15 Eylül 2011 Perşembe

Catlak misin sen?



Yok yok, sorum size degil ,kurabiyelere :) Catlak olmalari gerekirdi ama ben yuvarlamadan yassi sekil verip, sadece ust kismini pudra sekerine batirip pisirince boyle oldular. Secim sizin, catlak kurabiye ya da catlak olmayan kurabiye! her iki halde de tadi, dokusu guzel...


Catlak kurabiyeler, Turkish Cuisine'de, ortak arkadasimiz Fatma'nin elinden cikmis haliyle yayinlanmisti. Oncesinde Fatma'nin ovgulerini biliyordum zaten, hatta "islak kurabiyeden bile daha guzel, hem de 1 kasik yag var!" deyince kiskanclikla dolu merak uyandirmisti bende... Ama bu buyuk merak, tembel Lama'nin tarifi denemek icin 5 ay beklemesini engellemedi :P Hatta, PP'cigim bana nispet  yapar gibi catlak kurabiye yapip, fotograflarini benimle paylasti gecenlerde:)


Neyse, gec olsun guc olmasin, denedik ve sonuc, cidden nerdeyse sifir yag ile yumusacik, yogun cikolatala tadinda kurabiyeler oldu. Ama yapmisken iki olcu yapin anacigim, yaptiginiza degsin. 10 tanecik kurabiye kime yeter (dordunu Zeynep, besini Bay Lama yedi, e ben de tadina baktim bir taneyle!) hem de bu masum kurabiye, az az nerdeyse hic yag! ;)


En cok guncelleme yaptigim yazi bu oldu sanirim ama belirtmekte fayda goruyorum: Biraz matematik yapalim. Simdi bir kasik tereyagi yaklasik 15 gram. Yaklasik 10 adet kurabiye icin bir kasik tereyagi kullaniliyor bu tarifte , 20 kurabiye icin 2 kasik, 30 kurabiye icin 3 kasik vs... Turkiye'de tereyagi paketleri 250 gram galiba, 1 paketle 170 kadar kurabiye yapilabilir, simdi derin bir nefes alin ve yag miktari az mi cok mu karar verin ;)


Malzemeler ~20 adet kurabiye icin
• 1 yumurta
• 2 Yemek Kaşığı oda sicakliginda yumusamis Tereyağı (ceyrek cubuk (stick) yaklasik 30 gram)
• 2 çay bardağı toz şeker
• 1 paket vanilya
• 1 paket kabartma tozu
• 4 dolu kasik kakao (hershey's extra dark cacao)
• 3 çay bardağı un (tam bugday unu kullandim)
• 3 yemek kaşığı süt
Üzeri için: pudra şekeri
Hazırlanışı
Şeker ve yumurta mikserle çırpılır. Oda sıcaklığındaki yumuşak tereyağı ilave edilip çırpmaya devam edilir. Un, kabartma tozu, vanilya ve kakao karışımın içerisine birlikte elenir. Süt de ilave edilip bir kaşık yardımıyla karıştırılır.
Hazırlanan hamur 10 – 15 dakika kadar buzdolabında dinlendirilir. Küçük parçalar koparıp yuvarlanır. Pudra şekerine bulanır* ve yağlı kâğıt serilmiş tepsiye 2-3cm aralıklarla dizilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 9–10 dakika pişirilir.



*Isin ustadindan aciklama:
Bir tabaga bolca pudra sekeri koyup top seklindeki kurabiyelerin her tarafini sekere buluyorsun....piserken genlesen kurabiyelerin uzerindeki seker acildigi icin catlak goruntu oluyor. Yani uzerine pudra sekeri dokup pisirinca catlak olmaz...
Not: Tarifin asil kaynagi ,Hayatimd'kiler sitesiymis...

16 yorum:

  1. bende cataldim simdi ama hasetlikten :D
    bu nefis kurabiyelerin tadian bakamadigimdan :P
    Hariak gorunuyor eline saglik arkadasim
    Sevgiler
    Sefa

    YanıtlaSil
  2. kurabiyenin agzindan sana bi cevap vermek vardi ama (-gecen yazindaki yoruma ozenip- ozentiyimdir ben, kisiligim oturmamis FALAN) resmi gorunce, bi de sen "yeni yaptim bunlari" mihvalinde beyanatta bulununca, ben de EVIMI YURDUMU fazlsiyla ozleyince, vazgectim kurabiye olmaktan. (sali aksami gelecek misafirlerime ne yapsam diye dusunuyordum - ilk intiba onemli tabi- yapabilirim sanki. bu cumleyi yazistaki amac sali aksami misafirim gelecegi gercegi, "alistim ortamlara" ana fikri FALAN)

    YanıtlaSil
  3. Sefa,
    amacim kimseyi catlatmak degildi;)
    haset etme ne olur,
    gir mutfaga yapiver,
    senin de kurabiyen olur :)

    YanıtlaSil
  4. BTS,
    ilk izlenim muhim tabi ki, ozellikle de genc bir kitleye hitap edeceksen
    kesinlikle, islak kurabiye yap, hatta 2 olcu yap, siz de doya doya yeyin:
    http://lamamutfakta.blogspot.com/2010/03/kakaolu-islak-kurabiye-brownie-cookie.html

    YanıtlaSil
  5. LISELI VARDI YA, AH O LISELI...
    sarkisiyla cevap vermek isterdim ama sarkinin devamini ahlak ve edep sinirlarinda bulmadigim icin kullanmiyorum...

    YanıtlaSil
  6. ıııhhhh bunu ben de denemeliyim. ıslak kurabiyeden daha güzelse gele kesin denemeliyim. ellerine sağlık. bir kurabiye canavarı Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. henuz onlar kagit ustunde!! bakalim ne zaman tanisacagim! hem de 3-5 adet, "kitle" tanimi agir kacar!

    YanıtlaSil
  8. 2 yemek kaşığı tereyağ yanlış bilmiyorsam 100 gr. geliyor :)

    çok da az yağlı değilmiş hani :)

    YanıtlaSil
  9. Ne yaptin sen, Reyyan!
    buradaki pakete gore konusayim:
    1 cubuk tereyagi 113 gram, 8 kasiga karsilik geliyor. Yani 2 kasik 28.25 gram! Sen tepeleme kasik ya da kepce ile olctun galiba:)
    karisiklik olmassin diye tarifte de duzelteyim.

    YanıtlaSil
  10. Kurabiye enfes görünüyorda ben en çok gramlara takıldım.En iyi ölçü kaşık bardak hesabıdır ssen boşver Lamacığım.ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Bi kere bu kurabiyeler çatlamamış unu az geldiği için iyice yayılmış.
    Ayrıca bir kaşık yağ diye seviniyorsunda zaten içindeki diğer malzemelerde bir lokma,eh haliyle çıkan sonuçta en fazla on kurabiye oluyor.
    ysa bir paket veya yarımdan biraz fazla paket margarin kullandığımız kurabiyelerin ölçüsüyle en az 30tane çıkıyor;)

    takdir ettiğim konu ise tarifi benden önce yayınlamış olman :)))))

    YanıtlaSil
  12. bende ne diyor bu lama,kime s bu soru diye meraktan çatladımm lamacım:))bi koşu geldimmm...tarif yapılacaklar listesine alındı...denenecek kısmetse...
    hayırlı cumalar:))

    YanıtlaSil
  13. Malzeme miktarları azmış. Çoğaltmakla iyi yapmışsın. Kime yeter 10 kurabiye değil mi? Bir de evde kuurabiye canavarları varsa hiç yetmez. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  14. dergi arkalarındaki ölçü birimlerimlerinde 1 kaşık tereyağ 50 gr yazıyor da ondan didim :)

    YanıtlaSil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)