12 Kasım 2008 Çarşamba

Dis bugdayi


Ekleme: Arkadaslar ,yorumlarda cok guzel fikirler verilmis, adetler anlatilmis. Goz atabilirsiniz!

Bizde "dis bugdayi" adeti yoktur ama kulak dolgunlugum vardir:) Zeynep'in ilk disi ciktigi zaman niyetlendim ama nasil? Internette, bloglarda bakindim, dis bugdayi nasil yapilir, bugday nasil hazirlanir, baska neler yapilir, adetler nelerdir vs sorularima tam cevap bulamadim.

Sizlerden ricam bildiklerinizi ve hatta tecrubelerinizi benimle ve dolayisiyla okurlarla paylasmaniz.  Zeynep'in ucuncu disi cikmadan birseyler yapabilirim belki !

Simdiden tesekkurler

not: yukarida resim lynn Breeze'in My First Tooth (Ilk Disim) kitabinin kapagidir.

27 yorum:

  1. Biz diş buğdayı adeti olan bir aileyiz:)Anne tarafımın buğdayın memleketi Konya dan olduğu için:)
    Bildiklerimi paylaşayım istedim. Öncelikle adı üzerinde diş buğdayı davetinde çayın yanındaki ikramlardan önce diş buğdayı ikram edilir. Nasıl yapıldığını bilemiyorum:) Benim oğluşumunkini de anneannem yaptı da:) Ama isterseniz öğrenebilirim. Diş buğdayı ikram ederken yanında tuz, şeker, haşhaş, fındık ceviz de ikram edilir. Herkes zevkine göre alır buğdayın üzerine. Sonra diş buğdayının en önemli seromonisi yapılır. Ortaya bi örüt serilir. Bebek üzerine oturtulur ve başına buğday serpilir. Ailenin en büyük oğlan çocuğu bebişin kafasındaki buğdaydan alıp yer:))) Komik ama öyle:) Sonra bebişe bir tepsi içinde tarak, makas, kalem, ayna, kuran, altın yüzük konur. Bebek tarak seçerse berber, makas seçerse terzi, yüzüğü seçerse kuyumcu, kuranı seçerse hoca olacağına, kalem seçerse okuyacağına, ayna seçerse de süslü biri olacağına inanılır:) He bi de diş buğdayının içine bi bozuk para yıkanıp konur. Kimin tabağına çıkarsa o bebeğe bi hediye alır.

    YanıtlaSil
  2. Canım,
    öncelikle dişleri hayırlı olsun.
    Bir gece önceden nohutu ıslatıyoruz. Ertesi gün nohutu ve buğdayı ayrı ayrı haşlıyoruz.
    Sonra birbirine katıyoruz. Servis yaparken ceviz,fındık, bademle süslüyoruz.
    Dilerim yardımcı olabilmişimdir.
    Kuzucuğu öpüyorum.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  3. Oh maaşallah, 3. diş yolda demek. Lamacım malum ben de pek tecrube yok bu konuda. Ya diş buğdayı partisine de katılamıyoruz sevgili yiğenimizin. Uzaktan uzaktan olmuyor ki. İsanbul'da da bir parti düzenleyelim Zeynep için. :)

    YanıtlaSil
  4. canım dişleriniz hyırlı olsun . bende kızıma yapmıştım.buğdayı aşuredeki gibi haşlıyosun. haşlanan buğdaya Allah ne verdiyse küçük kuş üzümü , fındık ve ceviz parçaları bulabilirsen leblebi şekeri , portakal kabuğu vb. tatlarla karıştırıp servis yapıyosun.şimdi narın tam zamanı dilersen koyabilirsin.

    selam ve dua ile
    hawa tekin

    YanıtlaSil
  5. Maşallah Zeynebe
    acemi bir anne adayı olarak sana yardımcı olamayacağım ama tebrik etmeye geldim
    en kısa zamanda diş buğdayı görüntülerinide bekliyorum LAMACIM

    :)SEVGİYLE KAL

    YanıtlaSil
  6. merhaba canım. ben zeynepıme yaptım dişbuydağı. bizde de ilk yorumdaki gibi aynı. ama bizde tek fark.çocuğun başına dökülen buğdaydan ilk, kimin dişleri düzgünse o alır ki. çosuğun dişleri onun gibi düzgün olsun..
    bide buğdayı yapmayı üşenenler... kuruyemiş te dökebiliyoo..

    YanıtlaSil
  7. Arkadaslar tek tek cok tesekkur ederim bilgilere, once Turk maretten bugdayi alayim, sonra da tuyolarinizdan yola cikip ne yapacagima karar vereyim :)

    YanıtlaSil
  8. Bizde de çok güzel ve neşeli geçer o gün tüm yakınlar davet edilir bol bol pastalar börekler hazırlanır,buğday pişirilir. Sevgili Mimarascının anlattığı gibidir bende konyalı olduğum için aynı adetleri biz de yaparız.

    YanıtlaSil
  9. Canım,
    ufaklık büyümüş bir de diş çıkarmış maşallah. sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. oooo ne cabuk geciyoir gunler.dis bugdayi icin dogme bugday almak lazim.dogme bugdayi kaynatip,hafif seker ekliyorsun,uzeirne findik ceviz vs..kaselerin icinde kucuk bir demir para,kime cikarsa o bebege hediye aliyor.ben yapmistim adil icin,ama ben asure yaptim,bugday yenmez diye:)oglumda sonra guzel bir esofman takimi hediyesi aldi:)hadi heycanla bekliyoruz senin haberlerini:)

    YanıtlaSil
  11. lamam ben sadece meslek seçme kısmını bilmiyorum. Mimaraşçım anlatmış zaten..

    bir de klavye koy bence önüne. :)) tarak makas yanına. Devir değişti :))

    öpücükler

    YanıtlaSil
  12. Oy oy masallah Zeynep'e. Insallah inci gibi gupguzel disleri olur. Operim Lama Hocam, kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  13. bugday ,nohut haslanir.ama asuredeki gibi cok haslanmaz..sadece yumusamasi yeterli.isince yuzlanir.uzerine arzu eden sarimsak koyar,ceviz,findik konulur.annem kuru biberi ocakta kozleyip onuda koyardi.cok lezzetlendiriyor.

    YanıtlaSil
  14. biz dis bugfayi yaptik oglusa kardesimde yapmisti hatirlarsin belki blogdan hayirli mubarek olsun guzel seyler dislesin insaallah dis bugdayinda neler yaptigima blogdan bakabilirsin canim hatta tatlilar kisminda dis bugdayi nasil yapiliyo yazmistim :D bugday catlatmistik :) detaylar orada bu arada yardimina ihtiyacim var musaitsen mail atarmisin canim

    YanıtlaSil
  15. Merhaba Lama Mutfakta,

    Sizi Blogger Sofrası’na davet etmek istiyoruz, ama size ulaşamıyoruz...

    23 Kasım Pazar günü saat 10.00’da, Marmara Yelken Kulübü’ndeki Blogger Sofrası’na gelmeye ne dersiniz?

    Blogger Sofrası, UNO’nun sizinle bir buluşması... Önce sizi soframızda ağırlıyoruz, sonra da sizin hikayenize konuk oluyoruz.

    Ayrıntılı bilgi için: http://bloggersofrasi.blogspot.com

    YanıtlaSil
  16. Selamlar,
    Dis bugdayi icin bir tarif;
    1)Yarmayi islat ve ertesi gün (bir tutam tuz ve biraz seker ile)hasla suyunu süz ve sogumasi icin bekle.
    2)Bir kaba al ve yarmayi tanelerinden ayrilacak sekilde havalandir.
    3) icine findik,fistik,dolma üzümü,tarcin koy ve güzelce karistir.Gerekirse birazda seker serp.
    4)Gelen misafirler cocuklu ise onlarada cazip gelmesi icin renkli bonibonlarla süsle....

    Berlinden sevgiler..

    YanıtlaSil
  17. ay hala dogum gunum kutlaniyo burda pek sevindirik oldum hahaha

    YanıtlaSil
  18. buğday nohut ve istenirse mısırla haşlanıyor.sıcak servis yapılıyor. üzerine kenevir, haşhaş ceviz serpiliyor. hatta üzüm kuru kayısı da isteyen koyabiliyor ki gerçekten çok güzel oluyor.

    YanıtlaSil
  19. Lamacım mimledim seni. :)

    YanıtlaSil
  20. Bugdayvarya hani asure yaptigimiz degilde kaynamis olani onu hasliycan canim soguduktan sonrada icerisine fistik,findik,seker hani leblebi sekerleri vardiya onlar yani karistirilir.Gelen misafirlere ikram edilir.Gerci arkadaslardan yazan olmus dikkat etmemistim.Birde bizim oralarda simit kirma olayi vardir oda ilk yurumeye basladimi yapilir.
    Sevgilerimle canim

    YanıtlaSil
  21. Canım,
    nasılsın?Merak ettim. Kuzucuğun diş hediğini (biz böyle diyoruz)yaptın mı? Yaptıysanız kuzucuk hangi eşyayı seçti? Derler ki, neyi seçerse ileride ne olacağı belli olurmuş. Tabii biraz batıl itikat ama yine de merak ediliyor.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  22. Merhaba

    Çok güzel bir hafta sonu diliyorum, sevgiler…

    YanıtlaSil
  23. Merhaba

    Çok güzel bir hafta sonu diliyorum, sevgiler…

    YanıtlaSil
  24. LAmacim canimcim :) Şöyle yapalım bir klavye bir top bir spatula (doktorların muayene spatulası varya) belkimde ahçı olur bir de aşçı kepi koyun :)

    YanıtlaSil
  25. Bizde cocugun çikan ilk dişini ilk kim görürse o hediye alır.
    Diş buğdayı yapılırken verir.Önüne
    kitap,makas,kaşık,kitap,şimdilerde klavye,telefon(telekominikasyoncu olabilir sonuçta dimi :))erkekse oyuncak uçak (pilot olabilir düşüncesiyle)gibi nesneler konur göya hangisini seçerse o meslekte olacakmış gibi sevinilir.
    Diş buğdayı tatlıda tuzluda yapılır.Bizde tatlı yapılıyor Malatya yöresinde bildiğim kadarıyla tuzlu oluyor.Tatlı olacaksa bir gece önceden buğday ıslatılır.Ertesi gün haşlanır(tane tane olacak şekilde lapa olmamalı)
    Süzülür içine şeker,kuru üzüm,kuru incir,kuru kayısı doğranır,fındık,ceviz gibi kuru yemişler ilave edilir.BAzıları nar,bobbon şekeri,bonibonda ilave ediyor.karıştırılır.Gelenlere ikram edilir.Valla ben Azra'ya yapmayı unuttum.Şeker hamurundan Diş şeklinde kurabiyeler yapmıştım ama arkadaşlara onlardan verdim.Gelen misafirlere üzerinde isim yazan yada diş şeklinde olan kurabiyeler yapılıp verilebilir.
    Çok elzem bir şey değil ama gelenek,görenek,ananelerimizi yaşatmak için güzel bir gün.
    Şimdiden kolay gelsin.
    Allah tüm dişlerini sağlıkla çıkarmayı nasip etsin.(çünkü çok zor oluyor)

    YanıtlaSil
  26. MERHABALAR BENDE OĞLUMA DİŞ BUĞDAYA YAPTIM ALTTAKİ SAYFADAN ULAŞABİLİRSİN DETAYLARA DİŞ BUĞDAYI YAPMAK İÇİN AKŞAMDAN ISLATIP ERTESİ GÜNDE 20 DK HAŞLAMAK GEREKİYOR. BEN ŞEKER YADA TUZ KOYMADIM İÇİNE CEVİZ,FINDIK DUT KURUSU GİBİ DEĞİŞİK YEMİŞLER KOYABİLİRSİN ŞKERİ YADA TUZUNU YANINDA İKRAM EDİP MİSAFİRLERİN ZEVKİNE GÖRE YAPABİLİRSİN BİRDE HOŞ SÜPRİZLER GÜZEL OLUR BENİM SAYFAMA GİRDİĞİNDE GÖRÜRSÜN DİŞ BUĞDAYI KAPLARINI SÜSLEMEYİ UNUYTMA SAĞLIKLI İNCİ GİBİ DİŞLERİNİZ OLSUN SEVGİLERİMLE FİKRİYE http://fikos.blogcu.com/oglumun-dis-bugdayi_16699491.html

    YanıtlaSil
  27. Dis bugdayini bilmem ama dis fircasina alistirmaya basla derim Lamacim. Tatli Zeynep'i opuyoruz, sizleri de Chicago'ya davet ediyoruz.

    Hadi kal saglicakla

    YanıtlaSil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)