18 Şubat 2007 Pazar

Ye #19 Kek :Mor Lahanali Tuzlu Kek

Kek Etkinligimiz hayirli olsun bakalim;)
Dunya uzerinde daha once yapildigini sanmadigim bir kek ile karsinizdayiz efendim, mor lahanali kek :) Amacim dogal yollardan morumsu bir kek elde etmekti, pek mor olmadi ama degisik oldugu kesin:) Kimyaciligimidan yola cikarak en fazla renk nasil elde edebilirim diye deney yapmayi da ihmal etmedim ;) Iste karsinizda mor lahanali kek calismasi!!!

Asama 1:
Renk denemeleri:
Birer kaseye sut, yogurt ve sivi yag koyarak nasil ve ne kadar renk elde edilebilecegine baktim.
Sivi yag etkisiz eleman, yogurt pembe (salatalardan biliyoruz zaten) ve sut de eflatun bir renk verdi:)
Bu sonuclar daha sonraksi kekler icin fikir vermis oldu,bu kekte hepsini de kullandim:)



Asama 2:

Kekin yapilisi
Malzemeler:

*Tum mor lahana karisimlarimiz:
Robotta incecik cekilmis 9 tepemele corba kasigi mor lahana rendesi
*1 fincan siviyag
*1 fincan sut
*3 tepeleme corba kasigi yogurt

*2 yumurta
*1 orta boy incecik rendelenmis patates
*1.5 kap un
*Kabartma tozu
*1 silme tatli kasigi tuz
Arzuya gore baharatlar ve peynir (ben Evrim'i memnun etmek icin peynir koymadim ama yakisir diye dusunuyorum:)

Hazirlanisi
Once yumurtalar cirpilir ve diger malzemeler de katilip karistirilir. 350F'de pisirilir.
Insanlara "bilin bakalim bunun icinde ne var ?" diye ikram edilir.
Aldigimiz cevaplar:
Turp, pancar,patates, karnibahar ve MOR LAHANA!!!

*Tadi gercekten karnibahara benziyor.
Lama ailesi begendi, diger arkadaslar degisik ve iyi olarak nitelendirdi :) Bastan "begenmezseniz cekinmeyin ,yemeyin" demistim, kendi ozgur iradeleriyle yediler inanin :)
Degisik tatlar arayanlar icin oneriyorum damak tadi meselesi ;)

Boylece bir etkinligin sonuna geldik sevgili seyirciler,
Huzur dolu gunler, guzel arkadasliklar, stressiz isler, ve en guzel tebessumler;
kolay cikan lekeler, sizi yolda birakmayan tekerlekler, saglikli ogunler ve dahasi daha fazlasi sizlerin olsun!

EKLEME:
Sevgili Muhterem bana ve mor lahanali keke bir siir yazmis, yorumlarda kaynamasin diye buradan da paylasmak istedim :)))) Agzimiz kulaklarimizda cok tesekkurler ediyoruz ;)

Merhaba Lama,
Nerden geldi aklına mor lahana!
Tarifin alemde tek belli,
Seni geçecek kimse daha dünyaya gelmedi!

54 yorum:

  1. ÇOK İLGİNÇ BİR KEK TADI KARNIBAHARA BENZİYORSA GÜZEL DEMEKTİR MALUM BİZ AİLECEK KARNIBAHAR KEKİNİ ÇOK SEVERİZ ELİNE SAĞLIK

    YanıtlaSil
  2. YAZDIKLARIM gitmeyince çok kızıyorum ve gene gittiler nereye gidiyorlarsa neyse ilginç bir kek tadı karnıbahara benziyorsa güzel demektir bizim evde karnıbaharın keki pek sevilir de

    YanıtlaSil
  3. bağıracağım şimdi bu ne ya aaaaaaaaa yine yorumlar biyerlere gitti
    ti

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Lama,

    Nasilsin?

    Mor lahana kek cok orijinal fikir.

    Mor lahana cok guzel tadi. Ama Ingilzce, ben biliyordum:

    Red Cabbage = Kirmizi Lahana

    Cok ilginc, cunku Turkce adi "mor" lahana.

    Sanirim, mor lahana ile "limon" iyi gider (salad).

    Simdi hoscakal.

    En guzel 2007'de gunler senin icin.

    Suleyman.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Lama,
    Sen bir alemsin,nerden aklına geldi,mor lahanalı kek yapmak.
    Bu kadar emek vermişsin rengini tutturacağım diye,eminim tadı güzel olmuştur.Ellerine ve emeğine sağlık.Bizim tarifleri bir kaç kişide görebiliriz ama sen bu alemde teksin tek!

    YanıtlaSil
  6. Merhaba canım ne kadar ilginç bir tarif olmuş bu. Ellerine sağlık yine bulmuş bizim Lamacığımız değişik bir tarif ilk kez gördüm, ilk kez duydum :) etkinlik için güzel bir tarif kendine iyi bak canım. Nesrin

    YanıtlaSil
  7. Ablacigim kizma!
    Burada yorumlarin:) Su aralar cok sIk okuyamayabilirim yorumlari,son goren ben olmayayim diye kontrol ediyorum, sayfada hemen yayinlanmiyor.

    Tadi gercekten karinbahara benziyor ama yerseniz siz karar verin derim;)

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Suleyman ve esi,
    evet degisik bir fikir ve ben degisiklikleri severim.
    Aslinda kirmizi lahana deniyor genelde haklisin ama mor lahan diyenler de var .
    1-Ben moru sevdigim
    2-Renginin gercekten mor oldugunu dusundugum icin
    "mor lahana diyorum"
    Sence ne renk?

    Muhterem,
    Geldi aklima iste:) Moru seviyorum, mor lahanyi seviyorum ,deneyelim dedik:)
    Alemin tek mor lahanali Lama'sindan sevgiler

    Nesrin,
    Etkinlik sayesinde duyanlar artar sanirim bu keki, ne dersin;)
    Senin bol malzemeli kek de o bicim olmus yani:)

    YanıtlaSil
  9. :) Merhaba sitenizi yeni keşfettim, çok güzel, ellerinize, yüreğinize sağlık :) Sevgiler, selamlar :)

    YanıtlaSil
  10. canimcim merhaba ay bugünde mosmor giymiştim. pek sevindim mor keki görünce. Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  11. merhaba Lamacım
    Yemek tarzını çok sevdim.sen de benim gibisin aklıma gelen şeyleri denerim. ama işin kötü yanı bir yaptığımı bir daha yapamam yeni birşey olur..uyduruk ya yazmam unuturum..:)
    Ama harika yapıyorsun ve de yazıyorsun artık takipteyim..
    sevgiler selamlar..

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar,
    Sevgili Lama,
    güzel blog ve de çok enteresan tarif kırmızı lahanayı çok seviyorum ama bir türlü tüketme yolunu bulamıyordum salata dışında.Paylaşım için teşekkürler.Memleketten haberler yazıyorum pazar günleri haberde vereyim dedim uğramışken .sevgilerimle
    Candan

    YanıtlaSil
  13. Çok ilginç....mor lahana kırk yıl düşünsem aklıma gelmez valla:)Ellerine sağlık lama cım...

    YanıtlaSil
  14. Lamacığım çok ilginç bir tarif olmuş eline sağlık. Denemesi ve yemesi cesaret ister dermişim.Şaka bir yana bende sitemin isminden anlaşılacağı üzere mor rengini çok severim.Mor olan herşeye evet:))

    Hesna

    YanıtlaSil
  15. Daha önce yorum yazdım ama bugün arabada giderken bu mısralar aklıma geldi.
    İlham geldi galiba,senin için şiir yazdım!
    Espirili kişiliğine güvenerek yazıyorum.

    Merhaba Lama,
    Nerden geldi aklına mor lahana!
    Tarifin alemde tek belli,
    Seni geçecek kimse daha dünyaya gelmedi!

    YanıtlaSil
  16. Dehşetle ve ilgiyle okudum yazını.Yani sana da böylesi yakışırdı zaten.Mutfakta labaratuvar çalışmaları adeta...Birtek lam ve lamel gerek sana...Bir iki iksir şişesi falan...Süper olmuş tebrikler ve bir o kadar marjinal...

    YanıtlaSil
  17. Lamacım, olaya bilimsel yaklaşmışsın kimyacı olmak başka tabi:))iyide etmişsin gıda boyası yerine harika fikir çokta güzel olmuş ellerine sağlık gelinimin yüz üzerinden yüz tam puan:)))

    Görümceden sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. Eline sağlık çok değişik bir tarif bu.Konuşan kek gibi bunlar ''biz mor lahana kekleriyiz'' falan diyorlar :)

    Selam ve sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  19. Lam'cııım ;
    çok yaratıcı bir tarif olmuş..bence sen bunun noterden patentini de al kiii ,taklitleri çıkmasın sonra :) şaka bir yana ,malzemeleden iyi bir sonuç olmuş olabileceğini tahmin etmek zor değil... bir çeşit sebzeli kek olmuştur...değişik tarifleri severim ben :)ellerine sağlık canım

    sevgiler

    YanıtlaSil
  20. Sevgili Lama,
    Bu zamana kadar ne gördüm,ne de yedim..Ellerine sağlık çok değişik olmuş Lama'cım..Kırmızı lahanayı seven biri olarak muhteşem bir tat olmuştur diye düşünüyorum..Tekrar ellerine sağlık..
    Ayrıca Gülenay'ın getirdiği tabak ve içindekiler de çok hoş olmuşlar..Birbirlerine çok uyuşmuşlar..İyi günlerde lezzetli yemeklerde kullan canım..

    Güzel bir hafta diliyorum..

    Sevgilerimle..Gül/d.tadı

    YanıtlaSil
  21. Herkese guzel yorumlari icin tesekkurle.
    Sebep olduugmuz saskinliklar icin de ozur dileriz, napalim Lama boyle :)

    Safran,
    Ben senin siteni takip ederim yabanci degiliz. Lutfen bana "sen" de :) Her zaman beklerim:)
    Sevgiler

    Betty,
    Lama'nin mekani genelde mor agirlikli zaten, her mor giyindiginde sevinebilirsin:)

    Hosgeldin Meyra,
    Yeni yuzler gormek ne guzel:)
    Seni anliyorum, dogaclama olcmeden malzemleri katip karistirip birsey apiyorsun cok guzel oluyor ama bir dahaki sefer tutmuyor:) Ben de siteye yazarim icin not aliyorum bazen ama unutuyorum 3 mu koymustum 4 mu diye:) Bu sefer daha dikkatli idim ne de olsa etkinlik tarifi ;)

    Sen de hosgeldin Candan:)
    Pazar gunleri memleket haberleri icn sana ugrayacagiz demek;) Tesekkurler, gorusmek uzere

    Betul,
    AKlimdan daha ne ilginclikler geliyor da tembelligim izin vermiyor denememe:) Sevgiler

    Hesnacigim,
    Biliyorum sen de mor sevenlerdensin:) Bu tarif tam bize gore ama haklisin biraz cesur olmak lazimmmm :)

    YanıtlaSil
  22. Muhterem!
    Cok tesekkurler, cok tatlisin ya :))
    Ilk kez bir blog arkadasim bana siir yazdi, normal arkadaslarimin yazdigi cok olurdu ama :) Insanlara ilham kaynagiyim bak su ise:)
    Arabada aklina boyelbir kac siir daha gelirse kitap filan bastirmak lazim ;)
    Bu buyuk sanatsal ve ince dizeler icin 300 Lama puani helali hos olsun !
    Iznin olursa sitede daha gorulecek bir yere koyayim ki halk okusun :)

    YanıtlaSil
  23. Hulyaaaaaaaaa,
    Biliyor musun bana cadi diyenler arkadaslar var :) iksir siseleri demissin ya ,kafama bir sivri sapka da takalim filan ne dersin:)

    Hayat Ablacigim,
    Simartiyorsunuz ama :) Demek 100 puanim oldu, yasasin! Sevgilerimle...

    Serinmavi,
    Haklisin bu ilginc mor kekler konusuyorlar:) Saka bir yana yemeklerin de ruhu var diye dusunuyorum. Sevgiyle ,ozenle yapilan bir yemekle bastan savma ,"yine mi misafir , biktim artik!" denerek yapilan yemek bir olur mu hic??? Icine sevgimizi, yuregimizi de koymak lazim degil mi:)))))

    Nilay,
    Cok haklisin! Noter, avukat, sahit bulun bana! tarifimi calmasinlar benden :))) Turkiye'de patent almak cok zor is diye duymustum profesorlerimden ,ben bir Lama olarak mor kekime patent istiyorum desem ne yaparlar acaba!!!!
    Sevgiler arkadasim:)


    Gul,
    Son bir dilim kaldi tatmak ister misin;)
    Tabagim icin dileklerine de tesekkur ediyorum
    Sana da guzel bir hafta diliyorum

    Herkese iyi dileklerimle...

    YanıtlaSil
  24. Lamacığım,çok güzel bir fikir,Şimdi ben bu lahananın suyunu tatlıda kullanmak istiyorum.İnsan kimyacı olunca o pencereden bakıyor demek ki.Ellerine sağlık.Çok beğendim,çok..
    Sevgiyle,nanelimon..

    YanıtlaSil
  25. hakikaten lamacigim,nerden aklina geldi mor lahana kullanmak?ilginc, tadini merak ettim dogrusu.ellerine saglik akilli lama.

    YanıtlaSil
  26. Hiç yemedim böyle bir kek , nasıl olur acaba tadı :)

    YanıtlaSil
  27. Merhaba tatlım bu çok farklı bir kek olmuş ilk defa gördüm bir şey daha örgenmiş oldum sayende ellerine sağlık.
    Hoşça kal.

    YanıtlaSil
  28. Merhaba tatlım bu çok farklı bir kek olmuş ilk defa gördüm bir şey daha örgenmiş oldum sayende ellerine sağlık.
    Hoşça kal.

    YanıtlaSil
  29. bilim askiyla dolu kimyaci ama muzip lama;
    ellerine saglik,cok guzel olmus,senin postlar ayri bir yazi yourmlar ayri bir yazi,
    sevgiler:)

    YanıtlaSil
  30. Bu tarif ola olsa Lama'dan derdim:)niketime oolee olmus;)ben sverim tuzlu.Tatli neyime gerek tuzlu varken:))miss miss

    YanıtlaSil
  31. Herkese yorumlar ve ziyaret icin tesekkurler. Ayri ayri cevaplarimi daha sonra verecegim izninizle, kusura bakmayin ;)
    Degisik fikirlerin anasi Lama'dan sevgiler, selamlar..

    YanıtlaSil
  32. Süpersin Lama!Kendine özgü tarifler üretmeye başladın ve gayet de başarılı gidiyorsun. Ellerine sağlık.

    Seda
    tarifname.blogspot.com

    YanıtlaSil
  33. blogunu kısa bir süredir takip ediyorum öncelikle ilk bloguna girdiğimde bi video vardı lamayla ilgili bir şarkı benim yabancı dilim yok ama çok komik gelmişti bana sen çok neşeli ve hayat dolu bir kişiliksin sanırım bloguna tıklayınca bana enerji veriyorsun teşekkürler hem de çok

    YanıtlaSil
  34. Lamacım,
    Sevgili Seda'ya katılıyorum benim aklımdan geçeni söylemiş. Süpersin!Ellerine sağlık:)
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  35. nettin yine hatun kişi?Allahım bir tane normal adam istiyorum yanımda :D Kırk yıl düşünsem mor lahanalı kek aklıma gelmez :D eminim güzeldir.lemm sen yaparsında sevgiyle yaptığın bir şey nasıl güzel olmaz..ellerine yüreğine sağlık kuşum..

    YanıtlaSil
  36. Eveeet, makale arasi vermisken sizler laf yatistireyim dedim:) Amerika'da yayinlanan Ingilizce bir dergi icin yazi yazmami istedi bir arkadasim, cok da geciktim o yuzden bitirmek icin ugrasiyorum bu aralar yogunum. Umarim guzel birseyler ortaya cikar...
    ****

    Munevver Teyzecigim,
    Eminim guzel renkli tatlinizi gorecegiz mor lahanayla ,corbada (yani tatlida)tuzumuz olursa seviniriz tabi:)
    Saygilar, sevgiler

    Umran Abla,
    Gecende salata icin kaynar suda islatmistim lahanalari,suda kopkoyu rengi gorunce sanirim o zaman aklima gelmisti.Esiyor iste bazen:)

    Hosgeldin Gamzeli,
    Bu keki yiyen birkac kisi vardir sanirim zaten, yiyemedim diye uzulme;)

    Perihan,
    Cok tesekkurler, Gorusmek uzere

    Hulya'cigim,
    Muzipim biraz degil mi:) Opuyorum arkadasim...

    Gulenay,
    Sasirtmadigim icin sevindim. Bir dahaki sefer bana geldiginde yaparim bu keklerden istersen;)

    YanıtlaSil
  37. Seda ve Borcuruk,
    Ay rica ederim, super muper degilim sadece ilginc bir cins lamayim :D
    Cok tesekkurler guzel sozler icin

    Elma kurdu,
    Hosgeldin. Ramazan bayramiydi sanirim o videoyu koydugumda :) Ingilizce bilenler bile anlamiyor cunku anlamsiz seyler soyluyor sarkida:)
    Enerjin ve nesen daim olsun insallah,
    Sevgiler

    Vecihem,
    Inkar etmiyorum ya anormalim ben :D ma varsa zararim kendime, e biraz da bay Lama'ya e bazen de bu mamalari yemek zorunda kalan misafirlerime!
    Sevgiyle yaptim kardesim, tabi ki guzel oldu;)

    Herkese guzel sozler icin tesekkurler, sirmartmayin Lama'yi;)
    Iyi dileklerimle

    YanıtlaSil
  38. Sevgili Lama,
    Ne guzel denemeler, ve tarifler.
    Ellerine saglik, hic dusunmemistim lahanadan kek, ama herseyin keki var neden lahanadan da olmasin.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  39. Yazacak herşey yazılmış Lama'cım, ben ne desem şimdi! :)
    Gece gece yüzüme bir ıslaklık geldi,
    evin içinde yağmur yağıyor sandım.
    Meğerse sen gülmüşsün bana :)) he he! ee Lama gülerse olacağı bu!
    Sevgilerle

    YanıtlaSil
  40. Bir mor lahanasever olarak en kısa zamanda deneyeceğim. Bu kimyasal deneyin öncüsü olduğun için teşekkürler. İyi cesaret vallahi :))

    Selen

    YanıtlaSil
  41. Lamacığım, e-mail gönderdim sana. Aynı adresten bana ulaşabilirsin. Kek denemesi sonuçlarını bekliyorum, özelden!! :))

    defneden_blog@yahoo.com

    YanıtlaSil
  42. Lamacım tadını gerçekten çok merak ettim çok değişik bir kek,denemek lazım ellerine sağlık canım sevgiler...

    YanıtlaSil
  43. Çok değişik bir tarif!
    Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  44. Aybike,
    Haklisin cok degisik kekler var,zaten bu etkinlikte de 170 tarif olmasi bunun bir gostergesi:)

    Ayse Yaman Hanimcim,
    Kadinlar cicektir ve cicekler su ister;) Anlasilabildim mi:P
    Islaklik iyidir;)

    Selen,
    Ne oluuuuuuuuuuur denersen haber ver olur mu! Cok merak ederim;)
    Imza:Cesur Lama

    Defne,
    Mailini okudum ve cevabini yazdim :)

    Arzu ve Nazife,
    Haklisiniz degisik bir kek oldu,
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  45. Lama, hazir makale yazmaya basladin, bence bu kekin tarifini de bir dergiye gonder derim, yada konferansa filan, su patent olayini hallettikten sonra:)) harikasin, yine iyi guldurdun bizi, sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  46. Lama denemek cesaret işi sanki. Şöyle bir baksaydım tadına keşke. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  47. TEYZECİĞİM ÇOK GÜZELE BENZİYOR TABİ SEN NE YAPARSAN ÇOK GÜZEL OLUR SEN BURAYA GELİNCEDE YAPARSIN
    SEVGİLERİMLE YEĞENİN
    :S
    :D
    :))))))))))))))))
    :^)

    YanıtlaSil
  48. Lamacığım,
    ne kadar farklı bir kek olmuş, ellerine sağlık. Lahanalı keki hiç görmemiştim. Ne güzel yeni bir tarif daha öğrenmiş olduk. sevgiler

    YanıtlaSil
  49. Ah bu kimyacılar,
    Mutfağı laboratuara dönüştürür kobay olarak da ev halkını ya da o gün herşeyden habersiz gelen misafirleri seçerler di mi?
    Merhaba Lama'cığım,
    Herşey yapmak aklıma gelirdi de mor lahanalı kek gelmezdi inan.Üstelik ben de mutfağımı senin gibi laboratuar olarak kullanırım (bknz:meslek=kimya mühendisi).Daha önce ıspanaklı, dereotlu,iç baklalı çeşitli kekler denedim ama bunun patenti sadece sana ait sanırım.Görünüşleri çok güzel eminim lezzetleri de öyledir.Bu arada sana bir öneri :mor renk elde etmek için pancar kullanmayı denedin mi?Ellerine Sağlık!Ben de beklerim.sevgiler(MUTFAKTA BİRİ Mİ VAR???)

    YanıtlaSil
  50. Ses 1 2 3 :) :Pp Aman işte boy gösteriyorum burdayım diye :D Öpüldünüz hanfendü..

    YanıtlaSil
  51. Merhaba Tugba,
    Makalem yemek dergisi icin degil ama bu kek bilimsel dergilere kapak bile olur degil mi haha :)

    Rabia,
    Imkan olsa tum mamalarimi tattirsam size... Sonra siteye bir daha hic ziyaretci gelmezmis... :)))
    Bizden de kucak dolusu sevgiler

    Sevgili Yegenim Gulnihal'cigim,
    Her istediginden uc bes tepsi yaparim sana tatlim lafi mi olur:)

    Sevda,
    Bu etkinlikte ogrendigimiz o kadar cok kek var ki! Rekor olmus sanirim 200'e yakin tarif var.Iclerinden biri de lahanali olmus cok mu;)
    Sevgiler

    Hosgeldin Hulya,
    Benim kobaylarim sevdigim kisiler, ne buyuk talihsizlik onlar icin :)
    Pancar sormussun, daha onc ehic kullanmadim kendilerini, aklimd abulunsun;)
    Ziyaret icin tesekkurler

    Vecihe Hanimcim
    Ne de guzel boy gosterirmis benim arkadasim:)Aferin sana;)

    YanıtlaSil
  52. Rengi tam mor olmasa da pişmeden önce renk olarak harika görünüyor :) Döktürmüşsün yine lamacan :) ben de hiç görmedim mor lahana keki, ilginç bir karışım :) eline sağlık ve de afiyet olsun ;)

    YanıtlaSil
  53. merhaba, bayıldım deney resimlerine... Benim favori rengimdir mor... Şahane olmuş... Az mor olmuş ama çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık

    sımsıcak sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  54. Akrabam Bujenecan,
    Bu ne guzel hitap boyle, nerden geldi aklina Lamacan :)

    Zerrin,
    Yeni bir tane yaptim bugun sadece sutle daha mor oldu ama hala cok mor degil;)
    Az ile yetinmeyen cogu hic bulamaz degil mi, buna da sukur:)
    Sevgiler

    YanıtlaSil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)