyor, yalanci cikarmayalim bari :)

Beyhan'da gordugum bu otlu pogacalari son iki haftada uc kez yaptim sanirim. Kargacik burgacik goruntusune ragmen cumartesi aksamki cay partimizde cok begenildi, tarifi soruldu. Kendi yaptigim haliyle burdan paylasalim :

Malzemeler ay degisik bir kelime kullanmis gibi hissettim kendimi, e ne zamandir tarif vermiyordum malum :)

1 su bardagi yogurt
yarim su bardagi siviyag
2 yumurta
1 paket kabartma tozu
Arzi edildigi miktarda ,arzu edilen cesit Peynir (Su ana kadar ev yapimi cokelek, beyaz peynir, Ispanyol peyniri kullandimm)
Aldigi kadar un

Kullandigim ot ve baharatlar: Kurutumus dereotu, kirmizi biber, pul bibber, kara biber, corek otu, susam,isirgan otu tohumu vs vs.
Uzeri icin: Yumurta sarisi ve susam

Tum malzemeleri karistirip olusturdugum hamuru 375 F'de pisirdim

Notlarim:
~Ilk denememde tarifteki gibi tereyagi kullanmistim, 2. denemede kullanmadim.Baktim cok buyuk fark yok, hic kullanmamaya karar verdim.
Guncelleme: Bay Lama'nin notu: Ilki daha guzel olmustu!
dolayisiyla ustteki cumleyi degistiriyoruz ve e"lbette tereyagli daha guzel oluyor, bundan boyle kullanmaya karar verdim" diyoruz ;)
~Damak tadina gore icindeki otlar baharatlar degistirebilir ama bence en onemli unsur dereotu.
~Kulak memesi kivamindan daha yumusak (tamam itiraf ediyorum, civik :P ) bir hamuru oldugu icin tam yuvarlayamamistim( bir itiraf daha, yuvarlamaya ugrasmadim bile :)) O yuzden yuvarlak degil de surrealist sekillere sahip oldu pogacalar. E benden de bu beklenir zaten ;)
Denerseniz begenirsiniz,
Afiyetle yersiniz;)

Sevgiler...