21 Temmuz 2011 Perşembe

Acliktan olen insanlarin farkinda miyiz?




TRT Haber'den:
Bölgede bulunan Etiyopya, Somali, Kenya ve Cibuti’de kuraklık yüzünden 11 milyon kişi açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.
Birleşmiş Milletler uluslararası kamuoyunun dikkatini Afrika’da yeniden yaşanan açlık krizine çekmeye çalışıyor. Açlık, son 20 yılın en ileri seviyesine ulaştı, özellikle de çocuk ölümleri hızla artıyor.
Kuraklığın ve açlığın en şiddetli yaşandığı yer Somali.. 1992’de kıtlık salgını ilan edilen Somali yine aynı tehdidin gölgesinde. Üstelik o zamanlar 200 bin olan ölü sayısının şimdi çok daha yüksek olabileceği endişesi bulunuyor.
Son 60 yılın en büyük kuraklığını yaşayan Somali’de halkın dörtte biri evini terketti. Kenya ve Etyopya’daki yardım kamplarına ulaşmaya çalışıyor. Ancak aşmaları gereken sadece yol değil, bu yolda da onları bekleyen açlık, susuzluk ve şiddet de bulunuyor.
Kapasitesinin üzerinde dolu olan kamplara günde, 5 bin dolayında yeni sığınmacı geliyor. Kenya’daki dünyanın en büyük mülteci kamplarından Dadaab’ın nüfusu 440 bini aştı.
Uluslararası yardım kuruluşları bölgede etkin faaliyet yürütmeye çalışıyor ancak onlar için de güvenlik tehdidi var. 1991’den beri iç savaşın hüküm sürdüğü Somali’deki Eş-Şebab örgütü, yabancı yardım kuruluşlarına uyguladığı yasağı geçen hafta kaldırdı. Ancak yine de zorluklar sürüyor.
Bu insani krizin bir diğer yüzü ise, çocuk askerler. Uluslararası Af Örgütü’ne göre, sekiz yaşındaki çocukları bile saflarına katan eş-Şebab, onlara para ve cep telefonu vaad ya da çocukları kaçırıyor.


***
Online yardim gonderebileceginzi bazi siteler:
http://www.kimseyokmu.org.tr/
http://www.ihh.org.tr
https://www.donate.bt.com/DEC/dec_form_eaca.html?p_form_id=ISR01

Bu testi yanitlayan kisiler bir cocuga sicak bir yemek verilmesini saglayacak . Test Ingilizce ama dogru/yanlsi cevap vermeiz farketmiyor, amaclari insanlari durumla ilgili bilgilendirmek (Dunya Yemek Programi )