03 Mayıs 2007

Misafir Agirlamaca...


Amerika'ya dondugumden beri kendi elimle hazirladigim bir tarif koyamadim siteye farkindasinizdir. Yayinlamak istedigim onemli konular!, hazirda bekleyen yazilar var, "Lama bizleri laleyle gulle oyaliyor" diyenler olmasin diye misafir agirlayayim da siteye de koyarim dedim. Haha :))) Saka saka! Simdi misafirlerimden okuyan olur alinir filan :P

Neyse efendim... Ikramlar arasinda iki cesit borek vardi once onlarla baslayalim arzu ederseniz...
Ozlemisiz boregi, en son kac ay once yapmistim hatirlamiyorum bile...

Borek icin genel malzemeler: {2 tepsi borek icin}
Kullandigim olculeri veriyorum,onerilerimi parantez icinde yazdim.

4 numara filo dough yufka (icinde 28 tane var,14er yufka kullanarak iki tepsi borek cikti) Normalde 4 numarayi sadece baklavada,daha kalin olan 7 numarayi borekte kullaniyordum. Bir arkadasim "ben hep onunla yapiyorum" deyince arti kutunun uzerinde tereyag ile yapilan ispanakli borek tarifini de gorunce deneyeyim dedim.)
2 yumurta
1.5 bardak sut
Yarim bardak siviyag (Bu karisimin nerdeyse yarisi artti.Onerim sivi oranini yariya dusurun)
Tuz
Susam

Tavuklu, mantarli Borek
Daha Once gizemli tavuklu mantarli borek yayinlamis, gizemsiz bir borek de yaparim demistim. E gec olsun guc olmasin...

Tavuklu, mantarli borek ici
8 oz(226 gr) mantar (mantarlari dorde boldum)
Haslanmis,didiklenmis bir tavuk gogsu
1 buyuk sogan
2 corba kasigi siviyag
Arzuya gore baharatlar...
Oneri: uzeri icin kasar peyniri
Hazirlanis:
Sogani yagda kavurduktan sonra mantarlari ekleyin.
tavuklari da ekleyip,uzunu baharatini ayarlayin.

Yaglanmis tepsiye yufkalari ikiser ucer koyup aralarini harc ile islatin.
7 adet yufkayi yerlestirdikten sonra tavuklu,mantarli icimizi koyup yufkalari dizmeye devam edelim;)
Tavuk ve mantara kasar cok yakistigi icin uzerine kasar serpme dusuncem vardi. Susamlari kasarlara yer birakacak sekilde serptim :)
350-375F'de 40-50 dakika pisirelim.
Firindan almaya yakin kasarlari,susamdan kalan bosluklara ativerelim:) Ya da kafaniza gore takilin , istediginiz gibi serpin susami kasari ....

Yiyen arkadaslar begendiler, afiyetle yediler. Bol malzemeli oldugu icin cay yanina servis yapilan borekten ote ogun olusturabilecek bir yemek gibi oldu diye dusunmekteyim.Zaten goruntu de borege benzemiyor hele kasar fazla kizardigi icin yukaridaki resimde salca gibi durmus sanki... (bak ya kendi kusuruma aciga vuruyorum, seffaf blog burasi sevgili arkadaslar-
Mesela menu ornegi vereyim :Corba, 5 dilim bu borekten, salata , yogurt. Ne guzel bir ogun degil mi :P

Kiymali Borek

Kiymali borek ici:
2 sogan
Yarim kilo kiyma
1 kasik sivi yag
Tuz ve baharatlar...

Tarife ne hacet, sogan yagda kavrulur, kiyma eklenip kavurma islemi devam eder. Mantarli tavuklu borekteki ayni mantik ile borek hazir edilir. Afiyetle yenir...

30 yorum:

  1. ( evet Lama'cım,gööörüldüğün gibi )
    ( ot,gül,lale yiye yiye bu hale )
    ( geldim.eline sağlık bööörekler de)
    ( nefis göööörünüyor..:)))
    -------------
    .......O
    ........O ^__^
    .........o(oo)\_______
    ...........(__)\------)\/\
    ..............||----w |
    ..............||.....||

    YanıtlaSil
  2. yihuuu,caliskan Lama seni.Ellerine saglik,bu mantarli borek icini deniycem arkadasim,ellerine saglik

    YanıtlaSil
  3. evet geldginden beri bizi gecirtiginin farkindayiz:)nihayet bu tarifle bu farkindalik son buldu Lama'cim.

    Ben Behiye'cigim koymus oldugu dogru tespit sonucu borekci olaraktan,her iki boregede bayilirim.Hemde cok bayilirim.Olsa yesem ne gusel olrudu.Ama gelince olur ha ne dersin Lama'cm.

    ellerine saglik cancim.
    operim

    YanıtlaSil
  4. Hocam masallah, bir suru borek ic malzeme tarifi vermissin. Ah bi de baska sebzelerle, etsiz nasil yapariz onlari versen :P Ispanak ya da patates disinda ne kullanilir ki acaba. Hmm pirasa belki ama hic denemedim. Senin fotograflar da pek guzel gorunuyor. Misafir agirlamaca basariyla sonuclanmis :) Beni de boyle agirliycan di mi? AEO

    YanıtlaSil
  5. En sevdiğim börek kıymalı olan. Eeee kıymalı börek de yapmışsın. Bu durumda bize ne düşer. Tu tu tu maşallah demek düşer. Ellerine sağlık, yiyenlere afiyetler olsun:)

    YanıtlaSil
  6. betül (meyvesepeti)04 Mayıs, 2007 02:07

    ayy süper yaaaa.... muhteşem ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  7. Lamacım bir taşla iki kuş vurmuşsun. Ellerine sağlık. NEfis görünüyor ikisi de. Ben tavuklu börek yapmadım hiç. Deneyeyim ben de. Opuyorum şekerim...

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık. Her iki böreğe de bayılırım. Favorilerimdir. Harika görünüyorlar.
    Sevgiler.....

    YanıtlaSil
  9. börekleri severim
    aybike ve sen coştunuz börek konusunda :))

    YanıtlaSil
  10. Börek poaça olayı tam benlik. Çok severim kendilerini. Ben genelde sadece peynir kullanıyorum ama mantar ve tavuk eti cazip göründü gözüme. Denemekte faide var :)
    İyiki gelmiş misafirlerin

    sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. Lamacım böreğini çok beğendim eline sağlık. you tube deki lama gezintiside çok hoştu doğrusu.

    Hesna

    YanıtlaSil
  12. Arkadaslaaaar,

    Cok tesekkurler hepinize, gune bomba gibi baslattiniz beni yorumlarinizla :)

    Yaman Yaman,
    Kiz o lama mi yoksa mooo'mu anlayamadim ammavelakin cok begendim, bana ithaf edilmis el emegi(ya da klavye emegi) bir sanal resim... Daha once basima gelmemisti, sagol varol!

    Hulyalar'im
    Bence de dene arkadasim cok leziz oldu bu borek ici... Operim arakdasim

    Gulenay'cigim,
    Lafi mi oluur! Gecen sefer salata yap dedin diye lafina uymustum bir dahaki sefere borekler, cheesecake'ler dolduracagim mideni :)))
    Sevgiler canimcimm

    Hocam Minik Kus,
    Elbette! Sen bir gel seni nacil agirlayacagim, ne boreklerle doyuracagim Allah'in izniyle... En kisa zamanda vejeteryan borek ornekleri de sunacagim, bu seferlik kusura bakma;)
    Pirasali boek super oluyor bu arada, Ankara'daki ev sahibimiz yapmisti bir kere, ici bol sogan ve yumurtaliydi.

    YanıtlaSil
  13. Bocuruk,
    Tu tu'lerin icin tesekkur ederim arkadasim :)
    Izmir'e selamlar...

    Betul,
    Cok tesekkur ederim canim, opuyorum..

    Ganne,
    Denemelisin mutlaka tavuklu boregi, begenecegini dusunuyorum.Ben de optum:)

    Pasta Cafe,
    Cok tesekkurler.Boregin her cesidini ben de cok seviyorum.

    YanıtlaSil
  14. Aynur Hanimcigim,
    Cosulmaz mi hic! ;)

    Naile,
    Ya simdi sormasi ayip olmasin ama senin rejime ne oldu bacim ya:) Borek rejim dinlemez degil mi?
    Antep'e sevgiler gonderdim...

    Hesna,
    Lama gezintileri ve borek; super ikili degil mi:)

    YanıtlaSil
  15. Sevgili Lama'cigim,
    Borek harika, harika harika ve harika olmus. Eline, koluna saglik. Sevgilerimi gonderiyor ve iyi hafta sonlari diliyorum.

    YanıtlaSil
  16. birde soylemedne gecemiycem,bu beyaz borek yaptigin kabini cok begendim,bende istiyroum bunlardan,temizlemek cok kolay oluyor,bilgine bak,puanlarimi topalarsam belki bir gun..

    YanıtlaSil
  17. Tarifler süper de gizemli gizemsiz olanlar bir dehalık örneği adeta;)Yani ne diyeceğimi bilemedim.Lama farkı bu işte.....)))))))

    YanıtlaSil
  18. Aybike,
    cok sagol harika mesajin icin :D

    Hulyalar'im yaaa,
    kenarindan nasil da anlamissin tepsinin ne oldugunu :)tu tu tu sana!
    Ama haklisin o stoneware'ler kolay temizleniyor bana da arkadasim Fikriye'den hediyeydi sagolsun.
    Mesaj alinmistir, tamam :D

    Hulya,
    Simartiyorsunuz beni kuzum, reca ederim...
    Boyle iki Hulya pespese yorum yazinca cok hosuma gidiyor inanin ,devammm :))

    YanıtlaSil
  19. O kıymalı böreğin üzerindeki susam olayım :))))

    Offf çok güzel iki börekte nefis...

    YanıtlaSil
  20. ben rejimdeyim, böyle birsey kesinlikle yapmam, yaparsan yerim ama, iyi günler :)

    YanıtlaSil
  21. Çok güzel gözüküyorlar. Çıtır, çıtır . Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  22. Lamacığım,ne muhteşem bir börek olmuç iyiki üstünü çok kızartmışşsın:) çok güzel görünüyor.Ellerine sağlık yiyenlere afiyetler olsun.
    Seni yanaklarından çok öpüyorum.
    Sevgilerimle.(gelinini hiç görmyen)görümce:))

    YanıtlaSil
  23. Merhaba sevgili Lama,böreklerin ikisi de harika, hem mantar ve tavuk,hem de kiymali.Görüntü mükemmel olmus,tatlar da tabiiki süperdir,sevgiler.

    YanıtlaSil
  24. Zerrin!
    Boyle bir dilek ne gordum ne duydum, ozelsin vesselam:) Bence o borek senin midende dursun, sen onun uzerinde olacagina ;
    Afiyetle

    Rahsan'cigim,
    abi i yaparim lafi mi olur :) Bu boreklerin rejiem zarari yok merak etme sen :D

    Ozlem,
    Tesekkur ederim :)

    Hayat Ablam,
    Mervis Hanim'in sosyete mantisi yannda bunun lafi mi olur :)

    Kizilcik Surubu,
    Ismin bana kizilcik sopasini hatirlatti, eskiden okullarda cocuklar oyle dovulur diye cok korkuttular bizi galiba, bilinc altima yerlesmis... Senin gibi cici arkadas ve blogu fikrimi degistirmeme vesile olacaktir,
    Sukranlarimi sunarim ;)

    YanıtlaSil
  25. Lamacim
    Ben de bu hatun Turkiyeden geldi getirmistir yufkalari diyorum ki oradakileri kullandigini okudum. Yoksa sen yufka tasimayi biraktin mi artik. Ellerine saglik, benim de derin dondurucumda yufka var yapsam mi ne yapsam. Sevgiler

    YanıtlaSil
  26. sevgili lama,
    öncelikle tesekkürler ziyaretine ben seni tanimiyormuyum? taniyorum tabiki blog dünyasi sonrada blogger dünyasinin bir numarali ismisin sen :)) mantarli tavuklu börege gelince nefis olmus bayildim ellerin dert görmesin güzel bir hafta gecirmeni diliyorum kucak dolusu sevgiler ....

    YanıtlaSil
  27. Börek çok iyi görünüyor Lama'cım. Kıymalı da, mantarlı da tam bana göre :) Ellerine sağlık. Sevgiler

    YanıtlaSil
  28. Sevgili Lama,

    Ziyaretine tesekkur ederim.. Soruna gelince "duzeltilmis yas" premature bebegin dogum tarihine gore adlandirilmis yas demektir.. Normalde dogum haftas 40 ancak benimkiler 26 haftada dogduklari icin, duzeltilmis yas kullanilmakta..

    Bu arada cok inceleme firsati bulamasam da biraz bakindim blogunda, bir defa manzaraniza bayildim, ikincisi de su mantarli borek enfes :)

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  29. Yahu ben bi turlu fillo'dan tepsi boregi tutturamiyorum. Aylardir deniyorum lakin bosuna...Her turlu tarifi/oneriyi denedim, beceremedim bi turlu. Boyle guzel guzel resimleri gorunce hosuma gitti.

    Kolay gelsin...

    YanıtlaSil
  30. Bukhet,
    Hayir Turkiye'den hic yufka getirmedim :( sen de degerlendir su dondurucudakileri artik:)

    Yemegim Seval,
    AY o ne gusel sozler oyle :))
    Sevgiler bizden

    Seda,
    Tesekkur ederim...

    Tulay,
    Cevabin ve ince yorumun icin tesekkurler

    Cagla,
    AYni yufkayi kullayorsun, tarife de dikkat ediyorsundur eminim, acaba neden olmuyor?Senin bu borek sorununu nasil cozsek ki?En iyis gel bende yiyelim:)
    Sana da kolay gelsin...

    YanıtlaSil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)