30 Aralık 2010

Keyifli gecen bir aksamin ardindan eve geldik, maillere baktim.
Bir arkadasim ailecek trafik kazasi gecirmis, bir yavrusu vefat etmis; digeri yogun bakimda imis. Bogazima yumruk gibi oturdu... Allah beterinden saklasin...
baska bir mailde, bir arkadasin bilegini kirdigi, ameliyat icin sira bekledigi yaziyor; cocugu ameliyat olan baska bir arkadasin durumundan bahsediyordu. Sonra aklima geldi, baska bir arkadasim da bugun ameliyat olacakti,t amamen unutmusum...

Insan kelimesi "nisyan" kokundendir, yani unutmak; insan unutkandir...
Acizligini unutur, faniligini unutur, Yaratan'ina vefayi unutur...

Hastalara sifalar, dertlilere devalar insAllah...

29 Aralık 2010

Vegan Kek



Turk Dil Kurumu vejeteryan kelimesi icin "etyemez" karsiligi oneriyor ama  "vegan" kelimesi icin bir oneri yok, kelimeyi bu haliyle kullaniyorum. "Hayvansal urun yemez" tam karsilik olabilir ama biraz uzun sanki:)

Kekevi'nden bir tarif  ile Alev'in  Alerjisiz tarifler etkinligine katiliyorum. Kekevi  "Kakaolu Vejeteryan Kek (DAIRY FREE CHOCOLATE CAKE)" adi vermis ama aslinda vejeteryandan ote tam bir vegan yani hicbir hayvansal urun icermeyen bir tarif. Sut, yumurta, bal, tereyagi yok! Vegan olan birkac arkadasim var, bana gelecekleri zaman strese giriyordum ama bircok alternatifler oldugunu ogrendim.Ornegin sut yerine badem sutu, hindistancevizi sutu, soya sutu kullanarak sutlu tatlilari yapabilirsiniz. (bu urunler Turkye'de ne kadar yaygin bilmiyorum ama Amerika'da benzerlerine gore biraz pahali olsa da marketlerde bulmak mumkun) Tadi mi? Biz soya sutunu pek sevmedik, soya sutlu yalanci tavuk gogsu de favorimiz olmadi ama idare eder, ayda yilda bir dostlar icin bitkisel sutlu tatli yapmisiz cok mu:) Genel olarak veganlik cok zor, ozellikle Turk mutfagimizda... Ben o sekilde mutlu olamazdim acikcasi. Yapanlara kolay gelsin :) Veganlik ve vegan tarifler, alternetiflerle ilgili vakti bulursam birseyler yazmak isterim ilerde.


Gelelim kekimize. Bu tarifi ilk kez 5 yil once denemistim. Hindistancevizli pastayi blogta goren bir arkadasima gidecektim ve  "ben de pasta isterim!" demisti:) evde ne sut var ne yumurta! Arastirmaci kisilik ile bu tarifi bulmustum ve Pastaci Kremasi ile pasta haline getirmistim. Hic de fena olmamisti( Sirke biraz fazla (!) kactigi icin kokusu hissediliyordu itiraf edeyim ama bu sefer hata yok! ) Normalde sirke kesinlikle hissedilmiyor iciniz rahat olsun!
Gerek saglik icin zorunlu, gerekse kisisel tercih icin vegan olanlara, evde yumurta olmadan kek/pasta yapmak isteyenlere gelsin  bu tarif :) Miksere de gerek yok, bulasik derdi az, benim ev sevdigim husustu! Ugrastirici cirpma islemi olmadigi icin cabuk da hazirlaniyor. Ay ne de ozel, guzelmis bu kek!


Yumurtasiz, sutsuz , hicbir hayvansal urun icermeyen tamamen
VEGAN KEK
Malzemeler:     



1+ 1/2 su bardağı un
1 bardaktan biraz fazla tozşeker
4 yemek kaşığı kakao
1 tepeleme çay kaşığı karbonat (ben bir paket Turk Kabartma tozu kullandim)
1 cimdik tuz
1 su bardağı soğuk su
1/4 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı toz vanilya (ben bir paket Turk vanilya kullandim)
Yapılışı:
Unu, sekeri, kakaoyu, karbonatı, tuzu ve vanilyayı genişçe bir kabin içinde karıştırın.
Ortasını açıp içine soğuk suyu, sıvı yağı ve sirkeyi koyup büyük tahta kaşıkla veya tel çırpma aleti ile karışana kadar karıştırın.
Yuvarlak kek kalıbınızı yağlayıp karışımı içine döküp yayın.
    Önceden ısıtılmış 350F(175C) dereceli fırında ortasına batırılan kürdan temiz çıkana kadar pişirin. 
    Ister kek, ister pasta olarak afiyetle yeyin:)


    Notlar:
    Kekin icine hindistancevizi, ceviz, tarcin, kuru meyve vs ekleyerek zenginlestirebilirsiniz.
    Pasta yapacaksaniz krema icin sutu bitkisel icerikli sut ile degistirip, istediginiz tarifinizi uygulayabilirsiniz. 
    Cikolatali sos tarifinde tamamen su kullanabilirsiniz.
    Bitter cikolatadan yararlanabilirsiniz.
    Orijinal tarifteki gibi pudra sekerli glazur ile susleyebilirsiniz.


    &Yumurta var mi?
       Yok,yok
    &Suuuuut var mi?
       Yok, yok!
    &Ne duruyorsun?
        E ne yapayim?
    &Vegan kek yapsanaaa, vegan yapsana oy oy
    Vegan kek yapsana!


    diyerek de muziksel bir bitiris yapiyorum:) 

      Lama, Facebook'ta !

      Artik, Lama Mutfak da Facebook'ta!
      Henuz bir gun bile olmadi ama pitir pitir arkadas ekliyoru, beni ekleyenleri onayliyorum pek sevincliyim:)) Ben iste boyleyimdir, kucucuk seylerden mes'ut bahtiyar olurum , aferin bana!
       Siz de Facebook ortaminda Lama ile arkadas olmak isterseniz sag taraftaki Facebook kutucuguna ya da http://www.facebook.com/lamamutfakta adresine tiklayabilirsiniz!
      Bir de ricam olacak, ben merakli bir Lama oldugum icin, beni nerden buldugunuzu/ tanidiginizi belirtirseniz cok sevinirim. 
      Blogcu arkadaslari isimlerinden, ya da on yuz bin :) ortak arkadasimiz oldugu icin anliyorum zaten ama okurlarimin belirtmesi faydali olacaktir. Lama puanlari da verecegimdir:) Saliha, ilk yorumu yazan kisi olarak 100 Lama puanini kapti bile!
      Lama, orada burada ve Facebook'ta!
      Bu resim niye boyle ecis bucus oldu anlamadim >:(

      Kolay ve hizli bir menu: Iki renkli sehriye pilavi ve firin posetinde et

      Isten, okuldan eve gelince cok ugrasmadan guzel bir aksam yemegi hazirlamak istiyorsaniz, bu menu isinize yarayabilir. Yemekleri 10- 15 dakikada hazirlayacak , onlar piserken de biraz dinlenmeye vaktiniz olacak merak etmeyin :)


      Iki renkli arpa sehriye pilavi 
      Tam tarif vereyim diye, inanin olculu yaptim :)
      3 buyuk cay bardagi (sapli Aida bardaklardan kullandim) arpa sehriye
      3 kasik yag (1 kasik siviyag, sehriyeyi kavurmak icin, gerisi tereyagi kullandim)
      5.5 buyuk cay bardagi kaynamis su
      tuz

      1 bardak sehriyeyi 1 kasik siviyagda rengi degisinceye kadar kavurun.
      Tereyagi ve kalan arpa sehriyeyi de ekleyip biraz cevirin ve suyunu katip pisirin.


      Firin posetinde et 
      Malzemelerin miktarini belirtmiyorum. Et, sogan, patates, kuru kinzi, kuru kimyon, karabiber, kirmizi biber, biraz tereyagi ve tabi ki tuz vardi bizimkinde.

      Firin posetinin ici bir tatli kasigi un ile guzelce kaplanir.
      Eti onceden marine etmekte fayda var.
      Vaktiniz yoksa (benim yaptigim gibi) tum malzemeleri karistirip firin posetine doldurun ve agzini guzelce kapatip 400F'de 30 dakika kadar pisirin.
      Firin poseti kutusunun ustunde1 pound (453 gr) tavuk icin 20, kirmizi et icin  25 dakika yaziyor. Etin cinsine ve diger malzeme miktarinaa ve firina gore degisecektir pisme suresi, 20 dakikadan sonra kontrol etmeyi ihmal etmeyin!
      Afiyet olsun!

      Yorumlarda Yesim'e cevabimi siirler verdim, dikkat ceksin diye buraya da ekliyorum :)
      Firin posetinde yemekler
      Buhariyla saglikli piserler
      Kokusuz ve temiz:))
      Reklamlari izlediniz!

      28 Aralık 2010

      Arnavut Pacasi 2

      Yine bir Arnavut Pacasi
      Kisa tatilimizden donduk dun gece. Sabah kahvalti icin ekmek nevinden hicbirsey yoktu evde. Sut, yumurta olsa krep yapardim ama onlar da yoktu. Biz de makarna yedik:) Kahvaltida peynirli makarna. Hani "ekmek bulamazsaniz pasta yeyin" sozu vardir ya, biraz dil kargasasi olmus oldu. Ingilizce'de pasta makarna demektir:) Lama okurlari tarifsiz kalmasin diye de arsivde hazir bulunan Arnavut Pacasi tarifi ile basbasa birakiyorum sizleri:)

      Yalanci tarifler etkinliginde  "Arnavut pacasi" hazirlamis ve "baska tarifler de var denemek istedigim" demistim. Iste onlardan biri Sakli lezzetler sitesinden . Arnavut arkadasim, bunu daha gercekcii bulmustu.
      Ben ilkini daha cok begendim, Bay Lama ise bunu tercih etti. Hazirlarken malzemeleri artirdim ama sarimsagi azalttim :) Gecen seferki kadar sarimsak hissedilmiyordu , o yuzden Bay Lama begendi sanirim. "Misafirlere de yapsak nasil olur?" diye bile sordu:)
      Bu arada yillarca  "sarmisak" diye yazmaya, kullanmaya calistik, calistirildik ama Turk Dil Kurumu Yazim kilavuzu SARIMSAK diyor, bilginize!
      Dogru yemek, dogru konusmak ve en onemlisi dogru yasamak dilegiyle!

      22 Aralık 2010

      Cimri pandispanyalar ve ortaya karisik :)

      Civil Civil Karnaval Pastasi :) 
      Cimri pandispanyali pastalarim cok meshur. 2 olcu yerine , yaklasik 1.5 olcuyle pandispanya hazirlayip iki ayri kalipta pisiriyor, ayni gun icinde iki pasta servisi yapabiliriyorum:)
      5 yumurta, 1 kap seker, 1 buyuk cay bardagi kaynar su, 1+ 1/3 kap un,  1 corba kasigi ( bu konuda cok comertim :)) kabartma tozu ile iki pandispanya pisirilir sabahin 7'sinde.
      Yukarida gorunen pasta bolumdeki "Holiday Party" , tatil partisi icindi. Icinde muz ve cekilmis antep fistik barindirmakta ( tadi Turk fistigi kadar guzel olmasa da, fiyati guzel(yani ucuz) bolca tuketiyoruz diyebilirim "pistachio") Kremsanti ile kaplandi, toffe parcaciklari, antep fistigi, hindistancevizi ve cikolata sos ile bezendi. Yolda giderken hasar gormesin diye de semsiyeler kuruldu ustune. Guzel de gorundu gozlere, iltifatlar da aldi ama tatli cesidi oldugu icin  pek ragbet gormedi diye hic uzunulmedi:) Kalan pasta aksam arkadaslarla paylasildi, oh daha iyi ne olsundu? ( zaten bir kavanoz asure bekleyen arkadas, bir kasecik asure bulunca, teselli odulu lazimdi!)
      Yuvarlak kalipta pisen kardesini aksama Isvec'e donecek arkadasimizin (hani Kirgiz pilavi ve Isvec salatasi hazirlamisti ya, iste O) veda partisinde yiyecegiz.
      Karamelli pasta

      Bir de ne zamandir aklimda birseyler vardi, onlari yazayim unutmadan, icimde kalmasin:)
      Cig ispanak: Bence boreklerde ispanak cigden kullanilir ki hem vitamin korunsun hem de lezzet! Bayiliyorum ici cigden hazirlanan ispanak boreklerine.  Evet,evet sogani da cig olsun! Baharatlarla beraber guzelce karistirin, yufkanin, hamurun icne koyun. Emine Sultan'in buradayken yaptigi, ofise supriz sekilde ogle yemegi icin gelen, aklima geldikce agzimin suyu akan gozlemeleri hatirladim ( hic aklimdan cikmiyor ki!) Hem kavurmaya, haslamaya vakit de harcanmiyor ya ,tam benlik :)
      Brownie: Bircok Turk blogcu arkadas  brownie (bravni?) tarifi veriyor, sasiriyorum bazen. Oyle her islak keke, kakaolu, soslu keke brownie denmez ki! Icinde tereyagi ve cikolata(ya da yogun kakao) olur ; sut , kabartma tozu (Izgun hatirlatti sagolsun)filan olmaz. Tamam o kekler de lezizdir mutlaka ama isimleri baskadir. Illa ki yabanci  (belki havali ?) isim 
      kullanmaya gerek yok sanki :)
      Bir de keklerden bahsetmisken, islak kek/ karakiz/ kunta kinte keki var ya, hani kekin harcinden sos icin ayriliyor sonra un katip isiriliyor, hih iste sos icin ayrilan kisma yumurta koymaya hiiic gerek yok! Seker + yag+ sut+ kakao (+ arzuya gore vanilya) koyup sosu yapin, sonra yumurtasini ununu ekleyin. Inanin farki olmayacak, sagligi haric! Cig yumurtadan gercekten sakinilmasi lazim. Gecen gun yumurta kutusunun ustunde, kurabiye hamurundan bir parca agziniza atmak bile yemek tehlikeli olabilir diyordu. Malum kurabiyede cok yumurta kullanilmaz. Kek bekledigi zaman daha da riskli durum.
      Demir:  Bu sabah okudugum yabanci bir blogta ( rawmazing , tamamen cig, hic pisirilmeyen saglikli tariflere (tatli, ana yemek , akliniza ne gelirse!) yer veriyor, cok orijinal! Bazi ozel maddeler (agave- bitkisel bir madde) ve ozel aletler ( dehydrator -kurutucu- su giderici?) gerektigi oluyor) demir iceren gidalar listesinden bahsediyordu.  Kuru otlar, kakao, kabakcekirdegi, susam, kurutulmus domates, kuru kayisi ve aycekirdeginin adi geciyor. 1 servis (~85gr) karaciger yemek %36 demir ihtiyacinizi karsilarken, 1 kasik kuru kekik %21'ini karsiliyormus!
      Hayvansal kaynakli demir, bitki kaynakli demire gore daha cabuk emiliyormus ama C vitamini ile beraber tuketince emilimini artirir diye de not dusulmus. Kansizlik cekenlere, ozel demir ihtiyaci olanlara, hamilelere, bebelere ,asslinda hepimize lazim, aklimizda bulunsun!
      Son olarak cokca basimiza gelen bir durum izinsiz tariflerin, fotograflarin kullanilmasi ( Hatta daha dun Cahide, buyuk bir magazalar zincirinin, kendi hazirladigi asure fotografini izinsiz kullandigindan bahsediyordu) ile ilgili bir ani :) Lama'ya gelen bir misafir , daha once adini duymadigim bir blogtan gelmis. Hemen gidip ziyaret edeyim, tanisayim dedim. Ne goreyim, benim cektigim, Lama'dan bir fotograf karsiladi beni!  "Haftalik yemek menuleri" ornekleri sunarken benim tarifi ve fotoyu kullanmis, "bu blogtan aldim tarifi" diye link verilmis, eh buna da sukur:)
      Agiz tadiniz bol olsun,
      Sevgiler

      21 Aralık 2010

      Asure tarifi ve asure salatasi

      Bu asure muhabbetini cok uzatmak istemiyorum ama soranlar cok oldugu icin tarifi  paylasmak istedim. Ingilizce tarif icin yillaar onceki yaziya yonlendiriyorum. Hem ilk asuremin tarifi hem de Asure yarismasi icin hazirladigim "benekli asure" nin Ingilizce tarifi var.


      Daha once cimri diyerek haksizlik ettigimi farkettim, icindeki ve uzerindekilerle nerdeyse otuz cesit var ve tek temel eksigi kuru uzum ki, pisman degilim :) Gercekten de uzumun o yumusakligindan hoslanmiyorum. Her ne kadar asureyi kendim yemesem de :)
      Biliyorsunuz asure icin genel bir malzeme listesi yok, evdeki malzemelere, butceye ve damak tadina gore degisiyor. Bir malzemeyi 1 bardak yerine 1.2 bardak kullanmanin da mahsuru yok, seker/su miktariyla oynandiginda istenen kivam elde edilir.
      Ve iste hatirladigim kadariyla :)  genel hatlariyla


      Asure icin malzeme listesi
      40-50 kase asureniz olacaktir.
      1 bardaktan biraz fazla Asurelik Bugday
      1 bardak haslanmis Nohut( konserve kullandim itiraf ediyorum!)
      1 bardak kadar normal ve kucuk kuru fasulye (evet,bu da konserve)
      1 bardak pirinc (daha az koymayi planlamistim aslinda!)
      Incir (incirli tatli yaparken , buzluga kaldirdigim 6-7 tane islanmis incir)
      ~110 gr kuru kayisi ( Amerika'da marketlerde bulabildigimiz nadir "Turk mali" urunlerden , yasasin!)
       2 corba kasigi kadar kavrulmus susam
      1 tutam corekotu!
      1 kasik hashas tohumu
      1 portakal kabugu ( kup kup dograyip, aci olmamasi icin suda hasladim)
      Limon kabugu rendesi
      1 kasik bal
      1 bardak sut
      1 tutam tuz
      1 kasik tereyagi
      4-5 bardak seker


      Uzeri ici
      Susam, Hindistan cevizi, ceviz, kayisi, Fistik ( Antep fistigi ve yer fistigi), Badem ve Nar


      Asurenin Hazirlanisi
      Onceki gun:
      Mumkunse bugdayi birkac saat de olsa suda islatin.
      5 bardak suda bugdayi kaynatip altini kapatin. 
      Asurenin pisecegi gun
      On hazirlik:
      Kullanacaginiz kuru meyveleri kucuk kucuk dograip biraz suda bekletin.


      Bugday suyu tamamen cekmis ve iyice sismis olacaktir.
      Uzerine 4 bardak kadar su ekleyip tekrar kaynatin,
      Bu arada pirinci haslayin.
      Haslanmis nohut ve fasulyeyi bugdaya ekleyin.
      Pirinc, kuru meyveler, portakal- limon kabugunu 3-5 dakikalar arayla ekledim.
      Susam, corekotu ve son anda alinan kararla hashas tohumunu ekledim.
      Bal, sut, cok az tuzu da katip en son sekeri ekledim. 
      4 bardak az gelince nerdeyse 5 bardaga tamamladim, fazla da olmadi. 


      Notlar
      • Surekli karistirmayi ihtmal etmeyin. Aksi taktirde dibi tutabilir. Hem de karistirmak tadin iyice ozumsenmesini sagliyor sanirim :)
      • Gerekli gordukce kaynamis su ekleyebilirsiniz. Seker ekleyince  biraz sulanacaktir ama sogudukca asure koyulasir.
      • Gul suyu kullananlar ocaktan almaya yakin eklememeliler. Aski takdirde tesirini kaybeder.
      • Karanfil katmak isteyenler: Geceden bugdayi kaynatirken, tulbente ya da cay posetine (cayi cikarilacak tabi ki:)) karanfilleri koyup haslayin. Hem aroma icine isleyecek , hem de  karanfilleri cikarip atmaniz kolay olacaktir.
      • Uzerinin suslemesini soguduktan sonra yapmali. Fotograflarini bulursam, portakal kabugundan ve nar, findik, fistiktan Nuh'un gemisi ile servis orneklerini paylasmak istiyorum. E tabi herkes benim gibi "bloga koyarim, fotografini cekeyim" demiyor :)
      Bu da artan asurelik malzemelerle yapilan "Asure salatasi" :) Bildik salata, piyaz tarifleri gibi, haslanmis nohut, fasulyeler, sogan,biraz marul ve domates, bol limon, yag, tuz ve maydanoz.
      Gece gece asure yemeye gelen komsularimin ac oldugunu ogrenince (birisi elinde zeytin, peynir getirmisti; anlamam zor olmadi:)) hemen imece usulu hazirladik, yorgunluk cayimizla beraber afiyetle yedik. Hatta artti ertesi gun de Bay-Bayan Lama olarak yedik :)

      18 Aralık 2010

      and the winner is....

      Gecenin kazanani "Benekli Asure "

      Cok yorgunum, ay birinci olmak ne zormus!
      Detaylar daha sonra insallah :) demistim. Hala yorgun olsam da iste bu geceden notlar!

      Eeveeet "Dereceye girersem heryerde, ilk bese girersem burada , aksi takdirde Lama Ev'de sesimi duyabilirsiniz:)" demistim ve sesim heryerlerde! facebook, twitter, es-dost, konu-komsu, Turkiye'de saat ilerlesin tum sulaleme sesim ulasacak kimsenin suphesi olmasin :)

      3 Amerikali, 1 Perulu ve 1 Turk'ten olusan yuce juri beni birincilige layik gormus. Yiyen halk da cok begendi. Hatta Bay Lama bile beni tek gecti :)

      "Simdi telefonlari yarisma birincisi Lama, buyrun" diye aciyorum, sonumuz hayir ola! :)  Boyle megalomanca yazdigima bakmayin, sonuncu olsam da keyifli bir yazi yazacaktim, simdi de oyle yaziyorum! Katilma amacim sadece eglenmekti , buranin ifadesiyle "just for fun!"

      Yarismada aceleyle cektigim ve birinci aciklanirken kullanilan fotograf ustte (nari baska bir yarismaci arkadastan aldim, ben de ona onceki aksam bugday verip "mutlaka katil yarismaya bak!" demistim, yasasin centilmenlik :))) , evde cektigim bol cerezli sunum tabagi altta. bay lama "bu asure yarismasi, cerez yarismasi degil" diye elestirse de sonra Sezar'in hakkini Sezar'a verdi:)

      Simdi herkes asure yemeye gelecegiz diyorlar. "Kasikla tadina bakarsiniz, cok yemek yok, ben tekrar asure yapamam!" diyorum. Yapsam da  kesinlikle aynisi olmaz ki! Zaten benim asureyle aram yok, bir kasik ancak yemisimdir, merakimdan o da! Hani bakayim cidden guzel mi diye , ayip olur sonra.
      Tarif soranlar icin hatirlamaya calisayim da yazayim bari....

      Ayricaaa annecigimi aramistim, asure yaparken hayir duasini ve asure tuyolarini alayim diye:

      Lama:Anne dereceye girenlere hediye karti verilecek
      Emine Sultan: Hediye onemli degil de, basarili olmani isterim kizim.

      Canim benim, bu birinciligimi sana hediye ediyorum! Hatta babami razi et gel buraya, hediyeleri de beraber harcayalim :)

      Notlar:
       *Yarismada 8 yarismaci vardi, genel katilim yuzden kisiden fazla idi.
      *Benekli asuredeki beneklerin (susam, hashas tohumu, corekotu) kattigi degisik aroma isin sirri olmus. 
      *Icinde bal ve tereyagi oldugunu duyanlar da sasti. D
      * Cok guzel asure sunum ornekleri vardi : Portakaldan gemi, asure uzerine oturtulmustu mesela, birinde de nar ve cevizden gemi resmedilmisti.

      Asure!

      Yillar once ilk asuremi yaptigimda Ingilizce asure tarifi vermisim. Amerika'daki ilk senemdi ve yabancilara tattirmak icin gaza gelip yapmistim. Bugun de kaba hesap 2. asuremi yaptim ve bir yarismaya katilacagim :))) Cok heyecanliyim :))) Ilk bese girme hedefim var, zaten 5 kisi filan katialcakmis :)))) Insanlar "dereceye girmezsem hos olmaz" diyerek katilmak istememisler. Guzel yemek yapmasiyla, ozellikle asuresiyle meshur, yemek sitesi sahibi (hayir hayir, ben degilim!)  maharetli bayanlar katilmiyor yarismaya :))) Juri uyeleri de Turk- yabanci karisik olacak o yuzden umitliydim, asureyi pisirene kadar :))))  (gerci az once tadina baktim, hic de fena degil!)
      "Sira disi asure" fikriyle yola ciktim ama kendi damak tadima uysun diye, cok az meyve koydum, "cimri asure" diyenler olabilir :) Bay Lama'nin engellemeleri olmasa Devletsah kadar cesur olup, mercimek bile katacaktim halbuki!
      Dereceye girersem heryerde, ilk bese girersem burada , aksi taktirde Lama Ev'de sesimi duyabilirsiniz:)
      Onemli olan kazanmak degil katilmak, medeni cesaretimle zaten kazanmisim ben :)) Kazanamazsam da "Amerikalilar ne anlar asureden!" deyip yine temize cikaririm kendimi:))
      Simdilik "Benekli, cimri asure " adini verdigim eserimin icindekileri sayarak hoscakalin diyorum!
      Bugday
      Nohut
      Iki cesit fasulye : kuru fasulye (northern beans) ve daha kucuk cinsi ( navy beans)
      Pirinc
      Incir
      Kayisi
      Susam, corekotu!
      Hashas tohumu!
      Portakal kabugu
      Limon kabugu rendesi
      Bal
      Sut
      Tuz
      Tereyagi
      Tabiki seker ve su
      Asurenin uzerine
      Susam, Hindistan cevizi, ceviz, kayisi, Fistik ( Antep fistigi ve yer fistigi), Badem ve
      Nar (henuz yok, insallah olacak! kirmizi lazim gercekten asureye, duvaksiz gelin gibi oluyor:)


      Detayli anlatim, sunum ve icerik fikirleri icin
      Burcin'in Sahaneleri pardon Burcin'in Denemeleri'ne
      Degisik 40 cesit malzeme onerileri icin Devletsah'a goz atabilirsiniz.
      1. Bal
      2. Damla sakizi (tuttum bunu!)
      3. Elma kabugu
      4. Gul suyu, tereyagi, corek otu, karabiber, kuru erik, hurma, armut, ayva vs vs vs
      5. Bir arkadas soylemisti, kucuk bir parca kurban eti katarlarmis asureye. Gordugunuz gibi siniri yok..

      farkli baharat, aroma kaynaklari kullanarak kirk cesit tamamlamak zor degil ama tatlarin birbirini baltalamasi ve uyumu konusunda suphelerim var!


      Yiyenlere afiyet ,sifa; evlerinize bereket olsun!

      17 Aralık 2010

      Yayla corbasi

      En temel corbalardan biridir ama  yogurda kiyamadigim icin olsa gerek cok yapmam:) en son denememde de Yemek gunlugum sitesindeki yayla corbasi tarifi ile yaptim.
      tavuk suyu corbalara inanilmaz lezzet katiyor bence, yayla corbasi icin de durum ayni diye dusunuyorum.
      Afiyet olsun

      Malzemeler:( 8-10 porsiyon)
      • 1 yemek kaşığı un
      • 1 su bardağı yoğurt
      • 1 çay bardağı pirinç
      • 1 yumurtanin sarisi
      • 10 bardak su (tavuk suyu karisimi olabilir)
      • uzeri icin kuru nane, kırmızı biber
      Yapılışı:
      1. 10 su bardağı kadar kaynamış olan suya yıkanmış, ayıklanmış pirinçler atılır ve pişinceye kadar kaynatılır.
      2. Diğer taraftan yumurta sarısı, yoğurt, un bir kasede iyice çırpılır.
      3. Çorbanın suyundan yavaş yavaş alınıp bu karışıma ilave edilir.
      4. Hafifçe sulanan bu karışım ılınmış olan çorbaya ilave edilir ve 1-2 taşım kaynatılır.
      5. Ocaktan alınır ve tuzu  ilave edilir. Eğer öncesinde ilave edilirse çorba kesilir.
      6. Üzerine kuru nane veya hafif  kırmızı biberli yağ kızdırılarak gezdirilir.

      Amacinin disina cikan mini kek kalibi

      Yazinin basligini "Amacinin disina kayan mini kek kelibi" diye yazmisim, bir yanlislik oldugunu hissetmistim! Amacin disina cikilirmis; kacilmazmis, kayilmazmis :))

      Oncelikle bir gun gecikmeli de olsa, Asure gununuz mubarek olsun. Ben de usenmezsen asure yapacagim hem de yarinki Asure yarismasina katilacagim! Cikmaz demeyin, sansinizi deneyin" zihniyeti tasiyorum :)) Susleme konusunda , post-modern fikirlerim var, cikolata kullanmak mesela! Onerilere acigim:)

      Simdi gelelim sebebi yazimiza :)
      Ingilizcesi muffin tin , tam Turkce karsiligi nedir bilemedim. Topkek kalibi denebilir belki de mini kek kalibi ama mafin kalibi ya da muffin kalibi pek Turkce gelmedi bana! Siz anladiniz ne oldugunu iste, o kaliplardan bahsedecegiz bu yazida ama alistigiiz, kucuk sevimli kekler icin degil de, baska ne icin kullanabiliriz onu inceleyecegiz:)

      *Oncelikle atistirmalik/ cerez sunumu (snack tray) olarak icin kullanilabilir. Internet'te gezinirken gordum ve cok hosuma gitti. 12 tanesini doldurmak biraz zor oldu (hele hepsini yeyip bitirmek daha da zor ve henuz gerceklesmedi!)

      Ozellikle renkli olanlari sofraya renk de katar :) Findik, fistik, meyveler, kucuk cikolata, krakerler icin ideal.
      Hatta bununla ilgili bir blog etkinligi bile duzenleniyormus, pazartesi gunleri kek kalibiyla ogun (muffin tin meal) ornegi hazirlaniyormus. Bizim Turk ogunleri icin pek uygun olmasa gerek.


      *Bu da Emine Sultan'dan: Mini kek kalibinda pogaca!
       Annecigimin mutfaginda boyle yeni moda seyler yoktur ama yenilige aciktir. Tek kisilik servis olayini  tuttu ve cok guzel mayali pogacalarini bu sekilde pisirdi, ne de guzel oldu! Bay Lama, neden ben boyel pogaca yapamiyorum diye gercekten icerleniyor :( :)


      Internette gordugum birkac ornegi de not dusuyorum asagiya. Site sahiplarinin izni olmadan fotolari kullanmak istemedim, izin istemeye de usendim :) o yuzden sadece fikirlere ve bir ornek sitenin linkine yer vererek yazdim:

      *Eskimis mini kek kaliplarini da degerlendirmek icin fikirler uretilmis. Ornegin : cekmece ici duzenlemek icin kullanma onerisi var.
      *Kek kelibinizi takvim olarak kullanmaya ne dersiniz ? Bu fikir ozellikle 24lu kek kaliplariyla, Aralik ayinda Noel'e kalan gunleri saymak icin kullaniliyormus.  
      Onemli geri syimlarda ,ozellikle cocuklar icin yapilabilir belki (ornegin, annanenin buraya gelmesine 12 gun kaldi! geri sayimi:)) Kaliplarin kek konan yerlerine kucuk, suprizler saklayarak uzerine kesilmis kagitlardan tarihler yapistiriliyor ve her gun birer cikartiliyor.