31 Mart 2011

45 Dakikalık Tarifler etkinligi

Uzun sure sonra bir etkinlige katiliyorum tarifkolik Oznur'un "45 Dakikalık Tarifler" etkinligi.  Kolay gelsin Oznur!
Bu etkinlik "hazırlanması ve pişmesi 45 dakikayı geçmeyecek pratik ve lezzetli bütün tarifleri kapsıyor" ki Lama Mutfak'ta pisen nerdeyse tum yemekler bu kapsama giriyor :) Ozel olarak "Kolay Tarifler" etiketi de var ama her kolay tarifi etiketlemiyorum, yoksa hersey bu kategoriye girer:)
Fotograf cekerken Bay Lama'ya "bu tarifi 45 Dakikalık Tarifler etkinligine gonderecegim" dedigimde " e senin tum yaptiklarin 45 dakikadan az surede oluyor zaten" dedi:)
***
Renkli Tavuk Sote tarifini verelim, yaninda da uzak dogudan pirinc cubuk makarna diye ifade edebilecegim "rice sticks" var. Pilav ya da makarna ile servis edebilirsiniz elbette. 


Renkli Tavuk Sote ( Uzak Dogu'dan pirinc cubuk makarnasi yataginda)
Miktarlar tamamen size kalmis, fikir vermesi acisindan bu miktarlari belirttim.
Malzemeler
1 libre (453 gram) gogus eti
1/2 libre kirmizi, yesil, sari dolmalik biber
1 sogan
1 tatli kasigi salca
Siviyag
1 cay bardagi kadar kaynar su
Tuz, karabiber, kirmizi biber
Hazirlanisi
Soganlari yagda kavurduktan sonra dolmalik biberleri ekleyin.
Salca ve tavugu da katarak karistirin ve kaynar suyu ekleyin.
Tuz ve baharatlari unutmayin.
Agzi kapali bir sekilde, zaman zaman karistirarak pisirin.
Rice sticks(pirinc cubuk makarnasi) hazirlamak icin uzerindeki tarife gore 10 dakika kaynar suyun icinde beklettim, hepsi bu!
Bemmmbeyaz pirinc makarnasi uzerine uc renkli tavugumuz serilmis...
Benim gibi dondurulmus biber kullanirsaniz, yemek hazirlama surenizden yaklasik 5 dakika kazanacaksiniz (biberleri yika, ayikla, kes zahmeti olmayacak malum)
Merak edenler icin "rice sticks" fotosu da ekliyorum. Bu beyazlik cok hosuma gidiyor. Goruntu kadayifi andiriyor degil mi? Eminim tatli haline de donusturulebilir.
Daha once mor tavuk salatasi ve Perulu kirmizi tavuk tarifi paylasmisiz, gokkusaginin tum renklerini tatti tavuk sayemizde:))

Afiyet olsun!

30 Mart 2011

Kulaklarini cekecegim!

Bu gorsel oge, Zeynep'in boyama sitelerinden birinden alintidir..
31 Mart ekleme: Kulaklarini cekmek ise yaradi galiba! Bugun Turkiye'den bircok arkadas bloguna rahatca girebildigi icin memnuniyetini dile getirmis!

E ne oldu simdi? Blogspot yasagi bitti mi , devam mi?
Neden hala bircok kisi sorun yasiyor?
Neden yeni uyesi oldugum forumda link verdigim kisiler bloguma girip "Mahkeme karariyla kapatilmistir" yazisi gorup, beni suclu ve hatta tehlikeli saniyor!
Aaaaa iyice kizdim ama, kulaklarini cekecegim!
Daha iyisi, bu duruma dusmemize sebep olanlari birbirlerine dusurelim, onlar birbirlerinin kulaklarini ceksin! :)
Sabrin sonu selamet....

26 Mart 2011

Cocuklar icin Parti!

Facebook'ta gunlerdir bahsettigim, uluslararasi :) Cocuk partisini bugun gerceklestirdik. 4 cicek, 1 bocek 3 yas civari seker yaratiklar, kahkaha, ciglik ve dogal olarak yaramazliklarla dolu guzel bir gun yasadi. Biz anneler de halimizden memnun idik cok sukur:)
Kizlarin cogunlukla olacagini bildigim ve tabi ki bizim hanede de hali hazirda bir adet kiz evlat oldugu icin, cicek ,kelebek ve biraz da pembe agirlikli idi masa ve suslemeler  ama her renkten balonumuz mevcuttu:)
Sofranin tam halinin fotolarinda mutlaka canli :) nesneler de bulundugu icin buraya ekleyemiyorum.
Menu olarak Facebook'ta da duyurdugum uzere:
 pogaca, ugurbocek kanepeler, kaplumbaga makarna salata, civciv salata(kumes gibi oldu:)), pasta, baklava, cilekli milk shake,aburlar cuburlar, meyveler... planlarim vardi, Kaplumbaga salata, ev yapimi cilekli milkshake haric planlar uydu. Kanepeler ugurbocegi degildi gerci, kalp ve kelebek seklinde kurabiye kesici ile sekillendi. Son anda "ya bunlar yetmezse?" diye mutfaga girip, kiymali sehriye pilavi da yapiverdim, pogacayi da sagolsun Turk komsum getirdi, onlar fotograflarda yok malesef. Ozel bir sirri olmadigini soyledigi pogacalarini her yiyen tarifini sorar,bu sefer de istisna olmadi:) 


Pastamiz porsiyonluk ispanakli kek pastasi idi. Daha once dondurucuya attigim keki kullandigim ve krema sikmasinda Zeynep yardimci oldugu icin hazirlamasi hic zor olmadi:)
Uzerine rengarenk tatli susleri koymak gecti icimden ama rengarenk kek yerine sade "yesil kek" tercih ettim.
Ortadan ikiye bolunup, fincan ile yuvarlak kesilen yesil kekler
Yabanci arkadaslarin cok begendigi ve " bu fikir nerden geldi aklina?" diye sordugunda" Her Turk blogunda vardir bunlar!" cevabi verdigim patates civcivler....
Corekotu gozler, havuc burunli marul yataginda patates civcivler:)))


Her zamanki gibi atistirma tabagimiz vardi. Findik fistik renkli kekcik kaliplarinda, digerleri ise servise kadar agzi kapali tutmak icin baska bir kapta idi,maksat saglikli atistirmaliklari alt edecek cikolatalar gizli kalsin:)
Organik renkli misir gevregi, hayvan krakerler,havuc, kuru kayisi ve ismi lazim degil!
Baklava ile detayli bilgiler daha sonra. Daha once boyle kolay=tembel isi baklava yapmamis olma ihtimaliniz cook yuksek:))
Bes dakikada hazirlanip firina giren baklava! Saka gibi ama gercek!:)
Baklava tarifi eklenmistir, tiklayiniz.
Ilgilenenlere fikir vermesi, bizlere ise hatira olmasi amaciyla kaleme alinmistir:)

24 Mart 2011

Ekmek Kebabi

Herkese Merhabalar,
"Haftalik menu onerileri" yazimla ilgili birkac not dusmek istiyorum ;)
Oyle gaza gelip yazdim ama bu demek degildir ki Lamahane'de hep boyle duzenli ,am tekmil ogunler yeniyor, alakasi yok:) Bence cok da mumkun degil. Bir kere tum gun disarda olan bir insan ne kadar kolay olursa olsun,yemek pisrimek icin o kadar zaman ve emek veremez , istisnalar olabilir ama gormedim duymadim:) Sonracigima, pisen yemeklerin hepsi o aksam biter , ertesi gune kalmaz mi? Bizde mutlaka kalir ve ertesi gun de yenir :) Ama  menude:
Sali gunu: Pazartesiden kalan yemegi isit, yanian salata yap"
diye menu yazsaydim havali olmazdi pek :)) 
Beni bilenler bilir amac hava degil , muhabbet, paylasim:)))
"Siz hergun bunlari mi yiyorsunuz?" diye sasiranlara cevabim, "ben de size sasirdim" diye olmustu. Tabi ki boyle yemiyoruz:))


Gelelim ekmek kebabina. Son gunlerde sikca yedigimiz, yapimi kolay, cabuk (et onceden pismisse hele cok hizli oluyor) harbi kebap keyfi veren "ekmek kebabi". Inanin artik Turk lokantasina gitmek gelmiyor icimden, evde yiyoruz zaten:)


Bayat ekmek degerlendirmek icin birebir, isterseniz taze ekmekle de yapabilirsiniz.
Bayat, kuru ekmek, pide, pita, lavas hepsi olur.


Miktarlari belirtmeden Ekmek kebabinin hazirlanisi:
Bol tereyagi ile kucuk kucuk dogranmis ekmekler kavrulur.
Kavrulmus kiyma, et, hatta kofte( ilk denememde yapmistim) ekmeklerin uzerine dizilir, onun uzerine yogurt.
Arzuya gore, salcali ya da kirmizi biberli sos hazirlayip servis yapilir, tercihen yaninda ayranla...


Ekmek, et, yogurt, sos sirasi konusunda evde farkli sesler cikti, siz nasil arzu ederseniz:)
Vaktiniz varsa, ozellikle de ekmeklerinizin daha yumusak olmasini istiyorsaniz, boilca salcali (ve yagli)sosu ekmeklerin uzerine dokup, etle beraber biraz firinlamanizi oneririm.
Sicak sicak servis ederken yogurdu da unutmayin.
Deneyenlere afiyet olsun!


*Bu tarife Radikal gazetesinin yemek bolumunde yer verildi.

20 Mart 2011

Haftalik Menu ornekleri

Kendimle beraberr faydanlanmak isteyenler icin kolay,cabuk hazirlanabilir ve dengeli bir haftalik Aksam Yemegi menusu olusturdum.
On hazirlik:
Dondurucudan kullanilacak malzemeler icin sabah evden cikmadan buzluktan cikarmayi unutmayiniz!
Ornek: tavuk, balik, onceden hazirlanmis kavrulmus kiyma, kofte, haslanmis nohut, corbalar (mercimek)
Pazartesi: Kuru bezelye corbasi +Firin posetinde soganli balik *+patates puresi + kuskonmaz
Sali:       Biberli kirmizi mercimek corbasi+ Tavuk + pirinc pilavi  
Carsamba : Haftada bir gun disarda yenilir, eve gelince mutfaga girmeden, aile saadeti keyfi yasanir:)
Persembe :  Yogurt corbasi + Inegol kofte (buzluktan)+ sehriyeli pilav+salata
Cuma:  Salcali Makarna + Nohutlu salata+ yogurt (vejeterjan gun) 
Tatli olarak: 
 Zeynep'e diger yemekleri yedirmek icin tehdit pardon tesvik unsuru
(corbayi yemezsen, dondurma yok!)
Haftada bir sutlu tatli, ev yapimi kakaolu puding, sakizli muhallebi, peypuding ya da yine buzlukta hazir kek/pandispanya varsa serbetli tatli olabilir, baklava, pandispanya tatlisi vs. Sonra dondurma ,buzlukta her daim bulunur,cesit cesit sec begen al ye ama zaten her aksam tatli yemeye gerek yok! Misafir gelmeyince cok tatli yapilmaz bizim evde, hazir abur cuburlarlar isteyen tatli istegini tatmin ediyor zaten! Ornek kasik kasik nutellalar, kutu kutu uzumlu,bademli ,findikli cikolatalar vs vs!!!! 
>(  -kizgin surat ifadesi:))
  • Ayrica her gun mumkunse iki cesit meyve, Bayan Lama hazirlar, Bay'i ve kizi yer:))
  • Pure yapilacak corbalara sebze eklemeyi unutmuyoruz, havuc,bezelye, brokoli,karnibahar ne olursa. Sebze dusmanlarinin iyiligi icin!
* Baliklari zeytinyag,limon ve tuz karisimi sosta biraz biraktiktan sonra, halka halka dogranmis soganlarla birlikte firin posetine koydum. Kokusuz, saglikli ve kolay bir balik yemegimiz hazir!
Tum hafta, tum ay agiz tadiniz tam olsun:))

18 Mart 2011

Kirmizi biberli tarifler: Nohut salatasi ve yalanci manti

Bu aralar kirmizi dolmalik biberi herseye katiyorum sanki:))) E ama yakisiyor, e ama saglikli da zaten, e sikayeti olan var mi? Yok! :) Yakinda "kirmizi biberli tarifler" etkinligine ev sahipligi yapabilirim:)


Yillaarca  kisir ve patates salatasi klasikleri basta olmak uzere yaptigim salatalari pek begenmedim. Neydi baskalarininkini guzel yapip da benimkinde eksik olan? Ozenerek yapiyordum ve hatta sevgiyle ama cIk :((
Gec olsun ,guc olmasin dusturunca sonunda dogru yolu buldum! Gecenlerde bir patates salatassi yapmisim, hmmm ne guzeldi o oyle! Turk, yabanci karisik arkadas toplulugunda methiyeler alarak yendi. (Gerci ben de bir yandan cok yenmese de sonra ben tek basima gotursem diye dua ediyordum asslinda :P)
Neyse isin sirri bol yag ve limon! 
Iste bu nohut salatasi olayi astigimin bir kaniti olarak huzurlarinizda:) Yalniz olayi abartmisim salatanin dibinde biriken sosu toplasam bir tabak cikardi:) 


Haslanmis nohut hazirda varsa ya da konserve kullanacaksaniz cok cok kolay "Kozlenmis biberli Nohut salatasi" tarifi icin:
Haslanmis nohut
Kozlenmis biber( firinda peynirli tuzlu kek piserken uzun uzun dilimledigim kirmizi dolmalik biberleri aluminyum folyo icinde izgaranin ustune koyarak kozledim)
Kuru Sogan
birazcik renk olsun diye taze sogan
Zeytinyagi, limom, kirmizi biber, karabiber,tuz, kuru nane kullandim.




Ve sirada "Kirmizi biberli Yalanci manti" var. Haslanmis makarnanin  uzerine yogurt (ben sarimsaksiz kullanmistim, kim ugrasacak sarmisak rendelemekle:( ) ve kirmizi dolmalik biberli sos. Sosu hazirlamak icin tavada tereyag-zeytinyagi karisiminda biberleri soteleyip inceltilmis salca ile kavurdum.


Tarif depomdaki kirmizi biberli tarifler bitmedi, beklemede kalin:)


Bahar geldi gibi bizim buralar, sizin oralar nasil?
Unlu bir TV dusunurunun dedigi gibi:
Havalar nasil olursa olsun, sizin havaniz iyi olsun:)
Mutlu hafta sonlari

16 Mart 2011

En kolay Kofteli Patates Yemegi


En kolay yemek bu cunku her sey cigden! On pisirme yok. Ama inanin tadi enfes! Hele suyuna ekmek batirip yemesi... Kisi basi kac dilim ekmek yedik, hesabini kitabini tutamadik!

Malzemeler (yaklasik)
4 patates
1 sogan (halka halka dogranmis)
300 gram kiyma, 
2 bardak kadar kaynar su
1 kasik salca
arzu edilen baharatlar : kimyon, karabiber, kirmizi biber,kinzi
Siviyag ve tuz

Karniyarik tenceresi ya da pilav tenceresi kullanabilirsiniz.
En alta soganlari, uzerine patatesler ve baharat, kiyma karisimindan hazirladiginiz koftecikleri yerlestirin. 
Salcayi incelttiginiz kaynar suyu uzerine dokup, siviyag ve tuz gezdirin.
Once yuksek ateste, sonra kisik ateste pisirin.
"Sagol Lama cidden cok kolaymis, tadi da sahane
 Ne gerek var kiymayi kavurmaya, patatesi kizartmaya
Yemek de sen de harika" 
diyerek yeyin:)
Ekmek bandirmayi unutmayin sakin!
Zeynep'in tabagi da ekranlarda. Evin her yaninda oldugu gibi, cam bardak/ kasenin uzerinde de yapistiricilar var:) 


Daha once de kolay kiymali patlican yemegi paylasmisiz, kulaklari cinlaya!

13 Mart 2011

Kakaolu Islak Kurabiye / Brownie Cookie with syrup

Blog efsanesi kurabiyelerden Nino'nun elinden cikan bu Kakaolu Islak Kurabiye ya da nami diger brownie kurabiye.
Bay Lama bir davette yemis. Eve geldi anlatiyor. "Cok guzel bir tatli vardi. islakti, soyleydi boyleydi harikaydi!" Sonra usenmedi internetten bakindi,buldu ve fotografini gosterdi. "ben biliyorum bunu caniiim, kakaolu islak kurabie, bloglarda cok meshurdur" dedim:). Icimden de sunlar gecti tabi " yillaaaar once gormustum, benim de gozum kalmisti, bircok blogta da gordum agzimin suyu akti ama ben hala yapmadim..."
Bu vakanin uzerinden de aylaaar gecti :) benim yine aklima dustu. Sonra Facebook'ta da bu yillanmis hevesimi yazmistim, arkadaslar destek oldu sagolsunlar ve denedim:)) Sagolun kizlar, sagolun Ninocan:))
Bizde piser, komsuya da duser, onlara da gitti bir tabak. Bakalim onlarin yorumu ne olacak:)
Olculeri ve malzemeleri kendimce ve Amerika kosullarina gore yazdim. Buyrun efendim,
MALZEMELER

3 kasik Kakao ( Artik Hershey "Extra special dark cacao" kullaniyorum ayni bizim Ulker kakao gibi, tadi rengi yerinde!)
1 cubuk tereyagi (113 gram)
1 Yumurta
1 Paket Kabartma Tozu
1 Paket Vanilya
1/2 bardak Siviyag
1/2 bardak Seker
Aldigi Kadar Un (2 bardaktan fazla oluyor)
Uzerini Suslemek Icin
Cekilmis Antep Fistigi, hindistan cevizi vb

SURUBU ICIN1 su bardagi Seker
1 su bardagi Su



YAPILISI
*Surup malzemelerini kucuk bir tencereye koyup, pisirin. Yogunlasan surubunuzu iyice sogutun. Surup soguduktan sonra 1 saat kadar buzdolabinda bekletin. 

Hamur malzemelerini karistirip, aldigi kadar unla yumusak bir hamur elde edin. Istediginiz buyuklukte toplar yapip, uzerine hafifce bastirarak, yagli kagit serilmis firin tepsisine dizip, 375 F'de uzeri catlayana kadar pisirin. 
Sicak kurabiyeleri, soguk surubun icine, hizlica batirip, cikartin ve servis tabagina alip,guya bir gece dinlendirdikten sonra (kim bekler 
o kadar! :)) servis yapin.

Onemli notlar: 

  • Yapmisken iki olcu yapin, ozellikle de misafir varsa. Bir olcu ev halkina zor yetiyor, ertesi gunu gorurse ne ala:)
  • Bu kurabiyeye "Banyolu kurabiye" diyenler de var:) Duyunca sasirmayin, Lama demedi demeyin sakin!
  • Yillar once "Kurabiye" etkinligi icin siviyag ile yapilan islak kurabiye yapmistim, Onu tekrar bir denemek istiyorum. Eskisi gibi siviyagci degilim, yasasin tereyag lezzeti!,  ama yine de ... :) deneyecegim.
16 Mart eklemesi
Garip ama gercek:
    Bu istah acici, yedikce yediren kurabieyleri sabahlari ac karnina yerseiz istahinizi kapatiyor:) Bu sabah denedim, sutle beraber 2 kurabiyeden sonr atikandim, baska da hicbir sey yemedim.

    11 Mart 2011

    Yesil Kek 2

    Ispanakli pasta, en yesilinden , en dogalindan :)

    Ispanakli Kek/ Pasta ya da Yesil kek yillar once de Lama Mutfak'ta yer almisti. Tekrar hatirlatip, en son ,kolay ve saglikli sekliyle paylasmak istedim. Her yiyenin, yerli/yabanci istedigi bir  tarif . Bircok seyde oldugu gibi goz karari yaptigim icin net tarif vermekte zorlaniyorum:) Cimri pandispanyalarda oldugu gibi 1.5 olcu ile hazirlayip 2 kalip kek yapiyorum genelde. Keklerden birisi ince olursa, ortasini kesmeden sadece disini krem santi ile kapliyorum, yani isimi goruyor.
    Bu tarifin oncekinden farki ispanagin  tamamen cigden, yag icinde blendir'dan gecirilerek kulaniliyor olmasi. Renk super, vitaminler hayatta,  haslama, kavurma yok daha ne olsun:))

    08 Mart 2011

    Kirmizi dolmalik biberli Bulgur Pilavi

    Bulgur pilavini sever misiniz? Ben cok severim. Hele yazin, yurdumun domatesi, biberi ile yapilan bulgur pilavi rakipsizdir benim icin. Domates olmazsa salcalisi da olur. Yaninda salata, yogurt saglikli bir ogundur Lama Mutfak'ta.
    Dun biraz farklilik ,"kirmizi dolmalik biber" katarak pisirdim ve hic de fena olmadi. Hatta evin beyi "10 puan diyorum, baska da birsey demiyorum!" diye resti cekti:)
    Yaninda ev yapimi miss gibi yogurtla tadina doyum olmaz Kirmizi dolmalik biberli Bulgur Pilavi tarifine birakiyorum sozu sevgili okuyucu:


    Malzemeler
    2 bardak pilavlik bulgur - yikanmis, suyu suzulmus. Bulgur yikamadan kullanan birini gordugumde cok sasirmistim:)
    1 sogan-kucuk kucuk dogranmis
    1 kirmizi dolmalik biber 
    1 kasik Turk domates salcasi
    Yag (ben tereyag +siviyag karisimi kullandim. Biraz fazla kacti ama lezzetin sirri da iste burada:))
    Su -bulgurun cinsine gore cok degisiyor, ben biraz sulu seviyorum 3 bardaktan fazla kullandim
    Tuz, kirmizi toz biber, kimyon(cok az)


    Hazirlanisi
    Yagi erittikten sonra soganlari ve dolmalik biberi kavurun.
    Salcayi ilave edin.
    Soganlar ve biber yeterince yumusayinca bulguru ve suyu ilave edip,tuz, baharatlarini katin.
    "Pirinc pilavini pisir unut, bulgur pilavini pisir yut" dusturunca, pilav hazir olur olmaz sofraya oturun ve afiyetle goturun:)))

    Afiyet olsun

    04 Mart 2011

    Aksama ne pisirsem? sorusunun cevabi ve Botanik bahcesinden kareler

    Tam haftalik menu hazirlayordum ki, Birsen'in yazisini gordum:) Agizlara layik, saglikli bir menu onerisinde sunmus.
    Turkiye'de cogu okur, "blogspot" yasagindan dolayi yazdiklarimi okuyamayinca hic yazasim gelmiyor, hatta benim bile bloguma giresim gelmiyor.
    #blogumadokunma
    Benim  "aksama ne yapsam?" sorusuna cevabim, "birileri davet etse de hazir yemege konsam:))" seklinde:) Menu orneklerini sonra paylasmayi umuyorum.
    Bu satirlari yazinca, dedim birseyler daha paylasayim, gecenlerdeki Botanik bahce gezimizden bazi ilginc kareleri, bitkileri paylasmak istedim. Notlar fotograflarin hemen altinda.
    Yasaksiz, guzel paylasimlarda en kisa surede gorusmek uzere!

    Not: Dns ayarlari ni egitirip blogspot'a girmek icin:ekranın sağ alt köşesinden ağ bağlantınızı sağ tuş ile tıklayın.
    Bağlantı öğelerinden ( 2 tane var üstteki değil alttakini tıklayın)TCP/IP’yi tıklayıp özelliklerine ulaşın. DNS sunucu adresi olarak şunları girin:
    İstenen DNS sunucusu: 8.8.8.8
    Diğer DNS sunucusu: 8.8.4.4
    yazdıktan sonra tamamı tuşlayın! ve sitelere girin, onerisi goruyorum heryerde, ise yariyor sanirim...
    Zeynep'e " yemek yemezsen boyle olursun" mesaji veren cam heykel:)

    Kara biber agaci

    Dua eden bitki, tam Turkcesi mubarek ot mu acaba ki:)

    Cikolata agaci:)

    Detayli bilgi
    Muz agaci... Zeynep muz yemek isteyince, uygun bir sekilde "Yok burda olmaz, eve gidince yersin" dedik:)