22 Aralık 2010 Çarşamba

Cimri pandispanyalar ve ortaya karisik :)

Civil Civil Karnaval Pastasi :) 
Cimri pandispanyali pastalarim cok meshur. 2 olcu yerine , yaklasik 1.5 olcuyle pandispanya hazirlayip iki ayri kalipta pisiriyor, ayni gun icinde iki pasta servisi yapabiliriyorum:)
5 yumurta, 1 kap seker, 1 buyuk cay bardagi kaynar su, 1+ 1/3 kap un,  1 corba kasigi ( bu konuda cok comertim :)) kabartma tozu ile iki pandispanya pisirilir sabahin 7'sinde.
Yukarida gorunen pasta bolumdeki "Holiday Party" , tatil partisi icindi. Icinde muz ve cekilmis antep fistik barindirmakta ( tadi Turk fistigi kadar guzel olmasa da, fiyati guzel(yani ucuz) bolca tuketiyoruz diyebilirim "pistachio") Kremsanti ile kaplandi, toffe parcaciklari, antep fistigi, hindistancevizi ve cikolata sos ile bezendi. Yolda giderken hasar gormesin diye de semsiyeler kuruldu ustune. Guzel de gorundu gozlere, iltifatlar da aldi ama tatli cesidi oldugu icin  pek ragbet gormedi diye hic uzunulmedi:) Kalan pasta aksam arkadaslarla paylasildi, oh daha iyi ne olsundu? ( zaten bir kavanoz asure bekleyen arkadas, bir kasecik asure bulunca, teselli odulu lazimdi!)
Yuvarlak kalipta pisen kardesini aksama Isvec'e donecek arkadasimizin (hani Kirgiz pilavi ve Isvec salatasi hazirlamisti ya, iste O) veda partisinde yiyecegiz.
Karamelli pasta

Bir de ne zamandir aklimda birseyler vardi, onlari yazayim unutmadan, icimde kalmasin:)
Cig ispanak: Bence boreklerde ispanak cigden kullanilir ki hem vitamin korunsun hem de lezzet! Bayiliyorum ici cigden hazirlanan ispanak boreklerine.  Evet,evet sogani da cig olsun! Baharatlarla beraber guzelce karistirin, yufkanin, hamurun icne koyun. Emine Sultan'in buradayken yaptigi, ofise supriz sekilde ogle yemegi icin gelen, aklima geldikce agzimin suyu akan gozlemeleri hatirladim ( hic aklimdan cikmiyor ki!) Hem kavurmaya, haslamaya vakit de harcanmiyor ya ,tam benlik :)
Brownie: Bircok Turk blogcu arkadas  brownie (bravni?) tarifi veriyor, sasiriyorum bazen. Oyle her islak keke, kakaolu, soslu keke brownie denmez ki! Icinde tereyagi ve cikolata(ya da yogun kakao) olur ; sut , kabartma tozu (Izgun hatirlatti sagolsun)filan olmaz. Tamam o kekler de lezizdir mutlaka ama isimleri baskadir. Illa ki yabanci  (belki havali ?) isim 
kullanmaya gerek yok sanki :)
Bir de keklerden bahsetmisken, islak kek/ karakiz/ kunta kinte keki var ya, hani kekin harcinden sos icin ayriliyor sonra un katip isiriliyor, hih iste sos icin ayrilan kisma yumurta koymaya hiiic gerek yok! Seker + yag+ sut+ kakao (+ arzuya gore vanilya) koyup sosu yapin, sonra yumurtasini ununu ekleyin. Inanin farki olmayacak, sagligi haric! Cig yumurtadan gercekten sakinilmasi lazim. Gecen gun yumurta kutusunun ustunde, kurabiye hamurundan bir parca agziniza atmak bile yemek tehlikeli olabilir diyordu. Malum kurabiyede cok yumurta kullanilmaz. Kek bekledigi zaman daha da riskli durum.
Demir:  Bu sabah okudugum yabanci bir blogta ( rawmazing , tamamen cig, hic pisirilmeyen saglikli tariflere (tatli, ana yemek , akliniza ne gelirse!) yer veriyor, cok orijinal! Bazi ozel maddeler (agave- bitkisel bir madde) ve ozel aletler ( dehydrator -kurutucu- su giderici?) gerektigi oluyor) demir iceren gidalar listesinden bahsediyordu.  Kuru otlar, kakao, kabakcekirdegi, susam, kurutulmus domates, kuru kayisi ve aycekirdeginin adi geciyor. 1 servis (~85gr) karaciger yemek %36 demir ihtiyacinizi karsilarken, 1 kasik kuru kekik %21'ini karsiliyormus!
Hayvansal kaynakli demir, bitki kaynakli demire gore daha cabuk emiliyormus ama C vitamini ile beraber tuketince emilimini artirir diye de not dusulmus. Kansizlik cekenlere, ozel demir ihtiyaci olanlara, hamilelere, bebelere ,asslinda hepimize lazim, aklimizda bulunsun!
Son olarak cokca basimiza gelen bir durum izinsiz tariflerin, fotograflarin kullanilmasi ( Hatta daha dun Cahide, buyuk bir magazalar zincirinin, kendi hazirladigi asure fotografini izinsiz kullandigindan bahsediyordu) ile ilgili bir ani :) Lama'ya gelen bir misafir , daha once adini duymadigim bir blogtan gelmis. Hemen gidip ziyaret edeyim, tanisayim dedim. Ne goreyim, benim cektigim, Lama'dan bir fotograf karsiladi beni!  "Haftalik yemek menuleri" ornekleri sunarken benim tarifi ve fotoyu kullanmis, "bu blogtan aldim tarifi" diye link verilmis, eh buna da sukur:)
Agiz tadiniz bol olsun,
Sevgiler

15 yorum:

  1. Sevgili Lama pastalar nefis, eline sağlık..Yumurta da seninle hemfikirim..Pişirilmeden yapılan gıdaların tüketilmesi taraftarı değilim..Ben de rastladığım reçeteler de hemen değişikliğe giderim..Sevvgilerimle..

    YanıtlaSil
  2. Karemelli pasta gercekten bastan cikarici, parmagimi karemele izatasim geldi.:))

    Size afiyet olmustur insallah.

    Selamlar...

    YanıtlaSil
  3. arkadaşım valla ben bayıldım senin cimri pandispanyalarına harikasın:))
    brownie konusunda sana katılıyorum hatta içinde kabartma tozu da olmaz ama genelde bunlara dikkat edilmiyor,çiğ yumurta çok tehlikeli dediğin gibi yaparım ıslak kekleri ve kesinlikle böyle daha sağlıklı,umarım yazdıklarını okuyanlar dikkat eder
    bloguma bıraktığın yorum için teşekkürler ben hasta da olsam mutfaktan çıkamıyorum birkaç gün sonra kızımın doğumgünü var gene ben mutfakta olacağım malesef dinlenme yok bana:(
    sevgiler sana

    YanıtlaSil
  4. Lavantin,
    Pastayi aksama yiyecegiz:) eve gidip daha suslemem, sofra hazirlamam lazim ama once caliskan olup ofisteki islerimi bitirmem lazim. Yoksa ban tutu tu masAllah yok!

    Oyosh & Izgun
    Bircok insan farkinda degil, bilincsiz tukeetiyor , biz de bloglarimizda bilgilendiri olmaliyiz o yuzden, degil mi? :)

    IZgun ,kolay gelsin hazirliklarda, kendini cok yorma arkadasim.
    Lavantin bugun sifa cayindan bahsetmis, bir dene istersen!

    Iyi geceler Turkiye ve Almanya :)

    YanıtlaSil
  5. yazik ki lamamutfak yayindan kalkiyor cok severdim halbuki :(

    YanıtlaSil
  6. ne ya, ispanakli borek icini psimisten koyan da mi varmis yaaani??

    bi de ben de calmistim ya senin resmini, araklamistim daha dogrusu, onun icin aliniyorum ama!! Hem Cahide Abla, bence olaydan mutlu:))

    (Badem'in laptoptan yazdigim icin "hadi cabul ol" deyip duruyor!!)
    gecen bana verdigin pastanin kalanini yicez sanmistim bugun, demek karamellisini yicez insAllah:) e hadi aksam olsun! dicem, ama sabahtan beri bos vaktim varken calismadim, simdi gitmeye yakin calisma askiyla yanip tutusuyorum!!

    YanıtlaSil
  7. Dostlaaaaaaaaaar!
    El aman, el aman, Lama'mi elimdeen almaya calisanlar var!

    BTS:
    Yok onu dun Bosnali arkadaslarla yedik. Bu arada bu karamelli pasta resmi eski, caktirma:) evde karamel varsa yaparim ama beklenti icinde olma, hayal kirikligi olmasin sonra!
    Hem arakla, hem alin! yuh yani. Arakci tilki bile boyle degil ) Arakci tilki kim mi? Zeynep'e sor ogretsin:)

    YanıtlaSil
  8. Walla ben sevdim bu isi sevgili Lama..Bir cirpida iki pasta.. Supermis:) Bu arada ustteki pastanin suslemesi cok guzel gorunuyor. Senin yazma tarzina bayildigimi da soylemeden gecemeyecegimm... Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. ogrendim hatta Badem'e Minik Lama'nin sen icerden "tilki mi kizim" diye seslendigindeki yuzunde olusan saskinlik ifadesini anlattim az once.

    YanıtlaSil
  10. Vooav!
    Holideey paaardii'ler,pastalar,karameller,börekler,çörekler,ilgiler / bilgiler.
    Feci zengin bir post olmuş.
    Ellerine,yüreğine sağlık,okkalısından tü tüü maşaAllah:) Cici Lama'm..

    YanıtlaSil
  11. Lama!!! link vermeyenleri de aynen kopyalanları da var, hatta gazete ekinde bizzat çektiği fotoğraf kırpılıp yayınlananlar da var. Link iyidir, en azında... Ayrıca 'bravni' çok güldürdün beni çok yaşa emi. bu arada çiğ besin için ben buaralar hafiftarif'i takip ediyorum; bir incele istersen. son olarak karamelli görüntü yemek üstü fena çarptı:) ellerine sağlık!

    YanıtlaSil
  12. güzel görünüyorlar...krem şanti pek sevilmez ama ben bayılırım.yani şantili pastalara.ellerine sağlık....

    YanıtlaSil
  13. selamlar pastalar çok şirin eline sağlık canım sevgiler..

    YanıtlaSil
  14. Yine ne işler peşinde Bağğğyan Lama...
    Az ses versin :)

    YanıtlaSil
  15. Tekrar bir alici gozuyle baktimda harika gorunuyor karnaval pasta:) Tut utututu :))

    YanıtlaSil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)