29 Eylül 2007

Baslik bulamadim :)

On not: Bilgisayara zarari dokunmaycak kucuk bir resim programi yukleyip collage yapmak istedim, sagolsun para odemeden deneme versiyonunu kulladigimi cumle aleme yayiyor baksaniza! Insan resmin ortasina oyle yazar mi? kenarina yaz bari :D Inat olsun , utanmayacagim yayinliyorum!

Ekleme: Sagolsun yorumlarda Isitme Kaybi bir program tavsiyesinde bulunmus, denedim sonucu burada , ne dersiniz??

Cidden baslik bulamadim... Son gunlerde ne yaptigimi ve yapmadigimi yazacagim sanirim.
Oncelikle yemek yapmadim cunku pazartesinden beri hep disarida idik iftar icin, bir kac gun daha da yokuz:)
Sali , carsamba gunleri okuldaki musluman ogrenci derneginin (MSA= Muslim Student Association) iftarina katildik. Uc yildir ilk kez gidiyoruz. Amerikali bir arkadasim bu sene yonetim kurulunda, onun da etkisiyle , yeni yuzler goruruz arkadasla ediniriz diye gittik ve edindik hem de Turk :) Her hafta uc aksam duzenlenecek bu iftarlar ve her hafta baska bir ulkenin mutfagindan yemekler servis edilecek. Bu hafta Somali mutfagi idi. Bildigimiz, severek guvenerek yedigimiz bir lokantadan gelmisti yemekler yine severek yedik :)

Persembe aksam bir arkadasimiz davet etmisti. Pilav ve salata oyle guzeldi ki "baska sey yapmasan olurmus" dedim cunku diger yemekleri gozum gormedi, gerci bezelye de cok guzel olmustu onu da gordum :) Pazar gunu TAACO( Turkish American Association of Central Ohio) iftari var. Onceki senelerde Turkler'in toplu iftarlarimiz daha fazla olurdu, bu sene henuz ilk.

Pazartesi icin planimiz yok davetlere acigiz :) "Evinde otur da, kendin pisir, kendin ye" diyorsaniz da anlayisla karsilarim :P

Simdi gelelim ortasi muhurlu resimdeki mamalara.Ispanak haric hepsi eskilerden kalma..

Ispanak, kurtarma operasyonu cercevesinde pisirildi. Hafta ici bazi arkadaslarimi iftarda agirlayacaktim kismet olmadi. Iclerinde vejeteryan oldugu icin sebze agirlikli menu dusunmustum, ispanagi da onu dusunerek almistim. Bay Lama ispanak sevmiyormus, ispanagin hepsi bana kaldi afiyetle yedim:)
Ramazanda kokulu sogan, sarmisak turevlerini kullanmadigimiz icin taze sogan dolapta durmakta idi ,onu da kurtarmak icin soyel bir ispanak kavurmasi yaptim:
Ince ince dogranmis taze sogani yagda kavurdum, biraz salca da tabi (domates daha iyi olurdu ama yoktu ). Onceden haslanmis koyun etinden de biraz kattim, sonra ispanaklari ilave ettim. Seviyorum ispanagi ben :) Kucuklugumden beri yasadigim :limonlu mu, yogurtlu mu ikilemini yasadim ve gordugunuz uzere yogurtlu tukettim :)

Piramit pasta, klasik biskuvi ve pudingle yapilan pastalardan, ortasi muzlu.

Sag ustteki ise Lama denemesi "tamamen firinda pisirilmis" firin makarna. Tamamen firinda pisirilmis demek, makarnayi haslamadan cigden koydum demek oluyor :) Firinda pilav gibi makarnanin uzerine kaynar su ilave ettim uzerini asacak kadar yarim paket makarnaya bir litre idi sanirim (2. denememde miktarini tam ayarlayamadigim icin biraz kuru oldu ama bu ilk deneme gercekten iyiydi!) Biraz yag ve tuz da katildi tabi. Pistikten sonra da kasar rendesi...

Sag altta salcali soslu marine edilmis firinda tavuk. O da cigden :) On islem yok, makarna cigden piser de tavuk pisse ne olur? :) E Lama tembelliginin sInIri yok!

Simdilik bu kadar sanirim, yine yeni bir yaziyla bulusuncaya kadar esen kaliniz. Sofralariniz bereketli, afiyetli olsun efendim...

28 Eylül 2007

Kilis Tava

Bu yemegi ilk yaptigimda Kilis'i tavayi, Kilis tavayi bilmezdim. Tembellikten kofteyi tepsiye doseyip yapmistim :)
daha bilincli bu denemede Hunerli Bayan Muge'nin kilis tava tarifinden ve Limonlu Kek Neval'den faydalandim.

180-190 derecede pisirdim.
Ve itiraf ediyorum, biber katmadim!

25 Eylül 2007

Blogspot'a davet!


Sevgili ucretsiz blog programi kullanan arkadaslar ,

Tam detaylarini bilmiyorum ama Turkiye'den wordpress'e girisim engellenmis.
Blogcu.com zaten malum, siteye tikliyorsunuz, bekliyor bekliyor acamiyor; bugun beeeembeyaz sayfa ile karsimdaydi.Kullanicilari surekli yapim calismalri vs diyor, memnuniyetsizliklerini belirtiyor. Ben de memnuniyetsizligimi bildiyorum, ulasamiyorum arkadaslarima, aaaa~

E peki neden hala blogspot'a gelmiyorsunuz?

Zaten bir cok arkadas gecti blogspot'a : Ufuk Hanim, Suheyla, Seda, Yaman Ayse , Nazife aklima ilk gelenler...
Hadi sizi de bekliyoruz ;)

not1:
Allah sizi inandirsin, reklam, tanitim parasi almadim, icimden geldi de bu daveti yapiyorum :) Kullananlar memnun, siz de memnun olun istedim....
not 2:
yukarida ki kuzucuk blogspot'tan blogcu'ya gecen nadir arkadaslardan meyve sepeti Betul'un bana yillar once hediyesi idi, adi Kaymak ;)
Fotografci Gulnihal

17 Eylül 2007

Ye# 26 Aperatifler ve Mezeler


Samsun'daki temsilcilerimizden Serpil, blog dunyasina hizli bir giris yapip etkinlik sahibesi oldu, onu yalniz birakmak olmaz :)

Cok sevilen ve bloglarda da cok fazla yer verilen patlican salatasinin ramazan versiyonu ile karsinizda Lama. Bastan "Ramazan versiyonu" oldugunu belirteyim de sonradan neden sarmisak yok bunun icinde! demeyesiniz. Keisnlikle enfes tat katiyor ama iftardan sonra camiye gidecekler mis koku! ile rahatsiz etmesin cemaati degil mi ;)

Domates soslu Patlican Salatasi

Patlican(lar)i soyup aluminyum folyoya sariyoruz, ocagin ustunde koku ,duman, kir olmadan kozluyoruz. Nedense kozlenmis patlicani soymak cok zor geliyor o yuzden bu sefer kabuklari onceden soydum :)
Bicak ile patlicani minik minik parcalayip ya da Bay Lama'nin favorsi mutfak gerecei patates ezicisi ile, patlicanlari ezebilirsiniz! limon,nar eksisi, tuz ile karistiriyoruz. Kaseye koyup servis tabagina aliyor, yagda alazladigimiz domates sosu ile servis yapiyoruz.

10 Eylül 2007

Degis-tokus Keki :)


Degis- tokus kurabiyesi oluyor da keki olmaz mi? Olur ,olur :) Arasina kremsanti konur hatta ve hatta ustune cikolata sos ve hindistan cevizi ... Cayin yanina afiyetler yenir :)

07 Eylül 2007

Severim....


Selen Oooretmenim, Hadi Lama artik yeni mutfagina girsin demis, inanin giriyorum. Hem de oyle bir giriyorum ki! Misafirin gelmesine azicik bir sure kala paldir kuldur giriyorum dolayisiya sizlerle paylasmak icin resim cekmeye firsatim olmuyor ama macera, heyecan ,gerilim derseniz bolbol :))) Sakin sakin yemek yapacagim ve hatta resim cekecegim ana kadar bir blogsal gorevimi yerine getirerek karsinizdayim.

Gazoz Agaci yeni bir oyun baslatmis ,haydi gel sen de oyna dedi:) Ne zamandir yoktu boyle mimlemeler, sobeler , ozlemisim sanirim :)

Severim istenmeyen posta (junk mail) klasorunde tanidik kisilerden mailler bulmayi....

Severim alelacele ciktigim evime geri dondugumde, onu duzenli ve temiz bulmayi...
(Bu nasil oluyor derseniz degisik secenekler mevcut. Ornegin, evden cikmadan temizliyorsunuz ki hic tasvip etmiyoruz bu secenegi :P Ya da baska birisi sizin icin temizliyor ki baska birisinin bu secenegi hic mi hic tasvip etmedigine emin olabilirsiniz :P :P Ya da sizin yoklugunuzda eve sihirli bir degnek degiyor ki "ruyalarda gorursun" soylemlerinize katiliyorum :P :P:P )

Severim sanatsal meyveleri, sebzeleri....
(Dam ustunde saksagan ,vur beline kazmayi? Resimdeki karpuzun kulaklarini cnlatmak icin yazdim inanin :D)

Ben de simdi kimlere mi soruyorum neler sevdiklerini?

Bu oyun vesilesiyle belki sesini duyariz diye Naile'ye,Eski yurt arkadasim Ganne'ye, lise arkadasim Betul'e ve son olarak yine bir Antepli Lavantin'e soruyorum :)

Hep sevdiginiz seylerle karsilasmaniz dilegiye guzel bir cuma gunu ve hafta sonu diliyorum....

05 Eylül 2007

En guzel Sarma....


Bir aci kahvenin kirk yil hatiri varsa haydi siz hesaplayin bu sarmalarin kac yil hatiri vardir?

Daha once hic sarma yapmamis bir arkadasiniz, sevgiyle, ilgiyle ve ozenle sadece sizin icin emek vermis, yapmissa bu sarmalari 40 yil yeter mi hic? Hatta su fani dunyanin kisacik hayati yeter mi ....

01 Eylül 2007

Mor cicekli evin kapilari acildi :)


Artik iyice mutfaga girmeye baslayinca, ufak tefek davetler de basladi:) Oncelikle kendi kendime yeni eve hosgeldim partisi duzenledim :P
Partide 5 farkli ulkeden (tek Turk bendim :P), uyruktan kisi vardi, cokulusal bir topluluktu yani. Hatta Amerikali arkadas haricinde herkesin Ingilizce'ye ek baska bir ortak ikinci dili vardi ki ,ara sira birileri konustu digerleri onlara bakti :)
Yeni firinla ilk denemem Damla'da gordugum "cikolatali Ingiliz keki" oldu. En buyuk borcamimi kullanmama ragmen hamur cok fazla oldugu icin Damla'ninkiler gibi zarif olmadilar itiraf edeyim :) ( Iyi olmadigi belli resim de cekmemissin zaten demeyin cunku 7'de gelecek misafir icin 5.15'te mutfaga girince degil resim cekecek etrafi toplayacak vakit bile kalmadi, bu da ders olsun :D) Neyse iste kek cok oldu partideki arkadaslardan artti, esimin arkadaslarina gitti hatta daha sonra bulustugum arkadaslara bile yetti :D (ayni gun icinde oldu bunlar hep taze taze, merak etmeyin)
Ust resimdeki salata ise ilk gordugumden beri deneyeyim dedigim, yeni kismet olan Portakal Agaci'ndan krem peynirli patates salatasi. Ben peynir miktarini fazla tuttum, yogurt, mayonez, zeytinyagi ,tuz , kimyon ve karabiber kullandim.
Ve resimde " ben burdayim" diyen cicegimiz :) Amerikali bir arkadas ( burada ve burada bahsi gecen ogrencilerden :) ) bir ziyaretinde vazoda taze cicekleri gorunce , kim aldi ,ozel bir gun mu flan diye sormustu. Ben de Bay Lama aldi, ara sira boyle cicek alir deyince pek sasirdilar. Amerikali esler ya yildonumu gibi ozel gunlerde ya da bir tartisma sorun oldugunda cicek ile gelirlermis evlerine. Benim cevabim gayet netti : " Sorun olunca cicek almaz, cicek almazsa sorun olur! Cadi miyim yoksa :D
Boylelikle cicek sevdigimi ogrenmisti ya gelirken de morlu morlu bu cici cicegi getirmis.

Gecenki yazida soruya "kolay" dememin sebebi ,kapidaki cicegin mor olmasi idi ama o resimde tam anlasilmamis. Yakin plandan resmini ekleyecegim en kisa surede ;)

Mor cicekli ev, Ramazan hazirliginda ve misafirleri agirlamaya hazir!

Sevgiler....

Turkish Night: Asurah/ Noah's Pudding



Turkish Asure/Asurah/Noah's Pudding
It is very common to cook asure in Turkiye in the first month of lunar calendar.
The story of this desert is as follows: When Prophet Noah’s ark came to rest on Mount Ararat ,they didnot enough food so they put everything they had together and coked asure!
It is believed that cooking asure will bring blessings to the household during that year.
We share it with neighbors and friends as much as possible and spread the joy!

Of course you can prepare and enjoy it anytime you want so I picked "asure"as my recipe for "Turkish Night"!
For more exciting,cool, delicious, mouth watering, yummy etc. Turkish recipes, do not forget to visit "I love Turkish Food" blog! Thanks Minik Kus and Yaman Ayse for your effort! We love Turkish Food and we love you you, too :)

Here is a basic recipe:

Ingredients:

1 cup* wheat,
1 cup chick peas,
1 cup garbanzo beans,
1 cup raisins,
5 cups sugar, water (enough to cover)

Almonds, peanuts
Dried apricots, figs, or any dry fruit and nuts as desired
Apple,orange,orange peels if desired

Topping: walnuts, cinnamon,almonds,pomegranate etc

*Actually the amount and ingredient totally depend on your choice. The more types of ingredients you have ,the richer you asure is :) "40" is believed to be the critical number such that if you have 40 types of ingredients, it is the best ;) So do not limit yourself!

How to prepare Asure /Noah's Pudding?

Soak wheat, chick peas and garbanzo beans in water overnight.
Boil them in seperate pans. (You can use canned chick peas and beans).

After they are cooked ,mix them in one big pot and add dry fruits and nuts that remained in water for while and cut into small pieces.
Add to mixture along with sugar and boil for additional 10-15 minutes.
Serve with toppings
*You can add more/less water and/or sugar depending on your preference

Afiyet Olsun!