17 Ekim 2012 Çarşamba

OT # 9 : Tiramisu

Tee Almanya'lardan gelen tiramisu fotografi, by Nurci :)

Bugunku misafir yazarimiz, Bir misafir kullanici adiyla twitter ahbabi oldugumuz sayin Nurcihan Hanim. Kendisi daha once serbetli muffin pastaciklar tarifi ile konugumuz olmus,OT yazi dizisinin ilkine imza atip, tarih yazmis bir sahsiyettir...
****

Sevgili Lama :) glücklich

bugün seninle benim geleneksel tiramisu tarifimi paylasmak istiyorum ve umarim bu tarifle kendimi affettirebilirim. :"> errötend

gelelim tiramisu`nun kendisine;


malzemeler söyle
  • 4 tane orta boy yumurta
  • 6 yemek kasigi pudra sekeri
  • 1 tatli kasigi pudra sekeri
  • 750 gr mascarpone 
  • 1 kupa (20-25gr kadar) kahve (ben nescafe kullaniyorum!) 
  • kedi dili bisküvisi (resimde gördügünüz kedi dilimi paketinden ben 3tane kullandim)
  • 1 tane dik dörtgen kap (iki kat kedi dili + kremasini koyabileceginiz bir kap olmasi lazim)
  • kakao (arzuya göre biraz da nesquik kakao. ben sahsen yogun kahve tadini sevmedigim icin bu karisimla o tadi hafif kiriyorum)

yapilisi

  1. ilk önce 1 fincan kahve yapip, yayvan bir kabin icine alarak sogumaya birakiyoruz! (kedi dillerini icine banarken, kahvenin soguk olmasi lazim!)
  2. yumurta sarilar`ini aklar`indan ayiriyoruz. (bunun  icin iki ayri derin ve genis kap gerekiyor)
  3. aklar`i 1 tatli kasigi purda sekeri ile kati/koyu bir kivam elde edene kadar güzelce, yüksek ayarda cirpiyoruz. ve kenarda bekletiyoruz. 
  4. sarilarini da 6 yemek kasigi purda sekeri ile 4-5 dakika kadar yüksek ayarda yine iyice cirpiyoruz. (dikkat etmeniz bir durum var. o da söyle ki; hangi karisimi ilk cirpiyorsaniz, pesinden cirpici`nin/mixer`in uclarini yikayin ve sonra diger malzemeleri cirpin! ak ile sari karismamasi lazim, yoksa kivami tutmayabiliyor!) 
  5. 750 gr. mascarponeyi, iyice cirpmis oldugumuz yumurta sarilarina ilave ediyoruz ve devam cirpiyoruz. (sarilar ve mascarpone iyice karismasi lazim)
  6. mascarpone ile sarilar bir bütün olduktan sonra, icine el cirpicisi/cirpma teli ile yavas yavas koyulasmis yumurtanin akini (almanca eischnee, inglizce whipped egg whites, türkce bilmiyorum ne deniyor) ekliyoruz. bunu muhakkak yavas yavas yapmaniz lazim ki, yumurta akinin o koyu kivami sönmesin/inmesin. aki, sari karisimin icinde kabarik olarak kalmasi lazim ki tiramisu havali olsun .:P Zunge(umarim anlatabiliyorumdur)
  7. simdi, ilk olarak kedi dilimlerini hazirlayip dizecek oldugumuz kabin zeminine inceden mascarpone karisimindan sürüyoruz.
  8. sonra kedi dillerini teker teker altli üstlü tiramisuya bandirip cikariyoruz(batirip cikariyoruz derken banyo yaptirmiyoruz! iki tarafli islanmasi kafi!)ve kaba, sekerli tarafi alta gelecek sekilde siraliyoruz. ilk kat olduktan sonra mascarpone karisimin yarisini üstüne yayiyouz ve diger kat`a geciyoruz ve ayni islemi yineliyoruz.
  9. ikinci katin ardindan üstüne mascarpone karisiminin diger yarisini yayiyoruz ve son olarak da üzerine, bir süzgec (ben cay süzgeci kullaniyorum) yardimiyla bolca kakao gezdiriyoruz.(ben mesela sade kakao`nun yogun tadini sevmedigim icin, kakaoyu 3/1 nesquik kakao ile karistiriyorum.)
  10. ardindan üstünü kapatip en az bi 8saat dinlenmesi icin buzdolabina kaldiriyoruz. tabi 1 gün bekletilirse daha güzel olur!   
bu arada, evde o an sadece feslegen/basilikum/basil oldugundan, üstüne ondan yerlestirdim. dolayisiyla `ne alaka` diye yorum gelmesin lütfen! :P Zunge (cok biliyorum ki ben!:D grinsen)

afiyet olsun!;) zwinkern

son olarak sunu belirtmek istiyorum; cig yumurta cok hassas bir gida oldugu icin lütfen cok dikkatli olmamiz lazim. tiramisuyu asla disarda bekletmeyelim ve mümkünse 2 gün icinde de tüketmis olalim! 

sevgiler,
Nurcihan :x verliebt


*****
Not: Tarif sahibesinin notlari
hanim haniiimmm...gönderdim foto`yu ve tarifin en yeni halini :) hadi göriim seni...yorum patlamasi yasamazsan, sil gitsin :))
Su ana kadar tiramisu severlerden hep tam puan aldi...

Not 2: Nacizane bendeniz de tiramisu tarifi paylasmisim vakti zamaninda...

10 yorum:

  1. Hayırlı sabahlar, nekadar güzel ve leziz görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Biri tramisu mu dedi. Batılırım ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Ohhhh misss gibi ellerine sağlık Nurcihan'ın

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  4. hala hic yorum yok yaziyor yaaa...pfff!! :))))))

    yazan: birMisafir :))))

    YanıtlaSil
  5. Nurcihan Hanim,
    ben sizin twitter'da takipcinizim. Lama Hanim ile muhabbetleriniz cok keyifli. Allah sizi basimizdan eksik etmesn, tuttugunuz altin, tukurdugunuz sifa olsun insallah masAllah

    YanıtlaSil
  6. Nurci, adama uyku uyutmazsin, "yorum yok mu, yorum yok mu!" diye basimin etini yedin al sana yorum:)
    Ayol uyurken yorumlari nasil yayinlayayim degil mi:)

    YanıtlaSil
  7. Olsa da yesek :) ama Türkiye'de iyi mascarpone bulmak hem cok zor, hem cok pahalı. Dolayisiyla tadina yaklasmamiz zor... Elinize saglik :)

    YanıtlaSil
  8. arkadaslar,
    hepinize ayri ayri tsk ederim! :) cok naziksiniz! :)

    YanıtlaSil
  9. arkadaslar,
    hepinize ayri ayri cok tsk ederim! cok naziksiniz! :)

    YanıtlaSil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)