03 Mayıs 2012

Agave hakkinda ve Havuclu kakaolu agaveli kek

AGAVE 
  • Dogal, bitkisel, sivi, koyu renkli, serbet kivamindadir...
  • Agave şurubu, marmelat, reçel, tatlı, kek, yoğurt, dondurma gibi ürünlerde tatlandırıcı hammadde olarak kullanılabilir. Şeker ve bal gibi ürünlerin alternatifidir. 
  • Meksika kokenli agave isimli bitkiden elde ediliyor
  • Dusuk glikemik, glutensiz, alerjik icerigi yok, seker hastalari da kullanabilir.
  • "Turkiye'de agaveyi nerede bulabiliriz?" diye soranlar olur diye, internette bakindim,organik, dogal urun saan sitelerde mevcut . 330 gramlik surup 20 Lira civari. Kendi tatli ama fiyati tuzlu sanki?
  • Normal seker yerine kullanildiginda :
    25 F daha dusuk isida, 2-3 dakiak daha uzun sure pisirilmelidir.
    Eger tarifte baska sivi yoksa: 1/4-1/3 kap daha fazla un kullanilabilir

Gelelim Agaveli Kakaolu Havuclu kekimizin tarifine...

Domino buranin en yaygin seker markasi, websitesideki tariften yararlandim. 

Bu yaziyi hazirlarken isaretledigim baska bir tarifi, daha makul havuc miktari kapli degil havuc adeti mesela!, tarifi de gordum, linki burada..

Malzemeler:
1 kap Agave
4  yumurta
1 kap siviyag (yarim bardak kullandim)
3 kap rendelenmis havuc (3 havuc kullandim)
2 1/4 kap tam bugday unu (normal un kullandim)
1 cay kasigi kabartma tozu
cay kasigi karbonat2  cay kasigi tarcin (kullanmadim, LamaMutfak'ta tarcin en son MS 2005'ta filan goruldu sanirim!)1/2 cay kasigi tuz
LM’in eklemeleri:
2 kasik kakao
Uzerlerine damla cikolata, pistikten sonra ceviz….

Kekin hazirlanisi:
Firini 350º F/ 175 C’de isitin
Cirpma kabinda umurta, agava, yag karistirip cirpin,
Havuclari ekleyin
Ayri bir kapta karistirdiginiz kuru malzemeleri de ekleyip, topkek kaliplarinda pisirin!
Ben 12 topkek, bir de yuvarlak kucuk topside pisirdim, bir sonraki yazimizda bahsedecegimiz “Zeynep ve arkadaslari” partisinde pasta haline geldi…

Denerseniz afiyet olsun,
Herkese saglikli, seker tadinda gunler...

7 yorum:

  1. İlginç,bizim için iyi bir alternatif ben de bal kullanıyorum,ellerine sağlık,sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Çok yararlı bilgiler vermişssiniz. Hem lezzetli hem de saglıklı tarifler her zaman öncelikli benim için. Ellerinize saglık.

    YanıtlaSil
  3. Kek muhteşem zaten ben burada Agave yi de bulamam o yüzden ben yine şekerle denerim.
    Ellerine sağlık Lamam.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Tarifkolik/Öznur03 Mayıs, 2012 06:51

    Çok hoş ve lezzetli görünüyor.. Ellerinize sağlık Lamacım, sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Ayy ben de agaveli kek tarifi ariyordum, cok iyi oldu, sagol Lama'cim. Bizim evde hep agave kullaniriz, taaa babaannemden kalma aliskanliktir :P
    Ayol, nerden buldun agave'yi? Emine teyze seni agave ile buuttu sanki, tovbe!
    Imza:
    Naciye ;)

    YanıtlaSil
  6. havuç bi ben söylemişim ama :)
    nerde benim ödülümmm:)

    YanıtlaSil
  7. This is a good blog message, I will keep the post in my mind. If you can add more video and pictures can be much better. Because they help much clear understanding. :) thanks Cavalieri.

    YanıtlaSil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)