03 Kasım 2006

Yagda kizartilan yagsiz bir hamur isi, Pişimsi bişi


Baslik ilginc gelmis olabilir, gerci benim ilginc birsey yazmamam ilginc geliyor artik size degil mi:P
Pişi denilir Samsun'da, lokum, lokma, ici bos diyenler de var sanirim. Gerci bazen ici dolu peynirli kiymali da yapildigi oluyor.
Mayali hamur yagda kizartilir, genelde yuvarlakimsi olur, olay budur...Tabi resimde gordugunuz ilginc bir pişi oldugu icin bu tanima uymuyor:)

Lamanin yagda kizartilan yagsiz pişi icin Malzemeler


1 fincan yogurt
Aldigi kadar un( 4 fincandan cok oluyor, iki kisilik kahvalti icin biraz fazla oldu sahsen yarisini ayirdim)
Yarim tatli kasigi Karbonat (ben yarim paket kabartma tozum vardi onu kullandim degerlendirmek icin)
Ekleme: Bir yumurta eklemek, kivam icin yardimci olacaktir.

Bu malzemelerden hamuru yogurun istediginiz sekli vererek yagda kizartin. Bu sekil her turlu kaba rahatca girdigi icin (mesela nutella) bence guzel :p
Adettendir diyerek tabaga alirken kagit havlu koymustum,hic yaglanmadi desem yeridir.Hic yag cekmiyor ,dolayisiyla hafif ve saglikli :))
Kizartmalari vakit aldigi ve evi kokuttugu icin sevmem ama bu hemencecik oluyor ,usenmeden yapiyorum.Ben yaptiysam siz haydi haydi yaparsiniz :)

Oneriler ve Notlar
~Ben cok az tuz ekledim bal,recel vs tatli seylerle yemek icin, herseyin yanina katik edebilirsiniz kahvaltida, ikindi cayinda...
~Icine nane, dereotu ya da degisik baharatlar ,otlar katarak farkli tatlar elde edebilirsiniz..
~Mumkunse hemen tuketiniz taze taze,
bekleyince cok iyi olmuyor tadi, kivami bence..

Satirlarima son vermeden pişi ile ilgili bir animi da paylasayim .. Firindan hazir hamur almak zaman kazanmak ve guzel kivam tutturmak icin tercih edilir bzen, en azindan yapanlar biliyorum Samsun'da:) Gunlerden bir gun annem ve bir komsumuz beni ve bir arkadasimi hamur almaya firina gonderdi elimize markalari tutusturup. Marka ne diyeceksiniz, satista kolaylik ve pis paralarla ugrasmayi engellemekicin olsa gerek, firinlar marka bastiri uzerine firinin ismi yazar, ornegin :Gurcuoglu firini, Ferhan bilir :) onu vermek bir ekmek ya da bir ekmek hamuru almak demektir. cikmisiz yola, gidiyoruz firina
Ben: Aaaaaaa !!!!!
Arkadasim: Ne oldu Lama? o zamanlar lama degildim merak edenlere belirtelim
Ben: Evden poset almayi unuttuk! Nasil goturecegiz hamurlari??
Arkadasim: Bir hamuru ben alirim elime, sen digerini tasirsin olmaz mi!
Ben: Sen hic hamur gormedin heralde??? elimize kolumuza yapisir!!!!

tam animsayamiyorum 15 yil onceydi belki ama ya firincida poset vardi ya da eve geri donduk poset aldik :) Arkadasim da ogrendi hamurun ne oldugunu ,nasil tasindigini ya da tasinmadigini :))

Mart 2012: nerdeyse hergun bu yaziya gelen spam yorumlardan dolayi, yorumlara kapatiyorum

32 yorum:

  1. Eeee sonra nasil geldi hamurlar? Firincida yokmuymus poset????

    Bu arada elinize saglik efendim, ben en cok beyaz peynirle severim, canim istedi simdi benim :(

    YanıtlaSil
  2. Cok hizlisiniz Berceste Hanimciim,
    Ben duzeltmeyi yaparken yorum gondermissiniz! Sorunuzun cevabini almis oldunuz boylece ,mutlu son :)

    YanıtlaSil
  3. bizde pisi deriz buna.kabartma tozu cok yag cekmezmi yau:)?benim tarifde maya var,beklemedne yapiyorsun ama,mayalanmiiyor cok.benimde cok canim cekti,pazar sabahina yapayim.

    bizde giderdik oyle firina ellimizde poseti sallaya sallaya:)tabi ben akilli kizmisim oyle poset felan unutmazdim:)

    YanıtlaSil
  4. bende cok severim pisiyi beyaz peynir ve cayla offf canim istedi bana gondersene lamaaaaa....

    YanıtlaSil
  5. Yahu siz telefonla haberlesip mi yorum yaziyorsunuz bacilarim Umran ve Hulya:) Hep pespese yaziyorsunuz ;) Ayni saat diliminde yasiyorsunuz diye mi:)
    Beyaz peynir, Hulya'nin baheceden domates,sicak sicak cay yeme yaninda yat cidden degil mi?

    hulyaciim Allahaima sukur ben de zekiydim ama dalginmisim , o huum hala vardir :))
    Inan yag cekmedi bu pisiler ,dene ve gor:)Yogurdun marifeti sanirim.Bu yogurt super bir nimet yahuu,degil mi???

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. ohooo lamaciim, ben amme hizmeti yapicam, milleti zayiflaticam diye ter dökiyim blogda, sen burda böyle süper shaane tarifler verip insanlarin aklini cel! olmadi bu :) zaten baslikta bikac dakka takildim yaziyi okumadan önce, yagda kizart yagsiz olsun, olum bu kimyaci, insanligin hizmetine bi bulusmu yapti naapti dierekten kendimi sasirdim :P

    YanıtlaSil
  7. Ah Rahsan ah sorma yaaa, canim nasil istedi benim de ! Yapmamaliyim diye kendimi telkin etmeye calisiyorum ama gaaaaliba nafile olacak !
    Yag cekmiyorlar Hulya, annem de boyle yapar ama Lama'ninki gibi parmak kaliliginda yapmaz,daha ince ve yuvarlak olur, kalinligi dusundurdu beni de ama her yere sigma ozelligi varmis baksana :) Beyaz peynir, caaaayyyy, pisileeerrrr....Hain Lama !

    YanıtlaSil
  8. ben fırından aldığım ekmek hamuruyla yapardım bunlardan.her parçayı biraz açıp içine kaşar rendesi koyup kapatır öyle kızartırdım.uzun zamandır yapmamıştım görünce aklıma geldi.şişmanlatsa da güzeldir hamurişleri :)

    YanıtlaSil
  9. lama pişileri yapmişsın nede olsa Samsunlu burda pişi diyorlar her yerde farklı herhalde bafra da herhalde dödürme diyorlar... lamacım gürcüoğlu fırınından gider ekmeğimi alırım zaten fırın bizim evin penceresinden gözüküyor..maillerine bakmayı ıhmal etme...sevgiler.FERHAN

    YanıtlaSil
  10. merhaba lama hanim bu tarif cok guzel ben ici peynirli ve maydonozlu olanlarini da cok severim, eskisehirde de ici kiymali cig borek olarak biliyorlar. samsunlu oldugunuza gore, diger karadeniz yemeklerinden de ornekleri en kisa zamanda bekliyoruz

    selamlar

    YanıtlaSil
  11. Selam hanimlar!
    Bana inanmiyorsaniz Berceste'ye inanin, bu tarif cidden yagsiz oluyor :)

    Rasocuum,
    bizim misyonlarimiz farkli :P ben milleti yedirmek, sen zayiflatmak :) Gerci cok degil uc gun once pasta tarifi veriyordun ama degismek,kendini yenilemek lazim haklisin :)
    Bana ve kimyamam inandigin icin coook sagol, Nobel odulu alirsam dana ithaf ediciiim ;)

    Bercestem,
    Benim burnumu her yere sokma ozelligim var ya , bu hamur isi de de oyle olsun istedim :P
    Yalniz parmak kalinliginda demissin, benim parmaklarimin uc kati bunlar :P

    YanıtlaSil
  12. güzelim ama benim tatlimda yag yok bisey yok, oda diet sayilir, nefislerimize hakim olamadiimizda yiyelim diye :) hem bosver daha iyi böyle, sen bana müsteri cikariyosun, sismanlattiklarini bana yolla canim :P
    bercestecim cok canin cektiyse yap, bi tane sen ye bitane goncan, sonra geri kalanini komsuya hediye et, bide sirin, sevimli, iyi komsu imaji kazan üstüne üstlük :)

    YanıtlaSil
  13. Lama kardes, kabartma tozunu yiyen parmak kalinligi oluyordur 3 kati, olmazsa ayip ! Gece gunduz heryerde Lama gormeye basladim ben, benim gonca goz doktoruna goturecek yakinda :)

    Rahsanim, buradaki komsular supheci, ne diye verdi simdi bize bunu diye laboratuvara kimyasal analize yollarlar :p Neme laziiiim... Ama yaz sonu erik receli verdik karsilikli birbirimize :) Ben onlarin eriklerinden yaptim diye (izin verdiler bize bakan dalini topladim) onlar da cok bahsettiler diye :) Ben daha onlarinkinin tadina bakmadim, bilmem onlar benimkini ne yapti :P

    YanıtlaSil
  14. Ferhan cok sagol resimler icintekrar:)
    Seda ve Bahr hosgeldiniz LamaMutfaga,yine beklerim:)

    Peynirin beyazi,kasari her turlusu baska guzel degil mi ,Seda? Yasasin Peynir!

    Eskisehire bir kere gittin Penguen cig borekcide yemistim,tadi damagimdadir:) Sen Eskisehirli misin,Bahar?

    Iki silaksorum international festival ile yorgunum,yogunum siz yabanci degilsiniz- gerci kimse yabanci degil; hepimiz blog kardesiyiz surada:)- size konu ile ilgili dusuncelerimi sonra belirtsem olur degil mi:)

    sevgiler herkese, mutluluklar dilerim :))

    YanıtlaSil
  15. Lamaaa annemi hatirlatti bu tarifin bana.Annem yapardi bize ikindilerde.Yanina domates dilerdik peynir.Birde missler gibi cay demlerdi ki...ahh ahh..ellerine saglik gulum...icimi sizlattin simdiii:((

    Gulenay(nami diger Sirine:(
    Sirine nnesini osslemiss:(

    YanıtlaSil
  16. Ben de ozledim ben deee,
    Resmin var su an elimde
    Sana gelmek isterim
    Ama mumkun degil anneeeeeeeeeee:((

    YanıtlaSil
  17. lamacim,
    ellerine saglik. benimde rahmetli babannem yapardi bu hamurdan. ic olarak da peynir, maydonoz ve bir yumurta kirardi. daha bu sabah esime babannemin pidelerinden bahsediyordum, mayali degil, yogurt ve karbonatla diye ikna etmeye calisiyordum. mayasiz olacagina pek akli yatmamisti.
    ayrica yag cekmesiyle ilgili tecruben baya tesvik edici oldu. bidahaki haftasonu ben de yapayim bari...
    sevgiler
    gulcin

    YanıtlaSil
  18. ÇOK GÜZEL OLMUŞ ELLERİNE SAĞALIK TEYZECİĞİM BÜTÜN YEMEK LERİN HARİKA TABİ BUDA ÖYLE TEYZEÇİĞİM

    YanıtlaSil
  19. Tarif Bahçesi06 Kasım, 2006 04:54

    Merhaba ''Lama'',
    adını bir türlü bir yerden göremedim. Böyle hitap etmemde umarım sorun olmaz :) Ziyaretin ve bıraktığın yorum için teşekkürler. Ispanağa hasret kalman kötü olmuş güzel bir sebze, inşallah en kısa zamanda Amerikada yine yiyebilirsin. Blogun çok güzel tariflerle dolu, yazılarında çok hoşuma gittin. Bana çok neşeli birisi izlemini bıraktın. Sverim neşeli insanları. Yine beklerim tabii bende sık sık gelirim artık. Kendine iyi bak Nesrin

    YanıtlaSil
  20. Gulcin bacim,
    Esinle olan bu mucadeleeyi kazanmana cok sevindim,Lama Turk kadininin yaninda :P
    Hafta sonu guzel bir kahvalti beliyor sizi demek,simdiden afiyet olsun!

    BEZELYECIGIMMMMMMMMMMMMMM, CANIM BEZELYEM :)
    Harika olan sensin birtanem ,yerim seni :))))

    Hosgeldin Nesrin,
    Adim gizli gorunmez hicbir yerde :) Sicak yorumun icin sagol ,gorusmek uzere

    Sevgiler sevgili kamuoyu :)

    YanıtlaSil
  21. Aferin kız,pişi de yaparmış kardeşim,herkes kızartmadan kaçınırken....Eline sağlık.Ne de güzel kokmuştur.Bir dahaki sefere azıcık tam buğday unu koyarsan,lezzetteki farkı da görürsün.
    Bilmiş teyze nanelimon...

    YanıtlaSil
  22. Sen işi ilerletmişin de kimsenin haberi yok.Bravo sana.))Bende evde arada yapardım ve adına parmak derdim o şekil kesilirdi.Kuzenimin kayınvalidesinden öğrenmiştim.Çayın yanında peynirle muhtşem olurdu.Ellerine sağlık,anında muhteşemdi harikasın.
    Mutlu hafta diliyorum.Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  23. Munevver teyzemden aferin aldim,aferin aldim :))))))))

    Gul,
    Parmak ismi uygun gercekten de.Sana da guzel bir hafta diliyorum..

    YanıtlaSil
  24. Pişi:)
    En sevdiğim yemekk,
    Annem yaparsa ama...

    YanıtlaSil
  25. Askol Tugbaaaa,
    ben yaparsam sevmicek misin yani :(
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  26. Merhaba canım çayın yanında harika gider bunlar ellerine sağlık. Hoşça kal.

    YanıtlaSil
  27. Merhaba, ben Bulgaristan göçmeniyim.Bizde bundan bolbol yaparız..Adına pisi değil, gulaç derler bizim oralarda...Annem pazar sabahları bunun kokusuyla uyandırırdı bizi ve çok mutlu olurduk..Çayla muhteşem bir ikili bence..Bal ve reçel de katınca daha da güzel oluyor..Ayrıca biz bunu arife günleri ve cenazelerde mutlaka yaparız..Yakın komşularımıza dağıtırız..Gelenek işte..Ellerinize sağlık..Çoktandır bende yapmayı düşünüyordum..Pazar sabahı mutlaka yapıcam..Sevgiler..Fatma

    YanıtlaSil
  28. Merhaba Perihan,
    Kesinlikle haklisin, cayin yanina super oluyor masAllah tu tu tu:)

    Hosgeldin Fatma,
    Bu bilgileri paylastigin icin cok sagol.. Arife gunu ve cenazede yapilmasi degisik geldi bana. Kizartma evi kokutur bayram oncesi malum :P Cenaze sahibi mi yapiyor,es dost mu?

    Pazar gunu yerken beni de hatirla,
    Gorusmek uzere, Sevgiler

    YanıtlaSil
  29. hi everybody

    I just thought it would be good to introduce myself to everyone!

    Can't wait to start some good conversations!

    -Marshall

    Thanks again!

    YanıtlaSil
  30. I just added this blog to my google reader, great stuff. Can't get enough!

    YanıtlaSil
  31. Bridal Hair Styles

    YanıtlaSil
  32. Bridal Hair Styles

    YanıtlaSil