Acaba, kisira neden kisir demisler? |
Su ana kadar binbir milletten yeyip de begenmeyen bir Allah kulu gormedim. En son kitap klubumuze goturdum, nasil ayildilar bayildilar, tesekkurler ettiler anlatamam. Bolumde yapilan Potluck Holiday Party'deki oylamada da en cok oyu alip, bana hediye karti kazandirdigi icin ayriyeten ozel bu kisir.
Daha once denemeyenler icin Turk bulgur salatasi / Turkish bulgur salad diyorum. Orta doguda cokca yapilan ve burada da bilinen Tabbouleh'in kulagini cinlatip da anlattigim da oluyor .
Her salatada oldugu gibi, kisir icin de, istediginiz, damaginizda, keyfinize uyan, evde olan malzemeleri kullanmak serbest!
5 cayina ,misafire , evhalkina , ogle yemegine hatta aksam yemegine ana yemek niyetine....
Yesillikler hazir olduktan sonra hazirlamasi kolay, ve gayet besleyici...
Iste LM usulu kisir
Kisir malzeme listesi
Olmazsa olmazlar:
1 bardak ince bulgur (kisirlik bulgur)
1-1.5 bardak kaynar su (bulgurun cinsine gore degisecektir. )
1 kasik salca (domates/biber salca karisimi varsa daha iyi olur)
Kuru sogan veya yesil sogan (bazen ikisini de kullaniyorum)
Ince ince dogranmis marul
Zeytinyagi (goz karari koyuyorum ama eskisi gibi cimri davranmiyorum. )
1 limon suyu
Baharatlar:
1 tatli kasigi karabiber
1 tatli kasigi kirmizi biber
1 tatli kasigi kuru kisnis
Tuz
Renklendirmek icin: Mor lahana, havuc, misir
Ayrica tercihe gore: kucuk salatalik/ biber tursusu, sarimsak, kimyon ,aci biber, nar eksisi, maydanoz, salatalik, domates
Kisirin yapilisi
Derin bir cam kapta , bulgurun icine salcayi koyup kaynar suyu ekleyin. Agzini kapatip bekleyin.
Yesillikleri yikayip dograyin.
Bulgur eger yeterince yumusamamissa, biraz daha kaynar su ekleyin, agzini ortun.
Zeytinyagi,limon ve baharatlari katip guzelce karistirin.
Yesillikleri de ekleyip dolapta, servise kadar bekletin.
*Domates kullanmiyorum kisirda. Ozellikle bekleyince domatesler yumusuyor, micirik oluyor ki hic sevmem.
Katmak istiyorsaniz, hemen servis oncesi eklenmeli.
*Nar eksisi cok yakisiyor ama burada guzel bir nar eksisi bulamadigim icin umidir kestim artik.
* Kisirini tek gectigim bir arkadas soya sosu da ekliyor, tavsiye ederim. Yaninda haslanmis beyaz lahana ile servis ediyor , ben de lahana tursusu ile tukettim , hic fena degildi!
*Yorumlarda " her yigidin bir kisir yapisi vardir" yazilinca aklima geldi, yazacaktim unutmusum:
kimisi kisir yaparken, soga ve salcayi yagda kavuruyor, kimisi evet cig kofte yogurur gibi yoguruyor. Kimi cok ince koftelik bulgur kullaniyor, kimisi daha kalin bulgur, hatta pilavlik bulgur bile olabilri ama o zaman bulgur salatasi deriz belki kisir demeyiz.
*Twitter'da LM'yi takip etmek istiyorsaniz, tiklayiniz.
Esen kaliniz!
kimyonsuz kısıra haaayııır!
YanıtlaSilhoşgeldin lamacım:)
YanıtlaSilözlemişim yazılarını..
kısıra asla hayır diyememm.
hele ki bu lama,mın ellerinden çıkmışssa:)ellerine sağlık canım.
bende nar ekşisiz asla kısır yapamam..
düşündümde,sayfamda bir kısır tarifim bile yok:(
çok tembell bu kardeşiniz çookk..
:)
muhabbet ve dua ile...
yanlış hatırlamıyorsam içinde et olmadığı için kısır deniyor :)
YanıtlaSilsen hiç kısırın omletlisini yedin mi :)
çok lezzetli oluyor diyim :)
yumurtayı çırp teflon tavaya dök sürekli karıştır ama
parça pinçik olacak o omlet
sonra kat onu kısırın içine
benim uydurmam değil hee yöresel bu :D
sevgili lama misafir olarak arkadaslarima giderken tek istedigim seydir gisir.hadi bugun sendeyim gisir yapalim yanina da bol yesil salata derim,bu kadar.mmmm seninki de okadar lezizki yine canim cekti bak.ellerine saglik sevgilerle.
YanıtlaSilKisir sevilmez mi be ya :)
YanıtlaSilAma Lama Hanimefendicigim, bu kisirin yuzu biraz soluk gibi gorunuyor normalde, uber sasirdim yani !
Nar eksili kisir tarifi var mi?
YanıtlaSilMuhabbetsofrasinin yazdigi yorumu okudum da omletli kisir degisik bir isim olmus. Yalanci cig kofte diye biliyordum. Hatay yoresinde de bol sarimsakli kisir yapip iyice yoguruyorlar. Bir kere yemistim pek begenmemistim
YanıtlaSilNeymis her yigidim bir kisir yapisi varmis
Evet Lamacim Amerikalilar bu salataya bayiliyor. Birak amerikalilari biz bile ne kadar yesek doydum demez yarin yine yapariz. Eline saglik olsun canim harika olmus.
YanıtlaSilBenimde arsivde duruyor beni yayinla deye..))
Sevgiler canim..
Gerçekten kısır sevmeyen birine hiç rastlamadım.Sizinkide çok lezzetli görünüyor.Turşularada bayıldım:)
YanıtlaSilEllerinize emeğinize sağlık
sevgiler