16 Mayıs 2012

Fasulye pirinclisi


BAKLAVAYI TAMAMEN SIVI YAG ILE YAPMAK? 

baslikli anketimize tiklamadan gecme ey okuyucu!

Bizim evde gecen ismi boyle, ama genel olarak Karadeniz'in meshur fasulyeli pilavi "Dible" ya da  dibla diye geciyor. Gerci bu kelimelerin hic birisi Turk Dil Kurumu sozlugunde mevcut degil (ziron, siron, zilor da baktim, cik onlar da yok. Neymis TDK Karadeniz mutfagindan bihaber;)
Pirincli" adini verdigimiz yemeklerde mantik ayni: sogani kavur , sebze olarak patlican ,pirasa ,fasulye neyse atik, ekle, domates , pirincle bulustur...
Ikisi bir arada, hem sebze hem pilav, yanina bir cacik ya da coban salata /ayran sahane bir ogun. Yaz mevsiminde taze fasulye, bol domates ile yapilinca hele tadian doyum olmaz.Aman cok kacirmayin. Ben hep fazla kaciririm da:( Cok sevdigim lezzetlerdendir, yaz kis yaparim. Goruntu tam olmasi gerektigi gibi olmadi ama tadi yerindeydi. Amerikan malzemelerle Amerikan usulu fasulye pirinclisi bu ama yapmisken paylasmak istedim.

Fasulye pirinclisi ya da dible icin Malzemeler

  • Yarim kilo taze fasulye* (340 gr dondurulmus fasulye kullandim)
  • 1 sogan
  • 2 bardak pirinc
  • 3 rendelenmis domates (bir bardak domates sosu kullandim)
  • 4 bardak su
  • 3 kasik siviyag + tereyagi 
*Dondurulmus fasulye bu sekilde kesilmisti, normalde daha kucuk kucuk , verev kesilmeli fasulye.

Hazirlanisi
Yukarida belirtildigi uzere :
Sogan siviyagda kavrulup, kucuk dogranmis fasulyeler eklenir.
Pirinc katilip karistirildiktan sonra, domates rendesi, tereyagi katilip biraz kavrulur.
Suyunu, tuzunu ekleyip, suyu kaynadiktan sonra altini kisip pismeye birakin

Puf noktasi: Biraz dibi tutmali, en leziz kismi orasi! Normal pilav da makbul degil ama sebzeli pilavlar icin o hafif kizarmis kisim, hmmm cok leziz! Inanin herkes yemek icin yarisacak :)


Afiyet olsun!

15 yorum:

  1. Bizim gibi, fasülyeyi ayrı,pilavı ayrı pişircem diye uğraşmıyosun yani ne güzel,ne pratik :)
    Ve de ne lezzetli.
    Şifa olsun Lamacım.

    YanıtlaSil
  2. ben de çok severim dibleyi.ellerine sağlık canım benim.o tabağı ben alsam!!!

    YanıtlaSil
  3. oo eline sağlık,güzelmiş..

    YanıtlaSil
  4. Lamacim tuh tuh masallah. İsmi gibi harika gozukuyor..
    Bir de uzerine soyle yogurt ekledik mi. Yeme de yaninda yat olur..
    Eline saglik olsun ..

    YanıtlaSil
  5. Taze fasulyeler bizde yeni çıktı, dün gece yaptım ve blog arşivime koydum.Bende dible diye biliyorum, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. ben de sebzeli pilavları seviyorum..patlıcanlı, fasülyeli mesala: ) ellerine sağlık... ben de beklerim..sevgiler: )

    YanıtlaSil
  7. ne güzel bir tarif deneyeceğim mutlaka ellerine sağlık afiyetler olsun canım sevgiler
    www.hadisofraya.com

    YanıtlaSil
  8. karadenizliyim ama hiç dible yemedim.ismini duydum ama hiç denk düşmedi.annemde hiç pişirmedi...tadını çok merak ediyorum.en kısa zamanda yapmak istiyorum.sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. ellerine saglik,iste benim bayildigim yemek, fasulye oldumuydu tamam yemeden duramam ben bunu

    YanıtlaSil
  10. Haydaaa buda nerden çıktı şimdi tereyağ olmadan baklava mı yenir:)

    Senin Türk olduğundan şüphe etmeye başladım Lama.cım bütün acaip yemekler senden çıkıyor:))
    Ve neden takip listemde yoksun anlamadım halbuki vardın:)

    YanıtlaSil
  11. Merhaba:)
    Değişik bir blog daha keşfettikçe mutlu oluyorum :)Yeni bir arkadas edinmişcesine ...
    Üyen oldum bile arkadasın olmaya adayım anlayacağın :P
    www.endininmutfagi.com
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  12. ELLERİNE SAĞLIK NEF,S GÖRÜNÜYO

    YanıtlaSil
  13. Harika olmuş ellerine sağlık. İkisini birleştirmek hiç aklıma gelmemişti. Canım bende bir ödülün var,
    Hayırlı kandiller diliyorum,
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. Karadenizlilerin meşhur diblesi, çok duydum ama hiç yapmadım, batı Karadenizli olarak. Görüntü nefis ellerinize sağlık. Afiyet, şifa olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)