10 Ekim 2006 Salı

(evde) Ilk Iftar Daveti

Buraya sevgili kizlarini H'i ziyarete gelen Canan teyzem ile Coskun amcami ve tabiki arkadasim olan kizlarini (siz de tanirsiniz aslinda hani su anonymous var ya iste o:))) agirladik bu aksam... Canan teyze hafif yemeyi tercih ettigi icin menuyu buna gore hazirlamaya calistim...
Iste menuden bazi ornekler:
Siyah fasulye piyazi : Burada fasulye cesidi sanirim Turkiye'den daha fazla. Meksikalilar mi cok yiyormus oyle birsey :) Hazir konserve halinde satildigi icin kullanimi da kolay. Gecenlerde bir iftarda arkadas hazirlamisti cok begendik, hemen kopya cektim:)
Siyah fasulye, yesil sogan ,limon,zeytinyagi ve turp basliklar hehe!
~Bu tabagi komsu sehirde oturan arkadaslarimiz ziyarete geldiklerinde getirmislerdi. Ilk kez bugun kullandim.Tesekkurler Tugba'cigim:)

Mor lahana salatasi : Buradakinden daha guzel gorunuyordu aslinda ,goruntuleme becerim bu kadar napalim buna da sukur:) Robottan cektigim turplarla bir katman olusturdum mor(kirmizi) lahanalarin arasina.

Soganli ekmek: Tarifi icin beklemede kalin.Henuz tam tutturmadim ama tadini seviyorum . 3. seferde olacak mi bakalim...

Supangle+dondurma+H'in cok sevdigimi bildigi icin nerdeyse her gelisinde getirmeyi ihmal etmedigi "key lime pie". Isin komik yani evde limon olsaydi ben de yapacaktim H'ye sozum vardi cunku:))

Perde pilavi: Ablacigim bu ismi kullanir favori yemegi icin. Ablam musait olmadigi icin ona tarif soramadim, internette bakinayim dedim bizim alisik oldugumuzdan farkli tarifler vardi. Belki de bu pilavin/boregin baska adi vardir . Bilenler varsa paylassin lutfen. Yaptigim sekliyle anlatiyorum sizlere:
Malzemeler
2tavuk butu ,haslanmis didiklenmis
1 kase pirinc
1 kutu bezelye-havuc garnitur karisimi(orta boy 400 kusur gram oluyor sanirim)
Yufka: Ben Amerika'da sikca kullandigimiz filo dough adi verilen yufkadan yapmayi dusunuyordum ama evde yokmus. (Ben bir ay oncesinden de baslasam hazirliga mutlaka eksik birseylerim kalir) O yuzden Uzak doguya has diyebilecegim "spring roll" ile yaptim. Resimlerini ve ozeliklerini borek'le ilgili yazimda yayinlarim ileride.
Yufka icin: Sut+yogurt+yag+yumurta aki karisimi
Uzeri icin: yumurta sarisi, susam,corekotu
Hazirlanisi: Pilavi normal pisirdim. Garnitur ve tavuklari ekleyip dinlenmeye biraktim. Pirinci olctugum kaseye bir spring roll koyarak icini yumurtali karisimla fircaladim ve pilavi koydum, uclarini birlestirip kapadim. Ters dondurup tepsiye yerlestirdikten sonra disina kalan karisimdan surdum ve tabi ki yumurta sarisi ve digerleri... 375F'de pisti .
Normal yufka ile tam kasenin seklini aliyor kubbe gibi sekil oluyor ben ancak dikdortgenimsi bir sekil verebildim. Spring roll'ler inatcidir biraz da kucuktur de ...
Toplam 14 tane cikti bu olculerle. Inanmiyorum ya yemegi de olculu yaptim, sonucu da saydim , sizin icin sevgili okuyucular :)))

Guzel guzel adacayimizi, normal cayimizi da ictik, hos sohbet bir aksam gecirdik. Tekrar tesekkur ediyorum kendilerine ve simdiden guzel yolculuklar diliyorum...


Guncelleme Yorumlari okuyanlar farketmistir zaten ama herkesler bilsin diye buraya da ekliyorum iste ablamin yaptigi haliyla perde pilavi :

et yada tavukla yapıyorum tavuk haslanır didilir tencereye tereyağ konur sogan biber kavrulur salça yada domates, bezelye istege bağlı patlıcan da konup tavuk etleri pişirilir sulu bir şekilde. diğer tarafta havuç rendelenir kavrulur pirinç konup tekrar kavrulup pişen tavuklu karışım içine dökülür. pilav demlenmeye bırakılr piştikten sonra bir kasenin içine yufka,yufkanin içine de pilavlı harç konur. yufka kapatılıp üzerine yumurta sarısı çörekotu dökülüp fırına verilir
afiyet olsun

39 yorum:

  1. Hafif şeyler iftarda çok daha iyi oluyor ,eline sağlık böreğini denemeyi istiyorum bir iftar soframda inşallah,ellerine sağlık!
    sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  2. Hafif şeyler iftarda çok daha iyi oluyor ,eline sağlık böreğini denemeyi istiyorum bir iftar soframda inşallah,ellerine sağlık!
    sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  3. Lamacım ellerine sağlık perde pilavını not aldım ilk fırsatta deneyeceğim, mucukslar:))

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Lama,
    Çok güzel şeyler yapmışsın ellerine sağlık..Hem hafif hemde güzel yemekler ve salatalar.Misafirlerinde çok mutlu olmuşturlar,böyle bir masaya oturan herkes mutlulukla kalkar bence.))Afiyetler olsun..Mutlu bir hafta senin ve sevdiklerinin olsun canım.Sevgiyle kal..

    YanıtlaSil
  5. Herkese merhabalar!
    Begenilerinizi sundugunuz icin tesekkurler hanimlar...

    Nalan ve Pembeli :
    Umarim denediginizde begenirsiniz.Garniturlu tavuklu pilavi seviyorsaniz bu boregi sevmemeniz icin sebep yok aslinda:)Turk yufkasiyla cok daha leziz olacaktir zaten.Simdiden afiyet olsun

    Gul:
    Her zamanki gibi guzel sozlerini dokturmussun. Misafirlerim mutsuz gorunmuyorlari cok sukur ;)

    YanıtlaSil
  6. Lama hatun arkadasim gelecek diyordu, meger misafir sayisi fazla imis, simdi ogrenmis olduk ! Hasta hasta eline saglik, perde pilavi denenecekler arasina girdi bile....Incuuuk benim aklim "key lime pie" denen seyde kaldi. O ne ola ki?

    YanıtlaSil
  7. Ginali kekliim berceste,
    bu yazi dun aksamki misafir-le ricin yazildi.bu aksam tek bir tanecik arkadasim geldi:) Yarin da sen geliosun dimi ;)
    "Key lime pie" Turkcesi icin cok ugrastim ve karar verdimki "misket limonu tarti". "Turkiye'ye gitmeden once" isimli yazimda kendi elcaazimla yaptigim tarti gorebilirsin...

    YanıtlaSil
  8. Lama'cim masallah gulum hersey ne kadarda guzel oyle.Ben su pilavi cok begdnim.Ellerine saglik.Salata ise cok sik durmus.Eminim misafirle begenmistir.Ehh bir ben yiyemedim yaa.Birde Behiye'de yyemedim kismet olmadi.Insallah Columbus'a birdahki gelislerimde yerim dimiiii:))

    YanıtlaSil
  9. Perde pilavi denenecekler arasina girdi.Sence filloylami daha lezzetli yoksa spring roll larlami?

    YanıtlaSil
  10. Gulenaycigim
    sana yasakliyorum oyle cumleleri. Guzel olmus filan dedigin cumleleri degil de yiyemedim edemedim sitemli cumlelerini :) Sen hele bi gel LamaMutfaga tipa basa doyuricim seni ins:))

    Umran
    Ben tad olarak spring roll'u tercih ederim normalde ama bu pilavda filo dough diyorum sanirim daha yumusak olacagi icin. Kesmesi birazcik zor oldu cunku sanirim.Hem dedigim gibi cok iyi sekil almadi. Sen de denediginde fikrini paylas lutfen.

    Herkese guzel bir carsamba diliyorum:))

    YanıtlaSil
  11. ellerinize sağlık..perde plavını duymuştum ama , çok zor gibi geliyodu, tarifinizi okuduktan sonra ,doğrusu iftara harika olur..yufka kısmında milföy kullanabilirmiyim diye de düşündüm...

    YanıtlaSil
  12. Lama,ne güzel bir menü oluşturmuşsun.Yiyenlere afiyet olsun,senin ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  13. Aaa benim sitedeki kuslarla pek uyumlu bir seslenis olmus bu Lamacigim, incuuuuk kekin kendisini gorduk, adinin aciklamasini aldik ama ben hala tarifini meraklardayim ! O bahsettigin yerde tarifnamesi yohtur !(insan link verir di mi, yoruyorsun bu yasli basli insani)
    Sen cagir Concord'a atlar gelirim hemencik ama Concord'u tedavulden kaldirdilar ne yazik ki :(

    YanıtlaSil
  14. Herkese merhabalar,
    Svegili arkadaslar hafta sonundan beri soguk alginligi kirginlik vardi uzerimde henuz atlatamadim. Hatta kirginlik simdi heryere sicradi :( neyseee

    Hatice: Inana cok dusundum bu milforylu perde pilavi isini.. Kendim hic milfoy hamuru kullanmadigim icin tam emin olamiyorum sekli mesela nasil olur? Ama deneyebilirsin sanirim. Daha hafif bir borek icin yufka daha iyi tabi ki.
    Ilgin icin tesekkurler

    Munevver Hanim,
    Menuyu begendiginize sevindim. Zaten bu tamami degil baska neler neler yedik :))

    YanıtlaSil
  15. Rahsancigim:
    O astrolojiye ben de cok takmistim bir ara.Karsinizda bir "kavak" var sen nesin?
    Elbette saglikli degil konserveler ama pratik napalim:(( Hatta Amerika'da tazesinden daha ucuz, Turkiye'de pahali olur ,lukse kacardi boyle sebze kullanmak. Lezzet olayina gelince burada tzesinin bile tadi yok.Zaten benim agzimin tadi yok kac gundur hastayim:) Niye bana gecmis olsun demiosuuuuuuun!

    Sen ne hazirlayacaksin bakalim misafirlerine himm?? Kolay gelsin

    YanıtlaSil
  16. Ginali gekliim berceste:

    alinmadigina gore hatta begenmis gibi gorundugune gore sana boole hitap edebilirim diiil mi?
    hastayiz diyoruz hanim tarif beklioo ,yuh be! Gerci sen de haklisin bu leziz tatlinin tarifi baska yerde yok :))) Bi kendime geliim yayinlarim ins.
    Concord noluyo ,araba mi? Hic anlamam arabalardan da, bizimki kirmizi onu biliyorum sadece hehe!
    Ucan halina binip gelirsin diye dusunmustum.Yarin aksam -cuma- gel mesela, Rahsan misafirlerle cebellessin biz de keyif catalim :D

    Salincakta iki kisi kardesim:

    Fasuyle ezmesi yapmadim ben ,iftira:) Hatta fasulye ezmesi gormedim bile,anlat da ogrenelim,kulturumuz artsin di mi:)
    Hepimizin oruclari kabul olur insallah.

    Herkese kocaman sevgileirmi gonderiyorum.. Gorusmek uzere, hasta ziyareti sevaptir bakin sanal da olsa halimi hatirimi sorun emi :)

    YanıtlaSil
  17. noluoo ya hasta insani kinamaya utanmio musun:(( ben ne demisim bercestye :-P
    aslinda yarin aksam benim halim senden daha fena olabilir cunku 10 kisiden fazla konuk olacak evde, kisi basina~1 cocuk diyebilirim...

    Nazar olayina katiliorum, insanalr blog basarmi kiskaniyo bana nazar degdirio hehe:=)

    YanıtlaSil
  18. Hosgeldin Peace,
    Ay marifet kim ben kim? Yine de duymak guzel oluyo sagolasin :)
    Post atom yazisini nasil kaldirdigimi hatirlamiyorum ama normalde "Edit html"i tiklayip ordan siliyorum birseyler. sen de dene istersen . Olmazsa tekrar bi dusunuruz bareber, Beta'zedeler birbirine destek olmali dimi :P

    YanıtlaSil
  19. butun yaptiklarin gibi bu da cok guzel olmus. ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  20. Yaw Rahsan tum gun boyunca yuzumu gulduren ilk sen oldun,Allah da seni guldursun:)))
    Yalniz bi sorum olcek, ben kimi dusunup sinirlerimi yatistirayim:(((

    Saol 1dost.

    YanıtlaSil
  21. Lama kardis madem sevapmis once hatirini soralim barim :p Nasil oldun? Bu arada su cumleyi kurmadan da gecemeyecegim:"Bak bak bak bir de beni cagiriyordu o kalabalik icine !" Eh pazartesiye de bize buyrun, bizde bu Ramazan'in ilk iftarini hanimlara vermeyi dusunduk, yanliz oruc tutani bulmasi zor oluyor buralarda ! Belim yamuk yapmaz da duz durursa haftasonu epey bir calisacaga benzerim, alis-veris, temizlik, yemek derken...Ahiniz tuttu di mi?
    Bu arada Rahsanim, ben ne agaciyim acep??? Pek kalasa benzemesem gerek ama merak ettim incuk !

    YanıtlaSil
  22. Bercestem yaw, sahura kalkinca bile halini hatirini sorar lama'sinin saolasin varolasin:)
    Kiz ben niye ah ediim, bu olsa olsa dua olur.Insanlarla birlikte iftar yap,sevaplari cuvalla topla hehe...
    Yarin aksam seni cagirdim ki bana destek olasin:) Zati potluck(imece usulu) self-service( herkes kendi yemegini kendi alcak yicek) bi iftar olacak diye umit ediyorum...
    Peace'in sayfasinda var agaclar ve burclar. Sen bana doumgunu soyle (yili lazim diil) ben bakiim sana :) hani diosun ya asli kadinim beni yorma diye o acidan yani :)

    YanıtlaSil
  23. Aman size zahmet olmasin, ben o miyop olmayan !!! gozlerimle bakar bulurum elbet...
    (Bu arada gelirsen yemeginle gel mesajini gordun di mi Rahsanim, ben en iyisi iftara sana geleyim, bu Lama bana yapmadigini koymayacak anlasildi !)

    YanıtlaSil
  24. Berceste gelmemi isterse gelirim, yoksa gelmem:(
    istio musun beni berceste? gelirken misket limonlu tart da getiririm istersen...

    YanıtlaSil
  25. Sevgili Lama'cığım,
    Sana ve sevdiklerine harika bir hafta sonu diliyorum..Sevgiye kal..

    Trabzonlu musun??

    YanıtlaSil
  26. Cım cım Lamacım...

    Hadi yine boyumdan büyük laf söyleyim, ya da bilmişlik taslayayım...:)

    Bu Perde Pilavı dediğiniz şeyi, üst kattaki apar komşumuz yapıyor. Yufkayı kasenin içine yayıp pilavı koyuyor. Sonra ularını birleştirip ters çeviriyor, üstüne yumurta, susam, çörekotu serpiyor. Nefis birşey oluyor. Yanında da 1 bardak ayran tabi. Ben de yapmıştım 1-2 kere. Bakalım vaktim olduğunda ben de yapmaya çalışayım. Hem iş hem ev bir arada olmuyor ne yazık ki...:(

    YanıtlaSil
  27. Gul:
    Teessuf ederim yani,sen benim yazdiklarimi hic okumuyor musun her firsatta "samsun" "samsunlu'yum" deyip duruyorum ya :)

    Cim Cim Cin Seymacim:
    Bizim de ev isimizin yaninda okulumuz var heralde yani -hastayim diye kac gundur astim o ayri ama :P- Ben de ayni ust komsu teyzen gibi yapiyorum aslinda ma yazida boyle yaptigimi pek acik yazmamisim yufkayi kaseye koyup icine yumurta surmusum,pilav nerde goren eden yok :P beni gidi benii ;)

    Ya Ginali Keklik,
    O parantez ters olmus galiba sanirsam ) yerine ( seklinde gorunuyor, belki de benim bilgisayarin ayari bozuktur, sen sen sakrak bi tebessum ucuruvermissindir bana himm?
    *Rahsan ya kos yetis arabuluculuk filan bisiler yap!!! Bu kusluk 8 saati asti :(

    YanıtlaSil
  28. Merhaba Lama;
    Bu pilavdan hiç yapmadım ama güzel görünüyor,yapabilirim yakında.Salatalar ise süper!!!
    Salata ile ömrümü geçirebilirim,seninkileri de çok beğendim.
    Sayfama yorum yazdığın için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  29. Ooo kizimiz iyilesmis de misafirler agirlamis. 10 kisi 10 cocuk nereye sigdirdin yavs. Bi biz eksikmisiz galiba. Baska bir yere davetliydim ondan gelemedim sekerim :) Hepsi cok guzel gorunuyor. Afiyet olsun dicem ama olmusur zaten herhalde :)
    zz

    YanıtlaSil
  30. Beyhan:
    Salatayla omu gecirmek hic fena degil, cok saglikli ve cok lezizzzzz:) Afiyet olsun

    Sevgili Zz,
    Surekli isim degistirip durma,suphelenicem birilerinden mi kaciorsun yoksssaaa... Her zaman beklerim ,cacigini al geeel:)

    Rahsan:
    Super bi siir ya,cok sirinsiin...
    tabi barisalim .zati Ben hic kusmedim zaten ,ama kusturdum hataliyim cok hataliyim.. tuh be bana :S
    ozurozurozurozurozurozurozurozurozurozurozurozurozurozurozurozurozurozurozurozurozurozurozurozurozurozurozur

    henuz karnimi doyurdum (saat gece 12.00) halim olsa baska seyler de yazardim ama yazamiciimm

    Sahura kalkinca haberleri aliriz artikin ;)

    Hoscakalinizzz

    YanıtlaSil
  31. hepsi cok guzel olmus,ellerine saglik

    YanıtlaSil
  32. Dear Mrs. Lama
    your page design is so pretty, and also your food decoration is eye-cathing.
    Congrulations
    I'ld like to be glad to meet you
    Please, please come to visit me ;)
    Love
    Pınar

    YanıtlaSil
  33. Svegili Hulya:
    Begendigine sevindim. Senin sarmalarin yaninda lafi edilmez ama :)

    Dear Pinar:
    I am honored with your motivating nice words :) Thanks a lot!
    I did visit your page and realized I have visited before. It is so lovely. Hope to see you again,
    Best wishes

    YanıtlaSil
  34. benim becerikli biricik bacım ben daha degişik yapıyorum et yada tavukla yapıyorum tavuk haslanır didilir tencere tereyağ konur sogan biber konur kavrulur salça yada domates konur bezelye istege bağlı patlıcan da konup tavuk etleri konur pişirilir sulu bir şekilde diğer tarafta havuç rendelenir kavrulur pirinç konup tekrar kavrulup pişen tavuklu karışım içine dökülür pilav demlenmeye bırakılr piştikten sonra bir kasenin içine yufka konur içinede pilavlı harç konur yufka kapatılıp üzerine yumurta sarısı çörekotu dökülüp fırına verilir afiyet olsun

    YanıtlaSil
  35. Cok sagol ablacigim!

    Evet sevgili seyirciler,
    Lama'nin ne kadar pratik(!) ve ne kadar dikkatli oldugunu goruyorsunuz. Yillarca yedigi pilavin icinde sogan varmi,patlican(ki cok severiz) oldugunun farkinda degil:)) Neyse canim lamanin yaptigi da fena olmadi kabul edin ama diii mi? Bu sekliyle de belki bi gun yapar usenmezse...

    YanıtlaSil
  36. sevgili lama, demek sen bi kavaksin . hafiften sezmistim zaten :P boole ince hafif uzun felansin ya hani . Rahsanciimla atismalarinizi yuzumde kocaman bi siritmayla takip etmekteyim devamini dilerim :) rahsanciim tevekkeli benim seni sevmem bosuna diilmis, ben de neden diye dusunuyodum :P cocuklugumdan beri bayilirim atlara ben :D ehiehehe beni sorarsan cin burcuna gore kaplan, efenime soyliim normal burcumuza gore aslan, her sekil kedi familyasindan bir ademoglu (pardom) kiziyim:) lamacim koseye bi de astroloci kosesi attirsa ne guzel olur di mi? takiliriz arada :P sumeyra

    haa yemekler de guzel gorunuyor, eline saaalik lamacim, onlara yorum yazmamis olmayim simdi :P

    YanıtlaSil
  37. Rahsana dua et, dini vecibelerden felan damardan girdi, yoksa küstüm mü donusu olmazdi bak !

    YanıtlaSil
  38. Aaaa Sumeyra sen Rahsan'i taniyor musun? Bu hamburgda'ki Rahsan ama burdaki dill ona gore yani;)
    eger pazartesi aksam gelseydin sen de yicektin yemeklerden kimset diilmis...
    E berceste'ciim bir daha kusturursem konusmazsin artikin,agzimi capon yapistiricisi ile kapatmam filan lazim sanirim ,himm?

    YanıtlaSil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)