12 Aralık 2010 Pazar

Cok guzel bir tavuk yemegi

Gonlu guzel, kendi  guzel islak kekimizden sonra Portakal Agaci'ndan bir tarifle yayinimiza devam ediyoruz. Asil kaynagi Flickr'den sukrangununden artan hindi etini degerlendirmek amacli " Turkey a la King a la Alyss"i Kremalı ve Mantarlı Tavuk diye adlandirmis Hatice bu yemegi ama ben ne diyecegimi tam bilemedi. Mantar kullanmadigim icin mantarli kismini attim, kremali tavuk deyince de hazir kremali tariflerle karisir diye dusundum. Cok lezzetli bu sos, soganli besamel sos aslinda. Ama besamel soslu genel tariflerden onemli bir farki once sos hazirlaniyor, tavuk icine katiliyor.
Davet menuleri icin de uygun, on hazirliga gerek yok,tek bir tencerede pisiyor  oyuzden de kolay ve pratik bir tarif. Ne zamandir yapmamistim, tekrar denedigime cok sevindim , tavsiye ederim
Uzun bu giristen sonra, yaptigim haliyle "Cok guzel bir tavuk yemegi" :)
Malzemeler
Fotografta gorulen bol kepce servis ile 5 kisilik. Parantez icindekiler orjinal tarifteki malzemeler.
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 sogan (yarım bardak doğranmış soğan veya 10 adet arpacık soğan)
  • 1 orta boy, kup kup dogranmis patates (2 bardak doğranmış mantar)
  • T uz,karabiber, kekik
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 bardak tavuk suyu (veya su)
  • 1 bardak süt
  • 2 bardak doğranmış pismemis tavuk eti 
  • bir avuç bezelye (dondurulmuş veya konserve de olur)
Hazırlanması
  1. Tereyağını eritin. Soğanları ekleyin. Soğanlar yumuşayınca patatesi ilave edin. 
  2. Patatesi de ekleyipbiraz daha pişirin ve unu serpin. Birkaç dakika kavurun. 
  3. Tavuk suyunu ve sütü ekleyin. Ateşi biraz arttırıp karıştırarak unla iyice karışmasını sağlayın. Tavuğu da katinca, ateşi kısıp kremanın koyulaşmasını ve etin pişmesini sağlayın. 
  4. Dondurulmus bezelyeleri ve baharatlari tavuklar biraz pistikten sonra ekledim .
  5. Tadını kontrol edip tuzunu ve karabiberini ayarlayın.
Notlar:
"Soganli besamel sosu" degisik yemeklerde de kullanabilirsiniz.
Yorumlarda soruldugu icin belirtmek istedim haslanmis tavuk da kullanabilirsiniz tabi, pisme suresi dusecektir. Ama ne gerek var, boyle de gayet guzel pisiyor :)
Dibi hafif tutarsa daha leziz oluyor:)
Bezelyeyi es gecebilirsiniz.
Patates cok yakisti ama mantarlisi da guzeldir eminim.
Defne yapragi da atacagim bir sonraki sefere.
Bir ekleme daha: Firin yemegi haline de getirebilirsiniz. Haslanmis tavuk (hatta et, sebze) uzerien sosu koyarak , kasar da serperek tabi firinda son halini verebilirsiniz .

23 yorum:

  1. iştahım kabardı. ama biz salçasız yemek yapmayız ki nasıl salçalı hale getirebilirim

    YanıtlaSil
  2. beşamel sosla yapılan yemekleri çok severim birde soğanlı beşameli deneyeceğim
    sosun içine tavuk etleri çiğ olarak mı ekleniyor yoksa haşlanmış olarak mı?
    ellerine sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
  3. Beklediğime değdi vallahi:D
    Lama'm benim,ellerine sağlık.
    Nasıl güzel görünüyor var ya.Hiç acımıcam şu saatte dalıcam tabağa o derece aklımı çeldi..

    YanıtlaSil
  4. Beklediğime değdi vallahi:D
    Lama'm benim,ellerine sağlık.
    Nasıl güzel görünüyor var ya.Hiç acımıcam şu saatte dalıcam tabağa o derece aklımı çeldi..

    YanıtlaSil
  5. BTS,
    bakma sen benim "yag, lezzettir; lezzet yagdir" dedigime. Cimrilikten kurtulamam yag kullanma konusunda! aayrica tarife bire bir uymusum baksana!

    Cigdem, Hosgeldin Lama Mutfak'a:)
    Biz de severiz salcayi cok ama bu yemege salca guzel olmaz ki, bu seferlik salcasiz yeseniz olmaz mi? Hani illa ki de olacak dersen, yagli salcali sos gezdir ustune,icine katma derim :)

    Izgun,
    Yaziya da ekleme yaptim, tavuk cigden.

    Pepela'm Sima'cim,
    Gece gece ne gezersin Lama'da
    Gozun kalmasin o tabakta,
    Haydi selam soyle benden
    Sayacagin koyunlara:)))

    YanıtlaSil
  6. sen hic yag lezzettir demiyorsun ki canim, sadece bana pilav yaptirirken diyosun onu, yoksa bu konuda ne kadar cimri oldugunu bilirim, e zaten ondan sasirdim! senin kasigi yaga degdirip oyle kullanman gerekirdi!! Aleyhinde kullanilacak haberin olsun:)
    neyse, sabahtan beri blogspota veda edicem, gelip gidip yaziyorum. neyse birazdan haftasonu bitecek ben de erisim engeline takilicam..

    YanıtlaSil
  7. İnan bu ismi daha güzel! beni de bir kitaptan yaptığım hoş bir kabak yemeği var. Artık onu yapmam istendiğinde "hoş bir kabak yemeği yapsana" diyorlar hep beraber gülümsüyoruz:)

    YanıtlaSil
  8. Canım görünce kremalı sandım.Kremalı tatları sevmiyorum.Ama beşamel soslu olduğunu farkedince iştahım açıldı:)Ellerine sağlık arkadaşım...

    YanıtlaSil
  9. herşeyi anladım da neden lama :)

    YanıtlaSil
  10. BTS,
    ben de az oldugu icin igneliyorsun sanmistim:) artik tattan cok odun vermiyorum, katiyorum yagi!

    hatice,
    hos bis tavuk yemegi demek de aklime gelmisti aslinda :)

    Cahide,
    tesekkurler :)

    DOkum tava (???)
    Saga sola biraz bakinsaydiniz
    "Amerikali arkadaslara uygulamali "tu tu masAllah" dedigimden beri Lama'yim :)"
    aciklamasini gorurdunuz :)

    YanıtlaSil
  11. Merhaba lamacığım :) güzel bir tarif olmuş. Aslında benimde sıklıkla yaptığım benzer bir tarifim var. Ellerine sağlık. Selamlar..

    YanıtlaSil
  12. O zaman en kısa zamanda bu güzel tavuk yemeğinden yapmalı...Ellerine sağlık.


    sevgiler....

    YanıtlaSil
  13. Blogu sessiz takip edenlerdenim. Tavuk yemegini dun denedim, ozellikle damak tadi terbiyeli, besamel soslu yemeklere daha yatkin olanlar mutlaka denesin hatta salcali sevenlerde vazgecicek sevdiklerinden derim:) Ben tavuk kalca etinden yaptim ve suyunu biraz arttirdim uzerine bol karabiber ve kirmizi biberle nefis oldu. Boyle guzel tariflerin devamini bekliyoruz...

    Sevgilerle

    Tuana

    YanıtlaSil
  14. Lama'm içerumde her lahza
    Aşure yaptı mı acaba?
    Getirse ya Pepela'sına
    Günümüz kutlu ola!.. :D

    YanıtlaSil
  15. Pepela'm
    tamsidmi sahur yaptikk, bakayim ne var ne yok dedim, senin yorumu gordum keyif kahvesi yerine gecti:)
    Bugdayimi aldim, kismetse yapacagim asuer hatta yarismaya katilacagim haha!

    YanıtlaSil
  16. Oznur,
    Senin tarifi de merak ettim, paylasacak misin tarifkolik'te?

    Bengisu,
    deneyince haberimiz olsun, afiyet olsun:)

    Tuana,
    Takibin ve sessizligini bozup, yorum yazdigin icin cok sevindim. Begenmene sevindim. Afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
  17. bende deneyeceğim bu tarifi, zaten evde yatılı misafirim de var, ama sanırım fırın önerini denicem ilk, misafirimin damak tadına daha uygun olur gibi...fikir için teşekkürler! iyi ki bloglar var, ne pişiricem derdine son..:)

    YanıtlaSil
  18. Lamacığım,
    nefis görünüyor ellerine sağlık. benim sevdiğim tarzda ya hemencecik de beğendim. iyi ki döndüm güzelliklere kavuştum yeniden. sevgiler.

    YanıtlaSil
  19. Niye türk milleti olarak salçalı yemekleri severiz bilmem :) ama beeeeeeeeeeen 5 parmağımın 5 inide bu nefis yemeğe daldırırım veeeeeeeeeee...gerisini biliyorsunuz :))))aaaaaa!!! parmaklarım yok!!!yemişim :)

    YanıtlaSil
  20. Neden avugu ônceden pidirmiyoruz... Cig cig sulu ymegin icinemi katacagiz etleri? Lutfen cevap beklm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba menekse,
      tavugu onceden pisirip kullanabilirsin, daha cabuk piser yemek. Orijinal tarifte de onceden pisirilmis hindi kullaniliyor.
      Ben hep cigden yaptim ve sonuctan da memnunum.Sulu degil koyu bir kivam oluyor sos.

      Sil
  21. Gerçekten ''çok guzel bir tavuk yemegi'' oldu.. Hem lezzetli, hem pratik, hem de ekonomik.. Tesekkurler tarifiniz için :)

    YanıtlaSil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)