4 Ekim 2011 Salı
Kovboy havyari
Aslinda biza cok farkli bir tarif degil bu, bildigimiz piyaz daha dogrusu ya da kuru borulce salatasi ama Cowboy Caviar adiyla geciyor Amerikan mutfaginda.
Oykusu de soyle:
Tahmin edebileceginiz uzere olay kovboy mekani Texas'ta geciyor :) unlu bir bas asci olan Helen Corbitt borulceyi sevmezmis. Kendisinden borulce iceren bir menu hazirlamasi istenmis, o civarlarda fasulye turleri cok , hatta yazida borulce diyari diyordu Teksas icin. Pisirmek yerine, boyle salata/tursu turu,bir yemek hazirlamis. Lama da ismi ilginc gelen ama aslinda Turk halki icin gayet tanidik tarifi okurlari ile paylasmis:))
Okurlarin "Lama, sen cok yasa!" nidalari bloglari cinlatmis ;)
Degisik tariflere bakarken, klasik salata, icien farkli eklemeler cikarmalar yapildigini gordum. Kimisi sulu gibi servis etmis ki cik, sevmeyiz:) Bu sitedeki (http://www.the-girl-who-ate-everything.com yani herseyi yiyen kiz!) goruntu hele cok tanidik degil mi? Kuru borulce ve siyah fasulye karisimi kullanmis.
Kuru borulce, sogan, taze kisnis(cilantro*), zeytinyagi olmazsa olmazi, onun haricinde avokado ,domates , kirmizi/yesil dolmalik biber, misir, sarmisak degisik tariflerde gordugum malzemeler. Sosu icin limon/ sirke kullaniliyor...
Lama Mutfakta o an hali hazirda bulunan malzemelerle : kuru borulce, sogan, misir, domates, limon ve bol zeytinyagli sos, tuz, karabiber ve maydanoz kullanilarak hazirlandi.
Kuru borulceyi konserve kullanacaksaniz (benim gibi) organik tercih edin mumkunse, tadi gercekten farkediyor! Tarifin aslinda sogan, yagin icinde bekletilip kullaniliyor, vaktim oludugunda tercih ettigim bir usul, gercekten tat daha bir guzel oluyor.
*Bu cilantro biraz ilginc birsey .. Soyle ki goruntu ayni bizim maydanoza benziyor (gorseller icin buraya tiklayiniz ve bana hak veriniz!) .
Bir cok Turk (ben de dahil) Amerika'ya ilk geldiginde market alisverisi yaparken adina dikkat etmezse (ve tabi ki kokusuna!) maydanoz diye sepete atiyor. Eve gelip, salatada kullaninca her iki anlamda aci (tadi cidden aci gibi, cok keskin!) gercegi goruyor:)
Meksika mutfaginda da cok yaygin bir ot.. Seven ya cok seviyor ya da ....
Durumu abartip "Kisnisten nefret ediyorum!" "I hate cilantro" diye site acanlar bile var! )))
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
vauuww vahşi batı kokan bir tarif derken kendi kendime birde baktım bizim börülce piyazı Lama sen çok yaşa dedimm:)
YanıtlaSilellerine sağlık Lama Hnaımefendi:)
Lama çok yaşasın :) Lama'nın coşkusu eksik olmasın :)
YanıtlaSilİçerik aynı olsa da,isim böyle Amerikanvari olunca insanda bir merak uyandırıyo tabe :))
Şu maydonoza benzeyen ot kereviz yaprağı gibi olmasın? Ben d bi ara karıştırdımdı ve neredeyse maydonoz kullanmaktan vazgeçicektim :) cahil ben:)
Bizim otumuz suyumuz başkadır be Lamacım :)
Lama sen gıcıksın bööö :)
YanıtlaSilHavyarmış Allah Allah ya pis kandırıkçı:)
başlığı pek bi farklı okudum ben
YanıtlaSilşimdi burda yazmıyım :)
sağır duymaz uydururdan sonra bakan kör görmez uydurur diye bir ata sözüde icat etmiş oldm böylece :)
eline sağlık olsun :)
Mutfagimda SIK SIK yaptigim, tadian doyamadigim bir salatadir.
YanıtlaSilherseyi yiyen kiz da agzinin tadini iyi biliyormus ;)
tesekkurler LEMA, mutfagin cinlasin dedimm ;)
Amacim kimseyi kandirmak degildi yahu :)
YanıtlaSil"kovboy havyari" adini duymasam bakmazdim bile tarife, adi ilgimi cekti sizinkini de ceksin istedim :)
mucks
olsunnn olsunn lamacımm:))
YanıtlaSilsenn bize sahanda yumurtayı bile farklıbir isimle sunn ki ,biz lama usulü bir yemek yaptık diye mutlu olalımm canımm:))
güzelll birr hikaye imiş..
her yemeğin bir icad ediliş hikayesi olsa dimi amaaa:))
yemek tarifinden önce versek böyle:))
bu bizim börülce yahu hatta bugün salatasını yedim nefis olur ellerine sağlık lama cım sevgiler
YanıtlaSilSevgili Lama,
YanıtlaSilSalatan nefis görünüyor, ellerine sağlık.
Eskiden bu tür bakliyatları ya zeytinyağlı, yada etli pişirir yerdik.
Şimdi mutlaka her bakliyatın salatasını yada piyazını yapıyoruz.
Börülcenin karnında ki siyahlık ona şık bir görünüm verdiği için soğuk salata olarak sık sık yapıyoruz.
Bu arada;
Kişnişin taze olarak tadını merak ettim.
Büyük marketlere bir göz atayım, orada taze kişniş bulabilirim.
ohohohoyyy nefis haydari olmuş buuu :) ellerine sağlık cici insan.
YanıtlaSilKahve Dükkanı'ndan sevgiler..
lama çok yenilesi görünüyor....
YanıtlaSilNe kadar rengarenk :) ellerinize sağlık
YanıtlaSilTeksas'da kovboylar börülce mi yiyorlarmış.Kesin Türk mutfağından piyazı görüp denemişlerdir:) Bizim de ailecek sevdiğimiz güzel bir salata aslında. Ellerine sağlık Lama.
YanıtlaSilSEVGİLİ ARKADAŞIM; 6 Ekim /26 Ekim 2011 Tarihleri arasında arası yapılacak olan PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNE Tüm blog ve sitesi olan arkadaşlarım davetlidir.http://hunerlieller.net sitemden yada hunerli_eller@hotmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz Etkinlik porselendemlik tarafından düzenlenmiştir ...TEŞEKKÜRLER...
YanıtlaSilSEN ÇOK YAŞA LAAAAAMMMMMMMMMAAAAAAAAA!!!
YanıtlaSilEllerine sağlık canım nefissss :)))
Sevgiler,
Evren