10 Kasım 2010 Çarşamba

5 cayina buyurmaz misiniz?

Yo, misafir filan gelmedi. Haftaici 5 cayina misafir agirlamak cok olacak sey degil zaten. Kendimize bu cay sofrasi. Cok klasik, belki de en yaygin ikili : Sigara boregi ve kisir, tatli olarak fotoda yer almayan damla cikolatali kurabiyeler.
Omrumde yaptigim ilk (!) sigara boregi idi bu,alicilarin ayari ile oynamayin .Hic yapmadim cunku kizartmakla ugrasmak cok ugrastiriyor beni!  Sigara boregini hazirlamadan, bloglarda bir gezineyim, tariflere goz atayim , puf nokta oneri vs bakayim dedim. Bay Lama kinadi beni, "yillarin blogcusu bu kolay tarifi nasil bilmezmis!". Ama sahiden ne kolaymis, hemencik hazir, malzemesi de az.
Zaten yufkalar hazir kesilmis idi, bir zahmet peynir icini hazirladim, Genis kismina peyniri koyup, kenarlardan biraz katladim ve sardim. Acilmasin diye fircayla su surdum uc kismina, kaptim olayi canim:) Kizartma icn kanola yagi iyi secim degilmis onu belirteyim, bir de peynir patlamasi cok tehlikeli olabilir bunu ogrendim, dehset icinde!
Yaaani, paaat,paaat diye patladilar peynirler! Yagin icine su atinca patlar korkarsiniz ya, oyle korktum.Baktim beyaz beyaz bombaciklar tencerede zipliyor! Peyniri cok koymusum, fazlaliklar  kendilerini imha etti zannimca, ay Allah'tan elime yuzume sicramadi. Fotografta gorunuluyor zaten, yanardagindan firlamis lav gibi erimis beyaz peynir. (yufka kotuydu belki de, o yuzden oldu bu patlama, simdi aklima geldi. Ben sucsuzum :))

Veeeee kisir coktandir yememisiz ozlemisiz. Cok severim ama kendi yaptiklarim pek tatmin etmez beni cunku:
1-hep aceleyle yapinca, dinlenmeden ilik ilik tuketiriz.biraz soguyup, sosunu soganin iyi cekince asil tadi gelir kisirin, tum salatlarda oldugu gibi!
2-Bay Lama'nin deyimiyle elimi korkak alistirmisim yag konusunda, halbuki isin sirri: bol yag, limon!
Simdi tatmin etmez deyince, tadi iyi degil anlasilmasin. Tabi ki iyi :)) Afiyetle yedik. Kendimi bu kadar yerdikten sonra tarifi vermek haddim degil ama icindekileri sayabilirim:)
Biber salcasi, domates salcasi,nar eksisi, halka biber tursusu, marul (cok narin dogranmislar kendileri :P) ve kuru sogan var. Gobek marulun icine kurulmuslar yenmeyi bekliyor. Cok bekletmedik zaten:) Her zaman bulguru fazla islatirim ki kalani ertesi gun ogle yemegi olsun ki oldu zaten :)


PUF NOKTASI: Sigara boreginde kullanacaginiz peynir "yagsiz" olmali. Yoksa benim gibi pat pat sesleri esliginde kizartirsiniz boreginizi, aman dikkat!
Ya da  yorumlarda Yemek Bahane, Muge'nin onerdigi gibi "peyniri yumurta akı ve bir miktar unla karıştırıp sarabilirsiniz."

14 yorum:

  1. Yoo.
    Çok da güzel yapmışsın,
    Yufka hazır olabilir, ki zaten hemen herkes hazır kullanıyor şu sıralar, önemli olan sıkı sarmak ve kızarırken dağıtmamak...
    Börek neyse de, damla çikolatalı kurabiyeleri yemek isterdim, çikolatalarını seçip, kurabiyelerini bırakmak kaydıyla :p

    YanıtlaSil
  2. süper ikili :)
    www.yemekaski.com

    YanıtlaSil
  3. kimyonunu,limonunu yağını bol tutacaksın. suyunu tam ayarında vereceksin ki kısır kısır olsun. of yazarken bile canım çekti!

    güzel bir ikili olmuşlar:)

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık Lamacim:) en güzel iki tarifi seçmişsin:) ımmm leziz afiyet olsun

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Lama,

    Çok zaman oldu buraya yazmayalı değil mi?

    Blog yazmaya vakit bulduğuna sevindim.

    Peynirlerin dışarı çıkması olayına gelince. Eğer yağlı peynir kullanılırsa çıkar dışarı. En güzeli lor kullanmak. Lezzetsiz bulursan, biraz hellim rendesi ekleyebilirsin. Biz loru seviyoruz.Biraz da yumurta akı ekleyebilirsin lora.

    Haydi bakalım afiyet olsun. Sevgiler Lama ailesine.

    YanıtlaSil
  6. ah lama nasıl eve gidip kısır-sigara böreği yapasım geldi bilsen!

    YanıtlaSil
  7. Süper bir pazar akşamustu yemeği bu bence, bir de çay yanında ooohh:))

    YanıtlaSil
  8. ben de hic sigara boregi yapmadim! tabi senle kendimi karsilastirmak haddim degil de, durum belirttim:) dun aldigim bir habere gore, sigara boregini yaga batirip cikarip sonrasinda da firinda pisirince ayni kizartma gibi oluyormus! yufka bulursam bi gun denicem ins:)

    YanıtlaSil
  9. Munevver Ablacigim!
    Cok sevindim sesinizi duyduguma:) AAy hep gelin olur mu?
    Benim de aklima geldi peynirin yagli olmasi ama evde iki peynir vardi hangisini kullandim hatirlayamadim.

    Arkadaslar,
    Kiskanmak yok, herkesin yorumlari cok mutlu ediyor elbette ama Munevver Abla ozel:)

    YanıtlaSil
  10. Ooo hocam ellerine saglik. Ben de sigara borekleri ile yasadigin talihsizligin sebebini soylemek icin gelmistim ki bir baktim Munevver Hanim aciklamis bile. Ben de bu sene ilk defa sigara boregi yapayim dedim kahvaltiya gelen misafirlerime ama aynen senin gibi kizartana kadar patlamalar dolayisiyla bayagi aci cekmistim. Annem de yagli peynir kullanirsan ne yaparsan yap patlar, yagsiz lor gibi bir seyler kullan dedi. Ben de bir daha denemedim hic ama bu kadar kisi diyorsa dogrudur herhalde. Bence en guzeli firinda pisirmek ama daha da guzeli pisirmis birine misafir olmak hehe :) Operim hocam. (Hocam bir onceki yorumumu yayinlamazsan sevinirim, profil ismim Minik Kus olarak cikmamis da. Bloga bu kadar ara verince her seyi unutmusum yahu :( )

    YanıtlaSil
  11. Ay Minik Kusum!
    Bu yazi nicedir hassret cektiklerimle bulusturdu beni:) hosgeldin amma devami gelsin, ozuyoruz :)

    YanıtlaSil
  12. lamacım canım benim.sen buyur edersin de ben gelmez miyim.güzel yüreğine marifetli ellerine sağlık.ne çok severim ben 5 çaylarını.nefis görünüyor cidden...sevgiler canım

    YanıtlaSil
  13. her an saat 5 olsa yine de doymam bu çay saatlerine... nefisss...
    bu arada benden de sana bir püf nokta peynirin boreklerden dısarı akmaması icin peyniri yumurta akı ve bir miktar unla karıştırıp sarınca akmaz..
    sevgiler iyi bayramlar
    Müge

    YanıtlaSil
  14. Puf nokta ve dahasi bayram tatilinde vakit ayirippp ziyaret ettigin icin cok tesekkurler Muge.
    Sana ve buyuyen :) ailene de guzel bayramlar diliyorum, Gelecek bayram minikle el opmeye gidersiniz insallah:)

    YanıtlaSil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)