19 Eylül 2006 Salı

Keskek ve tavuklar


Severim keskegi. Kimi sulu corba gibi, kimi salcali ,kimi nohutlu kimit etli kimi etsiz ama bircok yorede geleneksel ve bir sofrada her daim ozel bir yeri olan keskegi... Hatta bazi yorelerde keskek'i kendi geleneksel yemegi ilan edenler olmus aman kapisma ,darilma olmasin...
Internette bakinirken gordum ki komsu Yunan'da da var keskek! (Yunan demisken sevgili Zeynep'in bir latifesini paylasmak istiyorum.Esiyle bankada bir hesaplamayi yapamamamislar.Rezil olduk filan diyordu. Turk oldugumuzu soylemedik ,nerelisiniz diye sorarlarsa Yunaniz dicektik dedi . heh hehe zeki kiz ,tuttum cevabini)

Neyseee uzunca bir giris yaptim. Annem annanem yapsin da yiyelim olayi yok tabi burda. Nerden ilham aldim bilmiyorum "Hadi ben de yapayim" dedim ve yaptim :) Elektrik faturasi icin iyi olmamistir saaatlerce pisti de pisti ama degdi. Ben ve zevcim cok begendik.


Keskegin puf noktasi sanirim bugdayin guzelce ezilmesini saglayan karistirma kismi. Bizim oralarda "keskegi calmak" tabiri kullanilir . Su ana dek iki kez denedim keskek pisirmeyi. Ilkinde yalvar yakar zevcime caldirdim keskegi. Karistirdi durdu koca tencereyi, karistirdiiii durdu, bana soylendi bir daha karistirdi, durdu biraz daha soylendi tekrar karistirdi haha :).Hakli olarak "Kendin hazirlayamayacgain yemegi pisirme " bile dedi. Bu sebepten ikinci seferde bence racona uygun olmasa da mikserle cirptim. Teknoloji ve modernlik geleneksel bir yemekle butunlesti mutfagimizda...
Amerika'da ilk kez butun tavuk aldik. Sagolsun Jaffa marketteki kasap oyle guzel kesmis parcalamis ki eti. Baktim tavuk fazla gelecek bugdaya nazaran,tamamen kemiksiz kisimlarini ayirdim ve tavada kizarttim keskekle servis icin. Evet, Tavuklu keskek ve tavuk , neden olmasin :) Ilk kez denedigim bir yontemdi ama beklemedigim guzel bir sonuc verdi.

Tavugun pisirilmesi: Teflon tavaa biraz tereyagi koyup etleri dizdim, cok az su ekledim. Tuzunu da katip, tatlandirmak icin baharat ilavesiyle agzi kapali pisirdim. Tadi kizartma gibi oldu ama aslinda buglama gibi pisiyor. "Aaa ne var ki ,bu benim ninemin de uyguladigi usul" diyorsaniz cevabim "Ben ninemden boyle gormedim belki o da oyle yapiyordur ama kendi capimda bulus yaptim; sevincimi kursagimda birakmayin " olur.

Eskiden tavuk pek sevmeyen zevcim bunu da begendi; ama hala favorisi soslu terbiyeli tavuk .Normalde firinda yapardim tencerede ocak uzerinde pisirmeyi de denedim Sonucu kiyaslamali olarak goruyorsunuz. Soslari yani icinde terbiyelendigi soslari farkli dolayisiyla tatlari da farkli ama ben kivam olayini gozonune aldigimizda tenceredekini tercih ediyorum sanirim,hani kizarmis gibi oluyor da o acidan yaniii.


Firinda terbiyeli, soslu tavuk (eski sitemden kopyaladim)
tam istedigim gibi bir tarif internette bulamadim(sanki bulsam aynisini yapacaktim haha !)
neyse kendi usulume gore tebriyeledim tavugu ,elhamdulillah terbiyesiz tavuktan iyidir haahaa ~cok kotu buyemek terbiyeleri hakkinda yapilan espriler ,bi de ben ekleidm.neysem
Lama usulu bagimsiz tarif vereyim :
sut,zeytinyagi, sarmisak,limon suyu,tuz ,karabiber, Arap pilav baharati karisimi (normal et icin olani, tavuk karisimi olsa daha iyi olurdu tabi). Gogus etini resimde goruldugu gibi buyuklukte(nasil tarif edilir bilmiyorum) kesip sosa batirdim ve agzi kapali buzdolabinda 1 saat kadar beklettim ( bu arada borek pisirdim bos durmadim merak etmeyin).
patates,sogan ve uzerine sosuyla birlikte tavuklar ,ve biraz su( ama pek yerinde bir tercih olmamis:P ) 400 F'de pistiler.
Zevcim i-na-nil-maz begendi.Hayatinda yedigi en guzel tavuk,en guzel yemek, luks lokantalardaki tavuklara tas cikartan bir yemek oldugunu soyledi :)) ehi ehiii


Ocakta terbiyeli, soslu tavuk
SOsumuzda sarmisak yok,limon da ,biryani karisimda...Ne mi var? Sut,zeytinyagi,kara-al biber(aci olamayandan) veeee isirgan tohumu! Supper bir sifa kaynagiymis.Teyzemden duymustum, boreklere yemeklere renk olsun diye Turkiye'den ayrilmadan yaptigim aktar ziyaretinde aldim bir parca.Sakin ABD guvenlik tarim ulasim vbmudurleri neyin duymadin, isrgan tohumlarimlan birlikte beni sinirdisi ederler! Neyse tavuga da yakisti,resimde grimsi kucuk yuvarlak seyler gordunuz mu ,evet onlar site:)

tu bi kontinyud =devami gelecek ....

13 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Fotolari ekledik hala bir yorum yazan yok caniim tavuklara keskeklere ! Internet baglantimin kurbani oldu bu post ne aci :((

    YanıtlaSil
  3. Ben herzaman soylerim bizim kiz cok becerikli diye:) masallah ya hem okuyup hemde sofrayi boyle duzenleyen biri daha var midir acep? senin izini takip edecegim:)

    YanıtlaSil
  4. Sweety bacim , bu sozleri hakediyorsam ne mutlu bana. Ne becerigimi gordun ki acep :D Ne beceriler var inan, okuyan calisan bebeler buyuten ve yemektir el becerisidir bircok isle ilgilenen...
    Yapanlari takdir etmenin yaninda kendi yaptiklarimizin hda akkini verebiliriz umarim.

    YanıtlaSil
  5. simdi sole bir soru? bu yemekleri tek basina nasil yapiyorsun? mutfakta baska bir yardimcin mi var yoksa:)?

    YanıtlaSil
  6. Sok bir itiraf: Mutfakta yalniz degilim!Salca ,konserve kapaklari acan, limon sikmama yardim eden bir Zevcim var! Aslinda ben sana hepsini o yapiyor dedim ama inanmadin, bu cevapla tatmin olacak misin bakalim Sweety..

    YanıtlaSil
  7. tavuk bizim beyin en sevdigi sey
    cok sagol bacim bu tarifler icin
    diger arkadasa katiliyorum okuyan bir insan icin pek normal degil bu durum ki benim yemek noktasinda en buyuk mazeretim bu ben okuyordum ogrenemedim yemek yapmayi diyordum simdi artik diyemem :)

    YanıtlaSil
  8. Aytencigim,
    Benim ogrendigimi kim soyledi :)

    YanıtlaSil
  9. isirgan otu himmm.. FBI ya yarin pesine takmazsam... community cezasina cevirim sunu istersen.. sonuc hemen bi tabak postala bana. Tepeleme olsun ha cimrilik yapma :))
    zeynep

    YanıtlaSil
  10. Bak ya kiyamadi bana yine ,ay caniim :)) tamam bi tabak postaliiim sana hemen ama frizbi olarak ,tam kafani hedef alarak!
    Arica isirgan otu degil, ISIRGAN TOHUMU ,kamuoyunu yaniltmayalim lutfen ;)

    YanıtlaSil
  11. anneannem de yaparmıs keskek , eskiden köyde, bahcede pişirirmiş kazanla:)
    tebrik etmek lazım...Alkış sizee
    zevcin de söylenmesin sana bakiyim,
    amerikada yasayıp da keskek yemek kime kismet olmuss sizde baska;)

    YanıtlaSil
  12. Var mi benim gibisi hehehe:)
    Zevcim durumdan memnun yeter ki ondan yardim istemeyeyim:)

    YanıtlaSil
  13. Canım lamam, cicim lamam; senin siten almış başını gitmiş be bacım, özlü sözler,onlar, bunlar ve şunlar... Nereye bakacağımı şaşırdım. Temsili resminde değişik gibi geldi birazcık, göbek yapmışsın... Bir de herkesin mesajına hemen cevap vemişsin. Vallahi billahi gözlerim pek bi sulandı. Helal olsun arkadaşım. Hele ki tavuğa keşkek operasyonu yapmışsın ya sana ne desek boş artık. Efferin bacım!!! (DDD'ye gönderme yaptım bu noktada...)

    YanıtlaSil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)