18 Ekim 2010 Pazartesi

Sonbahar Tarifleri... Saglikli mi, pratik mi olsun?



Quality health sitesine uye olmusum (hatirlamiyorum :) ama olmusumdur, zaman zaman uye olurum iviz zivir sitelere, ucretsiz hizmetleren yararlanayim, indirim kuponu alayim, bilgimi kulturumu artirayim diye:)) Gecenlerde "mevsimlik tarif kitabiniz, ucretsiz sizi bekliyor!" diye elektronik posta aldim.
Belese insana elektronik kitap bile vermiyorlar! Anketi cevaplayin dediler. Iyi dedim, severim anketleri, ceveplarim sorulari ne olacak :) Sonunda alnimin teriyle kitabi kazandim. Her mevsim icin uc super(!) tarif vermisler :))
Sonbahar icin iki tarifin fotografini ekledim assagiya.
Yaaani arkalarindan konsuamk gibi olmassin da, utanir insan yahu bunlari tarif diye vermeye:)
Amerika;ya ilk geldigim zamanlarda, kutularin paketlerin uzerindeki tariflerri okurdum guzel birseyler bulurum diye. Cogu tarif su sekilde:
XXX marka falan konserveyi, XXX marka filan konserveyle karistir, XXX marka hazir sosu kat, firinda pisir, hazir!
Zaman zaman makarna haslama ya da et/tavuk pisirme gereken bu tariflerin pratik oldugu bir gercek ama bizim Turk anlayisimizi bozar , dahasi sagligimizi bozmasi da soz konusu!

Universitedeyken annemlere , haslanmis kurufasulye konservesi alip size kuru fasulye pisirecegim deyince, yok artik demislerdi. Zamanla , sahsim adina konusayim, alisiyoruz hazir urunlere ozellikle zaman sorunu varsa. Ama mumkun geldigince ev yapimi, katki maddesiz urunleri tercih ediyorum. Mesela tadina bayildigim halde tuzot girmez mutfagima. Hazir corba, abartmiyorum, yillardir almamistim. gecenlerde Turk marketten, kosede bulunsun diye birkac paket almistik, hastalanip demansiz kalinca "Iyi ki de almisiz!" dedik ne yalan soyleyeyim!

Kanser hastaliginin, genel olarak saglik sorunlarinin ve cesitlerinin artmasinda yediklerimizin etkisi yadsinamaz. Teknoloji gelistikce, "kolayliklar" arttikca aslinda biz kaybediyoruz. Tabi ki secim bize kalmis ama hazir urun tuketiyorsaniz, neredeyse kacinilmaz. gecen gun Devletsah, Fikir sahibi damaklar sitesinden alinti yapmisti artik ictigimzi sute, melamin katilacakmis! Melamin hani kirilmaz, uzerri ccicekli gullu tabaklar yapilan plastikimsi madde! Daha bilmedigimzi, farkinda olmadigimzi neler neleeer var!

Turkiye Amerika farketmez yeni nesiller bize gore daha riskli. Ilk hamburgerimi ortaokuldayken yemisitm, ketcap mayonezi buzdolabimizda grodugumu hatirlamiyorum. Cips, sosis vb aburcuburluk yilda birdi belki. Simdi Zeynep'i dusunuyorum, onu nasil besledigimi ( ya da besleyemedigimi) kendimi suclu hissediyorum. Bahaneler uretebilirim, yogunluk vakitsizlik gibi ama tembelligimi bildigimden , vakit sorunu yasamasam daha mi farkli olurdu sorusuna "tabi ki!" diyemiyorum. Hem saglikli, hem pratik, kolay yemekler yapmak imkansiz degil elbette. Bloglarimizda da paylasiyoruz yeri geldikce. Sonucta herkesin kendi tercihi ve imkanlarina bagli bir durum bu...

Nerden nereye, tariflerin kolayligina sasirip yaziya basladim, nerelere geldim.

Kitapcikta diyordu ki : Sonbaharda cedar peynirli tost iyi gidermis.
Daha once tost yapmayanlar icin iste tarifi!
Tost ekmegi dilimlerinin bir yuzunu yaglayip , bos yuzlerine bir dilim peynir koyup kapatin, kizarincaya kadar, her yuzu 2 dakika kadar, kizartin!

Ya da tamamen kolay, firinda fasulye oneriyorlar: 3 kase haslanmis fasulyeyi 2 kasik esmer seker ve 1/4 kase ketcap ile firina dayanikli bir kapta karistiein ve 30 dakika kadar pisirin!

Diger sonbahar tarifi vejiteryan lazanya idi, deneyince paylasirim, o gercek bir tarif, icindekiler listesiyle de ,hazirlanisiyla da:)
Bir yemegin leziz, saglikli ,tatmin edici olmasi icin zor olamasi, malzeme listesinin kalabalik olmasi gerekmiyor elbette (benim icin hele , kolay olan her daim makbuldur!) ama daha guzel secim yapabilirlermis, ne alaka tost yani! Bu arada diger mevsimler daha kismetliydi sonbahara gore:)

Her mevsim agiz tadiniz bol, sagliginiz yerinde olsun dileklerimle...

3 yorum:

  1. ben de bloguma "yeni baslayanlar icin tarifler" diye bi bolum koymayi planliyordum; toz tarhana nasil piser, yogurt nasil mayalanir(ben mayalayamiyorum gerci), hazir keki pisirmedeki cok ozel sir nedir, vb:)

    YanıtlaSil
  2. hazir kek nasil piser??? paketin uzerinde yaziyor ya!
    bu arada sen bir kere bir kek yapmistin (gerci egenlde keklerin guzel oluyor senin) hani Zeynep uzumlerini tirtiklayip durmustu, o kadar kabarmis o kadar kabarmsiti ki ben "aya cikacak bu kek" demistim, 404'te yemistik hani, hatirladin mi? o kekin sirrini anlat bence, herkesin aya cikan keki olmali@

    YanıtlaSil
  3. Ben yine de sıfırdan yaratmayı seviyorum lezzetleri. Salata bile yapacaksam adam gibi marulumu alayım, teker teker yıkayayım, öyle kullanayım. Amerika'da (Avrupa'da da ve tabii bizde de) o kadar çok insan hazır ürün kullanıyor ki artık...

    YanıtlaSil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)