17 Eylül 2012 Pazartesi

KOLAY KIYMALI PİDE ve PIZZa

Cok sevgili TD, ucundan yakaladi domates etkinligini!
Bayatk ekmekleri degerlendirmek icin de guzel fikirleri var, mutlaka goz atmalisiniz...
Ilk tarif: Bayat ekmekten pizza
TAZE KEKİKLİ KARIŞIK PİZZA(BAYAT EKMEKTEN)
Malzemeleri:
-Yaklaşık 1 bütün bir çeyrek bayat ekmek
-1 su bardağı süt
-2 yumurta
-50 gr. yumuşak tereyağı
-1 çay kaşığı mahlep(eklemeseniz de olur)
-1 paket kabartma tozu
-2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
-biraz tuz
sosu için:
-1 yemek kaşığı salça
-salçayı inceltecek kadar su ve zeytinyağı
üzeri için:
taze kekik
dilimlenmiş sucuk,domates,zeytin,yeşil biber
1 kase rendelenmiş kaşar
Hazırlanışı:
1-Derin bir kaba bayat ekmekleri ufalıyoruz.havuz gibi açıp içine süt yumurta tereyağı,sıvı yağ ekleyip elimiyle karıştırıyoruz mahlep tuz ve kabartma tozunu ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.
2-Büyük boy tepsinin tabanını yağlayıp karışımı elimizle yaklaşık bir parmak kalınlığında yayıyoruz.üzerine salçalı suyu gezdiriyoruz
3-Üzerine taze kekik,sucuk,yeşil zeytin,domates,biberi dizip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20-30 dakika kadar pişiriyoruz son 10 dakika kaşar rendesini ilave ediyoruz
sıcak sıcak sevgiye sunuyoruz
AFİYET OLSUN
...hamuru tepsiye yayıp üzerini streçleyip bir gece buzdolabında bekletebilirsiniz
...
üst malzemelerine mantar,sosis,mısır,kırmızı biber ekleyebilirsiniz..



ikinci tarif en kolayindan kiymali pide tarifi
Yabancı bloglarda sıkça karşıma çıkan galetta ile bizim klasik kıymalı pide birleşince ailece beğenilen bir lezzet çıktı ortaya..
kıymalı pideyi seviyor ve tek tek uğraşamam diyorsanız tam size göre bir tarif
Pideyi bütün fotoğraflamak için vakit bulamadım.. 
Galetta; meyvelerle sebzelerle etle hazırlanabiliyor ben en çok pratik olduğu için bu şekli tercih ediyorum.iftar sofrasınada misafirlerime börek yerine galetta hazırlamayı düşünüyorum..

Kıymalı Galette yada En pratiğinden Kıymalı pide 
Malzemeleri:
2 su bardağı un
1.5 su bardağı ılık su
10 gr. yaş maya yada  yarım paket instant maya
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
 İç malzemeleri
175-200 gr kadar kıyma
1 büyük domates
1 büyük soğan
1 yemek kaşığı domates biber salçası karışımı
tuz karabiber pul biber
varsa biraz maydanoz.birkaç tane biber
kanarlaına sürmek için;biraz tereyağı 
 Hazırlanışı:
1-Unu bir kaba döküp ortasını havuz gibi açıyoruz. İçine maya şeker ılık su tuzu atıp karıştırıp yoğuruyoruz
Yaş maya ise ılık su dolu bardakta mayayı eritmekte fayda var
hamuru yoğurup kenarda 25-35 dk. kadar üzerini örtüp mayalanması için bekletiyoruz
2-Diğer tarafta soğan,domates,kıymayı rondodan geçiriyoruz hafif akışkan bir karışım elde ediyoruz.

Salça tuz ve baharatlarıda ilave edip için hazırlanmasını tamamlıyoruz (benim kıymam yağsız olduğu için 1 yemek kaşığı da tereyağı ilave ettim.. )
Hamur mayalanınca elimizle birkaç kez daha yoğurup hamurun havasını alıyoruz mayalı hamur hassas olduğu için fazla yoğurmamakta fayda var..

3-Hamuru unlanmış tezgahta merdaneyle yuvarlak şekilde fırın tepsissine yakın boyutta oluncaya kadar açarak büyütüyoruz..Her tarafı eşit kalınlıkta olsun diye elimizle düzeltiyoruz
hazırladığımız iç malzemyi eşit şekilde hamurun bütün yüzeyi kaplanacak şekilde elimizle yayıyoruz kenerlarını kapatacağımız için 1-2 cm kenarlarından boşluk bırakmakta fayda var.

4-İç malzemeyi yayıp kenarlarını kıvıra kıvıra hamurun yuvalarka şekil alacak şekilde kapatıyoruz.
kenarlarına arzu ederseniz yumurta sarısı yada benim yaptığım gibi fırında pişerken iç malzemenin üzerine çıkan yağı kenarlarına sürebilirsiniz

Önceden ısıtılmış 200-225 derecelik fırında fazla kurutmadan pişiriyoruz.pişen pidenin kenarlarına biraz tereyağı gezdirip kenarların yumuşamasını sağlıyoruz.
Afiyet olsun

2 yorum:

  1. çok güzel bir lezzet uzun uzun anlatmışsınız bilgiler harika ,elinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Cım cım Lamacım, kıymalı pidene bayıldım. Yanında ayranla birlikte bir akşam yemeğine de ben hazırlamalıyım :)

    YanıtlaSil

Yorum alinca o kadar cok mutlu olurum ki kanatlanip ucarim sanki... Hadi ucur beni okuyucu ;)