14 Mayıs 2007

Iki ayri lezzet ...


Ton Balikli Mor Lahanali Makarna Salatasi
Yarim paket makarna haslanir, suyu suzulur.
Mor lahana tuz ile guzelce ovulur, makarnaya eklenir.
1 kucuk kutu ton baligi konservesi, 2 tepeleme kasik mayonez, 1 kasik zeytinyagi, istenilen baharatlar da ilave edilerek servis yapilir.

Cok kelama hacet yok zaten degil mi, herkesin kendince bir makarna salatasi yapisi vardir...


Firinda Kuskonmaz ve Patates
Amerika'ya geldigimde beri marketlerde "asparagus" sebzesini gorurdum ki Turkcesi "kuskonmaz"mis. Turkiye'de yedigimi de gordugumu de hatirlamiyorum. Halbuki engin mutfak bilgimle hicbir sebze benden kurtulmamistir :))
Gecen gun markette indirim de varken kuskonmaz alip deneyeyim dedim. Internetten tarifler bakindim salata, kizartma, haslama cesit cok :) Tam mevsimi olmasi sebebiyle bloglarda da sikca goruyoruz son donemde. Lama Mutfak'ta ilk siftahi Gulenay'in tarifiyle actik.
Begenilmeme riskini goz onune alarak hem kuskonmaz miktarini az tuttum (resimde goruldugu uzere!) hem de yan bolmeye patates koydum ki bilindik ve sevildik bir lezzet garanti olsun:) Iki bolmeli tabagin faydasi :)
Her iki sebzeyi de zeytinyagi, 1 dis sarmisak, toz kirmizi biber, tuz ve karabiberden olusan sosla karistirip 400 F'de pisirdim.
Bulgur pilavi ve salata ile saglikli bir ogun oldu.
Geriye kalan kuskonmazi da bakalim ne sekilde kullanacagim. Onerilere acigiz :)

Etkinlikte gorusunceye kadar esen kaliniz...

38 yorum:

  1. Lama Hanım'cım ellerine sağlık. Yazmasam da sayfana uğruyorum hep, haberin olsun.
    Kelin ilacı olsa başına sürer diycem:) Kuşkonmazla ne yapılır hiç bir fikrim yok. Ben Safranbolu'da yaşıyorum aslen de Trabzonluyum. İki yörede de kuşkonmaz pek yenmiyor sanırım. Eminim blogcu arkadaşların yine ilginç ve güzel önerileri olur.
    Sayfadaki eflatun lamana da bayıldım. Çok şirin, sahibine çekmiş:)

    YanıtlaSil
  2. Hızına da yetişilemiyor bu hız ne böyle,nerdeyse günde bir kaç tane tarif göreceğiz. Nazar değmesin MAŞAALLAH tu tu KIRKBİR kere MAŞAALAH herkeze slmlar

    YanıtlaSil
  3. merhaba

    1.havuçların şekline bayıldım
    2.ayşem bloga uğuramış kaçmış
    3.neyle meşgül biliyorum sanki ama emin değilim .bu aralar bebide
    diş çıkarıyormuş
    4.lale logosu çok tatlı olmuş
    5.diyer logondan daha çok sevdim
    6.lalelere yorum bırakamamıştım toptan olsun istedim çok güzeller nede olsa yerliler
    7. diyorum ki acaba sizin sokakların bir iki karesini çekmezmisin ?
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. salata çok güzel görünüyor.akşama denemeyeceğim.
    http://www.maviveportakal.blogcu.com

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Canım Lama,

    makarna salatasına mor lahana koymayı hiç düşünmemiştim. Şahane bir fikir verdin.. Süppersin. Denenecek...

    Gelelim kuşkonmazaaaaaaaaaaaa , Ben de Türkiye'de kuşkonmaz yememiş ve kendisiyle hiç karşılaşmamıştım. Geçen sene komşumuzla ovaya gidip kuşkonmazı dalından koparıp sonrada afiyetle yiyince tam benlik olduğunu anladım. Şimdi kuşkonmazı dolaptan eksik etmiyorum.

    Nelerde kullanıyorum. Öncelikle kuşkonmazı kavurup yumurtasını yapıyorum. Çok pratik ama bir o kadar leziz oluyor.. Sonra makarnaya koyuyorum, sonra sebze yemeklerinin içine inik minik doğruyorum. Falaaaaan filaaan :))

    Çok faydalı bir bitki (mi ki yoksa sebze mi demeli) - bilemedim - o yüzden bol bol tüketmeli..

    Sımmsıcak sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Lama, kuşkonmazı hiç fırında yapmadım, tadını merek ettim şimdi.
    En kısa zamanda deyeceğim inşallah.
    Selamlar...

    YanıtlaSil
  7. Hımmm kuşkonmaz ismini duydum ama hiç görmedim yada görmüşümdür bu ne diip almamışımdır.Ben eski kafalı yeni tatlara uzak biriyim :( Napim bizim sülalenin huyu bu!Zaten kabiliyetsizim anca işte sizin gibi hanımcıkların yaptıklarına uzaktan bakıyorum :))Ama makarnayı bu akşam deneyeceğim.Ellerine sağlım lamacım.Ay özlemişim ben galiba bir kaç postunu birden okudum öğlen öğlen ii geldi :D

    YanıtlaSil
  8. Lamacim Ellerine saglik.
    Ama kuskonmazlar icin saglikli oldu demissin de lezzetli ya da lezzetsiz dememissin. Merakla tadi hakkindaki yorumuda bekliyorum. Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Emriye:))
    Demek sen de kuskonmazi bilmeyenlerdensin demek ki bizim ulkemizde yaygin degil...
    O mor lamanin rengi degisebilir yakinda, benden duymus olmayin! :))

    Ablacigim,
    Amin aminnn :)))


    Aynur,
    1-Havuclar da seni sevmis :P
    2-3 Ben de gordum blogunu, hem de Anneler gunu mailini aldim :))
    4- Tesekkurler
    5- Diger logo dedigin :My name is Lama" olan mi? O da sirin ama cok var ortalarda onun gibi, benim gibi ozgun Lama'ya yakisaz degil mi:)
    6-Lalelerin boynu bukuk kaldi zaten yorumsuzluktan :( :)
    7-Bizim sokaklarin resmini... E madem istedin cekeyim bari :) Sokaklara baka baka izimi sureceksin degil mi :)))

    Ay ne kadar uzun yazdim,bak kiymetimi bil!

    YanıtlaSil
  10. Fatma Er,
    Hosgeldin:)Deneyince seversin umarim...

    Zerrin,
    Ben bir :mor: olaraktan mor lahanayi herseye koyabilirim :P
    O yumurtali blogunda var mi???? Nasil yapiyorsun cok merak ettim!!! Ay digerlerini de anlat, anlat! Vatandaas kuskonmazi tarifi ogrensin :D

    Lavantin,
    Baska halini bilmiyorum ama firindaki halini tavsiye edeirm :)

    Huzunbaz,
    Nerelerdesin ozledim cidden sirin hatun :) Oyle uzakta durmakla olmaz, yakinina gideceksin hatta alip yiyeceksin :P

    Nukhet,
    Kem kum ... :) Tadini begendik ama alt yani kalin kisimlari daha cok soymak gerekiyormus galiba, kabuklari ayiklayip yemek zorunda kaldik... E bu ilk deneme idi bu kadr sorun olur degil mi:)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Merhaba Lama
    Makarna çok renkli ve besleyici olmuş eline sağlık. Bende kuşkonmazı daha önce hiç denememiştim. Eğer bulursam hemen deneyeceğim çok merak ettim çünkü. Çokta şifalı olduğunu duymuştum.
    Eline sağlık.

    Hesna

    YanıtlaSil
  12. Lamacım,
    Valla benim tavsiyem sayfama bakman ve yorum bıraktığın tarifi denemen olacak canım :) tabi eğer kıyma seviyorsan.
    Senin kuşkonmazın çok daha hafif ve diyete uygun görünüyor. Ben de bu tarifi denemeliyim sanırım rejimde olmamdan dolayı :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Bu arada ziyaret edemediğim dönemdeki tüm tariflerin ve laleler harika..
    tekrar sevgiler

    YanıtlaSil
  14. Makarnada mor lahana bende yemedim hic,ama kesin deneyecegim görüntüsü harika eminim makrnaylada nefis olmustur.Kuskonmazi bende almanlarin yaptigi gibi tuzlu suda haslayip üstüne özel sosu satiliyor ondan gezdiriyorum öylede hem hafif hemde lezzetli oluyor,ayricada cok sagliliymis almanlar kapis kapis aliyor,eline saglik tariflerin süper

    YanıtlaSil
  15. Canım Lamam, kuşkonmazlı sadece makarna tarifi var blogumda. O da burada: http://misss.blogcu.com/1883411/
    Yayınlanmayı bekleyen birkaç tarif var ama bekliyor.

    Kuşkonmazlı yumurta çok pratik. Eğer donmuşsa, çözüldükten sonra küçük küçük doğrayıp zeytinyağında kavuruyorsun. Sonra tuz karabiber ekelyip üzerine çırpılmış yumurta ve süt ekliyorsun. 2 yumurtaya 1/2 küçük kahve finacanı sütü çırpıyoruz. Bir tarafı piştiğinde üzerine kaşar rendesi koyuyoruz. Afiyetle.. :)))

    Sımsıcak sevgiler lamam ...

    YanıtlaSil
  16. Hesna,
    Umarim Turkiye kuskonmazi daha lezizdir:) Deneyince sonucu bildir bize,
    Sevgiler

    Aynur,
    Aferrrrin, 10 puan :)

    Selen,
    Senin tarif aklimda merak etme:)
    Hayirdir bu ne rejimi? Ihtiyacin var gibi gorunmuyor ama cok kurcalamayayim;) Kolay gelsin...

    Oznur,
    Bu kuskonmazin ozel soyacagi, ozel tenceresi oldugunu okumustum, ozel sosu da var demek! Vay be, ne kuskonmazmis :)

    Zerrin,
    Cevap icin tesekkurler:) Yumurta da hos gibi duruyor, aklimda bulunsun sagolasin :))

    Hepinize gosterdigi ilgisi, paylastigi bilgi ve yalniz birakmadiginiz icin tesekkur ediyorum,
    Sevgiler, hurmetler...

    YanıtlaSil
  17. MASALLAH sekerım muthıs gorunuyorlar.makarna olayına gırmısız yıne :)

    kuskonmaz hic yemedim desem ayıp etmıs olurmuyumm :S
    tadı nası bısııı..ben sebzecı olmadıgım ıcın
    merak etmedım bugune kadar hic ama super gorunuyo yanında patatesle :)
    ellerine saglik..ohhh ;)

    YanıtlaSil
  18. MASALLAH sekerım muthıs gorunuyorlar.makarna olayına gırmısız yıne :)

    kuskonmaz hic yemedim desem ayıp etmıs olurmuyumm :S
    tadı nası bısııı..ben sebzecı olmadıgım ıcın
    merak etmedım bugune kadar hic ama super gorunuyo yanında patatesle :)
    ellerine saglik..ohhh ;)

    YanıtlaSil
  19. Hocam Lamam, ellerine saglik. Asparagus'a kuskonmaz dendigini Selen'in blogundan ogrenmistim. Garip geliyor adi ama Turkcesini kullanmak gerek degil mi? Bir restaurant'ta etin yaninda patatesle birlikte getirmislerdi. Tabi eti ismarlayan ben degildim, bana kenardaki kuskonmazlarin tadina bakmak dustu. Pek begenmemistim ama buralarda mangalda kuskonmaz yapmak pek moda. Senin yaptigina benziyordur tadi sanirim. Ama ben patateslerden alayim lutfen :)

    YanıtlaSil
  20. sevgili lama kuskonmazi firinda denememistim hep suda haslayarak pisirdim ama böylede lezzetli görünüyor ellerine saglik,morlahanali salatayada bayildim sevgiler...

    YanıtlaSil
  21. Iremmmm (bir m de benden olsun :P )
    Eger kuskonmaz yememek ayip,sa dune kadar ben de bu ayibin icindeydim uzulme :)
    Optum sekercim...


    Minik Kus,
    Tum patatesler senin olsun lafi mi olur :)

    Seval,
    Ben de suda haslamadim hic, bugun kalanlari denerim sanirim.
    Sevgiler bizden :)

    Aynur,
    Aldin puanlari gulersin tabii, seni gidi seni...

    YanıtlaSil
  22. Sevgili Lama,
    Ellerine saglik, cok degisik olmus, denemek lazim.
    Sevgilerimi gonderiyor guzel bir hafta diliyorum.

    YanıtlaSil
  23. Lamacığım,
    yine harikalar yaratmışsın ellerine sağlık. hele makarnaya bayıldım rengi çok hoş olmuş ve de farklı. sevgiler

    YanıtlaSil
  24. ayşem dönmüş gözümüz aydın

    YanıtlaSil
  25. Ellerine sağlık lamacım inan süper görünüyor mor turuncu ve beyaz uyumu harika.. ama ben hala o havuçları nasıl öyle dilimledin onu düşünüyorum :)

    YanıtlaSil
  26. sevgili lama,
    salatana bayildim, hele havuclar sahane...
    kuskonmaza gelince...bayilirim, hele simdi almanya'da her yerde var ve misler gibi. rahmetli annemden hic bilmiyorum, o yapmazdi. ama burada müthis güzel tarifler var. bir ara resmini cekip blogumda aciklarim. yesil kuskonmazli da bir makarna tarifim var, arzu edersen gönderebilirim.
    sevgiler,
    canan

    YanıtlaSil
  27. Aybike,
    Ben de sana guzek bir hafta diliyorum. Deneyince begenirsin sanirim,
    Sevgiler

    Sevda,
    Guzel sozlerin icin tesekkurler:)

    Aynur,
    Hemen gidip hosgeldin dedim zaten, haber verdigin icin sagol ;)

    Odul,
    ben de o havuclari ilk Tayvanli arkadasimin yaptigi bir yemekte gormus ve nasil yaptigini bana ogretmesini istemistim. Havucu dilimleyip fazlalik kisimlari bicakla kesiyorsun, sandigimdan kolaymis .Sen de deneyebilirsin:)

    Canan,
    Kuskonmazli makarna ilginc duruyor. Yap da gorelim bir ara :)
    Tesekkurler

    YanıtlaSil
  28. meyvesepeti (beti)17 Mayıs, 2007 07:30

    Lamacim hiç kuşkonmaz yemedim desem bana kızar mısın?

    YanıtlaSil
  29. Sevgili Lama, radyasyon uyarılı havuçlarına bayıldım:)kuşkonmaz ve patates tarifini görünce ise çok sevindim, hep filmlerde gördüğüm bu görüntünün tarifine kavuşmak güzel oldu. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  30. bak burada da bolca yeniyor kuskonmaz adi da "spargel" sosu falan da var, ama ben bir kere denedim, olmadi, attim :) bir kere de senin tarifinle denerim, baktim yine olmuyor, kuskonmazla iliskimi tümden keserim artik :) eline saglik!

    YanıtlaSil
  31. Merhaba Lama,
    Yıllar önce hazır kuşkonmaz çorbası içmiştim ama tadı hoşuma gitmemişti.Bir daha eve almadım ama tazesi nasıl olur merak ettim.
    Makarna harika görünüyor,ellerine sağlık.
    Mor lahanalı,tam Lama usulü olmuş.
    Bence Lamanın rengini değiştirme,tam seni yansıtıyor.
    Blog ismin Lama ve sen mor renkten hoşlanıyorsun.
    Yemlediğimiz zaman saman yerine mantar çıksaydı,tam olurdu.

    YanıtlaSil
  32. Ellerine saglik, mor lahana guzel fikir makarna salatasina,ton baligi ben sevmedigim icin kullanmiyorum ama oglum icin dusunebilirim :)
    evet ben de komsum gibi goruyorum Amerika'dan yazanlari:)

    YanıtlaSil
  33. Ellerine sağlık canım bende bu kuşkonmazı çok merak ediyorum ama denemek kısmet olmadı afiyetler olsun sevgiler...

    YanıtlaSil
  34. Beti,
    Neden kizayim askolsun :)

    Calisan Anne Esra Hanimcigim,
    radyasyon uyarısi mi varmis, nerede :)) ben yildiz sekli gibi dusunmustum, bu kadr becermisim :p

    Rahsan,
    Dersimiz yabanci dil ve sebzeler :)

    Asparagus= spargel= kuskonmaz
    Ogrenmisim degil mi :)

    Muhterem,
    Degisik bir fikir mantar yiyen lama :) Bunnyhero labs yoneticilerine iletmek lazim :P

    New York'tan,
    Normalde cocuklar sevmez,sizin evde durum degisik galiba :)
    Iyi gunler komsu....

    Almula,
    Ben de merak ediyordum, merakimi giderdim, uzunca sure merak etmem :D

    Herkese sevgiler, iyi dileklerimle...

    YanıtlaSil
  35. Alfredo sosa katiyorum ben kuskonmazi. Bol peynirli bir sos yapiyorum illa ki...Ailecek cok seviyoruz.

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  36. Google da Kuskonmaz temizle diye arama yaptim, sen ciktin bayan Lama :) Hayatimda ilk defa yapacagimda bi bakayim dedim bir yerlerini temizliyor kesiyor muyuz? Yoksa ortadan bölüp sadece pişirecek miyiz?
    Simdi acelem var, soganlarim pembelikten kahverengilige donusmeden gitmem lazim ama baktim senin resme anlacagimi anladim...
    neyse ben kactim
    tekrar ellerine saglik
    sevgilerle

    YanıtlaSil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)