4 Ekim 2011 Salı

Kovboy havyari



Aslinda biza cok farkli bir tarif degil bu, bildigimiz piyaz daha dogrusu ya da kuru borulce salatasi ama Cowboy Caviar adiyla geciyor Amerikan mutfaginda. 
Oykusu de soyle:
Tahmin edebileceginiz uzere olay kovboy mekani Texas'ta geciyor :) unlu bir bas asci olan Helen Corbitt borulceyi sevmezmis. Kendisinden borulce iceren bir menu hazirlamasi istenmis, o civarlarda fasulye turleri cok , hatta yazida borulce diyari diyordu Teksas icin. Pisirmek yerine, boyle salata/tursu turu,bir yemek hazirlamis. Lama da ismi ilginc gelen ama aslinda  Turk halki icin gayet tanidik tarifi okurlari ile paylasmis:))
Okurlarin "Lama, sen cok yasa!" nidalari bloglari cinlatmis ;)


Degisik tariflere bakarken, klasik salata, icien farkli eklemeler cikarmalar yapildigini gordum. Kimisi sulu gibi servis etmis ki cik, sevmeyiz:) Bu sitedeki (http://www.the-girl-who-ate-everything.com yani herseyi yiyen kiz!) goruntu  hele cok tanidik degil mi? Kuru borulce ve siyah fasulye karisimi kullanmis. 
Kuru borulce, sogan, taze kisnis(cilantro*), zeytinyagi  olmazsa olmazi, onun haricinde avokado ,domates , kirmizi/yesil dolmalik biber, misir, sarmisak degisik tariflerde gordugum malzemeler. Sosu icin limon/ sirke kullaniliyor...
Lama Mutfakta o an hali hazirda bulunan malzemelerle : kuru borulce, sogan, misir, domates, limon ve bol zeytinyagli sos, tuz, karabiber ve maydanoz  kullanilarak hazirlandi.
Kuru borulceyi konserve kullanacaksaniz (benim gibi) organik tercih edin mumkunse, tadi gercekten farkediyor! Tarifin aslinda sogan, yagin icinde bekletilip kullaniliyor, vaktim oludugunda tercih ettigim bir usul, gercekten tat daha bir guzel oluyor.



*Bu cilantro biraz ilginc birsey .. Soyle ki goruntu ayni bizim maydanoza benziyor (gorseller icin buraya tiklayiniz ve bana hak veriniz!) . 
Bir cok Turk (ben de dahil) Amerika'ya ilk geldiginde market alisverisi yaparken adina dikkat etmezse (ve tabi ki kokusuna!) maydanoz diye sepete atiyor. Eve gelip, salatada kullaninca her iki anlamda aci (tadi cidden aci gibi, cok keskin!) gercegi goruyor:)
Meksika mutfaginda da cok yaygin bir ot.. Seven ya cok seviyor ya da ....
 Durumu abartip "Kisnisten nefret ediyorum!" "I hate cilantro" diye site acanlar bile var! )))

15 yorum:

  1. vauuww vahşi batı kokan bir tarif derken kendi kendime birde baktım bizim börülce piyazı Lama sen çok yaşa dedimm:)
    ellerine sağlık Lama Hnaımefendi:)

    YanıtlaSil
  2. Lama çok yaşasın :) Lama'nın coşkusu eksik olmasın :)
    İçerik aynı olsa da,isim böyle Amerikanvari olunca insanda bir merak uyandırıyo tabe :))
    Şu maydonoza benzeyen ot kereviz yaprağı gibi olmasın? Ben d bi ara karıştırdımdı ve neredeyse maydonoz kullanmaktan vazgeçicektim :) cahil ben:)
    Bizim otumuz suyumuz başkadır be Lamacım :)

    YanıtlaSil
  3. Lama sen gıcıksın bööö :)
    Havyarmış Allah Allah ya pis kandırıkçı:)

    YanıtlaSil
  4. başlığı pek bi farklı okudum ben
    şimdi burda yazmıyım :)
    sağır duymaz uydururdan sonra bakan kör görmez uydurur diye bir ata sözüde icat etmiş oldm böylece :)

    eline sağlık olsun :)

    YanıtlaSil
  5. Mutfagimda SIK SIK yaptigim, tadian doyamadigim bir salatadir.
    herseyi yiyen kiz da agzinin tadini iyi biliyormus ;)
    tesekkurler LEMA, mutfagin cinlasin dedimm ;)

    YanıtlaSil
  6. Amacim kimseyi kandirmak degildi yahu :)
    "kovboy havyari" adini duymasam bakmazdim bile tarife, adi ilgimi cekti sizinkini de ceksin istedim :)
    mucks

    YanıtlaSil
  7. olsunnn olsunn lamacımm:))
    senn bize sahanda yumurtayı bile farklıbir isimle sunn ki ,biz lama usulü bir yemek yaptık diye mutlu olalımm canımm:))
    güzelll birr hikaye imiş..
    her yemeğin bir icad ediliş hikayesi olsa dimi amaaa:))
    yemek tarifinden önce versek böyle:))

    YanıtlaSil
  8. bu bizim börülce yahu hatta bugün salatasını yedim nefis olur ellerine sağlık lama cım sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Lama,
    Salatan nefis görünüyor, ellerine sağlık.
    Eskiden bu tür bakliyatları ya zeytinyağlı, yada etli pişirir yerdik.
    Şimdi mutlaka her bakliyatın salatasını yada piyazını yapıyoruz.
    Börülcenin karnında ki siyahlık ona şık bir görünüm verdiği için soğuk salata olarak sık sık yapıyoruz.
    Bu arada;
    Kişnişin taze olarak tadını merak ettim.
    Büyük marketlere bir göz atayım, orada taze kişniş bulabilirim.

    YanıtlaSil
  10. ohohohoyyy nefis haydari olmuş buuu :) ellerine sağlık cici insan.

    Kahve Dükkanı'ndan sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. lama çok yenilesi görünüyor....

    YanıtlaSil
  12. Ne kadar rengarenk :) ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  13. Teksas'da kovboylar börülce mi yiyorlarmış.Kesin Türk mutfağından piyazı görüp denemişlerdir:) Bizim de ailecek sevdiğimiz güzel bir salata aslında. Ellerine sağlık Lama.

    YanıtlaSil
  14. SEVGİLİ ARKADAŞIM; 6 Ekim /26 Ekim 2011 Tarihleri arasında arası yapılacak olan PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNE Tüm blog ve sitesi olan arkadaşlarım davetlidir.http://hunerlieller.net sitemden yada hunerli_eller@hotmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz Etkinlik porselendemlik tarafından düzenlenmiştir ...TEŞEKKÜRLER...

    YanıtlaSil
  15. SEN ÇOK YAŞA LAAAAAMMMMMMMMMAAAAAAAAA!!!
    Ellerine sağlık canım nefissss :)))

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)