18 Haziran 2007 Pazartesi

Kara Lahana Corbasi

Kara Lahana ya da bizim oralardaki adiyla "Pancar Corbasi"
Herkese kucak dolusu sevgiler:)
Tatil donusu ilk tarif kara lahana corbasi olunca, gorenler de Karadeniz'in yuksek yaylalarina filan gittim sanacaklar :) Yok, Amerika'nin alcak platolarini tercih ettik aslinda da arsivi temizlemeye ugrasiyorum, aylar oncesinde Turkiye'de iken hazirlanmis bu geleneksel yemegi vakit gecmeden paylasmak istedim. Gulnihal resmi cok sirin bulmustu, O'nun da gonlu olsun. Gecenlerde blogta bir gezinti yapmis,kendisine cevap yazmadigim yorumlari bulmus hesap soruyordu, boylece kendimi de affetiririm belki :P Bu vesileyle sizlere de "yorumlariniza teke tek cevap veremedigim icin kusura bakmayin" diyecegim. Zaten bakmiyorsunuz degil mi :)))

Gelelim corbamiza. Bizim evde adi "pancar corbasi"dir. Beyaz lahanaya da "kelem" denir, mesela beyaz lahana dolmasi "kelem dolmasi"dir bizde. Bu isimlere alismam vakti aldi inanin, hangisi kara hangi beyaz ogrenmek; lahana, pancar, kelem ucgeninde kaybolmamak icin ugrastim ve basardim. Bizim eve ugrarsaniz bu terimlere yabanci kalmayin diye de size bu notu dusmus olayim;)

30 yorum:

  1. Lamacığım,
    döndün demek ne güzel seni özlemiştik çorban da çok üzel konuşuyor:)) ellerine sağlık. sevgiler

    YanıtlaSil
  2. hoşgeldin lamacim canimcim....
    Ellerine sağlık. Karadenizlilere has bir tarif süper olmuş...

    YanıtlaSil
  3. Lamacıııım,
    Tatilde bile rahat durmuyorsun galiba aşçı güzeli? :) hemen çorba sunulmuş sayfada..
    LAMA krakerlerini de sayfana koymuşsun. Cici Selen sana çok teşekkür eder, iyi tatiller diler şekercim ;)

    YanıtlaSil
  4. Lamam hoşgeldin canım.)
    Karadeniz yöresinden güzel bir tarifle dönmende benim için çok hoş oldu ayrıca canım.))O güzel ellerine sağlık senin.Ara ara bloglarda Karadeniz yöresine ait lezzetlerle karşılaşmak beni inanılmaz mutlu ediyor.

    Sevgiyle kal canım.

    YanıtlaSil
  5. Sevda'cigim,
    Tesekkurler,bizim corbalar boyle konusur iste :)))

    Beticigim,
    Baktim birileri(!) surekli Antep mutfagi" deyip duruyor , bari ben de Karadeniz mutfagindan eserler sunayim dedim :P

    Cici Selean,
    O krakerler hep oradaydi sekeirm, farketmemissin daha once sanirim.
    Gorusmek uzere!

    Gul,
    Hosbulduk arkadasim.
    Ozellikle bu corbanin yeri ayri degil mi Karadeniz'de?

    YanıtlaSil
  6. Ilahi Lama guldurdun beni!
    5 "milyon" yoruma cok guldum! :))
    Sayfana daha once de gelmistim ama bu detay gozumden kacmis. Bugun ilk defa not birakayim dedim, o zaman gordum.
    Ne diyecektim ki sana :))
    Evet, kupan cok guzel olmus diyecektim!

    Biliyor musun, cocukken -ilkokul oncesi- benim bir lama yavrusuyla fotografimi cekmisti bir gazeteci ve o fotograf gazetede cikmisti.
    Nedense aklima geliverdi birden :)
    Sevgiler,
    Papatya

    YanıtlaSil
  7. Vay vay vay dedim kendi kendime:)) Birara sevgili eşim çok istediği için nasıl da tarif aranmıştım. Sonra tabii Samsun u arayıp kayınvalidemden aldım tarifi (niye ilk ona sormadın deme sorup yazdığım kağıdı kaybedince kendi imkanlarımla bulayım dedim olmayınca aradım tabii tamamiyle mahcubiyetten) Ve eşim yaptığım çorbayı yiyince "annemden güzel yapmışsın ama buraların karalahanası bizim oralarınki gibi değil" deyip beni onore etti ama Samsun da yedikleri gibi olmadığını da anladım. Ama yine de kara lahana buldukça yapıyorum. Senin de ellerine sağlık Lamacım. Arşivleri karıştırmak lazım ara sıra:))
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  8. hosgeldin lama! ben bayilirim bu corbaya annem de nefis yapar ben denemedim hatta denemeye cekiniyorum biraz. zor su pancarlari dogramak.. :) ellerine saglik senin de..
    gorusuruz lamacım!

    YanıtlaSil
  9. Hoş geldin canım, ve kısa olduğu için tatilin, senin adına üzüldüm. (devrik bir cümle daha)
    Bu yemeğin tadını iyi biliyorum. Hamileyken, ot çayır çimen herşey canım isterdi ve Adapazarlı komşum sağolsun yapar ve davet ederdi hep.
    Selamlar...

    YanıtlaSil
  10. merhaba canım
    lahana corbasını ablamın kayınvalıdesı sık sık yapar cokta lezzetlı olur. ellerınıze saglık nefıs görunuyor..

    YanıtlaSil
  11. Papatya,
    Ben boyel alem bir lama'yim iste :)
    O gazete kupurunu eminim annen saklamistir, benimle paylasirsan cok sevinirim ;)

    Sevgil Bocuruk,
    annemden güzel yapmışsın"demis esin baska soze ne gerek var! Izmir'in lahanasi Samsun'unki kadar guzel degilse bu senin sucun degil;)Hayirli gelin :)

    Elif,
    Lahana dogramakan daha zor isler yapiyorsundur sen aeminim,bundan mi korkacaksin :)
    *Profiline ulasilmiyor,hangi Elifsin tam emin degilim Kurabiyee Elif mi acaba?

    Lavantin,
    Ah ah oyle komsular ne super!Darisi basima:)

    Banu,
    Genelde annenelerin,kayinvalidelerin yaptigi bir corba bu,ben de annemden asirdim zaten :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Gazete kupuru annemde degil bende Lamacim:) Bir donem cercevelenmisti de benim odamda asiliydi :) hehehehe
    Izmirdeki Fuarin hayvanat bahcesine lama geldi diye, haber yapacakti gazeteci. O sirada babam beni hayvanat bahcesine goturmustu. Adam kafesi acip bakicisiyla beni soktu, fotografimi cekti yumusacik boynunu oksarken. Sonra haber soyle cikti:
    "Yavru lamayi sevmek icin cocuklar Fuarda kuyruga girdi" O kucucuk aklim almamisti boyle bir yalan haberi :)

    YanıtlaSil
  13. lamacim canimcim cicimcim... antep mutfağı gibisi var mi :P Aman dur haksızlık etmeyeyim karadeniz balik kültürü ayrı birşey:) Hele o mısır ekmeğini nasil özledim anlatamam...

    YanıtlaSil
  14. Lamacım hoşgeldin. :)
    Eee çorbanın tarifi nerde? nasıl yapılıyor anlatmamıssın? biz denemek istersen nasıl yapıcaz?
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. ellerinize saglik babacim olsa simdi burda hemen gotururdu valla hepsini tipik bir karadenizlidir kendileri yaninada misir ekmegi oldumu sicacik degmeyin keyfine bana sormayin ben bu konularda tipik bir karadenizli olamadim malesef :) tirandan sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Papatya kardes,
    SAgolasin cok guzel anlatmissin da bir de gozumuzle gorseydik :)

    Beti,
    Sen hala 6 saat mesafe gitme Samsun'a hasret kal!Mustehaktir sana :)

    Gannecigim,
    Ben kendm hic yapamdigm gibi annecigim yaparken de takip etmemistim ama Gulnihal annanesinden ogrenmis bana yazdi sagolsun.Tarifi burada:
    MALZEMELER:
    Barbunya fasülye
    Karalahana
    Mısır unu
    Tereyağ
    1 adet soğan
    Pul biber
    Salça
    Tuz

    YAPILIŞI:
    Fasülye haşlanırken, doğranmış lahanalar içine koyulur.Lahana ile fasülye kaynamaya basladiktan sonra tuz ve mısır unu eklenir.Soğan ince ince doğranır ve üzerine tereyağ, salça ve pul biber koyulur.Fasülye ile lahananın içine koyulur ve 30-35 dakika kısık ateşte pişirilir.

    Nihan,
    Damak tadi olayi herkes farkli:)
    Biz de Tiran'a sevgiler gonderiyorum.

    YanıtlaSil
  17. Lamacığım,
    çok sevindirik oldum sloganımı beğenmenize. işe yaramasına çok sevindim. teşekkürler canım. öpüyorum

    YanıtlaSil
  18. Lamacıgım tarif için çok teşekkür ederim. Gulnihal olmasa işimiz var senle. :) Nasıl ahçı bir Lama dikkat etmez annesinin yemek yapışına? Kınıyorum seni. :)

    YanıtlaSil
  19. Sevda,
    Biz tesekkur ederiz:)

    Ganne,
    Opuyorum seni,
    Guldurdun beni :))

    YanıtlaSil
  20. lamacım kurabiyee elifim ben:)

    YanıtlaSil
  21. Sağ gösterip sol vurmak ha!!!Oysa yazını okumadan bu kız Karadeniz sahillerine demir atmış diyordum ki yanılmışız tabii ki;)Şaşırtmacaymış.Arşiv temizleme operasyonunu yanlış yorumladık işte.Hay aksi;)))

    YanıtlaSil
  22. ellerine sağlık...
    canım çekti şimdi çok severim lahana çorbasını. normalde hiç çorba yiyemem ama lahana çorbası olsun bir tabak kesmez asla :D
    ay ya bak şimdi anneme yalvarayımda yapsın yaaaaaaaaaa

    YanıtlaSil
  23. bu çorba berbat görünüyor ya, yeşil yeşil ıyk hiç yemedim, yememde heralde:)

    Deniz

    YanıtlaSil
  24. Elif,
    Tahminim dogru oyleyse:)))

    Hulya,
    ASkol Lama his sag sol vurur mu :) Bastan aciklama yaptim ya arkadasim.

    minik talhanın annesi,
    Sanirim bu yazimi okumayacaksin cunku annene yalvarmakla mesgulsundur :P
    sevgiler

    Deniz,
    Allah'in nimeti, begenmeyebilirsin ama igrenc filan demen hos degil bence.Ye diye yalvaran olmaz merak etme.

    ~Nedense hep boyle olumsuz yorumlar anonim deniz,ayse,fatma tarafindan yazilir....

    Herkese iyi dileklerimle

    YanıtlaSil
  25. sayfana ugradim, yine yuzumde gulucukler acti:)) ne seker kizsin ya:) kupana bayildim, ben de bir kalimeero kupasi mi yaptirsam? :) gecenlerde kara lahana corbasini ne kadar ozledigimi dusunuyordum. malum trabzonlu'yuz. markette lahana alacak oldum da mubaregin binbir cesidi var. Amerika'da hangi isimle olanini aliyoruz, biliyor musun lama?

    YanıtlaSil
  26. Canım Lamam, hoşgeldin.

    Çorba oldukça sağlıklı ve besleyici görünüyor. Üstüne iyiki tanıtım başlığını atmışsın. Yoksa bilemezdim ne olduğunu :)))

    sıcacık sevgiler...

    YanıtlaSil
  27. Kalimeero,
    Daha cok ugra ama bu seker kiza:)Kara lahana "kale" olarak geciyor bildgim kadariyla

    Zerrin,
    Hosbulduk arkadasim.Sizin oralarda bilinmez bu ,sayemde tanidin bak ,kiymetimi bil :P
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  28. Lama kız hoşgeldin :)
    Gözlerim arar olmuştu seni :)
    Duymadığım bilmediğim yemekler öğreniyorum sayende..ellerine sağlık canımcım..

    YanıtlaSil
  29. Bizde de piserdi lahana corbasi...Kokusunu hatirlayiverdim birden. Ellerine saglik,

    YanıtlaSil
  30. Akasya endüstriyel mutfak olarak, tüm sanayi tip mutfak ekipmanların bakım ve onarımını yapıyoruz. Sektörün öncü empero servisi olarak tüm marka ve ekipmanlara teknik servis hizmeti veriyoruz.

    YanıtlaSil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)