Oncelikli Lama Etkinligi sorumuzun dogru cevabini acikliyoruz: Badem sutu (belirsiz isim tamlamasi!)
Sagdaki saf dogal inek sutu, Sari Kizdan diye yazinda, soldaki de "sut ama ne sutu? " sorusunu ima etmistim, cok bsarili olamamisim galbia, kazikci LM miyim neyim! Soz bir sonraki sefer daha kolay ve daha acik soracagim!
Neyse efendim iste, sofraya kus sutu bulamamistim, badem sutu alayim dedim, zenginlik boyle birsey iste sevgili okur ;)
Vegan diyeti yapanlar, normal sute alerjisi olanlar ve benim gibi degisiklige acik olanlara hita ediyor badem sutu. Vegan misafir geldiginde, sutlu tatlilar rahatlikla vegana cevriliyor, soya sutu, badem sutu, hindistancevizi sutu gibi bitkisel sutler kullanilarak.
Daha once soya sutu almistim, tadi (kusura bakmasin) saman gibiydi, bir de bunu deneyeyim dedim. Fena degildi, almisken bloga da malzeme ciksin diye (durust LM!) bu tatliyi hazirladim, tarifi de yazayim dedim.
Fotografta gorulen pasta/ turta/ kremali, meyveli kek (adina ne derseniz) badem sutu ile yapildi. Tadinda ekstra ahimlik sahimlik yoktu, "seckin marketlerden badem sutu alin, ay bu sekilde mutlaka deneyin, farki goreceksiniz!" diyemeyecegim yaaani ;) (Illa ki badem sutunu denemek isityorum, tadini merak ettim derseniz, yorumlarda tarif ve link onerileri ekledim) Canim sari kizin sutuyle de guzel olur, badem sutuyle de... Zaten kekte yumurta kullandigim icin veganligi kalmadi, hicbir hayvansal urun icermeyen yumurtasiz kek tarifi isteyenler buraya ...
Fotograftaki gibi iki adet kek* icin malzeme listesi:
3 yumurta
1.5 bardak seker
1 bardak badem sutu , soy sutu, inek sutu hatta ve hatta keci sutu ?
1/2 bardak sivi yag
1 paket kabartma tozu
2 kasik kakao
Un
*Yeni aldigim kek kaliplariyla bu keklerden iki tane yapip sandvic pasta haline gelmeliydi (insallah yakinda!). Zeynep bekleyemedigi icin keklerden biri, aksamdan tuketildi, geriye kalan da bu kostume girdi.
Bir adet turta hazirlamak icin:
Yarim bardak sekerli badem sutu , islatmak icin
Yarim paket krem santi,
Arzuya gore meyveler, ornegin krema altina muz, ustune kivi ve cilek
Hazirlanisi:
Keki iki ayri kalipta hazirlayin ya da buyuk keki hazirlayip ikiye bolebilirsiniz ya da yarim olcu hazirlayabilirsiniz.
Sekerli sut ile islatip, dilim dilim kesilmis muzlari doseyin.
Uzerini krem santi ile kaplayip, meyvelerle susleyin.
Bir tasla iki kus: benim ve Zeynep'in bir arkadasi icin dogum gunu pastasi suprizi olarak afiyetle yeyin!
hımmm harika görünüyor
YanıtlaSilah lamacım bende bi ara veganları okuduğumda ne şaşırmıştım..aynı bana yemeği soğansız nasıl yapıyorsun dedikleri gibi veganlar nasıl besleniyor diye düşündüm yani...eh iyiymiş sütleride varmış daha ne o zaman:))))pastan çok güzel arkadaşım ellerine sağlık....
YanıtlaSillamacım,ellerin dert göörmesin:)
YanıtlaSilturta kalıbınız da pek bi afilli imişş sahidenn:)
benn bir şeyy söyliyeceğimm ,ama gülmeek yokk...
;)
benn badem sütünü dün öğrendim dahha biliyormusun lamacım;)
devletşah arkadaşımız bir programa konul olmuştu ve ha bire badem sütü bademm sütüü anlatıyor:))
dedimm yaahuu bilmediğim bir hayvann türü müü war BADEM diyeee:)))
birazz dikkatlee dinleyinn öğrendimm tabeee:))))
ondan sonrada gülme krizine girdim kendi kendümeee:)))
bilmezlin nee zormuu lamacımm...
:))
gönül dolusu sevgilerimle...
Hmmm demek öyle. cidden kazıkmış soru. hayatta bilemezmişim :)
YanıtlaSilSagol ebru :)
YanıtlaSilDisal,
sen yemegi sogansiz mi yapiyorsun! veganlikvkadar ilginc bir durum Turk mutfaginda:)
Bir tutam kekik,
koca bir tutam gulumseme getirdin yuzume sagol arkadasim:))
Tahmin yaparken afakanlar geciren bir arkdas da, tum hayvanlari ve anne sutunu sayip "cIk" cevabi alinca, uzaylilar kaldi geriey ddemisti :) Bitkisel sut akila gelmiyor tabe :)
Simdi farkettim, cok sukru kopek sutu gibi tahminler gelmemis!
Hayatin tatlari,
Amerika'da da yaygin sayilmaz ama Turkiye'de nerdeyse hic yok galiba... Kayip degil ama ;)
Tee 2009 yilinda Miss Cilek, blogunda tarifini vermis, badem sutu hazirlamak icin:
YanıtlaSilhttp://misscilek.blogspot.com/2009/03/badem-sutu-mu.html
Peki ,badem sütünü nasıl hazırlayacaksınız?
.
1 Bardak çiğ badem, 2 bardak suda bir gece bekletin.
o suyla blenderden geçirin.
Tülbentten süzün.
Kalan posayı 1 bardak su ilavesi ile bir kez daha geçirin.
En son kalan posayı kuru meyvelere,salataya,çorbaların içine ekleyebilirsiniz.
Ya da fırında kurutarak çorba üstü kıtırları olarak kullanabilirsiniz.
.
Bu da Mine'nin (teatime) tarifi:
YanıtlaSilhttp://www.teatime-blog.com/turkce/2009/05/21/kayisili-badem-sutu/
Her neyse, badem sütü dedim, nasıl yapılacağını da anlatayım. Internette de gani gani var zaten tarifi. İç bademe (fotodaki gibi kabuklu olabilir), suya ve blender tarzı kuvvetli bir öğütücüye ihtiyacımız var.
1 bardak bademi bir gece önceden üstünü kapatacak kadar soğuk suyun içinde bekletin.
Bademleri süzüp yıkadıktan sonra derin bir kap içine alın. Üzerine 2,5 en fazla 3 bardak içme suyu ekleyin.
Blender’da bademler iyice un ufak olana dek öğütün. Temiz bir mutfak havlusunu süzgece yerleştirin ve sütü süzün. Son posayı iyice sıkın. Yaklaşık 2,5 bardak badem sütünüz hazır. Afiyetle kullanın. Buzdolabında 2 en fazla 3 gün muhafaza edebilirsiniz.
Sade haliyle de içebilirsiniz tabii ki, fakat tadı en başlarda biraz eğreti gelebilir alışkın olmayan damaklara. Ben hafif tatlı ve koyulaştırılmış şeklini seviyorum ya da sabahları müslim için kullanıyorum.
Ellerinize sağlık,turtanız çok nefis olmuş :)) Ama sohbetiniz ve içtenliğiniz benim için ayrı bir keyif.Enerjin hiç tükenmesin :))
YanıtlaSildenemedim badem sütünü daha önce yapılışını okumuştum
YanıtlaSilama turta nefis görünüyor normal süt,badem sütü hiç fark etmez ben bu dilimi alıp gidiyorum
ellerine sağlık
Nefis görünüyor ellerine saglik.
YanıtlaSilLM LM LM napmışsın sen öyle !!!! şapşahane bişeye benzşiyor bu. ellerine sağlık.
YanıtlaSilKahve Dükkanı'ndan sevgiler..