30 Mart 2020 Pazartesi

Galeta





Beypazarı kurusu,  galeta, peksimet oldum olası severim. Yanina peynir ve cay, kahvaltı, ogle aksam mutlulukla , afiyetle yerim:)
Dogaclama tariflerle cok denediğim olmuştur, bu sefer tam olculu denedim.

Tarif icin teşekkürler "nefis yemek" sitesi 

2 tepsi galeta icin:

Malzemeler:


  • 1 su bardağı su
  • ¼ su bardağı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı sirke
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 500 gr un (100 g tam buğday unu kullandım)
  • 1 tatlı kaşığı tuz


  • Baharat ve aroma icin öneriler:
(damak tadınıza, evdeki malzemeye gore ayarlayınız)


  • 2 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • İç çekirdek
  • Sogan tozu
  • Sarimsak tozu
  • Biberiye
  • susam
  • Çörekotu
  • Haşhaş tohumu
  • Kalın tuz
  • Rendelenmis eski kasar, parmesan peynir
  • salça

Galeta nasıl yapılır?
  1. Geniş bir kaba su, zeytinyağı, yoğurt, sirke, tuz, baharatları alıp karıştırın.
  2. Ardından unu azar azar ilave ederek yoğurmaya başlayın ve pürüzsüz ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurma işlemine devam edin.
  3. Kıvam alan hamurun üzerine streç film geçirip 30 dakika kadar dinlendirin.
  4. Dinlenen hamuru tezgaha alıp 2-3 dakika daha yoğurun ve 4 eşit parçaya ayırıp yuvarlayın.
  5. Tezgaha un serpiştirip yuvarladığınız hamurlardan birini üzerine alın ve bezenin üzerine de un serpiştirip merdaneyle açmaya başlayın.
  6. Hamur yaklaşık 1-2 mm oluncaya kadar uzunlamasına açmaya devam edin.
  7. Açtığınız hamuru enlemesine 1 parmak kalınlığında şeritler halinde kesin ve kestiğiniz şeridin iki ucundan tutup burun.
  8. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine burduğunuz şeritleri yerleştirin ve önceden ısıttığınız 175°C fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 15 dakika pişirin.
Notlar:
  • Ne kadar ince olursa o kadar citir olur. Sahsen tercihimiz o sekilde:)
  • Hazira konmak yok, herkes calissin!
Evdeki coluk, çocuğu da dahil edin, keyifli bir aile etkinliğe dönüştürün. 

  • Hava almayacak sekilde uzun sure saklayabilirsiniz

1 yorum:

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)