15 Aralık 2006 Cuma

Ye#17 : Vatandas Kabak Yesin :)


Bu satirlari cok yorgun yorgun yaziyorum cunku :
Sabah uyandim-gec bir saatti ayiptir soylemesi- mutfaga girdim 3 saat kadar. Sonra git arkadas ziyareti , ordan baskasi, ordan digeri ,ustelik caydanlik aradik durduk marketlerde, yorucuydu yani... Allah sizi inandirsin evimi ve Bay Lama'yi ozledim :P
Neyse,sadede gelelim. Bu etkinlik benim icin cok onemli cunku:
  • 17 sayisini severim :)
  • Lama'nin 4. (yazi ile dorduncu) etkinligi:)
  • Logo sayesinde Bujene'yi tanimis olduk
  • Tesekkurler Marifet Teyze :) (Munevver Teyze, siz ev sahipligi yapacak misiniz? Eger agustos ayinda yaparsaniz konu hazir degil mi :-D )
  • Kabak bir sebzedir ve biz sebzeyi severiz :)

YESIL SARI KABAK ZEYFI :)


Mezun oldugum okulun renkleri: Sari-Yesil :)
SAL''a ithafen :P Ne inceyim degil mi, okuluma yemek ithaf ediyorum :D

YESIL SARI KABAK DOLMASI (ETLI BULGURLU)

Ihtayac duyduklarimiz:

2 yesil, 2 sari kabak (resim icin tiklayabilirsiniz)

ve ic malzemesi:

1 cay bardagi bulgur
1 corba kasigi tereyagi
Yarim sogan
1 tatli kasigi salca
Istege gore et ya da kiyma(ben kavurma et kullandim) , baharatlar(ben kullanmadim)


Yapilisi:
Sogan tereyaginda kavrulur,et (ben pismis et kullandim,dikkatinizi cekerim) ve bulgur eklenir.2 corba kasigi kadar su ilavesi ile 2-3 dakika kavrulunca icimiz hazirdir.

Kabaklar oyulur.(Benim oyacagim yok sevgili okurlar, bicakla yaptim,tu tu'lerim nerde ?) Ici doldurulup, 2.5 bardagi kaynamis su ilavesi ile pisirilir.

Notlar:

~Ben eve gec gelecegim icin ,Bay Lama'dan resim cekmesini rica etmistim malum gunes isiginda resim daha guzel oluyor. Megerse o da eve geldiginde gunez buralari terketmismis:( Kismetimizde bu foto varmis napalim, Yogurt ve dereotu zemininde yesil-sari dolmamiz :)

~Icine tabiki maydanoz da koyabilirsiniz.

~Kabaklarin ince kismini kullanmadigim icin dolma icim artti (yarisi kadar). Lahana dolmasinda kullandim ertesi gun.

YESIL SARI KABAK SALATASI


Dolma yaptigimiz kabaklarin ici ve cok ince oldugu icin doldurmadigimzi kisimlari cope atacagimi dusundugunuzu sanmiyorum :D

Oncelikle malumunuz kabaklar rendelenir,sulari ciksin diye suzgecte bekletilir

Sonrasinda uc asamamiz var

Adim1:Sari kabagin dis kismi zeytinyaginda kavrulur.Yuvalak tabagimizin ortasina yerlestirilir.

Adim2: Yesil kabagin dis kismi zeytinyaginda kavrulur.Yuvalak tabagimizin ortasina yerlestirdigimiz sari kabagn etrafina yerlestirilir.

Adim3:Kabaklrin icinden oydugumuz kisim zeytinyaginda kavrulur.Yuvalak tabagimizin ortasina yerlestirdigimiz sari kabagin etrafina yerlestirdigimiz yesil kabagin etrafina yerlestilir.

Adim4: 3 adim degil 4 adimmis pardon:)

Sarmisakli yogurt, mayonez istege gore karistirilip yuvalak tabagimizin ortasina yerlestirdigimiz sari kabak, onun etrafina yerlestirdigimiz yesil kabak ve onun etrafina yerlestirdigimiz diger kabak karisimindan olusan yuvarlagimizin uzerine dokulur .

Kirmizi sevdigimiz icin pul biber ilavesi yapilir.Yagda kavrulmus biber daha iyi olurdu aslinda ama yoruldum. Soylemis miydim bilmiyorum elimde rendeledim bunlari ve ben rende yapmayi sevmem, kizartma yapmayi sevmedigim gibi ve utu yapmayi da sevmedigim gibi. Ama sizi
seviyorum :D
~Evet haklisiniz dereotu da koymak lazim ama bitmis:)

***
Etkinlikte birden fazla tarifle yer alacagindan emin oldugum "kabak mucver"inin eskilerden fotosu vardi onu da koyayim deyim, firinda pismis versiyonu bu. O yukarda sallananyesil ince sey de evdeki tek canli cicegim Ali'nin yapraginin ucu. Ali'yi de tanistirmis olayim sizlere bu vesileyle:) Ismi Ali evet, alicilarinizin ayariyla oynamayiniz lutfen:) Anlam ve onemini daha sonra anlatirim...


Nedense bu ayin etkinligi cok cabuk geldi gibi geldi bana. "Patatessss yeeee" diye bagirisimin uzerinden bir ay gecmis gibi degil. Bir sonraki etkinlik "pirinc" maceramizda nelerle karsilasacagiz bakalim...

Sevgiler

37 yorum:

  1. Eline sağlık Lama, kabak mücveri en sevdiğim lezzetlerden biri,çocuklar da seviyor neyse ki.Çocuklara sebze yedirmek problem biliyordundur :)
    Burda sadece yeşilini görüyorum kabağın henuz sarısını hiç görmedim bir de kopkoyu yeşil olanı var yöresel ürün satan tezgahlarda veya tatillerde gittğimiz yörelerde görüyoruz.Hepsi nefis görünüyor Eline sağlık ...

    Selam ve sevgiler....

    YanıtlaSil
  2. 8 aralık SAL.ın yıldönümüydü. Samsunda da etkinlikler vardı. biz iki adım öteden katılamadık. arkadaş ta amerikalardan sarı yeşil yemekler yapmış. helal olsun

    YanıtlaSil
  3. sevgili Lama,
    kabak deyince döktürmüşsün, hepsi de çok güzel ve cıvıl cıvıl olmuş ellerine sağlık. Meğer ne çok kabak kültürün varmış:))
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. bazen diyorum ki bu lama benim kardesimmi yoksa onun adını kullanan hamarat bir başka hanım mı şaka bir yana ellerine saglık canım kardesım şu ali yi de merak ettim doğrusu

    YanıtlaSil
  5. sevgili lama;
    ne alem kizsin yahu sen:)bu blog alemi seni daha da bir alemmi yapti sanki.yazdiklarin kulagima tanidik geldi,evini ozleyen yorgun lama:)demek bu sari kabaklardan da boyle dolma yapabiliyorduk,tadinin farki ne bizim kullandigimiz yesillerden?bitti,tatil geldi bol bol dinlenirsin insallah simdi.

    YanıtlaSil
  6. Serinmavi,
    10 puan senindir:)
    Kabagi sevmeyen insanlar bile mucveri seviyor, cerez gibi kabul ediliyor sanirim:) Yagda kizarmisi bence kesinlikle daha leziz!

    Evrimcim,
    Bilincli degildi aslinda:) Ne zamandir aklimda sari-yesil kabak dolmasi vardi, tarifi yazarken aaa sari-yesil SAL dedim...
    Opuyorum canim,misafir agirlamada kolay gelsin...

    Merhaba Sevda,
    Kabak kulturum yok da uydurma kulturum var benim :D

    Ablacigim,
    Lama mutfaktaki hamarat hanim benim ayiptir soylemesi :D
    Ayse Ali'yi de kiskanir mi dersin???

    Hulyacigim,
    Allah Allah neden tanidik geldi o satirlar sana acaba :D Mailime cevap istiyorum lutfen rica ederim :)

    Tadinda cok farklilik anlamadim dogrusu, ici daha sari,kabugu daha yumusak gozlemlerimi aktarabilirim. Sen ne icin kullaniyorsun bu sari kabaklari?

    Herkese selamlar, sevgiler ve cici bizi duygularimla...

    YanıtlaSil
  7. Ellerine sağlık bayan Lama, ben bay Lama'ya da kabak çorbası yaptırmanı bekliyordum ama:) Fırında mücveri severim ben de, güzel gözüküyor. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Lama merhaba,

    Bulgurlu dolma harika fikir...Kesinlikle denenecekler listesine aldim. Ellerine saglik,

    Sevgiler,

    Isil

    YanıtlaSil
  9. ben o sari kabagi hic almadim ki:)

    YanıtlaSil
  10. Behiye'cigim,
    COk hossun:)Kabak corbasi simdilik Bay Lama'nin repertuarinda yok.. Aklima gelse yaptirirdim belki de :P

    Hulyacim,
    Yaptin yine cinligini :P Sarki kabak tarifi alacagim diye heyecanlanmistim ben de:)
    SAL Samsun Anadolu Lisesi evet,10 puan:)

    YanıtlaSil
  11. Ohooo gene puanlar dagitmis bizimkisi, benimkini elimden aldi kaldik sifir puana, sifirci Lama ne olacak :(

    Amaaa yorgunum falan demissin de epey bir calismissin sankim! Sankim su bulgurlusundan olan dolmayi da merak ettim, deneyeyim mi :)

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Isilcim,
    Sadece kabakta degil degisik dolmalarda bulgur kullaniliyor ve cok leziz oluyor. Bu fikri arkadasim Sena verdi aslinda. Degisik bir kabak tarifi bilmiyor musun dedim,bunu soyledi.Ben de begenmedim bu fikri,daha orjinal birsey lazim dedim gerisini biliyorsunuz :)

    Berceste,
    yakaladim seni iste! Yazilari dikkatli okumuyorsun bir onceki yazida 200 puanin cepte demistim sana,bol kepceyim ben sifirci degilll :)
    Bence dene bulgurlu dolmayi ama istersen baska bir siteden bul tarifi, malum benim tariflere guvenmezsin sen :)

    Sari/yesil kabak farkiyla ilgili: bay+bayan Lama'nin son karari sari daha leziz..
    Afiyet bal seker olsun,Allah olmayanlara da versin

    YanıtlaSil
  13. E Turkiye'de tatildeyiz degil mi? Eski yazilara geri donmuyoruz, vakit yok :( Bu kadarina yettigime dua et, bundan sonra Canakkale var sirada, oraya gidince hic bakamam herhalde!
    Bu arada merak ettim, hayati tehlikeden korkan Bay Lama kabak oyacagini eve sokmama karari mi verdi :P (Nasilsa 200 puanim varmis, boza boza harcarim artikin!)

    YanıtlaSil
  14. Hamarat yeğenim neler döktürmüş böyle,etkinlik içinde sarı yrşil etkinliği....Maşallah diyeyim sana...Ellerine sağlık...

    Bu arada benim etkinlik düzenleyecek kadar kendime güvenim yok.Malum,yardımla yürütüyorum bu işi..Zaten Çubat 2008 e kadar üstlenilmiş durumda..Olsun.biz de Ağustosta 'Özel Bir Etkinlik'yaparız kendi kendimize değil mi?
    Sevgiyle öpüyorum.

    YanıtlaSil
  15. Bercestem,
    Allah seni basimizdan eksik etmesin,varsin sadece en son yaziyi oku:)
    Biz o puanlari,biriktirilmek uzere veriyoruz canim,sivri dilin cezasi olarak harcamak icin degil :D
    Iyi gezmeler,resimleribekliyurz yurdun ve dunyanin dort bir kosesinden...

    Tesekkur ederim Munevver Teyzecigim:)
    Agustos ayini sabirsizlikla bekliyorum!

    YanıtlaSil
  16. hihihi :) adımı görünce sevindim bak, ne iyi oldu şu logoyu çizmem di mi :) sizlerle tanıştım ve bu güzel ortamı tanımış oldum ;)

    sarı yeşil kabak dolması harika görünüyor lama, salatası da öyle. eline koluna sağlık. bu arada mücver de çok güzel görünüyor. tavada mücver yapma özürlüsü olarak fırında da yapılabileceğini görünce sevindim :) tavadayken hepsi dağılıyordu, sonra yağın içinden kabak tanelerini toplayacağım diye harab oluyordum 40 saat :)) iyi oldu bu.

    bir de Ali'nin hikayesini merak ettim ben, dört gözle bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  17. Meraba Lamacımm. ben biliosun yemek blogcusu veya yemek yapıcısı (o da neyse) olmadıgımdan sadece seni takip ediyorum yemekleri deil:) Ama resimlerden anladıgım kadarıyla hepsi cok güzel görünüyor. Annem cok begendi blogunu ben gezinirken baktı ve cok hosuna gitti. Ama cicegin isminin niye ali oldugunu anlamadı:) ama resimde güzel çıkmış böyle kabakların üstünden el sallıyo ya ;))))
    haydi cok öptüm senii
    hoccakaalll:))))))))))))))

    YanıtlaSil
  18. Bujene'cigim,
    Tanisma mutlulugu bana, bize ait:) Yeni etkinlik logolarini sabirsizlikla bekliyoruz:)Senin kabak grateni gordukten sonra mutfakta beceriksiz olduguna inanmiyorum, mucverlerin de superdir kesin :)

    Tubi'm, Cengaverim,
    Sen yemek yeyicisin anne yanindayken ben de oyleydim, evlenince degisiyor haberin olsun hehe:D Bakarsin senin de cengo mutfakta diye blogun olur ilerde:))
    Annene hurmetletimi ilet, O'nun ellerinden senin gozlerinden operim.

    Inanin Ali'den ilgi ceksin diye bahsetmemistim ama cok merak uyandirdi, sayesinde rating'im artacak hehe :) Madem talep var, Lama tanistirir size Ali'yi ,azicik bekleyin ama ;unlu (noktalisindan) olmaya hazirlansin psikolojikman :D

    Guzel bir hafta sonu diliyorum,
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Bujene,
    Sanki onceden beceriksiz oldugunu dusunuyormusum da gratenden sonra fikrim degismis gibi yazmisim, kusura bakma, klavye surcmus de o yuzden oyle olmus yani :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  20. Lama´cigim kabak dolmasi da konusuyor yani. Fevkalade süper...
    Sevgiler Sonia.

    YanıtlaSil
  21. Sonia'cigim
    Cok tesekkur ederim.Dolmanin cenesi da benim gibi dusuk konusuyor iste :P
    Iyi dileklerimle

    YanıtlaSil
  22. Lamaaaacim,,,sen bu etkinlikle bizi kabaga doyurdun...su borek ve yogurtlu salata nasil guzel gorunuyor...vatarndas kabak yesin evetdee bu vatandas artik sana gelmke istiyoo naapcezz:((

    YanıtlaSil
  23. Geeeeeeeeeeeeeeeeel Mutfagima geeeeel,
    Buzdolabini aaaac ,buldugun yemegi yeeeeeeeeee
    Hadi yeter ki muhabbetsiz olmasin dostluk :P

    Gulenay yaaaaaaa,gelcem gelcem diyorsun e artikin gel,bak sarki bilem duzenledim senin icin...
    Toledo'ya sevgi+selam+opucuk :)

    YanıtlaSil
  24. lamacim sana yorum yazmistim dun.goremedim.zaten birturlu gonderememistim dun yazdiklarimi en son gittigini dusunmustum.sildin mi yoksa?.anlamadim problemi blogdaki problemi.
    unutmadan soyleyeyim adini biliyorum artik yuppiiii....ve adin da senin gibi cok guzel.etkinlik icin yaptiklarini da gorunce masallah dedim yani.gulenayla birlikte bende gelebilirmiyim sana.olmazsa siz gelin bana.ne guzel olur degil mi?
    sevgiler canim....

    YanıtlaSil
  25. Umraaaaaaan,
    O nasil soz ben senin yorumunu siler miyim hic! Ne zamandir ozlemis zaten seni Lama ve Mutfagi :) Blogger/Beta Blogger hep yaramazlik yapiyor yorum yayinlamak konusunda,son donemlerde fazlalasti sanirim kulagini cekmek lazim.
    Elbette gel, her zaman beklerim.Hatt Gulenay olmadan da gel basbasa kalalim,onu cekistiririz :P

    Bu arada ben de senin adini biliyorum :)
    Gorusmek uzere,
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  26. guldurdun beni inan ki.adimi biliyorsun demek ha .cok hossun ya.
    cok opuyorum canim benim...

    YanıtlaSil
  27. kabak cennetinemi düştüm :)

    Ellerinize sağlık. Ne güzel tarifler bunlar.

    Sevgilerimle.

    Http://misss.blogcu.com

    YanıtlaSil
  28. Bujene nin orda da söyledim ben benimkilere yediremiyorum yahu kabak ve sebzegillerin tamamını desem yeri..Benim gibi egeli olup sebze yemeyen bir evin hanımı olmak ne tuhaflık:) ancak tariflerinizden etkileniyorum bu konuda ki çalışmalarıma tekrar başlasam iyi olacak :) ellerinize sağlık gününüz güzel geçsin selam ve dua ile..

    YanıtlaSil
  29. Umrancim,
    Gulen yuzun solmasi,
    Sevgiler

    Miss Blogcu Zerrin,
    Kabak cenneti mi bilmem ama Lama Mutfaga Hosgeldin, yine bekleriz:)

    Vecihe sen de hosgeldin :)
    Laf aramizda kalsin halk sok gecirmesin ama ben de kabagi cok sevmem aslinda hehe :) Mucver,dolma filan yerim hatta her turlusunu yerim ama bir patlican gibi 'himmmmmm' yapmam , yani yaparim da o kadr cok yapmam. Ay kendimle celistim :D
    Ziyaret icin tesekkurler, tekrar gorusmek uzere

    Herkese mutlu,dolu dolu bir hafta diliyorum....

    YanıtlaSil
  30. Lamanın ellerine sağlık.Hepsi birbirinden güzel görünüyor.gelinim görümceyi unuttun galiba(Şaka şaka)Öpüyorum ablacım.sevgiler..

    YanıtlaSil
  31. slm,sayfanıza geldim,bir süredir burdayım ve çıkamıyorum,hem tariflerinizi hem resimlerinizi hem esprilerinizi çok ama çok beğendim,beni gecenin bir vakti üstelik bu kadar yorgunken ve bir o kadar da moral bozucu şey yaşamısken gülümsettiniz,yani güldürdünüz demek isterdim ama inan bana bu akşam için gülümseyebilmek bile bir lüks benim için...teşekkürler...

    YanıtlaSil
  32. Hayat'cigim,
    Simdi cidden gorumce gibi oldun, sitemler filan hehe :)
    Gorusmek uzere,opuyorum

    Suheyla'cigim,
    Neden gittin yatiya kalsaydin:) Lama Mutfak'ta her isteyene 7/24 yer vardir :)
    Yuzun ve gonlun hep gulsun insAllah,her zaman beklerim
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  33. DOSTLAR GÜNÜ...
    BILIYORMUSUN BUGÜN DÜNYA DOSTLAR GÜNÜ
    BU MESAJI SEVDIGIN DOSTLARINA GÖNDER
    EGER BENDE O SEVDIGIN DOSTLARINDAN BIRIYSEM BANADA YOLLA 10 ARKADASINA GÖNDER BAK KAÇ CEVAP GELECEGINE
    EGER 7 DEN FAZLA ISE SEVILEN BIR DOSTSUN
    EGER DEGILSEN KENDINE BIRAZ ÇEKI DÜZEN VER

    www.blogcu.com/mutfaksepeti

    YanıtlaSil
  34. geldim,
    gordum,
    guldum,
    aciktim :)

    YanıtlaSil
  35. Tesekkurler mesajin icin Ebru,
    Dost bulmak cok zor is ...

    Zerrin,
    Acikip gittin demek ,yemege kalsaydin :)

    Sevgilerr

    YanıtlaSil
  36. Sevgili Lama, sana çok basit bir kabak tarifi: kucukce yesil kabaklar uzunlamasına ikiye bolunup ici hafifce oyulur (kayik yapilir)icine hellim peyniri konur(hellim pisince yayılmıyor, kizartmaya da cok uygun) yanmaz kağıt uzerinde fırına verilir, peynür pembelesince de cıkarılıp afiyetle yenir. ben bunu denerken kabakların yarısını kofteli -yarisini peynirli yapmistim ama kızım da ben de peynirliye bayildik(ustelik benim kizim peynir de sebze de sevmezdi) en iyi dileklerimle Fatma Silan

    YanıtlaSil
  37. Tarif icin cok tesekkurler Fatma Silan,
    Mutlu gunler

    YanıtlaSil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)