16 Ocak 2007 Salı

Ye #18 Pirinc: Firinda Esmer pirincli Domates -Biber dolmasi


Saglikli ve dogal beslenmeye son yillarda artan bir ilgi oldugu suphesiz. Dikkat ederseniz bu eski gunlere donusu de beraberinde getiriyor. Eskidenhic ogutulmedem kullanilan ya da degirmen tasinda ogutulen , kara goruntusu yuzunden makbul olmayan gidalarin daha saglikli oldugu anlasilinca tam ogutulmemis, rafine edilmemis urunler -un, pirinc gibi-daha fazla para vererek mutfagimizda yer aliyor artik:)

Daha once Real Age/Gercek yas anketinde bahsini ettigimiz Dr Mehmet Oz'un bir soylesinde "beyaz un ve pirinc yerine esmerlerini tercih edin" diyordu, hemen sekere donustukleri icin sagliksiz oldugunu ifade etmis . Bunu okuyunca marketten esmer pirinc alip denemistim. Pismesi daha cok vakit aldigi ve acikcasi lezzetini digerine nazaran daha az begendigimzi icin tekrar denememistim. Etkinlik icin degisik ve saglikli bir alternatif olsun diye tekrar denemeye karar verdim.
Asagida esmer pirincle (Ingilizcesi "whole grain rice" olarak geciyor) ilgili biraz daha bilgi bulabilirsiniz simdi tarife gecelim. Tarifimiz bu siteden. Boylece ilk kez yabanci bir siteden denedigim tarifi sizlerle paylasmis oldum.

Malzemeler
*Parantez icindeki aciklamalar Lama'nin ekledigi cikardiklari*
6 kisilik Bay Lama 3 kisilik oldugunu dusunuyor :)
2 kasik tereyagi
1/2 cup cekilmis sogan
1 cup esmer pirinc (kepekli pirinc)
1 cup tavuk suyu ( 1 yetmez deyip 1.5 kullandim :) )
1 kasik limon suyu
3 kasik kiyilmis taze maydanoz (nane kullandim)
6 buyuk domates ( uc tane domatesi ikiye bolup 6 domates dolmasielde ettim, ayrica 2 Dolma biber kullandim ki 6 Turk biberlerine esittir kendileri )
1 rendelenmis kaşar peyniri (Annemin hazirladigi basma tulum peyniri kullandim)

Hazirlanisi

Tereyagini kisik ateste eritin, soganlari ekleyip yumusayincaya kadar kavurun. Esmer pirinc, tavuk suyu ve limon suyunu ekleyip kaynamasini bekleyin. Isiyi azaltip pirinc yumusayincaya kadar agzi kapali, yaklasik 45 dakika pisirmeye devam edin.
Atesten alip karistirin ve maydanozu ilave edin.(nane eklemek haricinde tamamen tarife sadik kaldim)

Domateslerin icini bosaltip pirincli karisimla doldurun, uzerine peynir serpin. Domatesleri genis bir tepsiye yerlestirin ,firinda peynir eriyene kadar ustten isi veren izgarada pisirin. ( Arnavut bir arkadasin yaptigi firinda biber dolmasini yemistim yillar once ama onun nasil yaptigini hatirlamiyordum bu yuzden biraz tereddut yasamakla beraber iki tane dolma biberi de esmer pirincli karisimla doldurup ayni sekilde firina verdim. Hic pismeden su ilavesi yapmadan... Domatesten daha uzun sure firinda tutum kozlenmis gibi oldular tahmin edeceginiz gibi. Bay Lama cok begendi hatta normalden dolmadan -ki cok sever- daha leziz buldugunu ifade etti.
Eger dolma icini pisirmek zor gelmiyorsa deneyin derim degisik ve saglikli bir lezzet:)
Afiyet olsun....


Lama'nin pirincli diger tarifleri neydi acaba diye merak ediyorsaniz:

(Dusundugumden azmis)
Firinda etli pilav
Perde pilavi
Soya soslu et

Soz verdigimiz uzere esmer pirincle ilgili bir iki satir daha....
Yorumlarda gorusmek uzere, sevgiler
  • Normal pirincten farki kepeginin ayirilmamis olmasiymis yani isin sirri kepekte (bu arada esmer undan ekmek yaptim su an pisiyor:) )
  • Daha cok su cekiyor 1 olcu esmer pirinc 2,5 su cekiyormus ki normal pirincte 1,5 olcu sudur genelde degil mi? 3,5 olcu pilaviniz oluyormus, paketin uzerinde boyle yaziyordu :)
  • Daha fazla lif,vitamin ve mineral iceriyor ve kalorisi daha dusuk -Diyet yemekleri sitelerinde tarifini rastlarsiniz bu yuzden :)
  • Bir de genel olarak rafine edilmis/ isleme maruz kalmis /zenginlestirilmis (Amerika'da bircok urunde "enriched" ifadesi goruyoruz ) urunun has,saf ,halis urune gore farkini gostermek icin "Center for Science" dergisinden bir grafik ekliyorum.


Protein,vitaminler, lif, potasyum, magnezyum vb orani normaline gore en az yarisi...

16 yorum:

  1. acaba bizim kepekli pirinç mi dedim başlarda, aşağıda okuyunca evet öyleymiş :) istanbul'da sürekli aldığımız pirinçti. diğerlerinden daha lezzetli bana göre ;) dediğin gibi normalde 1'e 1,5 ölçü ama ben önceden ıslatıyordum o yüzden aynı ölçüyü kullanıyordum. ıslatmadan yapanlar için 2-2,5 bardak anca yeter sanırım. bir de 1 bardak yapınca iki gün boyunca yiyorduk o pilavı :)) beyaz pirinçle olan ise bir günde bitiyor.

    tarifin de süper görünüyor lama. domates dolmasına bayılırım ben :) yazı iple çekiyorum o yüzden. ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Eline sağlık ben bir şeye takıldım bay lama bu sıralar kilo aldımı 6 kişilik yemeğe 3 kişilik demişte

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Lama
    Tarifin güzel ve leziz olmuş eline sağlık.
    yeni blog resminde hayırlı olsun çok hoş.

    Hesna

    YanıtlaSil
  4. Once elelrine saglik sonra da bu saglikli bilgileri paylastigin icin sagol. Dolabiminderinliklerinde bir paket kepekli pirinc duruyor ama ben ne kadar suyla yapmam gerektigini kestiremedigim icin denememistim. Biliyorum daha fazla su cektigini ama miktar onemli gene de. Bu bilgiler isiginda hem de hazir diyetteyken su esmer pirinc olayina da gireyim artik. Esmer makarna ve bulgurdan sonra yasasin esmer pirinc. Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Lama'cık,
    Öncelikle ellerine sağlık tatlım,
    hem bu güzel bilgilerin için hemde bu lezzetli dolmaların için..

    Diyet yaparken bende arada kullanıyorum bu pirinci ama bence diyetten ziyade devamlı bunu tüketmenin ne kadar sağlıklı olduğunu bizlerle paylaşıp hatırlattığın için teşekkürler..

    Tekrar afiyetler olsun canım..Mutlu bir hafta diliyorum..

    YanıtlaSil
  6. Bujene-haftanin yildizi :P-
    Acikcasi isminden ben de emin olamdam,esmer pirinc kullaniminda karar kildim ama kepeli pirinc diye de yaziya ekleyecegim.
    Madem kullandin bilirisn ,Turkiye'de fiyati byeaz fiyata nazaran nasil?Insanlari yanlis ybilgilendirmis olmayayim.
    Sagolasin tecrubelerini paylastigin icin sagol;)

    Ablacigim,
    Tarifte 6 buyuk domates yani 6 dolma 6 kisilik demisti.Bay Lama kisi basi iki dolma olarak dusundu ;)

    Hesna,
    Cok tesekkur ederim begenin ve guzel dilegin icin :)

    Nukhet,
    Faydali olabildiysem ne mutlu bana :)
    Umarim denersin ve begenirsin.Bu arada diyetinde basarilar dilerim;)

    Gul,
    Soframizda daha cok yer vermek lazim haklsin,
    Simdiden afiyet olsun dileyeyim
    Gorusmek uzere,
    Iyi dileklerimle

    YanıtlaSil
  7. evet beyaz pirinçe göre çok pahalı. geçen sene mart ayında 4 buçuk ytl.ye alıyormuşum kepekliyi. (nerden biliyon diye sorma, masamın üstü fiş dolu şu anda :))) ) bu sene son aldığım beyaz pirinçse 2,750 ytl. yani aradaki fark epey var.

    YanıtlaSil
  8. Bak fis saklamanin yararlari;)
    Kendim icin hic doldurmadim -ogrenci vergi iadesini ne yapsin degil mi:)-ama babam doldururken ona yardim ederim eskiden; magaza adi,yer,tutar bir de adres kolonu mu vardi zarfin uzerinde:)
    Kolay gelsin sana;)

    YanıtlaSil
  9. Ooooo Lama'cigim bu saglikli yeme, yemek yapma aliskanligini edinmene peeek cok sevindim. Aferin sana! Neydi o mikrodalga yemekleri, silikon kaliplar falan :( Kepekli yiyeceklerin bagirsaklari calistirmasi nedeni ile kanser oranini dusurmesine de dikkat cekelim ama degil mi? Hem boylece cok kilo da almamis olursunuz...

    YanıtlaSil
  10. berceste,
    Senin bundaki katkini inkar edemem -fircalar ,kizmalar :)-
    Korkumdan sagliksiz tarifleri yapsam da koyamam :)
    epekli yiyeceklerin bagirsaklari calistirmasi nedeni ile kanser oranini dusurdugunu bilmiyorduk, ogrettiginzi icin cook sagolun,
    Varolun!

    YanıtlaSil
  11. merhaba,tarifi inceledim inceledim hala da incelemeye devam etmekteyim,ilginç bir tarif..dolma ama aslında pilav gibi..karar veremedim.pirinçleri pişirdikte sanki fırında gratine ettik gibi sebzelerle..neyse adı ne olursa olsun güzel olmuş..ellerine sağlık..selamlar..

    YanıtlaSil
  12. Selam Suheyla,
    Cok mu karisik yazmisim tarifi matematiksel denklem cozer gibi incelemissin de incelemissin :)
    Sebzelerin icine pirincli ic koyunca dolma demiyor muyuz normalde? O yuzden bu bir dolma ama firinda pisiyor. Guzel bulmussun en azindan buna sevindim:)
    Gorusmek uzere

    YanıtlaSil
  13. Lamacım ellerine sağlık.Dolmalar harika görünüyor,tadıda çok güzeldir mutlaka, onuda bay lamaya sormak lazım. marifetli gelinime sevgiler..

    YanıtlaSil
  14. Bu biberin maşallahı var. Pamuk çuvalı gibi, dünyanın pirinci var:) Yanındaki domates dolmalarının üçünüde alır içine:) Yoksa göz yanılması mı:) Korktum ben bu biberden. Zavallı leziz domates dolmaları onları yerim ben..

    YanıtlaSil
  15. merhaba, ben de kepekli birinç kullanmayı çok seviyorum ...

    ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyorlar...

    YanıtlaSil
  16. Gorumcecim cok tesekkur ederim,
    Bay Lama benden de coooook begendi :)

    Klubelim,
    Belirtecektim yazida unutmusun hatirlatigin icin sagol.O biber Amerikan biberi olup Turk hemcinslerinn bes kati buyuklugunde olup kendilerini genelde tencere niyetine kullaniriz:) Hic abartmiyorum orta boy bir tencereye ucunu sigdirmak sanat gibi zor is:)
    Patlican yazisinda Amerika patlicanindan bahsetmistik ya biberler salinda daha buyuk bir Amerika sebze saheseri :)

    Lafi mi olur domates dolmalari senin olsun-zaten isime gelir cunku ben biber dolmasini daha cok begendim :P

    Zerrin,
    Senden de guzel tarifler ogreniriz artik.Tesekkurler

    Gorusmek uzere...

    YanıtlaSil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)