3 Kasım 2011 Perşembe

Beni yukari cek!

Kalbim Tiramisu'da kaldi...
Girisi azicik(!) uzun tuttum... Bana tarif lazim, laf kalabaligi cekemem!" diyorsaniz ( bu ne curet, bu nasil saygisizlik! vs vs icimden geciririm ama disimdan olgunmus gibi davranirim:) ) "devami" kismina tiklabilirsiniz... 


Muhallebili kadayif gibi cok sevdigim, uzuuun sure canim cektikten, uzuuun sure bekledikten sonra nihayet yaptigim cok kiymetli Tiramisu...
Zaten yapmayaydim da ne yapaydim! Hangi bloga baksam, tiramisu cikiyordu karsima ... 


Universitede keyif olsun diye Italyanca dersi almistim, 2-3 ders ancak ... (sonra keyif icin ders almaya vaktim olmadigini kavrayinca birakmistim dersi :))) O zaman ogrenmistim ki tiramisu (orijinali Tiramisù) beni yukari cek demekmis :) Komik ama gercek payi da var... Lezzeti gayet yukarilarda bir tatli kendisi  , tu tu tu masAllah.. 
Derste ogrendigim nadir seylerden birisi, harfleri kodlarken, hani elma'nin e'si, Ankara'nin a'si deriz ya) Italyanca'da sehir isimleri kullaniliyor ve hangi sehir oldugu belirli Mesela A icin Ankara deniyor, Adana, Adiyman degil gibi dusunelim. D harfi icin Domodossola deniyordu, o da aklimda kalmis... Biraz daha alsam beli Italyan yemekleri hakkinda da bilgim artardi belki? Turk mutfagindan sonra favorim Italyan mutfagidir, cesit cesit makarnalar, soslar, lazanya agzime layik! Ay cenem acildi ama bir anim daha aklima geldi. Ilk ders hoca bildigininiz Italyanca kelimeleri soyleyin yiyor, bir kac kiz dokturdu de dokturdu (nerden biliyorsunuz diye sorulunca, Italyan Televizyonu izlerken ogrendiklerini soylediler (gittikleri Italya seyahatlerinden de birseyler ogrenmislerdi muhtelemen!)... Ben Kucuk Emrah edasiyla "ama ben hic Italyan kanali izlemiyorum ki" dedim (icimden tabi ki!). Neyse sira bana gelince, ben de ezildim buzuldum ama pas gecmedim, bilmiyorum demedim : "pizza" dedim, yalan mi Italyanca bir kelime iste!
Tamam anilarimi bir yana birakip tiramisu tarifine gecelim....
Hunerli Bayanimiz Muge'nin kapisini caldim. Hem kekli hem de kedi dilinden porsiyonluk tiramisu tariflerinden faydalandim. Iki farkli zamanda her iki turlusunden de (kendimce biraz degistirerek)yaptim!


Tiramisunun keki icin
3 yumurta (birinin sarisini kremaya kattim:))
3 Turk kahve fincani un
3 Turk kahve fincanindan biraz eksik seker
2 kasik kakao
1 paket kabartma tozu
1/2 fincan kaynar su


Tiramisunun kremasi icin
3 Su Bardağı Süt
1 su Bardağı Toz Şeker
1/2 su Bardağı Un
1Yumurta Sarısı
Atesten aldiktan sonra
1 Paket Vanilya
1 Paket oda sicakliginda yumusamis maskarpon/ Labne/ Krem  ya da Neufchatel*Peyniri


Keki islatmak icin
1 bardak hazir , demini almis kahve ya da
1 Su Bardağı Kaynar Su
1 Yemek Kaşığı Neskafe/ granul kahve (ben Italian roasted organic kahve kullandim)
1 Yemek Kaşığı Toz Şeker ile hazirlanmis 
 Uzerine, kakao


*Neufchatel peyniri, krem peynirden %33 daha az yagli, daha hafif bir peynir turu.


Tiramisuyu nasil yapalim?
  • Keki bildiginiz gibi hazirlayin hatta hazir pandispanyda filan alin ( o kadar ani anlattiktan sonra detayli tarif yazacak takatim kalmadi ,kusura bakilmaz!
  • Kremasi icin tüm malzemeleri karıştırın ve orta ateşte, çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca, altını kapatın. Yumusamis peyniri, vanilyayi ekleyip mikser ile guzelce cirpin. (Mikser kullanmaya usendigimde elimle yapinca daha zor oldugunu farkettim, hem peynir guzelce eriyip karisiyor, hem de krema kivami daha guzel oluyor.)
  • Kekinizi ortadan ikiye bölün ve hazırladığınız kahvenin yarısı ile birinci katı ıslatın.Kremanın yarısını dökün ve kekin ikinci yarısını kapatın. Kekin ikinci katını kapatin, kahve ile ıslatıp kalan kremayı da döküp, guzelce sivayin:)
  • Bir çay süzgecine kakao koyun ve kremanın üzerine serpin.
*Pecetem Aysem, super bir tiramisu cupcake tarifi vermis, goz atin derim!
*Hic ocak, firin kullanmadan kolay ve hizli otesi bir tiramisu tarifi buldum, onu da yapinca paylasacagimdir ...


Bu noktaya kadar sabirla okuyan herkese tesekkurler!
Arrivederci!

18 yorum:

  1. çok severim. o kahve tadı gelirya ağıza mmm mis:) ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. offff...:))
    yirimm benn bunu yiriimm yaaa...
    tiramisu sevmeyen warmıdır ki acep..
    benn bir tepsiyi tek başıma aşırabilirimmm:))
    heleki bu tepsii kalpli ise buna kalbimm hçç dayanmaz:))
    lamacım ben bu kalıp sorunsallarını nasıl çözecemm yaaa???:((
    bir kalıp aldım,keki öyle çok seviyorki,yapışıyorr bırakmamda bırakmamm diyee bar bar bağırıyor:(
    deli etti benii..
    öhhümmmm...
    neysee,ben bir dilim alıyımm,şimdilik,ellerine sağlık lamacım:)
    sağlıklı huzurlu güzel bir bayram dilerim sevdiklerinle canısıı..
    :))

    YanıtlaSil
  3. Sehrinaz,
    yaziyi okurken benim de agzima geldi gibi oldu o tat.. kendimi kandirmak icin findikli gofret yiyorum simdi:)

    YanıtlaSil
  4. Cok degerli bir tutam kekik kardesim,
    sikayetinizi aldik, en kisa surede degerlendirecegiz :)
    Turkiye'de var mi bilmiyorum ama sprey, yapistirmayan yaglar var, kalibi yaglamak icin kullanyorsun, gercekten etkili. Ammavelakin seninki gibi kaliplari bilirim, benim de varDI. artik yok cunku attim! Ama icim temiz ya, uzerinden 2 gun gecmeden yenisi hem de daha havalisi hediye geldi ....
    diyecegim sen de at, yenisin alan bulunur, bulunmazsa sorumluluk kabul etmem :)
    Ayrica belirtmek isterim ki, suclu kalip degil, sensin... yapiyorsun guzel guzel kekleri, kalip da ayrilmak istemiyor,napsin gariban 40-50 dakika bilemedin bir saat karnina kabartmis keki.. Sahi kek kimin, emek verip hazirlayan senin mi, yoksa atese girip pisiren kalibin mi??? sorarim a aysegul sorarim...
    evet,evet selvi boylum al yazmalim edasi var bu soruda, sevgi nedir, emek nedir...
    ~sustum~

    YanıtlaSil
  5. Çoooooook severim tiramisuyu..Çok güzel görünüyor bide yanında mis gibi demli çayım olsa yukarıdan aşağıya inmem sanırım hiç:)Hızlı ötesi olanıda merak ettim..Elinize sağlık..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. :DDDD
    öncelikleee kekk tabiki de beniimm:)
    o kaaa emekk çekiyorumm yapiciimm diye lamacım..
    pişirmekte ne warrr kii...
    fırının işii oo!!!
    başkaca ne işe yarıyor zatii...:))

    hem son zamanlarda o da işini iyi yapmaz oldu lamaam:(
    emekli olcak bu gidişle:))
    ben en iyisi topyekün mutfağı çöpe atayımm:))
    bi hediye eden bulunur elbet...!!:))
    gerçi biraz riskli,mesuliyet yükleyebileceğim birini bulmalıyım öncelikleee:))
    şuu spreyin firmasını buraya yönlendir be lamacım..
    yada,silikon kalıplarla ilgili fikir ve düşüncelerin nelerdir canısı???
    buu özel ve güzell,,,bir o kadarda kısacıkk!!!
    geri dönüş için teşekkür ederim pekk kıymetli lamamm:))
    kucak dolusu sevgilerle...

    YanıtlaSil
  7. Bihter ay pardon bitter hanimcim:)
    (eminim bu espriyi ilk yapan ben degilidim!)
    sizn tiramisuyu da gorduk efenim, pek bir guzel olmus. ellere, midelere saglik

    YanıtlaSil
  8. :))teşekkürler efenim:)tekrardan elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  9. Sevgili kizim birtutamkekik
    (rumuzlaa seslenen guzin abla edasi var burada)
    acini derinden anliyorum.. iyi pisirmeyen bir firin, keki sana birakmayan bir kek kalibi...yavrum sen ne kadar bahtsizsin, ne talihsizsin ah yavrum.,kiyamm yaziiik..
    Hadi be, sen de sukursuz!
    Benim mutfagim var, basimin ustunde bir damim, yazdigim blogum, bir tanecik LM'm var deyip sukredecegine... bidi bidi bidid, sikayet sikayet!
    (oy biraz sert oldu sanirim :P)
    Yillar once bir arkadas Turkiye'de bu yaglardan var dedi ama, ondan baskasindan ne gordum ne duydum:))
    normal yagi da boooolca koysan, olmuyor mu acaba?
    sillikon kalip kullaniyorum acikcasi, kullanmayi tercih etmeyenlere saygim var. Mikrodagla firidna oldugu gibi HENUZ kanitlanmis zarari yok..

    YanıtlaSil
  10. Lamacım bi yerde duymuştum tiramisunun beni yukarı çek demek olduğunu ama bu lezzet de gerçekten yukarı çekmezde ne yapar di mi:)
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  11. E bu kadar italyan edebiyatı yaptın bari tarif de orjinal olsaydı da tam olaysaydı be LM.

    Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  12. :))bak tiramisunun anlaminida ogrendik sayende, thanks Lama'cim, bugun gittigim evde yedim, canim cekmedi desem yalan olur yinede:)

    YanıtlaSil
  13. (::::::::::)susstuummmm...:DD

    bu işaretler işimi görür mü bilmem lamacım...
    bunların anlamı şu oluyor canımcım...
    bu bıdı bıdılara artık bir son verdim yani ağzıma fermuar çektim demekk canımcım...:)))
    sayende oldu buu...
    çokk şükretmem gereken şey war hayatımm da hemde çokkkk....
    :)))
    ben şükretmeye gidiyorum canısı...:)
    hayırlı cumalar....
    :))

    YanıtlaSil
  14. Hazir evde yapilmayi bekleyen tiramisu malzemelerim varken iyi bir hatirlatma oldu,esim her gün soruyor,yemiyor ama soruyor:)) Benimkiside has Italyan tarifi,cok güzel oluyor,maskarponesiz olani nedense hic sevemedim,sizin ellerinize saglik diyorum,simdiden iyi bayramlar,neseli bir hafta sonu dilerim,sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. bayrama elini opmeye gelenlere tiramisu yedireceksin Lamacim

    YanıtlaSil
  16. Sen konus, ben okurum:)
    Bize biraz daha kendinden bahseder misin Lama?
    Mesela neden kimya? (kafiye olsun istedim)
    Hic Inmedik cocukluguna
    Hakkaten gecmisini anlatsana

    YanıtlaSil
  17. beni yukarı çek heee :))

    bir daha tiramisu yaptığımda yiyenlere beni yıkarı çek yaptım diyicem bundan sonra hehehe :D

    eline sağlık :)

    YanıtlaSil
  18. Bayramımız mübarek olsun Lamacığım. Rabbimiz daha nice bayramlara eriştirsin...

    YanıtlaSil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)