21 Aralık 2010 Salı

Asure tarifi ve asure salatasi

Bu asure muhabbetini cok uzatmak istemiyorum ama soranlar cok oldugu icin tarifi  paylasmak istedim. Ingilizce tarif icin yillaar onceki yaziya yonlendiriyorum. Hem ilk asuremin tarifi hem de Asure yarismasi icin hazirladigim "benekli asure" nin Ingilizce tarifi var.


Daha once cimri diyerek haksizlik ettigimi farkettim, icindeki ve uzerindekilerle nerdeyse otuz cesit var ve tek temel eksigi kuru uzum ki, pisman degilim :) Gercekten de uzumun o yumusakligindan hoslanmiyorum. Her ne kadar asureyi kendim yemesem de :)
Biliyorsunuz asure icin genel bir malzeme listesi yok, evdeki malzemelere, butceye ve damak tadina gore degisiyor. Bir malzemeyi 1 bardak yerine 1.2 bardak kullanmanin da mahsuru yok, seker/su miktariyla oynandiginda istenen kivam elde edilir.
Ve iste hatirladigim kadariyla :)  genel hatlariyla


Asure icin malzeme listesi
40-50 kase asureniz olacaktir.
1 bardaktan biraz fazla Asurelik Bugday
1 bardak haslanmis Nohut( konserve kullandim itiraf ediyorum!)
1 bardak kadar normal ve kucuk kuru fasulye (evet,bu da konserve)
1 bardak pirinc (daha az koymayi planlamistim aslinda!)
Incir (incirli tatli yaparken , buzluga kaldirdigim 6-7 tane islanmis incir)
~110 gr kuru kayisi ( Amerika'da marketlerde bulabildigimiz nadir "Turk mali" urunlerden , yasasin!)
 2 corba kasigi kadar kavrulmus susam
1 tutam corekotu!
1 kasik hashas tohumu
1 portakal kabugu ( kup kup dograyip, aci olmamasi icin suda hasladim)
Limon kabugu rendesi
1 kasik bal
1 bardak sut
1 tutam tuz
1 kasik tereyagi
4-5 bardak seker


Uzeri ici
Susam, Hindistan cevizi, ceviz, kayisi, Fistik ( Antep fistigi ve yer fistigi), Badem ve Nar


Asurenin Hazirlanisi
Onceki gun:
Mumkunse bugdayi birkac saat de olsa suda islatin.
5 bardak suda bugdayi kaynatip altini kapatin. 
Asurenin pisecegi gun
On hazirlik:
Kullanacaginiz kuru meyveleri kucuk kucuk dograip biraz suda bekletin.


Bugday suyu tamamen cekmis ve iyice sismis olacaktir.
Uzerine 4 bardak kadar su ekleyip tekrar kaynatin,
Bu arada pirinci haslayin.
Haslanmis nohut ve fasulyeyi bugdaya ekleyin.
Pirinc, kuru meyveler, portakal- limon kabugunu 3-5 dakikalar arayla ekledim.
Susam, corekotu ve son anda alinan kararla hashas tohumunu ekledim.
Bal, sut, cok az tuzu da katip en son sekeri ekledim. 
4 bardak az gelince nerdeyse 5 bardaga tamamladim, fazla da olmadi. 


Notlar
  • Surekli karistirmayi ihtmal etmeyin. Aksi taktirde dibi tutabilir. Hem de karistirmak tadin iyice ozumsenmesini sagliyor sanirim :)
  • Gerekli gordukce kaynamis su ekleyebilirsiniz. Seker ekleyince  biraz sulanacaktir ama sogudukca asure koyulasir.
  • Gul suyu kullananlar ocaktan almaya yakin eklememeliler. Aski takdirde tesirini kaybeder.
  • Karanfil katmak isteyenler: Geceden bugdayi kaynatirken, tulbente ya da cay posetine (cayi cikarilacak tabi ki:)) karanfilleri koyup haslayin. Hem aroma icine isleyecek , hem de  karanfilleri cikarip atmaniz kolay olacaktir.
  • Uzerinin suslemesini soguduktan sonra yapmali. Fotograflarini bulursam, portakal kabugundan ve nar, findik, fistiktan Nuh'un gemisi ile servis orneklerini paylasmak istiyorum. E tabi herkes benim gibi "bloga koyarim, fotografini cekeyim" demiyor :)
Bu da artan asurelik malzemelerle yapilan "Asure salatasi" :) Bildik salata, piyaz tarifleri gibi, haslanmis nohut, fasulyeler, sogan,biraz marul ve domates, bol limon, yag, tuz ve maydanoz.
Gece gece asure yemeye gelen komsularimin ac oldugunu ogrenince (birisi elinde zeytin, peynir getirmisti; anlamam zor olmadi:)) hemen imece usulu hazirladik, yorgunluk cayimizla beraber afiyetle yedik. Hatta artti ertesi gun de Bay-Bayan Lama olarak yedik :)

13 yorum:

  1. Bay-Bayan Lama,Bay-Bayan Pepela'ya da bir tabakçık şampiyon aşure yollasa idi tam süper olurdu!

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize saglik:) Ozellikle artan malzelerle yaptiginiz salata da cok iyi fikir:)
    Bu arada uzumu ben de sevmem asurede.:)
    Sevge ve muhabbetle..

    YanıtlaSil
  3. Hıı bi de 'salata' var ya tam benlik:D Aklına sağlık,cimcciiik..
    (Civcivimin iltifat niyeti ile kullanmdığı son model kelimesi.'Cimccciiiik seni' diyip duruyor bana yaa Hu:) Cimcimeyle falan mı karıştırıyor acaba yavrum benim:j Hülasa ondan kopya çektim,ilham kaynağı kızım benim:)

    YanıtlaSil
  4. Saat gece yarisi, nette deli gibi asure tarifi ariyordum, siteye dustum :) bugunden islanmasi gerekenleri yapacagim yarinda alisveriste diger seyleri alacagim. Ilk denemem olacak, insallah beceririm.

    YanıtlaSil
  5. biraz senden biraz benden yaptım aşuremi :) bakalım tepkiler nasıl olacak. meraktayım...

    YanıtlaSil
  6. yaptım :) tepkiler güzeldi. herkes 2şer tabak yedi. epey de arttı. akşam olduğundan sadece 2 komşuya verebildim. diğerlerine kısmet olmadı. 2 gün önce yapıldı... ve şimdi maalesef bozulmaya başladı :(( üzgünüm. her bekleyen yemeğin kaderi...

    YanıtlaSil
  7. aşure gibi tariflerde çeşit çeşit:)) tereyağını nerde kullandın merak ettim lamacım? salata nasıl güzel görünüyor ama;)) aşureyi savdım fakat onu denemeliyim...selam dua ve muhabbetle...

    YanıtlaSil
  8. tereyagini icine oylesien ativerdim, Istanbul kazan ben kepce misali, eridi gitti yagcik. tadina kivamina katkisi olmamistir da havasi oldu iste, zengin asure ;)
    afiyetler olsun

    YanıtlaSil
  9. offff Aşure dedin bitirdin beni:)) Blogu yeni keşfettimde keşke etmeseydim kilo alıcam çok güzel hepsi.
    İzleyicin oldum senide benimkine beklerim
    komirra.blogspot.com

    YanıtlaSil
  10. Bu asure olmamis. Asurede pirincin, sutun, corekotunun, susamin, hashas tohumunun, balin, vs ne isi var? Hele karanfil, gul suyu.
    Ben buyuk buyuk ananemden ogrendim rahmetli, sonra yedigim gordugum tum evlerde asagi yukari ayniydi, suslemeleri haric. Ama sizinki gibi uydurma asure hangi bolgedensiniz bilemem ama gormedim. 20 senedir Amerikadayim burda da yemedim boylesini

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi oldu, yiyenler mest oldu. Sinirlarin disina cikmak lazim...
      Asure ki herkesin kendinden eklemeleriyle zengisletirdigi, siradisi bir tatli... Hic bir asure , baskasinin yaptigi bir asureyi tutmaz, tutmamali bence.
      Siz tek duze, hep ayni tip asureniz ile mutluysaniz afiyet olsun.
      Boylesini baska yerde yemeniz mumkun degil cunku bana ozel...

      Sil
    2. Yillarca yediginiz asurelerin ayni olmasi siradisi bir olay. Kultur zenginligini yansitir asure, herkes kendinden birseyler ekler cikartir.
      Oktay Usta'yi nasil bilirsiniz bilmem ama asciligi herkeslerden tam not alan bir ustamizdir ve asure tarifinde sut, pirinc kullanir. Hic duymadiniz demek... Sut rengini beyazlastirdigi iin kullanan coktur.Bu konulardan pek anlamadiginiz, anneannenizden ogrendiklerinize birsey katmadiginiz cok acik.

      Sil
  11. Eşim yanımdaydı bakarken, derinden bir wowww çekti:)
    Şimdiye kadar gördüğü en şahane aşureymiş,ben de böyle yapmalıymışım:)
    Aynen ben de onun gibi düşünüyorum,hakikaten süper..
    Bu konularda uzman olduğun besbelli:)
    Öpüyorum seni:)

    YanıtlaSil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)