15 Ekim 2006 Pazar

Borek ve kendini borek zanneden corek

For English recipe and explanations see below!

Iste hersey bu yandaki borekle basladi!

Yabanci arkadaslarimin Turk mutfagindan en sevdikleri sey kesinlikle "borek". Gecen sene evimize davet etigimizde hazirladigimiz cesit cesit yemekten en fazla akillarinda ve midelerinde hatta gonullerinde yer eden "borek"...

O zaman gencmisim ugrasmisim ,ucgen seklinde peynirli ispanakli borekler hazirlamisim, beklenmedik begeni kazanmisti. Dogum gununde hediye olarak isteyen bile oldu hic abartmiyorum!
Bana her geldiklerinde elbette onlara borek yaptim ama evde her borek yaptigimda onlara vermedigimde de vicdan azabi cektim. Turk lokantalarinda -buradaki lokantalar gercekten guzel leziz yemek yapiyorlar diyebilirim(Amerika'da ne kadar guzel yapilirsa yani)- yedikleri borek de tatmin etmedi onlari, "lama"ninkini tercih ettiiler. Bir Amerikali kankam Turkiye'de iki ay kaldi, geri dondugunde " Onlarca borek yedim ama hala en iyisininkinin seninki oldugunu dusunuyorum" dedi. Kendimi ovmek icin anlatmiyorum buldugumuz cozumu anlatmak icin giris yapiyorum :)) Yoksa iyi yaparim gibi bir iddiam yok,olmaz da!
Dusundum tasindim ve dedim ki" Ogrenin nasil yapildigini yapin kendiniz ,siz de rahat edin ben de:))" Onlarin da talebiyle evde bir "Cooking Lesson" "Yemek pisirme dersi" duzenlemeye karar verdik. Tabi ki ilk ders borekti! Ayni zamanda simdilik son ders :S
Amerikali tarzi haftalar oncesinden zamani kararlastirdik, zaman yaklastikca heyecanlarini ifade edislerini sastim! Cok heyecanli cok mutlulardi borek yapmayi ogreneceklerdi ..ilginc geldi alti ustu bir yemek degil mi? Hatta birisi on uc gun kaldi, bes gun kaldi uc gun kaldi filan saydi ya nasi mest ! oldum nasil! Neyse cok keyifli ve basarili bir ders sonrasinda gonullu bir arkadas tarifi resimleri duzenledi, sunum hazirladi ve cd olarak bizlere dagitti. Ucuz bir yer bulsaymis kitapcik olarak bastiracakmis ucuz kurtulduk :)

Gelelim ne ve nasil yaptik kismina...

Iki tane borek yaptik.Ikisi de peynirli yapilisi ayni ama kulanilan yufkalar farkli. Daha once "perde pilavi"ndan bahsederken belirtmistim. Benim elde yufka hamur acma gibi bir olayim olmadigi icin hazir uretilmis yufklari kullaniyorum napalim :)
Fillo dough kalinligina gore 2 cesit. Daha once olan 4 numaa baklava ya da benzeri tatlilar icin kullaniyor. 7 numara ise borekler icin.Buyuklugu normal boy borcami kaplamaya yetiyor. Yapimi daha kolay ama tat acisindan cok favorim degil.
Spring roll yani Ilkbahar rulosu yagda kizarmis citir citir sigara borekleri icin ideal. Ilk kez aldigimda firinda olur mu acaba diye korkmustum ama oyle begendik ki hep onu kullanir oldum. 1.5 tanesi normal boy borcami kapliyor diyebilirim.Daha sert oldugu icin daha fazla sut-yag karisimi koymak gerekiyor fillo dougha gore.

ALdik malzemeleri, kimi elind ekagit kalem kimi 4dort goz dort kulak , yapmaya baslayacagiz. Ben hic olcup bicip yapmamisim ki! Kem kum ederek yufkalara surulecek karisim icin :

1.5 bardak sut, yarim bardak sivi yag, 1 yumurta gerekiyor deyiverdim. Peynirli harcin icine bir yumurta aki ekledik,sarisi boregin uzerine surulecek.

Yanima destek olsun diye cagirdigim Turk arkadasim sagolsun bir destekoldu bir destek oldu, degil borek yapmayi bilmek ,annesi yaparken bile gormemis Amerikalidan da Tayvanlidan da cok sasirdi:))

Iki tepsi boregi hazirladik pisirdik yedik.

2 Amerikali+1 Turk fillo dough boregini, 2 Tayvanli + 1 Turk (ben oluyorum) spring roll boregini begendi . Ucer beser yedik, evde bekleyen ac eslere gonderdik .Bu sIkici anlatimimla bu borek olayi bitti!

Ogrencilerim tabiki ileriki gunlerde ogrendikleri bilgileri pratige doktuler ve iste sonuclari.Bu ogrenciler Tayvanli ,Amerikalilardan henuz bir ses seda yok :)Alttaki borek Sarlin'in ,sol ustteki ise o gun isi ciktigi icin gelemeyen ama Sarlin'den aldigi tariflerle gayet guzel borek yapan Ya-Ting. Maharet bende degilmis anladilar sanirim:P


Resimler ve daha anlasilir bilgiler icin sunuma yonlendiriyoruz (evet ingilizce, Turkler zaten bilir degil mi:) Talep olursa ceviririz tabi.Bunlar hazirda vardi nasil olsa eklemesi kolay diye koyuverdim. Aslinda sunum seklinde yayinlamaya ugrastim(cok da ugrasmadim tabi ki) ama olmadi.Bilgisi olan var mi nasil sunum gibi yayinlanabilir diye???







HOW TO MAKE TURKISH BOREK
And here is the recipe!
From the Kitchen of Lama

Ingredients
#7 filo dough
2 eggs
1.5 cup milk
1 cup oil
1 tbs salt
black seed
feta cheese
cooking spray

Utensils
9x13 glass pan
bowl
spoon

Heat oven to 375 degrees.
Separate 2 eggs. The whites will be used in the mix and the yolk will be used to brush the top.
Mix together in a medium bowl the two egg whites, one yolk, milk, oil and salt. Coat pan with cooking spray.
Place one layer of filo dough into pan. Let the excess dough hang off the sides. (Don’t fold the sides in yet). Spoon enough mixture over the dough to wet. Don’t forget the sides.
Repeat step 4 until half of filo dough is used.
Spoon feta cheese onto dough. Add more layers of filo dough and mixture. These layers can be either torn or folded into the pan to make layers as even as possible. (The first layer is folded last).
Repeat step 4 until no filo dough remains. Fold first layer over the top. Brush egg yolk onto top layer. Sprinkle with black seed.
Place pan onto middle oven rack.
Bake until golden.
Serve and enjoy.

Helpful hints:
Borek can be reheated in the microwave and stored in the refrigerator.
Cut borek into serving sizes before baking. It’s easier to remove from the pan.
Borek is usually served as an appetizer with tea.
Instead of feta cheese, meat,potato,spinach or other cheeses can be substituted.

*****
Bu Lama hic yeni birsey yapmiyor mu diyenlere cevaben:)
Ramazan geldiginden beri borek yapmadim, mayali hamurdan borekimsi bir corek yaptim ki kendisi asagidadir:) Elimle hamuru tepiye yapip,icini koydum ve susam corek ekleyip kendisini borek hissetmesini sagladim :)Basarili olmus degil mi?

13 yorum:

  1. Muthissin lamacigim,
    Bir boregin macerasi anacak boyle anlatilabilir.Inan gidip borek yapmaya karar verdim :))
    Ayrica haklisin amerikali yada uzak dogulu kim olursa olsun bizim boreklerimizi yiyen unutamiyor.Sonrasinda ise kurtulusun yok.
    Kolay gelsin canim,ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  2. Sayin Lama kardis,
    Linklerin calismiyor haberin ola !
    Borekimsi coregi, boreklerden daha cok tuttu benim gozler. Hem fotograf olarak da sitendeki favorim o oldu !
    Lutfen o hintleri yazan kardise soyler misin, 1- Mikrodalgayi yiyen boregin beyni mayisiyor, yapis yapis birseye donuyor, firinda azicik tutmasi daha iyi olur.2- Serme borekte onceden kesilmesi cok cok birsey fakettirmiyor kanimca 3- Borek cayin yaninda yemek icin degildir !!! Valla olacak yaninda soooyle buz gibi bir ayran, cay may hak getire...
    4- Diger peynirler eriyeceginden pek tadi tuzu olmaz, hani deseymis ki ispanak, patates, hatta talas boregindeki gibi kus basi et, bezelye, havuc falan cok daha iyi edermis. Benim Hintlere muhalefetim var !!!

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Umran,
    Senin leziz yemeklerini yiyenlr kim bilir nasil hevesleniyordur yemek yapmaya! Tavsiye ederim,onlara ogret kendin kurtul (kismen!) :))

    Ginali Keklik Berceste,
    Yorumun icin cok sagol.Linkleri kontrol ettim,duzelttim. Borek coregi begenmene ekstra sevindim. Tum sitedeki favori foton mu oldu cidden?
    Hintleri yazan arkadasa soylemeye luzum yok hintleri veren Lama olduguna gore ona soyleriz yeter;)
    1- mikrodalga bence fena olmuyor. Tabi firin daha guzel ,ya da tavada isitmak! 2- Ayranin(hele ulker icim ayran!) heeeer zaman basimizin ustunde yeri var ama hani biz Turkler bulusmalarimizda hep cay tuketir ve borek yeriz ya onu vurgulamak istemistim;) elbette damak tadi ve aliskanlik meselesi. 3- Evde beyaz peynir olmadigi bir gun ceddar peynirden yapmistim,haklisin felaket eridi ama tadi begenilmisti. Turkiyemizdeki taze peynirler de guzel olurdu annecigim koyardi da...himm olsa da yesek:) Ay cok uzetmisim bitiriyorum nokta

    Bu arada Ogrencilerimin yaptigi borek resimlerini ekledim, goz ativerin hic fena degil:)

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Lama,
    Ellerine sağlık hepsi iribirinden güzel ve enfes olmuş.Benimde favorim çörek oldu.Diğeri de çok güzel..Yabancı arkadaşlarına alıştırırsan böreği seni her görüşlerinde artık börek isteyip dururlar.Ellerine sağlık,mutlu bir hafta diliyorum..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Lama,
    Ellerine sağlık hepsi iribirinden güzel ve enfes olmuş.Benimde favorim çörek oldu.Diğeri de çok güzel..Yabancı arkadaşlarına alıştırırsan böreği seni her görüşlerinde artık börek isteyip dururlar.Ellerine sağlık,mutlu bir hafta diliyorum..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Vay be Lamacım, yaban ellerde ün yapmışsın, haberimiz yok:) Ya var ya şimdi oruçlu oruçlu canım nasıl hamur işi çekiyor anlatamam:( Şimdi o üçgen böreklerden olacak, o iki tane olan dar açılı köşeleri var ya iki tane, onların birinden iki parmağımla tutup, diğer dar açıı köşeden ısırıcam... Sonra içindeki ıspanaklı harcın tadını iyice alarak çıtır çıtır yiycem böreği... Ay yanında da ajda bardakta 3 şekerli bir çay olacak, böreği 3 kere çiğneyip bir yudum çay alıcam, sonra çiğnemeye öyle devam edicem... Yarabbim sen kimseyi açlıkla terbiye etme... Amin...

    Ühüüü :((

    YanıtlaSil
  7. Selam Gul:
    Corekten yine yaptim ayiptir soylemesi sahurda yedik, cidden guzel oluyor. Hatta artan hamuru koyuyorum buzluga acil durumlar icin cok faydali :)

    Raso'cuum:
    1- Kimin dogumgunu? 2- Apo kim? 3-Unuttugun birsey olursa beni ara alisveris listene burdan bakip sana soylerim:) Kolay gelsin pek bir yogun gececek gunun...

    Seyma bacim:
    Unluyuz be yaw Allah'a sukur. Is teklifi bile aldim n ediyorsun:) Sanirim ben bu satirlari yazarken iftarini yapmis olacaksin, borege ve dar acili koselerine bakis acin degismis olacak :P Sen bugun cidden cok acikmissin ,demekki daha cok sevap kazandin hehe ;)

    Herkese selamlar, sevgiler ...

    YanıtlaSil
  8. Ohoo borek icin is teklifi varsa ben geleyim hemencik...Burada issiz gucsuz kaldik :((( Madem Social Compliance Auditor isi bulamiyoz :((( hic olmazsa borek yapariz. Ben microwave'e borek koymamaktan yanayim hala ! Peynir de de fikrim ayni, yafu ben inatci miyim neyim???
    Rahsanim cok ayipladim, iki gundur kandirik yapiyorsun sen bize demek ki :((( Bu arada gocanin telif hakki bana ve goncama ait ona gore :P
    Seyma sende is var' matematikte ucgenler konusunu yalamis yutmus bir halin var, cok matematikci gordum bugun seni :)

    YanıtlaSil
  9. oo hayirli Gelin Raso;)
    mutlu yillar dileyelim. Ciddenhic birsey almadin mi koca alisveriste aaa :)Neyse artikin yarina.

    Berceste
    Noldu niye ayipladik Raso'yu?ben yine birsey kacirmisim kandirik filan???
    O is teklifi kisa surdu.Bir pastane acilma olayi vardi da yatti :)Zati beni bu tembellikle bogaz tokluguna bilc alistirmazlardi.
    eee Seyma'ya bosuna cin dememisler ne matematik kurtulur ondan ne otomatik hehehe!

    YanıtlaSil
  10. sevgili lama;
    ne cok begendim yazdiklarini,butun yaziyi keyifle okudum.ben hepsini begendim(hem coregi hem boregi)ama en cok senin halini begendim,motiveni,heycanini:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Rahsan iki gundur tatlidan yapacagim deyip duruyor, ama ne malzeme listesini yanina almis, ne de malzemeleri baksana :(((

    YanıtlaSil
  12. Hulya kardesim
    Cok sagolasin:) Begenini cok samimi ifade etmissin

    Bercesteciim,
    Bence onun kusuruna bakmayalim kayninin d.gunu icin pek bir telasli baksana hediyeler alisverisler... belkim pasta bilem yapar him??

    YanıtlaSil
  13. Merhaba LAMA:)
    Aslında seni ne zamandır takip ediyorum ara ara yorum bugüne kısmetmiş:)))
    Bir börek macerası bu kadar mı güzel anlatılır yaa, tü tü tü maşallahhh:D
    Ellerine sağlık canım
    sevgiler LULU
    www.bayanlulu.blogcu.com

    YanıtlaSil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)