8 Ocak 2007 Pazartesi

Lama firini :)


Cevizli ekmek, balkabakli ekmek....

Efendim oncleikle guzel bir haber vereyim :yeni internet baglantimla karsinizdayim. Bizim apartman ucretsiz internet sagliyordu-saglamaya calisiyordu demek daha dogru-. Sonunda yapamayacaklarini anladilar biz de kiydik paraya eve wireless-kablosuz internet- dosettik, hep beraber mutlu mesut kullanalim :P
Simdi gecelim asil meselemize....
Aslindaa resimleri koyup "sizce bu ekmekler neli ?" diye sormak icimden gecti ama kizanlar, "Lama da amma abartti" diye dusunenler olur diye korktum... Toplumsal baski ne kadar onemli degil mi sevgili okurlar :)

Ekmeksiz gecen kahvaltilarin ardindan Lama mutfaga girdi ve ekmekler yapti, sizlerle paylasmak istedi...
Ekmegin lezzetine, Lama ailesinin evde bulunma ve istah durumuna gore 1 ila 5 gun arasinda degisiyor ekmeklerin omru. Eger firinda piserse pogaca gibi oldugundan, bir kahvaltida bitebiliyor mesela... Genellikle ekmegin yarisini guzelce paketleyip bayatlamamasi icin buzdolabinda sakliyorum. Aman da aman Lama neler de bilirmis dediginizi duyar gibiyim :D

Tariflere gecelim mi? Gecelim :)

Lama'nin ekmek hatta pogaca hamuru icin kullandigim bir olcu var bu ekmeklerde de bu tarife sadik kaldi vee tabiki ekmek makinesini kullandi!

Sirasiyla

Yarim cup* siviyag
1cup sut+1cup su (ya da istenilen miktarda ayarlanabilir. Mesela sut bitirme operasyonu varsa 2 cup sut kullaniyorum ki pogacalar icin daha uygun, evde hic sut yoksa 2 cup su koyuyorum vb)
5 cup un (kivamina gore daha fazla gerekebiliyor )
1.5 tatli kasigi maya (Un havuzunun tam ortasina koyuyorum)
1.5 tatli kasigi toz seker (Mayanin ustune koyuyorum ki kaynassinlar :P)
1 tatli kasigi tuz

*Cup(kap diye okunur) 236 ml/ 227 gram=8 oz Amerikan olcu kabidir ki sikca gorursunuz. Su bardagi diye dusunebiliriz...

Sevgili makinem bunlari karistiriyor yoguruyor ,sonra yaklasik yarim saat sonra " kati madde ekleme" sinyali veriyor, "Bip Bip" yapiyor. Bu esnada Lama, Bay Lama gormeden mutfaga kosup malzeme ilavesi yapiyor :P


Cevizli ekmek icin

Yarim cup cekilmis ceviz kullandim. Ceviz kavanozunda bu kadar kalmis, az olur sanmistim yetmis sanki rengi ve tadina baktigimizda. Istege gore artirilabilir. Hem ekmek hem de corek gibi tukettik.

Bay Lama, bu ekmegi gercekten cok begendi. Bundan guc ,kuvvet ve cesaret alarak 2 gun sonra yeni ekmegi denedi!

Kabak etkinligindeki balkabagi cilginligindan ve kabak puresinin indirime olmasindan etkilenip bir kutu kabak puresi almistim. Ucte biri kamisti ne icin kullansam derken balkabakli ekmek ortaya cikti :)

Balkabakli ekmek icin

1 cup kadar balkagi puresi kullandim. Dogal renklendirme icin birebir :) Tadina pek hatta hic etkisi olmadi ki bu guzel bir sey cunku Bay Lama anlamadi :) Hos bir degisiklik oldu soframizda iste...Kirmizi kabin icinde sari ekmekler "Cimbom Galatasaray, Galatasaray Sampiyon" sedalari yukseldi LamaMutfak'ta :P
Gorusmek uzere,

Saglicakla esenlikle kalin....

23 yorum:

  1. Eline sagliiiiik!
    GS GS cim bom bom :)

    YanıtlaSil
  2. ELLERİNE SAĞLIK ÇOK GÜZEL GÖZÜKÜYORLAR

    YanıtlaSil
  3. Lama merhaba canım. Bir de ekmeğimi evde yaparsam kafayı yerim galiba. Ama evde yapmayı isterdim. Zamansızlık problemi işte. Zamansızlığıma seviniyorum bir bakıma. Yoksa sürekli bir şeyler yapma telaşı içerisinde oluyorum.
    Sevgiler sana.
    ekmeklerin de çok güzel kabarmış aynı zamanda. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Lama fırınının ekmeklerini çok beğendim.Kabak etkinliğinden beri,kabağı daha çok kullanmaya başladım ben de..Ellerine sağlık..
    Sevgiyle.nanelimon

    YanıtlaSil
  5. Ya yapmayın böyle arkadaşlar
    ekmeğin sudan ucuz olduğu bir ülkede yaşıyorum. Böyle güzel güzel ekmekler yapıp beni de heveslendiriyosunuz, sonra bende daha pahalıya malolmasına rağmen evde ekmek yapma işine girişiyorum. Miss gibi fırınlarımızdan almak dururken çıtır çıtır... Ama balkabaklı keki hangi fırından bulacaksın dimi

    YanıtlaSil
  6. Bercestem,
    Aslinda ben Samsunsporlu'yum ama cimcomu da severiz:)

    Ablacigim,
    Begenmene sevindim:) Yorumu yazip kacmissin , iki kelam edemedik dn gece...

    Rabia Kardes,
    Haklisin yogun olmak cok guzel birsey cunku zamani daha guzel degerlendiriyorsun.Sahsen tamamen evde oldugum zamanlarda verimim dusuyor, tembelligim artiyor :(
    Kendimi sikayet ettim yine,dertliyim kendimden de :(

    Kabarma konusunda, ekmek bazen makineden tasacak gibi oluyor, mayayi azaltmak lazim belki de ama boyle memnunum ben :)
    Sevgiler


    Munevver teyzem,
    Ekmekleri begenmeniz mutluluktur benim icin,
    Saygilar

    Klubeli Pinarcim,
    Bir Turk yemek blogunda okumustum, "evde ekmek yapmak her halukarda firindan ucuz oluyor" diyordu. Ucuzlugun yani sira icine sine sine degisik ekmekler denemek de cabasi:)

    Caktirmadan yine memleketimin bahsini yapmissin, citir citir mis kokulu ekmekler oyyy oyyyy...

    YanıtlaSil
  7. Aman da aman Lama neler de bilirmiş dediğimi duydunuz mu yoksa!!! :))

    Cevizlisini kahvaltıda yemeği çok seviyoruz ama henüz kabaklısını denemedim ama bir gün ondanda denemek istiyorum.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Ehh bende o neler de biliyormus diyenlerdenim:)hehe masallah Lama masallah tutu sana.Ekmekler cok guzel kabarmislar tebrikler bu arada.

    Operim yanaciklarindan
    Gulnay(Sirine)

    YanıtlaSil
  9. Kuzine Hosgeldin:)
    Bende bir marifet yok ,ekmek makinesi biliyor yapiyor ben de uzerime aliyorum :D
    Gorusmek uzere

    Sirinem,
    Tu tu'lerini aldim kabul ettim ayrica tesekkur ettim :)
    Ben de optum seni,
    Hoscakaliniz

    YanıtlaSil
  10. Ne guzel olmus o ekmekler, ellerine saglik, yumusacik. Ben de ekmek yapiyim diyordum, deniyim cevizlisini :) Bir kere taze biberiye (rosemary) ile yapiyim demistim, cok koymusum icine yiyemedik yazik oldu :( Ama daha az konulsa guzel olurdu eminim. Canim optum, afiyet olsun ekmekleriniz. Sekere de yorum yazdim :)

    YanıtlaSil
  11. Lama firini sadece Lamalara mi yoksa halka hizmet de vericek mi? Merak ettim de

    YanıtlaSil
  12. Damlali Pinar,
    Rosemary hic kullanmadim ben zaten bahrat dagaricigm pek zengin degildir(hani baska dagrciklarim cok genis de :P)Babamin midesi hassas oldugu icin bizim evde cok kullanilmazdi cunku. LamaMutfakta yeniliklere acigiz-Bay Lama izin verdigi olcude tabi :)- biberiyeyi de deneyelim bir ara :)

    Anonymous kardes,
    Cok guzel pasta yapan blogcu bazi arkadaslar halka acildilar, benim o seviyeye gelip ekmeklerimi halka acmam icin bir ton firin ekmek yemem lazim diye dusunuyorum :D
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  13. balkabakli ekmek dusunmemistim hic, sounds interesting...

    YanıtlaSil
  14. merhaba lama,ben de sana tu tu tu maşallah demek istiyorum ama sonra benim adım da değişirse...ekmek ara sıra ben de yapıyorum,evde yapılan ekmekler benim de çok hoşuma gidiyor,merak ettim neden bay lama görmeden malzeme ekliyorsun..

    YanıtlaSil
  15. Maşallah benim gelinime ne güzel ekmekler yapmış ellerine sağlık.Görümceden sevgiler..

    YanıtlaSil
  16. Yaa bir ekmek makinam yok onu da aldiracaksiniz yakinda bana. Bloglarda dolasirken bu fikir de yavas yavas donmeye basladi kafamda. Al iste bir cildirtan cazibe de sizden . Ne yapsin bu Nukhet makine almasinda

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  17. Vllahi nukhete katılıyorum bu konuda ha aldım ha alacağım bende:)Sayenizde okuyup okuyup çıldırıyorum.Allahtan hamile değilim.A a vallahi yapışırdım ben hamileyim yedirmediler bana diye :D İşin yoksa daha oralardan paket yap yolla :D Bak lamam içinden geçirdiğini duyuyorum Allahtan değil dion dime :D Öptüm kocamannnn

    YanıtlaSil
  18. Merhabalar Arkadaslar:)
    Ya anonymous kardesler,
    Kustum (noktali) size! Adiniz yok mu sizin, neden yazmiyorsunuz! Yazdiginiz yoruma cevap vermeyecegim, cezalisiniz!

    * E Lama'cigim cevapyazdin ya zaten diyenlere: Bu sitemdi, cevap degil :)


    Suheyla,
    Lama olmak istemiyorsun sanirim :P
    Bay Lama degisik tatlarada cok acik degil, gorurse eklme der diye o gormeden is ceviriyorum ben de ;) Ama artik degisir diye umit ediyorum cunku ekmekleri ,ozellikle cevizliyi, cok begendi :)
    Sevgiler

    Hayat,
    Gorumcecigim begendin demek, ne mutlu bana:)

    Nukhet,
    LamaMutfak'a hosgeldin:)
    Gecen gun dusunuyordum a Turkiyee olsam alir miyim ekmek makinesi diye. Firindaki guzel ekmekler varken ekmek yapmaya ugrasmazdim belki ama hamur yogurmak icin makine cok kolaylik oluyor. Yani demek istedigim istersen al ,istemezsen alma :P Cok aydinlatici oldum,degil mi :)))

    Vecihe,
    Tam cevabi yazarken senin yorum geldi sicak sicak cevap vereyim sana da:)
    Oncelikle yukarida Nukhet'e verdigim cevabi oku sekercim.
    Sen hamile olmasan da, kafan kizarsa "bana ekmek vermedi Lama" diye soylenebilirsin korkuyorum senden biraz :D Firindan en alasini alirsin citir citir, tee burdan Lama'nin ekmeklerini gondermeye luzum yok zaten :)

    Sevgiler,
    Hoscakalin ,
    Mutlu guzel haberler alin.....

    YanıtlaSil
  19. Merhaba Sevgili Lama,
    Ekmeklerin nefis görünüyor, eğer önce bize sorsaydın "bunlar neli?" diye,cevizli olanı kepekli diyebilirdim,kabaklıyı bilirmişim gibi geldi bana çünkü kabağa özel o renk tonu başka yiyeceklerde pek yok.Evde ekmek yapmanın en iyi yanı evde mis gibi kokması ve sıcaklığıdır herhalde.Ellerine ve emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
  20. yok lama olmak istememek değil de..bu isim sana ait gibi geliyor nedense...yani rekabet olmasın diye..selamlar..

    YanıtlaSil
  21. Muhterem,
    Cok sagolasin merak ediyordum ekmekle ilgili tahminleri, merakimi gidermis oldum bir parca:)

    Suheyla,
    Lama gercekten benimle ozdeslesti sanirim , rakip tanimam :P
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  22. Hahay allah iyiliğini versin emi :D Ne fenasın zuzum sen ya kafan kızarsa falam demişsin:Dsen benim kadar masum bi kıs gördün mü eheuheue :D haklısın evin cevresinde en az beş fırın var bide makine istiyorum.Benim adam duysa e yuh artık dicek :D Öptüm nanaklardan bea

    YanıtlaSil
  23. Alem hatunsun vesselam :)
    Senin adama ispiyonlicam senii :P

    YanıtlaSil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)