14 Nisan 2011

Evde Yogurt Yapimi


Yurtdisinda yasayan bircok Turk arkadasin blogunda su cumleyi gorursunuz:
"Burada canimizin cektigi herseyi bulamadigimiz icin mecbur evde kendimiz yapiyoruz"
Evet aynen oyle! Dolayisiyla bazen mecburen "hamarat" oluyor insan, benim gibi usengecler bile! Markette uygun fiyata koca bir kova damak tadima uygun miss gibi yogurt bulsam, evde yapar miydim? Cevap :%99 hayir:)
Tabi ki yasanilan yere gore degisiyor bu durum. Turk market, Turk lokanta bulunmasi isleri kolaylastiyor ama "hadi sabah ise giderken bir simit alayim", "Aksam eve yorgun donduk hemencik kosebasindaki lokantadan siparis verelim" durumlari Turkiye'deki gibi olmuyor. (New Jersey ,Patterson civari yasanlar istisnadir cunku orasi kucuk bir Turkiye'dir:)) Bu sene burada da cok sukur yeni yeni Turk lokantalari acildi, eve servis de yapiyorlar, isimizi goruyor.
ZEK photography gururla sunar... Yogurt fotografi :)
Neyse, cok uzatmayayim  elde etme zorlugu/ kalite / istenen ozelliklere uymama vs sebeplerinden dolayi evde yapmak durumunda kaldigimiz ya da  tercih ettigimiz gidalara ornek verelim: yogurt, ekmek, yufka, borek, kebaplar, tursu,recel, kaymak  ... Simdi yogurda degineyim, yeri gelince, firsat buldukca digerlerinin de kulagini cinlatiriz (not :henuz kaymak denemesi yapmadim, ama yapanlarda yeyince tam not verdim:))
Gerci bunlarin hepsi CYK(citayi yukselten kadin)'lar icin, dunyanin neresinde olursa olsun yapilacak isler :)

Yogurt Amerikan mutfaginda daha cok tatli olarak tuketiliyor, meyveli yogurt filan gibi. Ayran fikri cok ilginc hatta itici geliyor. Turk yemeklerine bayilan bircok Amerikali arkadasimin alisamadigi tek tat ayran idi:) Tuzlu icecek? Sarimsakli yogurt da bilmiyorlar yazik, o ne guzel bir nefaset halbuki!
Bu arada Ingilizce'de yogurt "yogurt" ya da "yoghurt" olarak geciyor, e kaynagi belli...

Evde yogurt mayalamak icin ihtiyacimiz olanlar
*(Tercihen ev yapimi yogurttan) yogurt  mayasi, 2 kasik kadar, oda sicakligina gelmis.
* Cam bir kase
* Arzu edilen miktarda , tercihen tam yagli sut

Not: Eger mikrodalga kullanmayi tercih etmiyorsaniz, bu tarif size gore degil. Dogrudan mikrodalga firinda mayalanmiyor, isintma islemi mikrodalgada yapiliyor. (Kisisel tercihlere saygi duyuyorum ama belirtmeliyim ki , zararsiz diyenler oldugu gibi , zararini kanitlayan bir arastirma mevcut degil. Bilkent rektoru, Elektrik-Elektronik muhendisi Abdullah Atalar'in ifadesi beni dogruluyor. Inanmazsaniz twitter'a sorun:))
Sut dolu cam kabimiz mikrodalgaki yerini aldi, 14 dakika dugmesien basildi ve kabardi ama tasmadi...
Iciniz rahat olsun, tasmiyor!
Mikrodalgada isitilan sut ile yogurdu nasil mayalanir?
*Sut, cam bir kaba konur.  Bu kabin buyuklugu, kalinligina gore isitma suresi degisiyor. )
* Genelde 10-15 dakika kadar yuksek ayarda isitiyorum. Bazen tam kayniyor, bazen cok sicak oluyor,
dikkat etmiyorum acikcasi. Ama kaynatip yapar insanlar , e bir bildikleri vardir heralde.

*Elinizi daha dogrusu parmaginizi :)) yakmayacak sicakliga gelince, yogurt mayasinin icine biraz sut koyup karistiralim.
Sicaklik konusunda parmaginiza guvenmiyorsaniz ve eger termometreniz varsa : 42-45 C (107-113 F) sicaklik mayalanma icin en ideal sicaklikmis, bakteriler icin yani...
*Uzerini bir kapak ya da tabak ile ortup, atalarimiz gibi, masa ortusu,havlu, mutfak onlugu, battaniye vs ile "Insallah guzel tutar" diye dualar ederek:) sarip sarmayalim.
 *6-7 saat sonra (ya da daha fazla olabilir. Geceden mayalayinca, sabah bakiyorum) tuttugunu gorup sevinelim, kapaginda biriken su damlaciklarini temizleyelim.
*Tercihen bir gun dokunmadan buzdolabinda tutup, tas gibi olmasini saglayalim :))
Sabah, ortusunden siyrilan yogurdumuz...
Ayran yapalim, salatalara sos yapalim, makarnanin, mantinin uzerine, corbalara, yemek yanina kase kase servis edelim;)
Bir sonraki sefer icin mayalik ayirmayi unutmayin sakin!
Afiyet olsun!

19 yorum:

  1. evde yoğurt yapmanında yemeninde keyfi başka bence...ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  2. merhabalar canım mikrodalgayı kullanmasanız çok daha iyi olmazmı ne güzel mis gibi ev yoğurdu yapıyorsun mikrodalga fırınların çok daha zararlı olduğunu duymuştum canım .inşallah beni yanlış anlamamıştırsın
    bende yogurdumu hep kendim yaparım
    sevgiler sunuyorum

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Lama,
    Yoğurt nefis görünüyor, ellerine sağlık.
    Dediğin gibi bizim işimiz kolay, hele her mahallede bulunan bakkallar sayesinde yoğurda ulaşmak en kolayı.
    Tabii evde yapılmış mis gibi yoğurdun tadı ile hazır yoğurdun tadı kıyaslanamaz.
    Bizim evde yoğurt çok sevilir.
    Dolabımızdan eksilmeyen demirbaş malzemedir.

    YanıtlaSil
  4. Ev yoğurdu gibisi var mı?
    Aylardır yoğurt yapmıyorum.
    Zatem mikrodaga fırınımda yok:(( zamanında kanser yapıyor dedilerdi:))

    Ben yoğurdu toprak tencerede yapıyorum kıvamı güzel oluyor.
    Eğre lama'nın ki gibi teknolojik micronuz yoksa toprak tencere kullanabilirsiniz:)

    Kimin eline sağlık desem bilemedim:)
    İkinizinde diyeyim:))

    YanıtlaSil
  5. "mikrodalgada isitilinca kabin/tencerenin dibi tutmuyor, bulasiklar kolayca yikaniyor" literature katkisi bu Lama yogurdunun!

    e kimyaciya gelsin sorumuz: simdiii mikrodalga yiyecekteki (buyuk ihtimalle yiyecegin suyundaki) hidrojen baglarini kopartarak enerji aciga cikartiyor. Bu durumda zararsiz olabiliyor mu hakkaten?

    YanıtlaSil
  6. doktorlar ev yoğurdu yiyin diyip duruyor zaten

    sağlıklı sağlık lı mis mis, içinde ne var ne yok biliyosun gözün kapalı ye dimi

    Valla ben hazır yoğurt yediğimde midemde bulantı oluyor bi değişik kokuyor
    sorsan marketin en iyi en tanınmış yoğurdunu alıyoruz yani

    ayy ne çok yazdım
    hadi ben kaçtım

    kafiyeye bak sen :D

    YanıtlaSil
  7. elinize sağlık bende 5 yıldır evde kendim yapıyorum yoğurdumu ev de yapılan gibisi yok..
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  8. X-ray , gibi atomlari/molekulleri ionize edecek kadar guclu degilldir. Kabaca asil olarak su , ve ayrica seker ve yag molekullerini dondurerek (polar olduklari icin kendilerini elektrik alaninin yonune gore ayarlarlar) Saniyede 1 milyardan fazla olan bu donme hareketi sirasinda aciga cikan enerji sizin yemeklerinizi isitir. Kendinizi firinin icine sokup isitmak istemezseniz size zarar vermez.

    YanıtlaSil
  9. btw, o hidrojen bagi oksijen ile hidrojen arasind olan bag degil, iki su arasinda olan daha zayif bir bagcik

    YanıtlaSil
  10. ya bence ateş olmayan yerden duman çıkmaz,mikrodalganın zararsız olduğunu düşünmüyorum, zararı "ispat edilememiş" olsa bile, lamacım sütü kaynatıp soğumasını beklemek üzere cam kaba aktarsan daha iyi olmazmı, hazır mayalamışken en güzeli doğal yollardan halletmiş olursun, bence mikrodalgayı hiç kullanmamak en iyisi..

    biz burda sayısız hazır yoğurt olsa bile, taze sağılmış süt satın alıp evde mayalamayı tercih ediyoruz.. seninde eline sağlık!

    YanıtlaSil
  11. Ben de zaman zaman yoğurt mayalıyorum oğlum için kesinlikle çıtayı yükseltmek için değil :) Bu kısaltmaya da bayıldım bu arada CYK :)) Ne çok güzel tarif birikmiş etkinlikten fırsat bulup gezemedim blogları.. Hepsi şahane ellerin dert görmesin canım sevgiler..

    YanıtlaSil
  12. yoğurdu ben de evde mayalayanlardanım.annemden öyle gördüm:)yoğurt için sütü de açıktan alıyorum.kutu sütlerin daha sağlıklı olduğu söylense de buna çok da inanmıyorum.
    ellerine sağlık sevgili lama;)

    YanıtlaSil
  13. Romeo'ya önce mikrodalga sonra da süt aldırmalı :)
    Tabi bugünkü yoğurt yapma fiyaskosunu unutturduktan sonra :)
    Teşekkürler Lamacım..

    YanıtlaSil
  14. Merhaba,
    Ben de Amerika'da yasiyorum. Annem bizi ziyarete geldiginde yogurt yapmayi denemisti ama tutturamamisti. Maya icin kullandigimiz yogurt ya da sutten kaynaklaniyor olabilir demisti (malum ilk seferde ev yapimi yogurtla mayalamak mumkun degil!). Sizin bu konuda bir marka tercihiniz var mi diye merak ettim.
    Benim ufaklik yakinda kati gidalara baslayacak. En kisa zamanda tarifinizi deneyecegim! Insallah bu sefer tuttururum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Burcu, en sevdigim okur profili:) ABD'de yasayan fikrimi soran okur yani...
      Kesinlikle organik yogurt oneririm. tadikivami cok farkediyor.,sutte de yogurtta da. Trader Joe's var mi oralarda? Oradaki, European olan degil digeri, tam yagli yogurtun tadi ,kivami iyi, fiyati da organik icin cok uygun 2.99$
      stonyfield kullanmisligim var, diger markayi hatirlayamadim. burada liste var, bazi organik sutler ise yaramaz demisler resmen http://cornucopia.org/dairysurvey/index.html
      Diger bir oneride, etrafinda evde yogurt mayalayan varsa, onlardan mayalik yogurt iste:)
      Afiyetler olsun...

      Sil
  15. Cok tesekkur ederim! Buralarda (New Orleans'ta) Trader Joe's yok malesef. Ama Stonyfield marka yogurt bulunuyor. Herhalde onunla deneyecegim.

    Verdigin linke de baktim; meger Horizon marka organik sut ise yaramaz kategorisindeymis, hic beklemezdim! Neyse, biz genelde zaten Whole Foods'unkini aliyorduk daha ucuz diye. Ucuzculuk ise yaramis :)

    YanıtlaSil
  16. hci farketmemistim:( horizon en yaygin marka, 2 kati para verip aliyoruz, yaziklar olsssun!

    YanıtlaSil
  17. Ben new york, amerika da yasiyorum... hangi marka sut ve yogurt kullaniyorsunuz YAZARSANIZ COK SEVINIRIM CUNKU KAC DEFA MAYALADIYSAM OLMADI TESEKKURLER.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. elimde ne varsa onu kullaniyorum acikcasi. son donemde dean marka low fat milk. maya olarak mmkun mertebe evde mayanlanmis yogurttan kullanmak oneriliyor, yoksa tadni sevdiginiz bir yogurdu kullanabilirsiniz. organik daha iyi olur. ornegin stonyfield farm ya da trader joes
      danone tavsiye etmiyorum, suzuluyor,iyi tutmuyor genel olarak
      InsAllah seytnin bacagni kirarsiniz:)

      Sil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)