9 Şubat 2012 Perşembe

Peypuding (Cheese pudding) Krem peynirli tatli





Cheese Pudding, tiramisu kremasindan esinlenip, 3 yil once uydurdugum bir tatli. Cokca da yapiyordum bir ara. Tarifi soran bir hayli kisi olmustu, maille gonderdim kac kere ama  'fotograflanmadigim icin LM'da yayinlanmayi bekliyordu ,  bugune kismetmis.


Tatlinin isim annesi , taze anne, Meerim'in de kulaklari cinlasin,  cheese pudding gercekten uydu.


Cheesecake pur Turkce peykek ise, bu tatli da peypuding oluyor ya da daha anlasilir olsun diye krem peynirli tatli denebilir...
Krem peynirli tatlari seviyorsaniz ,tavsiye ederim, begenirsiniz  mutlaka..

Malzemeler (normal boy dikdortgen borcam icin)
1 litre / 4 bardak sut
3 kasik tepeleme un un
1 bardaktan az seker (damak tadiniza gore ayarlayabilirsiniz.Ben cok tatli sevmedigim ve uzerine karamel sos doktugum icin sekeri azaltiyorum)
1 paket yumusamis krem peynir
Arzuya gore vanilya (ben kullanmiyorum)

Un ve sekerin uzerine sut azar azar dokulerek (topaklanmayi onluyor) surekli karistirarak muhallebi hazirlanir. Alti kapandiktan sonra krem peynir eklenerek cirpici ya da mikser ile bir sure cirpilir.

Tabani icin:


Cheesecake icin kullndiginiz tabanin aynisi.
Kebler Graham Cracker Crumbs kullanrak, paketin uzerindeki tairf ile hazirliyorum:
1.3 kap crumbs yani biskuvi kirintisi , Turkiye'de yulafli biskuvi kullaniliyor sanirim
3 kasik seker
1/3  kap tereyagi (ben  daha az tereyagi kullaniyorum

Biskuvi kirintilari, seker ve tereyagi guzelce karistirilip borcama sikica yayilip, duzeltilir.
secenek 1: muhallebiyi dokmeden en az 1-2 saat once hazirlanip dolapta bekletilir
secenek 2: 5-8 dakika 325 F'de firinda tutulur
secenek 3: Aceleniz varsa, servis yaparken tabanin biraz un ufak olmasi sorun degil diyorsaniz, secenek 1-2'yi es gecebilirsiniz. Sahsen yapmistim, sonucu cok kotu degil .

Muhallebi tabanin ustune dokulup, dolapta sogutulduktan sonra mumkunse karamel sos dokulerek servis yapilir.


***

Babam icin yaptigimiz hatim duasinda da bu tatlidan hazirladim . Firinla, serbetli tatli ile ugrasmayayim, daha kolay, cabuk olur, hem de degisiklik olsun demistim ama bir (!) aksilikten dolayi azicik(!) ugrastirdi beni..

3 buyuk borcam icin , 5 olcu hazirlayip, iki buyuk tencerede pisirdim ama bir turlu koyulasmak bilmedi! Isleri kolaylastirmak icin nisasta ekledim... "Biraz daha , biraz daha nisasta" derken tas olmasi gerekirdi ya, bana misin demedi! Kavanozun dibini de tencereye bosalttiktan sonra... nisasta sandigim 'beyaz'in pudra sekeri oldugunu farkettim. Amerikan pudra sekerinin tadi Turk pudra sekeri gibi degil, cok silik, dolayisiyla seker komasina sokmadi yiyenleri ama beni sinir krizine soktu tabi ki. Yapmaya baslarken besmele de cekmistim ama , vardir bunda da bir hayir...
'Gercek' nisasta eklemeleri ile kivami kurtardik, tadi da iyi oldu, begenildi cok sukur.
Ana yemek olarak da babamin cok sevdigi tavsan ici hazirladik.
Babamin ruhuna gitmistir insallah.

23 yorum:

  1. Nefis görünüyor afiyetler olsun hayirli aksamlar canim

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık arkadaşım..


    sevgiler


    dua ile...

    YanıtlaSil
  3. Canim eline saglik olsun. Zaten uydurulan lzeetler her zaman guzel sonuc veriyor..
    Kalbli tabakta guzel..

    YanıtlaSil
  4. benim damak tadima uyar cok faydali ayrica cocuklar icinde,güüzel fikir,tebrik ediyorum sizi...

    YanıtlaSil
  5. eline sağlık olsun

    krem karamel gibi duruyor aynı :)

    YanıtlaSil
  6. eline sağlık lamacım. peypudingin nefis görünüyor. tabağın ve tatlının kalpsel ambiyansı ise müthiş:))
    babacığına Allah'tan rahmet diliyorum, geride kalanlarına ise sabır:(

    YanıtlaSil
  7. Ellerine sağlık canım, nefis..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. ellerin dert görmesin lamacım.
    seni burada görmek çok güzel..
    selam ve dua ile...

    YanıtlaSil
  9. ellerine saglik canim
    cok güzel görünüyor...

    :-))))

    YanıtlaSil
  10. Lama Hatunumm:)
    ellerine sağlık tatlm..
    seni daha iyi görmek yni öyle olduğunu hissetmek güzeldi:)

    YanıtlaSil
  11. Dayanamayıp cumartesi akşamı çaya gelecek misafirlerime yapacağım. Ellernize sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Aa ben hic yemedim bundan!! Bari kendim yapip yiyeyim:p tam benlik bi tatliymis!
    Cheesecake'e peykek mi deniyor??? Peymacun ismonden oturu tanidik geldi sanirim ama baska bi sey deniyordu sanki yaygin olarak..
    Babana ne mutlu ki geride onun icin hayir yapacak evlat birakmis.

    YanıtlaSil
  13. Goruntu istah acici, ic gidiklayici ve rejim bozdurucu! Tehlikeli hareketler bunkar Lama'm yapma, etme:)

    YanıtlaSil
  14. Degerli arkadasim,nekadar güzel tarifler,paylasimlar bayildim.Selamlar,sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. ellerine sağlık lamacığım.babanın mekanı cennet olsun hayırların kabul olsun inşallah sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Tarifkolik/Öznur13 Şubat, 2012 10:43

    Canım ellerine sağlık nefis görünüyor gerçekten karamel sosunda çok yakışacağını düşünüyorum. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  17. Deneyen birisi olarak siddetle tavsiye ediyorum. Pudra sekerinden olen olmadi, uzme canini Lama Hanimefendi'cigim.
    Hurmetler sunarim

    YanıtlaSil
  18. ben böyle tarifleri seviyorum
    zaten birilerinden aldığımız tarifler de başkalarının icadı değil mi?
    her tarif birileri tarafından bulunmuş ve bugünlere gelmiş bizim karışımlarımız da yarınlara ulaşacak.
    Ben çok beğendim deneyeceğim ve o zaman haber de vereceğim.ellerine sağlık.selamlar.

    YanıtlaSil
  19. Allah kabul etsin canim. Nevsehirliler rahmetli birinin sevdigi birsey pisirildiginde onun da agzinda bulunsun derler. Cok severi mbu duayi insallah babanin da agzinda bulunsun. Allah babacigini merhametiyle agirlasin, kabrini cennetten bir bahce eylesin ve en guzel nimetleriyle nimetlendirsin insallah. Tarif de cok guzel ellerine saglik yakin zamanda deneyecegim insallah.

    YanıtlaSil
  20. Ben bu arada tabağa bittim, tabii ki tatlıya da.

    YanıtlaSil
  21. tiramisu kremasına bayılan biri olarak mutlaka deneyeceğim:) deneyince fikirlerimi yazarım sayın bayan Lamacım ;)

    YanıtlaSil
  22. Merhaba, kullandığınız krem peynirin türü nedir? Labne? Simitle yenen sarımsı renkteki krem peynir? Türkiye için önerebileceğiniz bir ürün var mı? Teşekkürler, elinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Amerika'da krem peynir kullaniyorum. Turkiye'de tam bilemiyorum labne turu peynirlerin farkini ama labne peyniri olur. Simitle yenen biraz tuzlumsu gibi sanki degil mi? Mutlaka deneyin, harika bir tat!

      Sil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)