11 Mayıs 2007

Seker Kurabiye -

Bu ayki ye etkinligi konusunun kurabiye oldugunu duyunca hayal kirikligi yasamadim desem yalan olur... E malum ben kurabiye ozurluyum:) En iyi yaptigim kurabiye kara kurabiyedir ki bunda firinimin emegi (=sucu) benden daha fazladir... Ama Allah'a sukur insanlik adina sifir degerinde ama benim icin cok buyuk bir adim atarak ilk kez rengi siyah olmayan bir kurabiye yaptim.
Tarif kurabiye sekillendirici setinin kutusundan cikti. Tamamen olculere uymama ragmen hamur cok yumusak oldu. Kurabiye sekillendiricileri ile kestigim hamurlari tepsiye koyarken kendilerinden gectiler. Bir dahaki sefer (eger denersem) ununu artirmayi dusunuyorum) Sizce neden olmus olabilir???
Neyseki tadi guzeldi, ustelik de yanmadilar ya gerisi bos :)) Hatta gordugu manzara karsisinda sasiran Bay Lama "Bir iyi , bir kotu iki haberim " var dedi.
Iyi haber: kurabiye guzel olmus;
Kotu haber: bir cirpida ucer beser midesine indirdi :)

Seker Kurabiye (18-24 kurabiye)
Malzemeler
1 kap seker
113 gram tereyagi
1 yumurta
1 kasik sut
1 tatli kasigi kabartma tozu
1/4 tatli kasigi tuz
vanilya (kullanmadim) -tarifi tamamen uygulamamisim demek ;)-
1 3/4 kap un

Uzeri icin (Lama eklemesi) : hindistan cevizi, beyaz damla cikolata

*Firini 375 F'ye getirin.eger koyu renkli yagli kagit kullaniyorsaniz isiyi dusurebilirsiniz.
*Yumusamis yag ile sekeri karistiralim, yumurta ekleyin.
*Diger malzemeler de katip hamuru hazir hale getirin.
*Buzdolabinda 2 saat bekletin
*Hafif unlu yuzeyde hamuru acip ***, sekillendirin!!! :)
*12-15 dakika pisirin.
Cayla,kahveyele sutle afiyetle yeyin...

*** Ilk oklava tecrubemi yasadim sevgili seyirciler! {bu kurabiye cooking class oncesi bir tarihte hazirlanmisti ;)} hamur uygun olmadigi icin tam acamadim ama saga sola oklavayi salladim, hatta Bay Lama'yi da cagirdim, bu tarihi ana taniklik etti.

21 yorum:

  1. Sevgili Lamam,
    Kurabiyelerin çok nefis gözüküyorlar,taaaa kokuları buralara kadar geldi..))
    Kurabiyelerin yayılamları ve görüntüsü hiç önemli değil,önemli olan tatarı bence.Annem hep tadı güzelse görüntüsü önemli değil der.Şimdi bende onun gibi söyledim sana Lamam..
    Ellerine sağlık canım benim.Sen her yaptığın çok lezzetli oluyor.
    Aşağıdaki ekmek makarnan çok leziz görünüyor haberin varmı??Ufff içim gitti inan buradan.))Bu tür yiyecekleri çok severim de..))

    Canım sende bir anne adayı olduğundan dolayı ANNELER gününü kutlayıp,bol çicekli bir hafta sonu diliyorum.


    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  2. Unutmadan pide'nin tarifini annem anlattiği gibi yazayım sana..))
    1 paket pak maya (40 gr'lıklardan)
    göz kararı su
    1/2 tatlı kaşığı şeker,yeterince tuz
    Alabildiği kadar un (hamur ele fazla yapışmayacak şekilde olacak)
    Hamurunun mayalandığına inandığında ise küçük küçük parçalara ayırıp(annem gramaj işi yaptı bu sefer)merdane ile açıp peynirini koyup kapatıp üzerine de su süreceksin.Annem yerli peynir kullandı ve peyniri de su ile sulandırdı,bilgilerine canım.
    Afiyetler olsun canım benim.
    Belki bu yazdıklarımı yayınlamak istemezsin diye ayrıca yazdım.

    Kocaman öpüyorum seni,sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Günaydın Lama :)
    Eline sağlık kubişlerin güzel görünüyor, bay Lama tadınıda beğenmiş, daa ne istiyosun..:) Benim de aram kurabiyelerle iyi değil ama merak etme yardımcı olabilecek arkadaşlarımız var..Onlar olmazsa ben gelir iyi kurabiye yapan arkadaşların isimlerini veririm sana :)
    Canım oklavayı sağa sola sallama olayına koptum ben :)öptm seni sabah sabah...:)
    iyi güüünlerrrrr
    sevgilerrrrr

    YanıtlaSil
  4. oo lamacım hadi bakalım vatana millete ve lama mutfagina hayirli olsun. Senden etkinlik icin bu hizla super guzel tarifler bekliyoruz ona gore.
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. unu az geldiği için yayılmışlardır
    önemli olan tadının güzel olması onu da zaten bay lama tescillemiş daha ne diyelim.A fiyet olsun

    YanıtlaSil
  6. Gul,
    Onemli olan tat tabi ama, gorunt de guzel olsa fena mi olur:) Hem o kadr ozene bezene yapmistim... Neyse canin sagolsun ;)

    Pide tarifi icin sagol, anne usulu goz karar olmus bakalim tutturabilir miyim:) Cok yumusak gorunuyordu hamur,canim cekti..

    Yaman Kizim,
    Sana da gunaydin, sabahi seriflerin hayirli olsunnnn....

    Naile,
    Sey.. kem ... kum... Bakalim :)
    Sevgiler

    Ablacigim,
    Onerin icin tesekkurler. Cok ock opuyorum sizleri....

    YanıtlaSil
  7. Gittigimiz hayvanat bahcesinde senin icin bol bol lama fotografi cektim, oglum iyilessin en kisa zamanda ekleyecegim, gorusuruz :)

    YanıtlaSil
  8. komik ama hala hamarat lama seni:)ellerine saglik,unu az gelince yayiliyor kurabiye,bu etkinlik icin soyleee guzel bir tarif beklliyom senden:)

    YanıtlaSil
  9. Canım Lama,
    1- oklavayı sağa sola değil hamurun üzerine sallasan daha bi güzel olmazmıydı ? :))
    2- Kurabiye yumşaklığı hikayeeee kurabiye nefis görünüyor.
    3- Hafif bir kararma var galiba altlarda benim usulüm gizleme çalışması yapılmış gibi veya biraz fazla pembemsi diyelim..

    Yahuuu herşeyy boşş.. Senin kurabiye yapamamış, fırınının pişirememiş hali buysa korkarım senden. nefisss nefisss... Burada olsa bende 3er 5er atarım ağzıma :))

    Sıcacık sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Sunlara bak yaa!
    Zorla insanin yuzunu guldururler :)

    Minik patikler,
    COk sevindim ya beni (ya da lamalari mi demeyeliyim :P) dusunmene.Ogluna gecmis olsun, tez vakitte iyilessin insallah...

    Hulya, hulya, hulyalar,
    Ben de guzel bir tarif bekliyorum, bakalim da gelecek mi:)

    Zerrin ,
    Oklavayi hamurun uzerinde saga sola salladim caniiim; samuray gibi havaya, dusmanlara karsi degil :)
    Kurabiyeyi ovdugun sozler icin de tesekkur derim ama o hafif pembemsilige deginmek zorunda miydin :))) O konu cidden firinin marifeti, alttan beslemeyi seviyor alet ne yapalim :P

    YanıtlaSil
  11. Tadı güzelse sorun yok,daha sonraki tecrübelerinde görüntüsü de güzel kurabiyeler yaparsın :)Benim için tadı önemli bunu da belirteyim,hani bir gün lazım olursa diye :)Ellerine sağlık canım...

    Selamlar

    YanıtlaSil
  12. üzme kendini kurabiye yapmak zor iş..ben severim ve de güzel yaparım o ayrı..ama bu kurabiye de güzel görünüyor.ellerine sağlık.afiyet olsun bay lamaya ve tabi kaldıysa sana.selmlar.

    YanıtlaSil
  13. lamacim , kurabiyeler nefis görünüyo ellerine saglik...bende denesemmi diyorum ama : bu ara hem zamanim yok..hemde zaten beceremem :D hehhe..cok öptüm senii

    YanıtlaSil
  14. Oya,
    O birgun gelse, hatirlatm merak etme arkadasim :))

    AS Suheyla,
    Bana da kaldi yedim bir kac tane :)

    Optio,
    Ozledim seni hemserim ya , nerelerdesin unuttun Lama'yi:)

    YanıtlaSil
  15. Lamam,
    ben inaniyorum ki, sen herseyin ustesinden gelirsin.selamlar

    YanıtlaSil
  16. Bir kurabiye özürlüsü de benim.. Taşa dönen çok kurabiyem olmuştur:) O yüzden bir tek elmalı kurabiye ile anlaşırız:)
    Birde yapımı zahmetlimidir nedir, yoğur, aç, şekil ver, bozmadan tepsiye yerleştir,yakmadan pişir, zor iş gerçekten. Onun yerine el değmeden çırpılan kek yapmak varken:) Madem kurabiye ye'memiz gerekiyor, yapıp yiyeceğiz o halde:)
    Orjinal tarif nereden bulacağız ki şimdi:( Blog arkadaşlarımızdan hazır denenmişleri yapmak varken:)

    YanıtlaSil
  17. Lamacım ellerine sağlık. Bay Lama beğendikten sonra gerisinin önemi yok. :) Hamurunu biraz daha fazla koymak iyi fikir. Görünüşü güzel ben beğendim.:)
    Sevigler...

    YanıtlaSil
  18. Umran Abla,
    TEsekkur ederim, beni utandiriyosun :)

    Pinar,
    Allah icin kekle kurabiyeyi ayn kefeye koyamam. Guzel ,damak tadima uygun kurabiye sut,cay yaninda kekten iyidir bence...
    Degisik tarif bulamazsak uydururuz birseyler artik :D

    Ganne,
    Begendigin icn sevindim, beni tezkin etmek icin soylemedin degil mi:)))

    ****Aynur Bicer Bacim***
    Ben arkadasin o esprisine pek tebessum ettigimi soyleyemeyecegim, o yuzden senin yorumunu da yayinlamadim kusura bakma.
    "Sakaya acigizdir evelallah yapariz,kendimize yapilmasini severiz ama herkesin anlayisi, sInIrI farkli" der Bayan Lama
    HAdi kal saglicakla!

    YanıtlaSil
  19. Merhaba Lama,
    Bende "görüntüyü boşver,tada önem ver" diyenlerdenim.
    Bazen yağdan mıdır nedir? benim kurabiyelerde yayılıyor.
    Mutfak her zaman riskli bir bölge,neyle karşılaşacağımız belli olmuyor.Hiç ummadığımız bir sebepten,tarif tutmayabiliyor.
    Bu ay ki etkinliğe birde en güzel foto gibi bir şey koydular,ben daha çok gerildim,işin yarışmaya dönmesini istemiyorum açıkçası.
    Henüz kurabiye pişirip,etkinliğe hazırlanmadım,hangi tarifi pişireceğimi bile bulamadım.
    Annenin,ablanın ve geleceğin annesi olan senin anneler gününüz kutlu olsun.

    YanıtlaSil
  20. Ayse , Aynur
    Sevgiler :)

    Cok tesekkurler Muhterem,
    bu sefer siirsiz birakmissin ama neyse :P
    Senin de anneler gunun kutlu olsun...

    YanıtlaSil
  21. Teşekkürler muhterem senin ve bütün ANNElerin günü kutlu olsun sevgiyle kalın
    abla lama

    YanıtlaSil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)