14 Aralık 2007

Kuru bezelye corbasi


Amerikali bir arkadasimda yemistim ilk ve bu aksama kadar son kez :) Aylar onceden aldigim paket cekmecede duruyordu, artik pisireyim dedim. Turkiye'de var mi, nerde nasil kullanilir bilmiyorum acikcasi. Bilgisi olan var mi?
Fasulyeler ailesinin uyesi sayiliyor, kuru fasulye, borulce, soya fasulyesi vb gibi... Kabugu icinceki bezelye iyice olgunlastiktan sonra kurutulunca kendiliginden ikiye ayriliyormus. Ismi "split peas" olarak geciyor zaten, split de ayrilmis anlaminda bir kelime ama Turkce ifade de kuru bezelye daha uygun olur diye dusundum.
besin degerleri de fena sayilmaz. Bir bardak pismis bezelye gunluk lif ihtiyacinin %60'inin karsiliyormus ki sahsen son gunlerde bol miktarda ihtiyacim var :S Potasyum, vitamin B icerigi de gayet zengin.

Corbanin yapiminda zorluk yok aslinda ama diger kardesleri gibi pismesi uzun suruyor. Paketin arkasindaki tarifi uyguladim, miktarlari ortalama veriyorum:

Malzemeler:
1 bardak kuru bezelye
1 litre su
1 sogan
1 havuc

Hazirlanisi
Bezelyeyi yikayip Turk usulu (geceden olmasa da) birkac saat suda biraktim :) Kesinlikle pisirme suresini kisaltiyor , saniyorum Amerikalilar bunu bilmiyor :)
Su ile yarim saat kadar haslayip ocagi kapadim.
Aksam eve gelince sogan, havuc ve tuz da ekleyerek 1 saat kadar pisirdim.
Robottan gecirince corbamiz hazir :) Pure gibi bebeler icin de cok ideal ve besleyici olur heralde. Zaten gorunusu buradaki hazir bebek yiyeceklerine benziyor...

Bezelye demisken, ilk goz agrim yegenim Gulnihal'in adi idi :) Ilk dogdugu zamanlar bezelye asagi, bezelye yukari :) Hatta lise yilliginda adim Bezelye'nin teyzesi diye gecmisti :)

16 yorum:

  1. nasilda bakarmis kendine esine amanda aman ne besleyici seyler yermis :D elerine saglikmis bezelye prensesin teyzesiymis hanimiste hanismis lamaymis :DDDD ellerine saglikmis ninocandan istemis ninocanda muffin tarifini sabahin 6 sinda yazivermis :DDD

    YanıtlaSil
  2. Canım Lamam,

    kuru bezelye var tabii Türkiye'de ne olarak kullanıldığını söylediğimde çok şaşıraaksın.

    Hani fıstıklı baklava olur ya. Yemyeşil.. İçi dolu fıstık sanırız. :) Fıstık pahalı olduğu için kuru bezelye kullanırlar.

    Başka birşeyde kullanıldığını ben duymadım :D
    Birde senin çorban.

    ellerine sağlık hayatım
    www.misssgibi.com

    YanıtlaSil
  3. ellerine saglik canim
    corba cok hos duruyor karsimda

    www.yenitadlar.blogcu.com

    YanıtlaSil
  4. Ben de almıştım kuru bezelye, şimdiye kadar bir kere kullandım patatesle beraber haşlayıp püresini yaptım o da güzel olmuştu tavsiye ederim
    http://yesiminmutfagi.blogspot.com/2007/08/bezelye-presi-ve-muhteem-bir-prasa.html
    senin tarifinle çorbasını da denicem.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  5. Ben henuz kurusunu görmedim,ama belki vardır :) eline sağlık canım,taze bezelyeden yapmıştım ben de bir ara çok da güzel olmuştu...

    YanıtlaSil
  6. Ninocuum,
    Neen esime bakiyormusum canim kendim icin pisirdim besleyici mamalari ben :D

    Zerrin!
    Sasirdim ama hem de hic sasirmadim, yurdum insani :P Bezelyeli baklava kih kih :P

    Nurcan,
    Benim de midemde duruyor :P
    Sevgiler

    Yesim,
    Ben de senin tarifi merak ettim simdi. Kalani oyle degerlendireyim bari, tesekkurler

    Oyacigim,
    Tazeden de guzel olur elbet, aklimda bulunsun ;)

    YanıtlaSil
  7. ellerinize sağlık nefis görunuyor. kurusu ile hiç denemedi. sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. AYoll yediklerimiz hep bezelye ben sana söliim :))))

    www.misssgibi.com

    YanıtlaSil
  9. corban cok lezzetli olmus
    bu mevsimde corbasis gecmiyor
    ellerine saglik

    YanıtlaSil
  10. bende bu kuru bezelye neki diyecektim aman da cahil ben neyse zero sormadan anlamış cahil yeşo gelir diye iyi ki varsınız kızlar yoğusam halim haraptı bu arada mikser ne oldu geri almadılar mı tüh tüh pek üzüldüm onun bu haline bende istiyom bi tane ama olamadı daha biz hep birlikte okuyump bi üfleyelim bakalım ne olcakkk

    YanıtlaSil
  11. Lamacım, sebze çorbalarını çok severim. Denemek lazım. Çok enfes görünüyor. Ellerine sağlık tatliş. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Ne besleyici, ne lezzetli. ellerine sağlık. Yeşil sağlık demek..

    YanıtlaSil
  13. yahu 3 gun oldu corba koktu eklesene yeni bisi kardesimmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm hepimiz din kardesiyiz be yawwwww :DDD

    YanıtlaSil
  14. BEZELYE buzelye BEZELYE17 Aralık, 2007 06:26

    ben BEZELYE buzelye;
    teyzem çok marifetlidir bazen uydurarak da olsa çok iyi tatlara sahip yemekler yapar yani aşçı lamadır benim teyzem :D arkadaşımın biri bu siteyi annesine yemek ararken bulmuş ve bezelye kim diye merak etmiş sonra benimle konuşurken benim olduğumu öğrendi ve bu ne tesadüf dişyerek gülmeye başladı yaniğ bilerek bu siteye girmiş gibi oldu ve bazı arkadaşlarım o da dahil bezelye yerine buzelye diyorlar bu olayı sizinle paylaşmamda komik ve gereksiz ama olsun ben ginede bahsedeyim :D :D :) :@

    YanıtlaSil
  15. guzel olmus eline saglik. bende seviyorum boyle corbalari hele ki kisin

    YanıtlaSil
  16. hamarat diyorum bosuna degil iste,ellerine saglik,tadi guzel miydi peki?yoksa bu besin degeri olayindan etkilendim yapcam bende:)

    YanıtlaSil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)