Kara Lahana ya da bizim oralardaki adiyla "Pancar Corbasi" |
Tatil donusu ilk tarif kara lahana corbasi olunca, gorenler de Karadeniz'in yuksek yaylalarina filan gittim sanacaklar :) Yok, Amerika'nin alcak platolarini tercih ettik aslinda da arsivi temizlemeye ugrasiyorum, aylar oncesinde Turkiye'de iken hazirlanmis bu geleneksel yemegi vakit gecmeden paylasmak istedim. Gulnihal resmi cok sirin bulmustu, O'nun da gonlu olsun. Gecenlerde blogta bir gezinti yapmis,kendisine cevap yazmadigim yorumlari bulmus hesap soruyordu, boylece kendimi de affetiririm belki :P Bu vesileyle sizlere de "yorumlariniza teke tek cevap veremedigim icin kusura bakmayin" diyecegim. Zaten bakmiyorsunuz degil mi :)))
Gelelim corbamiza. Bizim evde adi "pancar corbasi"dir. Beyaz lahanaya da "kelem" denir, mesela beyaz lahana dolmasi "kelem dolmasi"dir bizde. Bu isimlere alismam vakti aldi inanin, hangisi kara hangi beyaz ogrenmek; lahana, pancar, kelem ucgeninde kaybolmamak icin ugrastim ve basardim. Bizim eve ugrarsaniz bu terimlere yabanci kalmayin diye de size bu notu dusmus olayim;)
Lamacığım,
YanıtlaSildöndün demek ne güzel seni özlemiştik çorban da çok üzel konuşuyor:)) ellerine sağlık. sevgiler
hoşgeldin lamacim canimcim....
YanıtlaSilEllerine sağlık. Karadenizlilere has bir tarif süper olmuş...
Lamacıııım,
YanıtlaSilTatilde bile rahat durmuyorsun galiba aşçı güzeli? :) hemen çorba sunulmuş sayfada..
LAMA krakerlerini de sayfana koymuşsun. Cici Selen sana çok teşekkür eder, iyi tatiller diler şekercim ;)
Lamam hoşgeldin canım.)
YanıtlaSilKaradeniz yöresinden güzel bir tarifle dönmende benim için çok hoş oldu ayrıca canım.))O güzel ellerine sağlık senin.Ara ara bloglarda Karadeniz yöresine ait lezzetlerle karşılaşmak beni inanılmaz mutlu ediyor.
Sevgiyle kal canım.
Sevda'cigim,
YanıtlaSilTesekkurler,bizim corbalar boyle konusur iste :)))
Beticigim,
Baktim birileri(!) surekli Antep mutfagi" deyip duruyor , bari ben de Karadeniz mutfagindan eserler sunayim dedim :P
Cici Selean,
O krakerler hep oradaydi sekeirm, farketmemissin daha once sanirim.
Gorusmek uzere!
Gul,
Hosbulduk arkadasim.
Ozellikle bu corbanin yeri ayri degil mi Karadeniz'de?
Ilahi Lama guldurdun beni!
YanıtlaSil5 "milyon" yoruma cok guldum! :))
Sayfana daha once de gelmistim ama bu detay gozumden kacmis. Bugun ilk defa not birakayim dedim, o zaman gordum.
Ne diyecektim ki sana :))
Evet, kupan cok guzel olmus diyecektim!
Biliyor musun, cocukken -ilkokul oncesi- benim bir lama yavrusuyla fotografimi cekmisti bir gazeteci ve o fotograf gazetede cikmisti.
Nedense aklima geliverdi birden :)
Sevgiler,
Papatya
Vay vay vay dedim kendi kendime:)) Birara sevgili eşim çok istediği için nasıl da tarif aranmıştım. Sonra tabii Samsun u arayıp kayınvalidemden aldım tarifi (niye ilk ona sormadın deme sorup yazdığım kağıdı kaybedince kendi imkanlarımla bulayım dedim olmayınca aradım tabii tamamiyle mahcubiyetten) Ve eşim yaptığım çorbayı yiyince "annemden güzel yapmışsın ama buraların karalahanası bizim oralarınki gibi değil" deyip beni onore etti ama Samsun da yedikleri gibi olmadığını da anladım. Ama yine de kara lahana buldukça yapıyorum. Senin de ellerine sağlık Lamacım. Arşivleri karıştırmak lazım ara sıra:))
YanıtlaSilSevgilerimle...
hosgeldin lama! ben bayilirim bu corbaya annem de nefis yapar ben denemedim hatta denemeye cekiniyorum biraz. zor su pancarlari dogramak.. :) ellerine saglik senin de..
YanıtlaSilgorusuruz lamacım!
Hoş geldin canım, ve kısa olduğu için tatilin, senin adına üzüldüm. (devrik bir cümle daha)
YanıtlaSilBu yemeğin tadını iyi biliyorum. Hamileyken, ot çayır çimen herşey canım isterdi ve Adapazarlı komşum sağolsun yapar ve davet ederdi hep.
Selamlar...
merhaba canım
YanıtlaSillahana corbasını ablamın kayınvalıdesı sık sık yapar cokta lezzetlı olur. ellerınıze saglık nefıs görunuyor..
Papatya,
YanıtlaSilBen boyel alem bir lama'yim iste :)
O gazete kupurunu eminim annen saklamistir, benimle paylasirsan cok sevinirim ;)
Sevgil Bocuruk,
annemden güzel yapmışsın"demis esin baska soze ne gerek var! Izmir'in lahanasi Samsun'unki kadar guzel degilse bu senin sucun degil;)Hayirli gelin :)
Elif,
Lahana dogramakan daha zor isler yapiyorsundur sen aeminim,bundan mi korkacaksin :)
*Profiline ulasilmiyor,hangi Elifsin tam emin degilim Kurabiyee Elif mi acaba?
Lavantin,
Ah ah oyle komsular ne super!Darisi basima:)
Banu,
Genelde annenelerin,kayinvalidelerin yaptigi bir corba bu,ben de annemden asirdim zaten :)
Sevgiler
Gazete kupuru annemde degil bende Lamacim:) Bir donem cercevelenmisti de benim odamda asiliydi :) hehehehe
YanıtlaSilIzmirdeki Fuarin hayvanat bahcesine lama geldi diye, haber yapacakti gazeteci. O sirada babam beni hayvanat bahcesine goturmustu. Adam kafesi acip bakicisiyla beni soktu, fotografimi cekti yumusacik boynunu oksarken. Sonra haber soyle cikti:
"Yavru lamayi sevmek icin cocuklar Fuarda kuyruga girdi" O kucucuk aklim almamisti boyle bir yalan haberi :)
lamacim canimcim cicimcim... antep mutfağı gibisi var mi :P Aman dur haksızlık etmeyeyim karadeniz balik kültürü ayrı birşey:) Hele o mısır ekmeğini nasil özledim anlatamam...
YanıtlaSilLamacım hoşgeldin. :)
YanıtlaSilEee çorbanın tarifi nerde? nasıl yapılıyor anlatmamıssın? biz denemek istersen nasıl yapıcaz?
Sevgiler...
ellerinize saglik babacim olsa simdi burda hemen gotururdu valla hepsini tipik bir karadenizlidir kendileri yaninada misir ekmegi oldumu sicacik degmeyin keyfine bana sormayin ben bu konularda tipik bir karadenizli olamadim malesef :) tirandan sevgiler
YanıtlaSilPapatya kardes,
YanıtlaSilSAgolasin cok guzel anlatmissin da bir de gozumuzle gorseydik :)
Beti,
Sen hala 6 saat mesafe gitme Samsun'a hasret kal!Mustehaktir sana :)
Gannecigim,
Ben kendm hic yapamdigm gibi annecigim yaparken de takip etmemistim ama Gulnihal annanesinden ogrenmis bana yazdi sagolsun.Tarifi burada:
MALZEMELER:
Barbunya fasülye
Karalahana
Mısır unu
Tereyağ
1 adet soğan
Pul biber
Salça
Tuz
YAPILIŞI:
Fasülye haşlanırken, doğranmış lahanalar içine koyulur.Lahana ile fasülye kaynamaya basladiktan sonra tuz ve mısır unu eklenir.Soğan ince ince doğranır ve üzerine tereyağ, salça ve pul biber koyulur.Fasülye ile lahananın içine koyulur ve 30-35 dakika kısık ateşte pişirilir.
Nihan,
Damak tadi olayi herkes farkli:)
Biz de Tiran'a sevgiler gonderiyorum.
Lamacığım,
YanıtlaSilçok sevindirik oldum sloganımı beğenmenize. işe yaramasına çok sevindim. teşekkürler canım. öpüyorum
Lamacıgım tarif için çok teşekkür ederim. Gulnihal olmasa işimiz var senle. :) Nasıl ahçı bir Lama dikkat etmez annesinin yemek yapışına? Kınıyorum seni. :)
YanıtlaSilSevda,
YanıtlaSilBiz tesekkur ederiz:)
Ganne,
Opuyorum seni,
Guldurdun beni :))
lamacım kurabiyee elifim ben:)
YanıtlaSilSağ gösterip sol vurmak ha!!!Oysa yazını okumadan bu kız Karadeniz sahillerine demir atmış diyordum ki yanılmışız tabii ki;)Şaşırtmacaymış.Arşiv temizleme operasyonunu yanlış yorumladık işte.Hay aksi;)))
YanıtlaSilellerine sağlık...
YanıtlaSilcanım çekti şimdi çok severim lahana çorbasını. normalde hiç çorba yiyemem ama lahana çorbası olsun bir tabak kesmez asla :D
ay ya bak şimdi anneme yalvarayımda yapsın yaaaaaaaaaa
bu çorba berbat görünüyor ya, yeşil yeşil ıyk hiç yemedim, yememde heralde:)
YanıtlaSilDeniz
Elif,
YanıtlaSilTahminim dogru oyleyse:)))
Hulya,
ASkol Lama his sag sol vurur mu :) Bastan aciklama yaptim ya arkadasim.
minik talhanın annesi,
Sanirim bu yazimi okumayacaksin cunku annene yalvarmakla mesgulsundur :P
sevgiler
Deniz,
Allah'in nimeti, begenmeyebilirsin ama igrenc filan demen hos degil bence.Ye diye yalvaran olmaz merak etme.
~Nedense hep boyle olumsuz yorumlar anonim deniz,ayse,fatma tarafindan yazilir....
Herkese iyi dileklerimle
sayfana ugradim, yine yuzumde gulucukler acti:)) ne seker kizsin ya:) kupana bayildim, ben de bir kalimeero kupasi mi yaptirsam? :) gecenlerde kara lahana corbasini ne kadar ozledigimi dusunuyordum. malum trabzonlu'yuz. markette lahana alacak oldum da mubaregin binbir cesidi var. Amerika'da hangi isimle olanini aliyoruz, biliyor musun lama?
YanıtlaSilCanım Lamam, hoşgeldin.
YanıtlaSilÇorba oldukça sağlıklı ve besleyici görünüyor. Üstüne iyiki tanıtım başlığını atmışsın. Yoksa bilemezdim ne olduğunu :)))
sıcacık sevgiler...
Kalimeero,
YanıtlaSilDaha cok ugra ama bu seker kiza:)Kara lahana "kale" olarak geciyor bildgim kadariyla
Zerrin,
Hosbulduk arkadasim.Sizin oralarda bilinmez bu ,sayemde tanidin bak ,kiymetimi bil :P
Sevgiler
Lama kız hoşgeldin :)
YanıtlaSilGözlerim arar olmuştu seni :)
Duymadığım bilmediğim yemekler öğreniyorum sayende..ellerine sağlık canımcım..
Bizde de piserdi lahana corbasi...Kokusunu hatirlayiverdim birden. Ellerine saglik,
YanıtlaSilAkasya endüstriyel mutfak olarak, tüm sanayi tip mutfak ekipmanların bakım ve onarımını yapıyoruz. Sektörün öncü empero servisi olarak tüm marka ve ekipmanlara teknik servis hizmeti veriyoruz.
YanıtlaSil