30 Ekim 2011

Besamel Sos

Anasinden kizina yemek tarifleri : AKYT yazi dizisi 1

Kizi Besamel sos nasil yapilir, anne?
"Sevgiyle kizim... her yemek gibi... " gibi cevap vermek gecer ananin icinden ama simdi zamane gencligi "Sevgi karin doyurmaz anne." diyebilir o yuzden derine inmeden, duygusallik , mesaj kaygisi icermeden, yanit vermeli soruya.
Anasi 1-1-1 olcusuyle yapilir kizim. Sosu kullanacagin yemege gore miktarini ayarlarsin.
1 kasik tereyagi, 1 kasik un, 1 bardak sut.
Kizi Daha saglikli olsun sivi yag kullansak olur mu anne?
Anasi Bence olmaz yavrucagim...
Kizi Ama sen hep kati yagi sivi yag ile degistirip daha hafif, saglikli yapma yollari ararsin...
Anasi Dogru ama bence besamel sosun tadi tereyagindan gelir. Hafiflik istiyorsan hic yapma, ya da az yap.
Kizi Peki anne..(bakiniz, itaatkar evlat)
Anasi tereyagini eritip unu kavurmali, guzelce kokusu cikana, ama rengi kararmayana denk...
Sonra sutu ekleyip tercihen cirpici ile karistiraa karistiraa pisirmeli.
Tuz, karabiber ve bizim eve hic girmedi ama muskat rendesi katilirmis bir de. Istersen dene.
Kizi Peki anne ya topak olursa ?
Anasi Topak olursa eger... hmm, blendirden gecirebilirsin heralde yavrucagim ama ben hic topak yapmam, sen de yapma.
Besamel sosu yemegin ustune yayip, kasar rendesi ile firinlandi mi tadindan yenmez...
Kizi Ama yemek icin yaptik neden yemiyoruz (bakiniz yaban ellerde, Turkce egitim alamamis evlat)
Anasi  Bir yemek cok leziz oldu mu boyle denir kizim, mecazi anlam yani Yoksa tabi ki afiyetle yiyoruz.
Kizi Ellerine saglik annecigim, hadi tadindan yenmez bir yemek yap da yiyelim :))


Tavuk yemekleri ve hatta et eyemekleri (haslanmis etin uzerine cig sogan yayip biraz et suyu gezdirmis,kizartilmis patates ekledikten sonra ve besamel sos ile firinlamistim, pek bir guzel olmustu ornegin) makarna, sebzeler, borekler... Besamel sos, lezzete lezzet katar...

Besamel soslu makarna
Besamel soslu milfoy canaginda makarnali tavuk

15 yorum:

  1. Beşamel sos hazırlarken;
    Ana kız diyaloğunu hep hatırlıycam.))
    yazı için yüreğine sağlık canım.
    Çok hoştu.))
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. Bir beşamel sos da ancak bu kadar güzel anlatılırdı Lamacım, bayıldım.
    Ellerine diline emeğine sağlık canım.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Çoğu yemeğe ayrı bir lezzet katıyor başamel sos ben bazen hiç un kavurmadan puding yapar gibi yapıyorum hem kalorisi azalıyor hem de aynı lezzeti yakalıyorsun canım sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. :)güzel bır sohbet.yemede yanında yat:)

    YanıtlaSil
  5. Ayy ben çok sevdim bu analı kızlı muhabbeti :)
    Devamını isterim de isterim sevgili Lamacığımm:**
    Hiç topaklandırmayan hamarat Lamacığım :)

    YanıtlaSil
  6. oyyy oy oyyy::))
    nasıl güzel bir tarif veriştir bu böylee:)
    bu kadar akılda kalıcı bir metod daha warmıdır ki acepp:)
    yüreciğine sağlıkk lamam...
    mutlu pazarlar...
    :))

    YanıtlaSil
  7. Lamacığım,canım,canım...Sevgiyle verilen cevaplar hep akılda kalmıştır ve kalır...Sen çok tatlısın yaaa!

    YanıtlaSil
  8. Kesinlikle haklısın bende böyle yaparım topak olmaması için tereyağında unu iyice kavurduktan sonra altını kapayıp soğutmalısın. Sonra sütü ekleyip çırparak pişirdiğinde topak mopak kalmaz kalırsada kaşığın tersiyle eziverirsin :)

    YanıtlaSil
  9. sagolun hanimlar!
    otomatik ayarlanmis bir yazi , biraz hazirliksiz ,bknz foto yok, karsiniza cikmis yine...

    YanıtlaSil
  10. tiktiktiktiktikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkktaktakatakkkkkkkkktuktuktuktukkkkkkkkkkkkkkkkkkk acsana kis kapiyi aaaaaaaaaaaaa :D ben geldim ac kapiyiiiiiiiii

    YanıtlaSil
  11. evde yokum nino yaaa, lutfen daha sonra tekrar deneyiniz !

    YanıtlaSil
  12. muhabbet sahane, besamel sos bahane.
    anasi da kizi da cok tatli :)

    YanıtlaSil
  13. :) ama diyalogda bahsi gecen kahraman kiz, minik Lama olunca ondan daha cok soru bekler okuyucu:)

    YanıtlaSil
  14. sıvıyağ olmaz tabii böğğğ :) herşeye de yakışır valla beşamel sos. ellerine sağlık LM .

    Kahve Dükkanı'ndan sevgiler..

    YanıtlaSil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)