27 Ekim 2006 Cuma

Ekmegimiz Nesrin'den:Misir unlu ekmek



Belesci Lama, cici ve becerikli baska bir arkadasindan bir tarifle huzurlarinizda.
Ya cok israr ediyorlar kiramiyorum kendilerini ne yapayim :) Saka bir yana bu ekmegin methini duymustum, Yakisikli Musa'nin annesi Nesrin de yollamis tarifi,resimleri paylasalim kamuoyu ile.
Halk misir unlu ekmek yesin, sevgili okurlar:))

tu tu tu'larimi yolluyorum sana Sevgili Nesrin ....

Evet uzun bir sure sonra aslinda cok basit bir tarif olan Misir unlu ekmek tarifini veriyoruuummm.

2 tatli kasigi toz maya
1 cay fincani ilik su ( Benim fincanlar yaklasik 1 cup olcusunde)
1 cay fincani sut ( dilerseniz sadece sut veya sadece su da kullanabilirsiniz.
Yarim paket eritilmis margarin ya da tereyagi
Yarim cay fincani sivi yag
2 Cay fincani misir unu (iyice cekilmis un haline getirilmis olandan kullaniyorum, bazilari daha iri taneli oluyor onunla guzel olmayabilir )
2 cay fincani normal beyaz un
1 tatli kasigi seker
1 yumurta ve tuz

Olculer konusunda sunu soyleyeyim. aslinda tam olarak takip ettigim bir olcu yok, her zaman degisebiliyor cunku kafadan uydurdugum bir tarif bu.Bi kere yapiyorum, gelecek sefere yaparken olculeri unutmus oldugumdan tekrar kafadan uyduruyorum. Eger hamur cok sivi olura ekstra un eklemek gerekir.

Maya seker ve suyu makineye atiyorum. Sonra unu ve diger malzemeleri ekliyorum. Hamuru makineye yogurtup kabardiktan sonra tepsiye koyuyorum ( Silikon tepsileri kullaniyorum ekmek yaparken, cok guzel oluyor. Bi tane yuvarlak, bi tane de loaf pan dedikleri kucuk diktorgen var. Hic yapismiyor tavsiye ederim) Hamurun ustune yumurta sarisi surup, susam ve corekotuyla susluyorum. 350 F da yavas yavas pisiriyorum.

Afiyet olsun

16 yorum:

  1. walla iyisin lama ne guzel,bende diycem arkadaslara sizi unlu yapicam bana yemek tariflerinizi yollayin diye:)

    YanıtlaSil
  2. Rasocugum,
    Istersen senin tariflerini de yayinlayayim ozellikle su pastani cok merak ettim biliosun :P
    ayrica bloguma kaliteli dedigin icin cok thanks,begenin memnun etti beni :)
    daha da ayrica bana da hayran olman lazim cunku ben de ekmek yapiyorum ;)
    Ben her yaptigimi yayinlamiyorum diye yapmiyorum mu saniorsunuz ,her yaptigimi yayinlasam uhuuuu her gun 10 post olur :)))
    ~imza pinokya Lama

    Hulya bacim,
    Gulcin'i unlu olma vaatleri ile kandirdigim dogru ama Nesrin'e oyle birsey demedim :)
    ~imza acikgoz Lama

    YanıtlaSil
  3. Ya Lama, saglik acisindan ne sakincali ise sende var yani ! Tamam ekmek acccayip lezzetli gorunuyor ve canim istedi,ona laf ettigim yok, benim lafim silikon kaliplara !
    Olculeri duzgun vermezsin, silikon kalip, mikrodalga, falim sakiz onerirsin...Nasil kimyaciliktir bu olmuyor ama !!!! Yemekler leziz oluyor o ayri bir konu...

    YanıtlaSil
  4. bende bugun bir arkadastan tarif yayinladim,sen geldin aklima:) birde baktim baska bir tarif daha,iyiki arkadaslarimiz var degil mi? sevgilerimle

    YanıtlaSil
  5. Bercestecigim,
    Silikon kabi ben kullanmadim, sitemdeki misafir ascilarima da laf soylettirmem ona gore!
    Olcu vermem cunku bilmiorum , mikrodalga kullaniyorumcunku tembelim :( Ama ilerleme kaydediyorum hakkimi da yeme ;) insAlah-u Teala daha saglikli ve leziz tariflerle karsiniza cikacagim artik,ya da bazi yazilari snein okumani engelleyecek bir kod bulmam lazim.Ogretmenim sende oyle bir kod bulunur mu :)

    Umrancigim,
    Arkadaslar olmasa cekilir mi buralar???
    Senin son tarifler de super; Nesibe bacinin parfeyi de deneyecegim limonlu tatlilari seviyorum bilirsin :)

    Guzel bir hafta sonu gecirmeniz dilegiyle, Sevgiler arkadaslarim

    YanıtlaSil
  6. Lama'cim senin tariflerini ozledik artik, hadi senden de yeni birseyler bekliyor bu halk. Ha bu ara senin ve ailenin guzel bir hafta sonu gecirmesini temmenni ediyorum :)

    YanıtlaSil
  7. Hosgeldin Zerrin,
    Halkim bekler de ben yapmaz miyim:) Cok falz ayaiz yazdim bu aralar mevcut olanlar sindirilsin diye bekliyorum :)
    Tanidik bir dilek ,ben de sana ailenle guzel bir hafta sonu diliyorum....

    YanıtlaSil
  8. Sayin Lama bacim, bana satasmissin link siralari hakkinda ama sen de harf sirasina dizmissin, bir laf diyor muyuz sana? Hani 3 silahsorler felan diyor muyuz sen gibi????

    Konuk ahcilarina laf eden yok, benim lafim silikon kaliplara, sagliga zarari dokunabilecek bilumum alet edevata ve dee hammaddeye... Dikkat etmek lazim degil mi? Sonra tembellik falan para etmiyor :(

    YanıtlaSil
  9. Satasir miyim ben sana ginali kekligim....
    Bende herkes alfabetik sira(lama haric) kimseye torpil yok..Gerci seni Kinali yerine Ginali yazarak ust siralara tasimis oldum ama :)))

    Ben de dikkat ediyorum tamamen cahel degilim merak etme. Mesela her turlu gida urununu cam kavanozda saklarim, mercimek, sehriye, damla cikolata...

    YanıtlaSil
  10. Lama'cim,,,

    Nesrin kesinlikle o misir ekmegi ile meshur bir arkadasimizdir,Ne guzel tatmissin...Cok guzel yapar...

    Hem arkadaslar ve tarifleri olmasa cekilirmi bu bloglar:))

    Operim cnm.

    Gulenay(nami diger SIRINE)

    YanıtlaSil
  11. sevgılı pembe lamacım bır öncekı yazınada yorum yzamıştım çıkmamış...neyse şöyle demıştim lisedeki çocuklar gıcık sorulara bayılırlar.....mısır ekmegını bulmuşsun karadenızlıler hıç fark etmıyor nerede oldukları mısır ve kara lahanayı bır şekılde buluyorlar .... öptüm ..sevgıler FERHAN

    YanıtlaSil
  12. CUMHURIYET BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN ..83 . YIL...FERHAN

    YanıtlaSil
  13. Sirine Gulenay,
    "ah bu bloglar cekilmeeeeez,
    ah bu bloglar cekilmeeez,
    siz olmasaniz arkadaslar bu bloglar cekilmeeeeeeez " :)))

    Hosgeldin Ferhan,
    Ogrencilerin sordugu mantikli sorular da vardi "Turkiye Cumhuriyeti ne zaman kuruldu?" gibi:) Hatta bu pazar yildonumunu kutlayacagiz dedim ama 83'u hesaplayamadim cunku hangi yilda oldugumuzdan emin degildim:) nedense 2006 yilini cok benimseyemedim hala :P

    Nesrin bacim Trakyalidir ,sahsen sahsen evime misir unu bir kez bile girmedi su ana kadarama tabi ki cok severim misir ekmegini ,tespitin yerinde yani :)
    Gorusmek uzeree

    YanıtlaSil
  14. Selam Lamacim,tesekkur ederim ekmegimi meshur ettigin icin. Commentci arkadaslardan biri silikon kaplara sagliksiz demis de merak ettim. Hic sagliksiz olduguna dair birsey duymamistim, hem 500 Fahrenheit a kadar da dayaniyorlar, ister buzluga at, ister firina. saglamlar da yani. Var mi cidden boyle bisey??

    Sirine Gulenayim,simdi boyle misir unlu ekmegi Lama kardesime gonderince, o da sitede yayinlayinca, sen de o postu gorunce, bi de yorum yazinca, epiy bi mahcup oldum. Sana keten tohumlu ekmek sozum vardi, hala gonderemedim cunku :( Ama iste resim yok yani sirf ondan. Bi yapip resmini cekiyim, hemen yollayacagim. Ee bi de sen bizi 3 ayda satip 'kendimi Toledo'lu hissediyoomm, orasi benim eviim' gibi laflar edince sana bi giciklik yapmak vacib oldu yani.Operim. Dun guzel bi gun gecirdik, gene gel, ev sahibesi Sumeyra bacima da yurekten tesekkurler...

    Evde ekmek yapan insanlara hayran olan arkadasima da sunu soyleyeyim. YASASIN EKMEK MAKINESI!!! Ekmek makinemi hamur yogurma makinesi olarak kullanmaya basladigim gunden beri,hamur isleri cok kolaylasti. Cunku hamur yogurmayi hic beceremeyen, hamuru bi turlu toparlamayan bi insanim. Ne kurabiye hamurunu, ne de pogaca hamurunu dogru durust toparlayabildigim gorulmemistir...

    BU camianin butun maharetli blogcularina selamlar.

    Nesrin the gazteci

    YanıtlaSil
  15. Nesrincigim
    Cidden gazteci gibi uzun yazmissin. Istersen sana sitede bi kose ayarliim gunluk yazlarini yayinlayalim. Ekmegin unlu oldu bu unu artirmak lazim (noktali u'lar bunlar tabii)

    Intenrette bakindim biraz, silikon kaplar 500(bir rivayete gore 428 )F'ye kadar toksik olmuyormus ama berceste'nin vurduladigi sey kanserojen olmasi sanirim .O bu konularda cok hassas ve bilgili belki bizi bilgilndirir..

    Ekmek makinesi sirrimizi aciga vurmasan iyi olurdu ama neyse :))

    Son olarak maheretli blogculara selam etmissin hani benim selamim :( Maharetli olmayana selam bile yok gordun mu :P

    YanıtlaSil
  16. Topu bana atmissin ama Lamacigim, dedigin gibi is toksik yani zehirleme olasiligi olan davasi degil, karsinojen olup olmamasi. Bu konudaki arastirmalari ulu orta yayinlamiyorlar sanirim, ureticilerin simseklerini uzerlerine cekmemek icin. Nasil su anda Teflon icin, Mikrodalga firinlar icin sagliga zararli soylentisi olmakla beraber kanit bulamiyorsak silikon kaliplar icin de gecerli bu. Bilimle ilgili dergilere bakmak lazim, internet kafi gelmiyor. Yanliz soyleyebilecegim tek bir sey var. Cam en sagliklisi ! Cunku hidroflorik asit haric cama hicbir kimyasal etki edemiyor. O nedenle de hem pisirme hem de saklama acisindan cam ilk sirayi almali. Sonrasinda da celik tencereler. Ama onlarin bile sinirlamalari varmis. Gene kesin kanit derseniz, arastirmaya devam diyecegim ve emin olmadiginiz seyden de uzak durmaya calisin diyecegim!

    YanıtlaSil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)