07 Mayıs 2007

Turkish cooking class!


Scroll down for English please ;)

Yine bir "Turkish Cooking Class" ile karsinizdayiz...
Tayvan, Guney Kore ve Amerika'dan musterilere pardon arkadaslara bir iki tarif ogretelim dedik. Daha once borek dersinden bahsetmistim :) Ikinci derste de Muhallebi Lokumu ve Hulya'nin Pastane pogacasi yapilmisti. Caliskan Tayvanli ogrenciler ogrendiklerini uyguladilar da digerleri icin aynisini soyleyemegim. Ozelikle borek duskunu Amerikalilar icin... Beraber Turk lokantasina her gidisimizde istah acici olarak mutlaka borek istemeleri, yerken de "Lama'ninki gibi guzel borek hicbir yerde yemedik" demeleri artik vicdan azabi vegil asabiyete sebep oluyor soyleyeyim. Kardesim ogrettik ya nasil yaptigimiz, girin mutfaga yapin aaaa! Ustelik birisine esi "mutlaka borek yap da yiyelim" demis hala yapmamis, benden gunah gitti. Biz de sabah aksam borek uretmiyoruz ki her yapisimda size de getireyim. Hem benim evde gayet istahli bir Bay Lamam var, baskalarinin baylarini , bayanlarini dusunemem ki! Degil mi ama :) Eyvah, Lama sinirlenmis :) Saka sakaaa :))
Arkadaslara bu yazdiklarimi kismen tercuem ettim, arkalarindan konusmuyorum yani :))

Surekli "ne pisirelim, ne pisirecegiz?" diye sorup duruyorlardi, dedim bulun bir tarif onu yapalim. Yedikleri her Turk yemegini, tatlisini sevdikleri icin bir secim yapamadilar. Sarlin'e bloga bak ordan birseyler oner istersen dedim. O da sagolsun Lama Mutfak haricinde bircok siteden oneride bulunmus. Yoook caniiim, niye kiskanayim; hic de bozulmadim zaten... Sadece biraz firca, sitem vb tepkide bulundum hehe :)) Ogrenmeyi istedigi tariflerden biri de laz boregi idi, oldu canim gorursem selam soylerim :) Ben kim laz boregi yapmak kim, hem zaten sevmem ki... hic yemedim ama olsun sevmiyorum iste aaaa :P

Neyse menumuz soyleydi: Sehriye corbasi, Mayali Pogaca ve pide, mis gibi Turk beyaz peyniri, domates ....

Mayali pogacayi daha sonra detayli anlatacagim simdilik tarifi beklenen ekmek, pide ne dersenzi artik, onu yazayim. Aslinda normalde kullandigim mayali hamur... Abartisiz saatlerce ugrastigimiz mayali hamurdan daha cok begenildi, sevinsem mi uzulsem mi bilemedim :)

Herkesin eline oklava, hamur degdi, imece usulu hazirladik herseyi. Boyle misafir agirlamak da baska oluyor. Birlikte pisir, sonra ye :)

En zorlandigimiz kisim zaten hamuru yuvarlak acmakti. -elime 2. kez oklava almis oldum, bilginize-Yemegi yedikten sonra cektik ekmegin resmini aslinda daha iyi sekillenmis yuvarlak ekmeklerimiz vardi :)Ilerde tekrar yaparsam resimi yenilerim, simdlik idare edin...

2 kap of ilik sut+su karisimi
1/3 ckap sivi yag
2 tatli kasigi seker
2 tatli kasigi maya
1 tatli kasigi tuz
4-5 kap kadar un
Susam, corekotu vb
  • Ekmek makinesi ile hamur:
Sirasiyla sut+su+yag; un; seker, maya ve tuzu makinenin haznesine yerlestirin.
"Hamur hazirlama / dough" ayarini secin.
  • Elde hazirlama
Mayayi sivi karisimin icinde cozup kopurtun.
Unu agir agir ekleyip un elenirse daha iyi olur ya bunun icin sevgili suzgecimi kullanirim hep :) hamuru yogurun. 1-2 saat kaar uzeri ortulu, ilik bir ortama mayalanmasini bekleyin.

Arzu edilen sekilde ve buyuklukte hamurlar hazirlayin. Uzerine serptigim susam dokulmesin diye suyla hafifce islattigim fircayi ekmegin uzerine suruyorum.
Normalde mayali hamurlar daha yuksek isida pisiryor saniyorum ama ben 350 F'de pisiriyorum.
Firindan cikar cikmaz yumusaklik ve tazeligini korumasi icin beze sariyorum.

Turkish bread
Ingredients:
2 cups of warm milk+water mixture
1/3 cup of oil
2 tea spons of sugar
2 tea spons of yeast
1 tea spons of salt
Flour ~4-5 cups
Sesame, black seeds, poppy seeds as you wish.

How to prepare:
  • With bread machine:
Put water+milk and oil , add flour.
Add sugar and yeast in the iddle of flour, salt at the corners. (That is the way I get used to, you may use your own way but sugar and yeast should be in direct contact)
Select "dough" option of the machine.
Add some more flour if needed. The dough should not stick to your hands...
  • Without bread machine:
Dissolve sugar and yeast in warm water+milk+oil .
Add the oil and start kneading adding flour slowly.
Let the dough rise for 1-2 hours. Close a cloth or lid to the container and keep it warm.

After the dough rises enough,
Shape small portions of dough into desired shape. A round shape of ~15-20 cm diameter is ideal. -It will be like the bread what we buy from Turkish market or eat at the Turkish restaurant-
If you use sesame seeds, sprinkle seeds onto the shaped dough and then brush with water.
You may use egg white as well. It will keep to hold the sesames and make softer.

I bake at 350 F for ~15 minutes. It does vary from oven to oven so control the heat and baking time.

When they are ready, wrap them in a clean cloth that it will be soft and keep freshness...
Afiyet olsun!

28 yorum:

  1. Merhaba Lama'cım,
    Ellerine sağlık. Eğlenceli bir yemek hazırlığı olmuş.
    Scroll down yaptım ama arkadaşların hakkındaki İngilizce yorumları bulamadım. Sadece tarifinmi İngilizcesi var ne? :)
    Selametle....

    YanıtlaSil
  2. lamanın ablası07 Mayıs, 2007 09:51

    MAŞAALAH MAŞAALAH bakıyorumda uluslararası ahçı olmuşsun öğrenciler de senin gibi becereikli olursa artık gerisini düşünemiyorum bile hepinizin ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. Aman Hocam, bu ne boyle pideler, mayali pogacalar, bir de Turk peyniri. Ben de isterim sekerim, oyle yabancilara sadece olmaz. Bu cooking class cok guzel oluyor da, dedigin gibi tembel cikiyor bazilari. Bizim donem bitti, son gun sordum elemanlara, hangi tarifleri yaptiniz bakalim diye. Borek yapan 2 kisi, baklava deneyen 3 kisi vardi. Ha bi de karniyarik yapmis birisi hepsi bu. Yahu biz size 10 hafta boyunca en az 12 degisik tarif gostermedik mi. Aynen senin dedigin gibi aaaa dedim ben de. Bir de su bloguma bak isi cok sakat soyliyim sana da kulagina kupe olsun. Ben de ilk derste dedim, netten arastirin onereceginiz tarif olursa ve burda pisirebilirsek size anlatip gosterelim. Ikinci hafta birisi email atti, pamuk sekeri diye bir sey gordum internette yapabilir misin diye. Babababa daha neler, dedim kardes pamuk sekeri nasil yapilir bilir misin? Ikinci hafta pat bir email daha Arnavut cigeri nasil yapilir, onu da ogretin. Oldu dedim baska bir arzunuz var mi? Demem o ki, fazla yuz vermeyecek komutayi elden birakmayacaksin, yoksa halimiz harap. Ay ne cok konustum ya, istersen bunu yorum diye yayinlama, ben sana kisa bir yorum daha birakirim :) Allah emeklerinizi bosa cikarmasin Hocam, operim :)

    YanıtlaSil
  4. Lamacım ellerine sağlık. Valla süper bir pide olmuş. Ramazan da bol bol yapmak lazım. Yazdım tarifi kenara. :)
    Turkish cooking class'cılar sizi. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Emriye,
    SAdece Ingilizce tarif var evet:) Ogrencilere adresi verdim, yorum yazarlarsa yorum kisminda olur.Bakalim ;)
    Ilgine tesekkurler

    Ablalarin ablasi,
    Dedign gibi olu insallah.Guveninizi sarsmamaya ugrasagiz,emin olunuz :)

    Aynur Ayse Bicer,
    :))

    Hocam Minik Kusum!
    Sen ogrencilerinden sikayet etme bence!Ne disli,zor yemekler ogretmissiniz oyle karniyarik filan:)
    Ben de ogrenci olsam sinifta kalirdim, yigidi oldur hakkini ver:)
    Siz kalabalik bir grupsunuz saniyorum, Ozlem abla da bahsetmisti, cok da uzun sureli duzenli dersleriniz olmus,basarilarinizin devamini dilerim.
    Ben elden geldigince minicik mutfagimda (Pogacayla ilgili yazida anlayacaksiniz :P)
    maksat muhabbet olsun diye bir iki kez ayarlayabildim sadece:)
    Benim yorum cevabim da cok uzun oldu, odestik :P
    Pamuk sekeri yapmayi bana da sordular, ozel aleti olmadan nasil yapiliyor ogrenirsen soyle olur mu:)


    Ganne,
    Bu tam Ramazan pidesi degil, yabancilari uyutma pidesi hehe :) Ramazan pidesini yeseler ne kadar begenirler tahmin edemiyorum!

    YanıtlaSil
  6. Yukarida link dogru cikmamis
    Pamuk sekeri icin:
    http://lamamutfakta.blogspot.com/2007/01/seker-seker-pamuk-seker.html

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Lama'cigim,
    Ellerine saglik, cok nefis duruyor. Bende geliyorum ders almaya :)
    Sevgiler ve iyi haftalar.

    YanıtlaSil
  8. Ellerinize sağlık Lama ve öğrencileri:) Güzel olmuş pideniz. Merak ettiğim şehriye çorbasını bay Lama'mı yaptı acaba:))

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Lama,
    Aman şiirde yazarmış arkadaşına,
    Seni sayfamda görmek yeter,
    Şiirin çok hoş,çok şeker,
    Şiir işine kafanı takma,boşver.

    Öğretmen olup,derste verirmiş, Bunlar ne şanslı öğrencilermiş,
    Lama'dan dersi dinlemiş,
    Pideler,börekler midelere inmiş...

    YanıtlaSil
  10. lama hanım aşmıssınız kendinizi bakıyorum,öğretmenlige başlamıssınız yemek konusunda.ne diyeyim tam süper olmuş...ellerinize sağlık.afiyet olsun.selamlar.

    YanıtlaSil
  11. merhaba, denemem lazım hemen, elinize sağlık :-)

    YanıtlaSil
  12. Aybike,
    Yok caniiim senin derse filan ihtiyacin yo ki! Sen de orda kendine ogrenciler bul,Teksaslilar faydalansin :)

    Behiye,
    Tarif Bay Lama'nin sehriye corba tarifi ki ama inan ben yaptim ;)

    Muhterem,
    :))

    Suheyla Hanim,
    Koyunun olmadigi yerde keciye Abdurrahman Celebi derlermis ya :) O hesap benim ogretmenlik...

    Yesil Kivi,
    Kolay gelsin,simdiden afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
  13. Siteni yeni kesfettim sayilir, anlatimin cok hos,hep tebessumle okuyorum :)
    Ellerine saglik
    seyma

    YanıtlaSil
  14. Ben ozel aleti var onun, oyle her isteyen evinde yapamaz diyip kurtuldum. Sahsen evde yapilabilir mi onu da bilmiyorum. O pamuk sekeri aletini bulsak yapabiliriz heralde ama nerdeeee... Bir de bisey sorayim hazir aklima gelmisken, buralarda ciger falan satilir mi acaba? Arnuvat cigeri icin de burda ciger bulamayiz diye bahane uydurmustum da :)

    YanıtlaSil
  15. Eline sağlık canım,güzel bir ders olmuş :)

    Selamlar

    YanıtlaSil
  16. günaydin lamacim,masallah Ingilizce-Türkce her dilde calisiyorsun misafirlerine Türk yamekleri tanitman cok hosuma gitti benim komsularimda öyle cok meraklilar yemek falan götürdügümde en ince ayrintisina dek ögrenmek istiyorlar ama seninkiler daha derine gidip yufka falan acmislar size kolay gelsin canim, ekmek nefis olmus ellerinize saglik sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. Lama merhaba.Tu tu maşallah dedirten bir site olmuş gerçekten.Blogda yeniyim imkan oldukça girip sitelere bakabiliyorum.Sizinkide benim için güzel sitelerden biri.Pide güzel görünüyor.Dışarda arkaşlar özlem duyuyorlar,mümkün oldukça yemeklerimizi yaşatıyorlar,özlüyorlar...Ekmek kokusu mis gibidir.Pide de öyledir muhakkak.Pide sanki hep ramazanda yapılırmış sair zamanda olmazmış gibi geliyor insana.Özlüyoruz öyle değilmi.Ev yapımı olan her yiyecek tercihim benim...sevgiler..neriman...daimamutfak.blogsport.com.

    YanıtlaSil
  18. Sevgili Lama'cığım,
    Çok tatlısın,postu okurken sanki karşımdaymışın hissine kapıldım.))

    Aslında bizlerinde imkanı olsada sana orada bir baskın yapsak..))

    Tek kelime ile hem harikasın hemde çok tatlısın çoooook.

    Sanırım gelecek hafta sonu ablanın kapısı çalınır.

    Güzel bir hafta diliyorum canım.Kendine çok iyi bak.

    YanıtlaSil
  19. Eline sağlık, haklısın valla börek yapmak zordur.

    Alttaki lalelere bayıldım, aaay süper fototlar onlar :)

    sevgiler

    YanıtlaSil
  20. Sevgili Lama, ne kadar marifetlisin sen öyle. Bir kaç gün bilgisayarımı eşime kaptırdım ve uzak kaldım, bu arada neler yapmışsın, maşallah.
    Ülke tanıtımına katkı payı filan alıyormusun? Almıyorsan turizm bakanlığını arasammı?

    Sevgiyle ve hoplaya zıplaya kal canım.

    YanıtlaSil
  21. ooo lama isi ilerletmissin, dersler verilir, arkadaslara müsteriler denilir olmus :)) sen zaten ustasin be lamam, ne sanslidir senin elinden yiyen de, ders alan da :) valla!

    YanıtlaSil
  22. New York'tan okuyucum:)
    Hosgeldin.Senin siteni bulamadim, Amerika'daki arkadaslari,kitasal kan bagi olsa gerek :P, kendime daha yakin buluyorum.
    Tekrar gorusmek uzere!

    Minik Kusum,
    Burdaki musluman kasapta bulmustuk...Hatta bir kere aldim ve arkadasin evinde yaptik,yedik.Neden arkadasin evi m? Bay Lama ev kokar diye istemedi de :))))

    Oya,
    Tesekkurler :)

    Yemegim, (Seval, degil mi?)
    E dilimiz dondugunce yapiyoruz iste birseyler:) Sen de tertip et orada imkanin varsa. Hazir yemek yok! Ne kotyum degil mi :P

    Neriman,
    Hosgeldin. Guzel sozlerin icin cok sagol :)

    YanıtlaSil
  23. Gul,
    Oh oh oh dokturmussun sabah sabah :)Opuyorum, sevgiler

    Cilekli Pasta,
    Hosgeldin! Laleler ve borekler... romantik br ikili olmasa da cok hos bir ikili degil mi? :)

    Lavantiiiiiiiiin,
    Bittim ya! O ne guzel dilek oyle hoplaya ziplaya kal, yuzumu guldurdun yahu :)
    Allah rizasi icin calisiyoruz sekerim, paranin lafi m olur.Ama sen arayacagim diyorsan, kiramam seni hehe :)))

    Rahsan,
    O musteri sozu sakadandi, inan bogaz tokluguna calisiyoruz be :)
    Sana da elimle pisirip, elimle yedireyim be guzelim ;)

    YanıtlaSil
  24. Lama
    Sen artik Turk mUtfaginin onemli temsilcilerinden oldun orada Bu calismalara devam edin ne guzel. Ellerinize saglik.Sevgiler

    YanıtlaSil
  25. Nukhet,
    Kendi capimizda- oldukca kucukce bir cap :)- birseyler yapmaya calisiyorum iste ;)
    Tesekkurler

    YanıtlaSil
  26. Pide pek güzel duruyor, gel beni yer dercesine:)
    Dondurma makinesi gerçekten dondurma yapıyormu ya? Benim gonca deniye döner heralde bu makine evde oldukça, dondurma canavarı olaraktan,
    Benim aklıma bir link konusu geldi, bu yaza özel..
    Dondurma Ye...
    Dondurmalı pastalar, tatlılar olabilir di mi?
    Dondurmalı pastalar pek de güzel olur hatta:)

    P.C: I'm here to bring to mind the past:)
    Many kisses and hugs

    YanıtlaSil
  27. Gel de ye o zaman, teklife gerek var mi Pinar'cigim:)

    Senin etkinlik zamani kisin ama dene bu dondurma olayini ;) Yaz kis yenir bence dondurma ve bogazin dayanikliligini artirir, sahsen bende oyledir:)

    Makinemi alayim, ben de dondurmalarmi paylasirim ;)

    YanıtlaSil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)