17 Ekim 2006 Salı

Ye#15 :Limonlu pasta

Ye Etkinliklerine ev sahibeligi yapan arkadaslar kesinlikle cok yerinde tercihler yapilyorlar tipki bu ayki evsahibemiz Dersadet gibi! Bayram yaklasirken herkesin istahini acacak, bayram misafirlerine ikram secenegini artiracak tatlilar....

"Doktora gidersen 7 gunde , gitmezsen bir haftada gecer" cinsi bir sogukalginligim var saniyordum ama 10. gununde hala biraz rahatsiz hissediyorum. Halsiz oldugum icin cok fazla mutfaga giremiyorum dogal olrak. etkinligi kacirmayayim diye de elde hazir olan yayinlanmai bekleyen bir tarifi paylasiyorum sizlerle.Daha once bir kac yazida bahsi gecmisti hatta tarif sornlar olmustu "Misket limonu tarti" olarak Turkcelestirdigim "Key lime pie". Ben misket limonu degil ,limon kullanarak yaptigim ve ismini kisaca limonlu pasta koydum. Misket limonunun daha acimsi bir tadi var cok hosumuza gitmedi...Gorunusu cok hos aslinda minik minik yesil limoncuklar...benim tercihim degil ama salatada corbada limon yerine kullananlar var.
Not: Eger limonlu tatlari,eksiyi cok sevmiyorsaniz ,bu tatli size gore degil uyarayim :)Tecrube ettim de :))
Malzemeler
1 su bardagi su
1 limon suyu ve kabugunun rendesi
1 corba kasigi tepeleme un
1 cay bardagi toz seker
ayricaaa Vanilya ve bir kasik kadar margarin
Yapilis
Ilk dort malzemeyi puding gibi orta ateste pisirin , ocaktan indirmeye yakin vanilya ve margarini ekleyin.
Pastanin tabani icin ya hazir "pie crust" kullanabilirsiniz(Turkiye'de var mi bilmiyorum acikcasi) ya da biskuviden hazirlanayabilirsiniz.

~Biskuviden taban hazirlamak icin :Sade ya da limonlu biskuviyi ufalayip icine yereyag katarak pastayi yapacaginiz kucuk bir tepsiye elinizle sikistirarak yerlestirin.Firinda 10 dakika kadar 120 C/250 F'de pisirin.

Tabanin icine limonlu karisimi dokun, uzerini krem santi ile susleyerek buzlukta 2 saat kadar tutun. Servise hazirdir!
Ozellikle yaz icin ideal,hafif bir tatli oluyor ,biz bol bol yedik.

~Isterseniz limonlu muhallebiyi puding gibi de servis yapabilirsiniz (icine biraz biskuvi atilabilir degisiklik olsun diye).Yegenlerim severek yemislerdi.Zaten evde sadece onlar ve abim yedi , dedim ya limonlu herkese hitap etmiyor..
~Portakallisini da denemek aklimda su yerine portakal suyu,limon yerine portakal kullanarak...

Ekleme: Biskuvili bir pasta yapip, sira sira dosediginiz iki kat biskuvilerin uzerine bu limonlu pudingi surebilirsiniz. Adinin seffaf pasta olmasini uygun goruyorum cunku rengi acik oldugu icin biskuvilerin uzerinde transparan bir ortu gibi duruyor :D

15 yorum:

  1. Himmm hasta hasta C vitaminli iyi gider diyecektim ama C vitamini kaynayinca ucar degil mi? Ben tuttum bu tatliyi, yani sevdim :p O dedigin crust li seyden yok burada, varsa da vegeterian takilmiyordur :( (domuz fobim var da !) Evde yapmak lazim, yan komsularin boyle bir tarifi vardi, goncasi yapmis hemi de biz yemege gittigimizde sundular, tarif istedim ama karambole geldi sanirim :( Eh benim uyku saati gelmis, laf yetistirecegime birseyler atistirip uyusam iyi olacak sanirim... Bu arada Zuhal Hanim ile Yemek Bloglarinin alakasi nedir ben cozebilemedim ? Yani Zuhal haniminki de yemek blogu anlastik bu konuda da , o amblem ile farkli yerlerde olmalilar aslinda degil mi?

    YanıtlaSil
  2. Ya Lamacigim, su senin en sevdigim filmi gordum de kimlik kisminda, bir bakayim dedim...Cok sekermis :))) Lama Lama chesse cake lama :P

    YanıtlaSil
  3. Ginali Kekliim,
    o dedigin fobiden bende de var ama Amerikada sanirim sizden daha sansliyiz soyleki: Yaudilerin de ayni fobisi oldugu icin ve onlarin burada cok sozu gectigi icin bir cok urunun "kosher" damgasi var yani pork free.Gonul arahtligiyla yiyoruz.Biskuvili crust dene istersen.Tamamen el yapimi bir tarif vardi unuttum nasil oldugunu bulursam yazarim.
    Debugger gibi hanimsin masAlllah,sitedeki tum teknik hatalari buluyorsun sagol :)O zuhal hanimla yemek bloglarinin alakasi bazi bilgisayarlarda oyle gorunuyor,benimkinde ayri ayrilar mesela...Bugun ofiste bana da yamuk gorundu Yerini degistireyim bari...
    Haklisin,o klip cidden cok cici.Bana "lama" adini takan bacim Nikol bulmustu bu videoyu saolsun:)

    YanıtlaSil
  4. Lamamutfaktahanımcığım,limonlu tatlınınz bana pek uygun.Limonu çok severim çünki(bkz.blog adı)Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Ya bu tatlı çok güzel. Ben de limon tatlısı yapmıştım bi kere. Her yiyen bayılmıştı da şu "yaz günü" için uygun tatlı kısmını anlamadım... Ne yaz günüsüüüü!!! Ben bugün yağmur suyunun içinde boğuluyodum biliyomusssuuuooon? Ama sen hep böyle yapıyosssuuuoooonnn!!!
    Sanırım Burhan abiyi daha az izlemeliyim:))

    YanıtlaSil
  6. Munevver hanimcigim,
    limon guzeldir limonu sevelim :) Tabi sizin sevginiz bizimkinden daha genis:) Ben de lamalari cok seviyorum demek ki!

    Kardesim Seyma,
    Ben napmisim yaaaa??? Bak koskoca lama ablayla oyle konusma bakim...Seni gidi seni...Biz de burda gunluk guneslik diiliz heralde dimi?Yazin cok yemisitk onu vurguladik sekerim cik cik cik
    Burhan abini de tanimioum ayrica

    YanıtlaSil
  7. Öncelikle gecmis olsun,pastnizda harika olmusben eksili tatli seyleri daha cok yerim,tam benlik bir pasta olmus denemek lazim,ellerinize saglik.
    www.blogcu.com/baharcicegi/

    YanıtlaSil
  8. Hosgeldin Oznur
    Begendigine sevindim. Yapilisi kolay(zor olsa ben de yapmazdim zaten:P) birgun dene derim.
    Gorusmek uzere

    YanıtlaSil
  9. Aaa, tabi oralarda yoktur ki? Avrupa Yakasında var ya Burhan abi, ben onu demiştim:)

    YanıtlaSil
  10. Hala sozumdeyim, tanimiorum Burhan abini:)) Bizim burasi Amerika ama bir tv'imiz bile yok inan:))
    sen Bay Lama'li yazidaki yorumlari okuyup cvp yaz derim Seymacigim,arkandan is ceviriyoruz haberin ola!
    Oprum kardesim

    YanıtlaSil
  11. Heyy bişey söyleyeceğiimm, aylardann beridir mutfağa girip bi yumurta bile kırmamışken(böyle derler ya) sizleri gördükten sonra bende artık iyi bi aşçı olmaya karar verdimm, başta da lamayı tabii... limonlu pasta değil belki ama portakallısınu deneyebilirimmm, haa bi de lammaaa sen cok usta olmussun yaban ellere gittin gideli yaa, burda sadece makarna yapardın bana ;)
    Ve inşallah da iyi olmuşsundur geçtimi hastalığınnnn
    Seni yeniden yepyeni tariflerle mutfakta görmek istiyoruz.
    Sevgilerr

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Lama'cığım,
    Canım harika olmuş ellerine sağlık..Tam bizlik bu limonlu afiyetle yerdik ama iftardan sonra
    hani nerde..))Bayramdan sonraya hevesimi saklıyorum inşallah deneyeceklerim arasında bu tarifde olacak.Ellerine sağlık,etkinliğin hayırlı olsun canım..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  13. Tugbacigim,
    Ustalik filan yok da karaliyoruz iste mutfak defterimize birseyler :)-ne edebi oldu di mi??
    Senin de guzel seyler yapacagina hic suphem yok,yeter ki mutfaga gir! Hatta birgun senden "ozel" salcali makarna tarifini isteyip yayinlarim belki,halk yararlansin :P

    Gul hanimcim,
    Bayramdan sonra denecenekler o kadar artti ki obur Ramazan'a kadar yeter degil mi:))

    YanıtlaSil
  14. ellerine saglik. Cok guzel gorunuyorlar, bende bi ara deniyecegim senin bu tarifleri, bajalim seninki kadar guzel olcak mi?

    YanıtlaSil
  15. Onca kisi degisik degisik tarifleri deneyecegim dedi,kimseden ses cikmadi!
    ya denediler cok begendiler dilleri tutuldu:))
    ya denediler begenmediler soylemeye utaniyorlar :P
    ya da denemediler :(((
    Senin sonucunu bekliyorum Sweety, sen yaparim dedn mi yaparsin :))

    Afiyet olsun

    YanıtlaSil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)