1 Mart 2013 Cuma

Mercimek koftesi / red pentil patties


Mercimek koftesini ilk kez 7 yil onceydi sanirim yapmistim, sonra da yapmadim ki aslinda cok severim! Hep hazira kondum, e malum elime alip sekil vermesi beni bozar ... Seveceklerini dusundugum bir tat olur diye imece aksam yemegine yapmaya niyetlendim. Tarifi de goturcegim icin internette tarif bakindim. Mercimek/ bulgur orani ,dahasi su miktari cok degisiryor tariflerde. Elbette mercimegin, bulgurun cinsine gore miktar degisir ama 2 kat fazla da olmaz yani. Cogu tarifte duruma gore ekleyin gibi oneri de yok, tehlikeli bir durum. Vicik vicik kofteyi kimse sevmez:))
Bir de adi ustunde mercimek koftesi ise bulgur haddini bilmeli , mercimekten cok olmamali :)
Bir de dikkatimi cekti, bazi tariflerde koftenin icine limon katilmamis, bence katilmali arkadas!
Bir de bir de diye diye on olacak gelelim tarife...

Kirmizi mercimek koftesi icin malzemeler :
1 bardak mercimek
1 bardak bulgur
3.5 bardak su *
1/2 bardak zeytinyagi
1 kuru sogan, incecik dogranmis
1 kasik domates salcasi
1/2 kasik biber salcasi
1/2 demet kiyilmis maydanz
1/2 demet ince dogranmis yesil sogan
1 limon
tuz karabiber, kirmizi biber, pul biber, kimyon ....

servis icin marul yapraklari ve limon dilimleri
  • Mercimegi yikayip ayiklayin. Suda iyie yumusayincaya kadar kaynatin ama tum suyunu cekmesin.
  • Altini kapatinca bulguru ekleyin, agzini ortup bulgurun sismesini bekleyin.
  • Sogani zeytinyaginda kavurup salcalari ekleyin.
  • Mercimek bulgur karisimina ekleyin, guzelce karistirin.
  • Yesillikleri ve baharatlari, kullanyoraniz limon suyunu ekleyip yogurun.
  • Kofte ya da top gibi sekil veri. Vedeki kucuk hanim ve beyleri de b ise ortak edebilirsiniz. Bazilarini kanepe cubugu kattik, Z hanim afiyetle yedi:)
  • Marul yapraklari uzerine doseyin, bol limon sikarak afiyetle yeyin!
Pelin'e tarif icin tesekkurler!

11 yorum:

  1. Valla Lamacım herkesin bir el yordamı var demekki ben de ilk yaptığımda harika olmuştu..Bir süre sonra unuttum oran falan kalmadı :) Kafama göre denedim denedim 1 e 1 de tutturamıyorum! Mantıklı olan da seninki aslında bulgur köftesi değil ki anacım :) Ama napim en güzelini 1 mercimek 2 bulgur da tutturuyorum :) Eminim seninki de harika olmuştur. Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  2. bayılırımm kiii...
    şöylee boll limonlu..;)

    YanıtlaSil
  3. Eline saglik :) ben de duduklu tencerede yapiyorum, tavsiye ederim. Mercimegi hizlica haslayip, sulu sulu iken duduklunun icine bulguru katip tekrar kapagini sikica kapatiyorum. Cok guzel yumusuyor. Ayrica dedigin gibi sekil verme isini cok oyalayici buldugum icin cogu zaman yarim olcu yapiyorum :) 4-5 kisi icin yetiyor :))

    YanıtlaSil
  4. Asla hayır diyemeyeceğim köftelerden biri şimdi nasıl canım çekti canım göndersen de yesek...

    YanıtlaSil
  5. beni bam telimden vurdun lama hatun ben şekillendirirken yiyorum çok o tat sonradan gelmiyo:)

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık Lamacığım,nefis görünüyor.zaten çok sevdiğim bir lezzet,yapmak için bahane arıyorum fotoğrafını görmek hiç iyi olmadı:::)))

    YanıtlaSil
  7. Sevilesi köftelerdendir. Yanında turşu ile enfes olur

    :))

    YanıtlaSil
  8. ellerinize saglik en sevdiklerimin arasindadir mercimek köftesi olsada yesem simdi :) selamlar

    YanıtlaSil
  9. Görüntü süper, eee tabii ki saptamalar yapacaksınız ki güzel tarif verilsin.Elinize ve kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Çok beğendim ellerinize sağlık...sevgiler,

    YanıtlaSil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)